- 21.03.2019
- 0.0 Reitingas
- 1685 Peržiūros
- Komentarai
Tirpi kava tapo labai populiari daugelyje pasaulio šalių – kai kuriuose jų, tirpi kava sudaro net daugiau nei 50% visos suvartojamos kavos.
Tirpi kava yra pigesnis, greitesnis ir lengviau pagaminamas įprastinės kavos pakaitalas.
Įprastinė kava turi gan nemažai teigiamų savybių, tačiau koks yra tirpios kavos poveikis sveikatai? Šiame straipsnyje apžvelgsime ką reikėtų žinoti apie tirpią kavą.
Kas yra tirpi kava?
Tirpi kava yra gaminama iš džiovinto kavos ekstrakto, kuris yra išgaunamas iš paruoštos, labiau koncentruotos nei įprastai, kavos gėrimo.
Paruošus kavą, vanduo yra pašalinamas, kad liktų tik sausi gabalėliai arba milteliai, kurie ištirpsta vėl įdėjus į vandenį.
Yra du pagrindiniai tirpios kavos pagaminimo būdai:
- Džiovinimas purškiant – kavos ekstraktas purškiamas į karštą orą, kuris greitai džiovina kavos lašelius ir paverčia juos smulkiais milteliais arba mažais gabalėliais.
- Džiovinimas užšaldant – kavos ekstraktas užšaldomas ir supjaustomas į mažus gabalėlius, kurie po to džiovinami žemoje temperatūroje vakuumo sąlygomis.
Abu šie metodai išsaugo kavos kokybę, kvapą ir skonį.
Dažniausias tirpiosios kavos paruošimo būdas yra įdėti vieną šaukštelių kavos miltelių / granulių į puodelį karšto vandens.
Kavos stiprumą galima lengvai reguliuoti, pridedant daugiau ar mažiau kavos miltelių į puodelį.
Antioksidantų ir maistinių medžiagų šaltinis
Kava yra puikus antioksidantų ir kai kurių maistinių medžiagų šaltinis. Manoma, kad didžioji dalis sveikatai suteikiamų gerųjų savybių yra susiję su kavoje esančiais antioksidantais.
Vienas tyrimas parodė, kad tirpioje kavoje, dėl jos paruošimo būdo, gali būti daug daugiau tam tikro tipo antioksidantų nei įprastoje kavoje. Be to, viename vidutiniame puodelyje tirpios kavos yra tik 4 kalorijos bei nedidelis kiekis kalio, magnio ir niacino (vitamino B3).
Tirpioje kavoje yra šiek tiek mažiau kofeino
Kofeinas yra plačiausiai vartojamas stimuliatorius visame pasaulyje, o kava yra didžiausias jo šaltinis šių laikų mityboje. Tačiau tirpi kava dažniausiai turi šiek tiek mažiau kofeino nei įprastinė.
Viename puodelyje tirpios kavos gali būti 30 – 90 mg kofeino, o puodelyje įprastos kavos 70 – 140 mg kofeino.
Kadangi žmonių organizmas yra skirtingai jautrus kofeinui, tirpi kava gali būti geresnis pasirinkimas tiems, kuriems reikia mažinti suvartojamą kofeino kiekį.
Taip pat, reikėtų paminėti, kad per didelis kofeino kiekis gali sukelti nerimą, miego bei skrandžio veiklos sutrikimus, drebulį ir pagreitėjusį širdies plakimą.
Tirpioje kavoje yra daugiau akrilamido
Akrilamidas yra potencialiai kenksminga cheminė medžiaga, kuri susidaro skrudinant kavos pupeles.
Ši cheminė medžiaga taip pat dažnai randama daugelyje maisto produktų, dūmų, buitinių daiktų ir asmens higienos priežiūros produktų.
Įdomu tai, kad tirpioje kavoje gali būti iki dvigubai daugiau akrilamido nei šviežioje, skrudintoje kavoje.
Pernelyg didelis akrilamido kiekis gali pakenkti nervų sistemai ir padidinti vėžio riziką.
Tačiau akrilamido kiekis, kuris gaunamas su mityba ir kava, yra daug mažesnis už dozes, kurios buvo nustatytos kaip kenksmingos.
Todėl tirpios kavos gėrimas neturėtų kelti susirūpinimo dėl akrilamido poveikio.
Tirpios kavos nauda sveikatai
Kaip ir įprastinė kava, tirpi kava taip pat turi naudingų sveikatai savybių, kadangi tirpios kavos sudėtyje yra tų pačių antioksidantų ir maistinių medžiagų, kaip ir įprastoje kavoje.
Tirpi kava gali:
- Stiprinti smegenų funkciją – kofeinas gali pagerinti smegenų funkciją.
- Padidinti metabolizmą – kofeinas gali padidinti medžiagų apykaitą ir padėti jums sudeginti daugiau riebalų.
- Sumažinti tam tikrų ligų riziką – kava gali sumažinti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos, riziką.
- Sumažinti diabeto riziką – kava gali padėti sumažinti II tipo diabeto išsivystymo riziką.
- Gerinti kepenų būklę – kava ir kofeinas gali sumažinti kepenų ligų, pvz., Cirozės ir kepenų vėžio riziką.
- Pagerinti psichologinę būklę – kava gali padėti sumažinti depresijos ir savižudybės riziką.
Tačiau svarbu nepamiršti, kad daugelis kavos tyrimų buvo stebėjimo pobūdžio.
Šios rūšies tyrimai negali įrodyti, kad kava sukelia ligų rizikos sumažėjimą, tik tai, kad žmonės, kurie paprastai geria kavą, yra mažiau linkę susirgti tam tikromis ligomis.
Ar vertėtų gerti tirpią kavą?
Tirpi kava yra greita, paprasta ir nereikalauja kavos virimo aparato. Ji taip pat turi labai ilgą galiojimo laiką ir yra pigesnė už įprastą kavą. Todėl tirpi kava gali būti labai patogu, kai keliaujate.
Tirpioje kavoje yra šiek tiek mažiau kofeino ir daugiau akrilamido nei įprastoje kavoje, tačiau joje yra daugelis tų pačių antioksidantų.
Apskritai, tirpi kava yra sveikas, mažai kalorijų turintis gėrimas, susijęs su ta pačia nauda sveikatai, kaip ir kitų rūšių kava.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau