Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Kovo » 21

Ar sveika gerti tirpią kavą?

Tirpi kava tapo labai populiari daugelyje pasaulio šalių – kai kuriuose jų, tirpi kava sudaro net daugiau nei 50% visos suvartojamos kavos.

Tirpi kava yra pigesnis, greitesnis ir lengviau pagaminamas įprastinės kavos pakaitalas.

Įprastinė kava turi gan nemažai teigiamų savybių, tačiau koks yra tirpios kavos poveikis sveikatai? Šiame straipsnyje apžvelgsime ką reikėtų žinoti apie tirpią kavą.

akrilamidas,kava,kofeinas,tirpi kava

Kas yra tirpi kava?

Tirpi kava yra gaminama iš džiovinto kavos ekstrakto, kuris yra išgaunamas iš paruoštos, labiau koncentruotos nei įprastai, kavos gėrimo.
Paruošus kavą, vanduo yra pašalinamas, kad liktų tik sausi gabalėliai arba milteliai, kurie ištirpsta vėl įdėjus į vandenį.

Yra du pagrindiniai tirpios kavos pagaminimo būdai:

  1. Džiovinimas purškiant – kavos ekstraktas purškiamas į karštą orą, kuris greitai džiovina kavos lašelius ir paverčia juos smulkiais milteliais arba mažais gabalėliais.
  2. Džiovinimas užšaldant – kavos ekstraktas užšaldomas ir supjaustomas į mažus gabalėlius, kurie po to džiovinami žemoje temperatūroje vakuumo sąlygomis.

Abu šie metodai išsaugo kavos kokybę, kvapą ir skonį.

Dažniausias tirpiosios kavos paruošimo būdas yra įdėti vieną šaukštelių kavos miltelių / granulių į puodelį karšto vandens.
Kavos stiprumą galima lengvai reguliuoti, pridedant daugiau ar mažiau kavos miltelių į puodelį.

Antioksidantų ir maistinių medžiagų šaltinis

Kava yra puikus antioksidantų ir kai kurių maistinių medžiagų šaltinis. Manoma, kad didžioji dalis sveikatai suteikiamų gerųjų savybių yra susiję su kavoje esančiais antioksidantais.

Vienas tyrimas parodė, kad tirpioje kavoje, dėl jos paruošimo būdo, gali būti daug daugiau tam tikro tipo antioksidantų nei įprastoje kavoje. Be to, viename vidutiniame puodelyje tirpios kavos yra tik 4 kalorijos bei nedidelis kiekis kalio, magnio ir niacino (vitamino B3).

Tirpioje kavoje yra šiek tiek mažiau kofeino

Kofeinas yra plačiausiai vartojamas stimuliatorius visame pasaulyje, o kava yra didžiausias jo šaltinis šių laikų mityboje. Tačiau tirpi kava dažniausiai turi šiek tiek mažiau kofeino nei įprastinė.

Viename puodelyje tirpios kavos gali būti 30 – 90 mg kofeino, o puodelyje įprastos kavos 70 – 140 mg kofeino.
Kadangi žmonių organizmas yra skirtingai jautrus kofeinui, tirpi kava gali būti geresnis pasirinkimas tiems, kuriems reikia mažinti suvartojamą kofeino kiekį.

Taip pat, reikėtų paminėti, kad per didelis kofeino kiekis gali sukelti nerimą, miego bei skrandžio veiklos sutrikimus, drebulį ir pagreitėjusį širdies plakimą.

Tirpioje kavoje yra daugiau akrilamido

akrilamidas,kava,kofeinas,tirpi kava

Akrilamidas yra potencialiai kenksminga cheminė medžiaga, kuri susidaro skrudinant kavos pupeles.

Ši cheminė medžiaga taip pat dažnai randama daugelyje maisto produktų, dūmų, buitinių daiktų ir asmens higienos priežiūros produktų.

Įdomu tai, kad tirpioje kavoje gali būti iki dvigubai daugiau akrilamido nei šviežioje, skrudintoje kavoje.

Pernelyg didelis akrilamido kiekis gali pakenkti nervų sistemai ir padidinti vėžio riziką.

Tačiau akrilamido kiekis, kuris gaunamas su mityba ir kava, yra daug mažesnis už dozes, kurios buvo nustatytos kaip kenksmingos.

Todėl tirpios kavos gėrimas neturėtų kelti susirūpinimo dėl akrilamido poveikio.

Tirpios kavos nauda sveikatai

Kaip ir įprastinė kava, tirpi kava taip pat turi naudingų sveikatai savybių, kadangi tirpios kavos sudėtyje yra tų pačių antioksidantų ir maistinių medžiagų, kaip ir įprastoje kavoje.

Tirpi kava gali:

  • Stiprinti smegenų funkciją – kofeinas gali pagerinti smegenų funkciją.
  • Padidinti metabolizmą – kofeinas gali padidinti medžiagų apykaitą ir padėti jums sudeginti daugiau riebalų.
  • Sumažinti tam tikrų ligų riziką – kava gali sumažinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos, riziką.
  • Sumažinti diabeto riziką – kava gali padėti sumažinti II tipo diabeto išsivystymo riziką.
  • Gerinti kepenų būklę – kava ir kofeinas gali sumažinti kepenų ligų, pvz., Cirozės ir kepenų vėžio riziką.
  • Pagerinti psichologinę būklę – kava gali padėti sumažinti depresijos ir savižudybės riziką.

Tačiau svarbu nepamiršti, kad daugelis kavos tyrimų buvo stebėjimo pobūdžio.

Šios rūšies tyrimai negali įrodyti, kad kava sukelia ligų rizikos sumažėjimą, tik tai, kad žmonės, kurie paprastai geria kavą, yra mažiau linkę susirgti tam tikromis ligomis.

Ar vertėtų gerti tirpią kavą?

Tirpi kava yra greita, paprasta ir nereikalauja kavos virimo aparato. Ji taip pat turi labai ilgą galiojimo laiką ir yra pigesnė už įprastą kavą. Todėl tirpi kava gali būti labai patogu, kai keliaujate.

Tirpioje kavoje yra šiek tiek mažiau kofeino ir daugiau akrilamido nei įprastoje kavoje, tačiau joje yra daugelis tų pačių antioksidantų.

Apskritai, tirpi kava yra sveikas, mažai kalorijų turintis gėrimas, susijęs su ta pačia nauda sveikatai, kaip ir kitų rūšių kava.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-23 laikas 08:07 Receptai Greitai pagaminamas kondensuoto pieno keksas su cukraus pudra
Tai labai greitai pagaminamas ir labai skanus kondensuoto pieno keksas. Patiko ir man, ir užsukusiems svečiams.

Skaityti daugiau

2018-02-07 laikas 11:13 Receptai Kaip ruošiamos arbatos
Vaistažolių arbatas geriausia ruošti tik tam skirtuose emaliuotuose neįskilusiuose induose. Nerūdijančio plieno visiškai netinka, nes turi kenksmingų priedų. Nenaudokite aliumininių indų, nes iš jų į arbatą patenka metalo jonų....

Skaityti daugiau

2020-05-23 laikas 18:18 Receptai Naminiai Braškiniai Ledai Vos Iš Trijų Ingredientų
Burnoje tirpstantis vasaros skonis – naminiai braškiniai ledai vos iš trijų ingredientų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau