Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Gruodžio » 21

Biologai pastebėjo, kad orangutangų šauksmai yra panašesni į žmonių šauksmus nei šimpanzių.

Orangutangai dažniau nei kitos žmogbeždžionių rūšys skleidžia į sąskambius panašius garsus. Apie tai pranešė Voriko universiteto spaudos tarnyba.

Iš visų žmogbeždžionių orangutangų gyvenimo būdas yra arborrealistinis, o į žmogų panašesnės šimpanzės ir bonobai didžiąją laiko dalį gyvena ant žemės. Dėl artimos giminystės tikėtasi, kad šimpanzių šauksmai bus panašūs į žmonių kalbą. Be to, nežmogiškieji primatai dažniausiai bendrauja balsais, o žmonės - sąskambiais, todėl kyla klausimas, kodėl taip yra.

Adriano Lameira (Adriano Lameira) iš Vorviko universiteto ir jo kolegos palygino trijų pagrindinių žmogbeždžionių genčių - orangutanų, gorilų, bonobų ir šimpanzių - repertuaro garsų modelius. Pasirodo, gorilos ir šimpanzės su bonobais vartoja labai mažai sąskambių. Taigi kai kurių gorilų populiacijų repertuare yra sąskambių garsų, o kai kurios šimpanzės skleidžia vieną ar du sąskambius garsus, kai valosi kūną.

Priešingai, laukiniai orangutangai, kaip ir žmonės, sąskambius vartoja visur ir įvairiose veiklose. Jų vokalinis repertuaras - tai įvairūs "šleptelėjimai", spragtelėjimai ir bakstelėjimai, taip pat garsas, kuris rusų kalboje neturi pavadinimo: jis sklinda iškišus liežuvį pro šiek tiek atpalaiduotas lūpas ir pučiant orą. Mokslininkų teigimu, toks sudėtingas repertuaras yra susijęs su šių beždžionių gyvensena.

"Orangutangai daugiausia gyvena medžiuose ir ten ieško maisto. Tokioje padėtyje bent viena ranka yra nuolat užimta ir naudojama prilaikyti save. Būtent dėl šio apribojimo orangutangai geriau valdo lūpas, liežuvį ir žandikaulį ir gali naudoti burną kaip "penktąją ranką" maistui laikyti ir įrankiams manevruoti. Orangutangai yra žinomi tuo, kad apelsiną valo vien lūpomis, todėl jų burnos valdymas yra daug geresnis nei Afrikos beždžionių, ir tai tapo neatsiejama jų biologijos dalimi", - aiškina Lameira.

Iš to straipsnio autoriai daro išvadą, kad žmonių protėviai, gyvendami medžiuose, taip pat galėjo prisitaikyti kalbėti.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
17.09.2018 laikas 08:27 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kraujospūdžio gydymui

Kraujospūdis liaudies medicinoje, kraujospūdis, kraujospūdžio gydymas, kraujospūdžio receptai, vaistažolės kraujospūdžiui, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydy...

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 07:42 Receptai – Patiekalai Trapūs naminiai sausainiai
Kaip pasigaminti namuose skanius sausainukus. Trapių naminių sausainių receptas.

Skaityti daugiau

19.01.2018 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Drėkinamoji varškės ir medaus kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Riebios veido odos. Ingredientai: Varškė, Skystas medus, Kiaušinis

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau