Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Kovo » 26

Raudonieji burokėliai ir jų sultys sveikatos šaltinis

Senovės romėnai ir graikai raudonaisiais burokėliais gydydavo anemiją, avitaminozę, vidurių užkietėjimą ir kitus negalavimus. Šiais laikais burokėliai taip pat laikomi sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniu.

burokėliai, burokėlių sultis, sultys, sveikatos patarimai

Burokėlis – balandinių šeimos 40–120 cm aukščio žolinis augalas. Gydyti naudojami burokėlių šakniavaisiai ir lapai. Lapai skinami nuo birželio iki rugpjūčio mėnesio ir vartojami švieži, virti ar konservuoti. Šakniavaisiai raunami rugsėjo–spalio mėnesiais, nuo jų nupurtomos žemės, nupjaunama antžeminė dalis. Laikomi rūsiuose ar kaupuose. Burokėliai – vienos iš nedaugelio daržovių, puikiai išsilaikantys ir išsaugantys naudingąsias ypatybes iki pat naujojo derliaus.

Gydomosios ypatybės

Burokėliai yra vertingos ir maistingos daržovės, turinčios ypač daug svarbių žmogaus organizmui medžiagų. Burokėliuose yra baltymų, angliavandenių (sacharozės, gliukozės, fruktozės), ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių (pantoteno, folio, citrinų, obuolių), vitaminų C, P, PP bei B grupės vitaminų, taip pat jodo, geležies, natrio, mangano, kalio, kalcio, magnio, fosforo, cinko. Burokėlių šakniavaisiuose yra mikroelementų: vario, kobalto, ličio, kurie padeda organizmui neutralizuoti žalingos aplinkos poveikį, o lapuose daug flavonoidų, folio rūgšties, vitamino C, bet mažiau ląstelienos.

Burokėliai itin aktyvina virškinamojo trakto veiklą. Beje, kai kuriose šalyse apetitui sužadinti prieš valgį patiekiama imbierais pabarstytų burokėlių žiedų. Gydytojai pataria kasdien valgyti burokėlių sergantiesiems hipertenzija, širdies ir kraujagyslių, kepenų ir inkstų bei onkologinėmis ligomis, turintiesiems antsvorio, tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas.

Šiose daržovėse esantys pektinai naikina žarnyno puvimo bakterijas ir šalina iš organizmo radioaktyviuosius junginius. Dėl burokėliuose esančio jodo mažėja aterosklerozės rizika, pagerėja skydliaukės funkcija, o dėl magnio druskų mažėja arterinis kraujospūdis. Burokėlių vartoti ypač sveika senjorams, nes juose esančios medžiagos gerina galvos smegenų kraujotaką, yra puiki aterosklerozės bei hipertenzijos profilaktikos priemonė.

Dėmesio: burokėliai skatina kraujo krešėjimą, todėl jų patariama valgyti labai saikingai žmonėms, kurių kraujo krešumas padidėjęs, taip pat sergant šlapimo pūslės bei šlapimtakių akmenlige. Sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige burokėlių sultis galima gerti tik pasitarus su gydytoju, nes jos dirgina gleivinę.

Raudonųjų burokėlių sultys

Raudonųjų burokėlių sultis geriausia spausti iš tamsios spalvos pailgų šakniavaisių. Negalima gerti šviežiai spaustų šių sulčių, nes jos gali sukelti kraujagyslių spazmus, galvos svaigimą, pykinimą, net vėmimą. Jei norite išvengti šalutinio raudonųjų burokėlių sulčių poveikio, palikite jas 2 ar 3 val. nusistovėti atvirame inde, geriausia šaldytuve. Patariama išgerti tik du trečdalius šių sulčių nuo viršaus.

burokėliai, burokėlių sultis, sultys, sveikatos patarimai

Gerti grynas burokėlių sultis geriausia pratintis pamažu: iš pradžių per dieną reikėtų išgerti tik šaukštą sulčių, paskui 2 ar 3 savaites kasdienę normą reikėtų didinti. Sultis reikėtų gurkšnoti kiek pašildytas mažais gurkšneliais, ilgokai laikant jas burnoje, tuščiu skrandžiu arba iki valgio likus ne mažiau kaip 15–20 min. Burokėlių sultys valo organizmą, stiprina kraują ir kraujagysles, mažina arterinį kraujospūdį, stimuliuoja skrandžio, žarnyno ir kepenų veiklą, ramina nervus ir padeda gydyti nemigą.

Burokėliai ir jų sultys yra vertingi ir tuo, kad juose esančio kalio ir natrio santykis yra labai palankus kalcio pertekliui pasišalinti. Reguliariai valgant burokėlių arba geriant jų sulčių, kraujagyslėse nesikaupia sklerotinės plokštelės.

Organizmui stiprinti ir virškinimui gerinti

* Nuo mažakraujystės: lygiomis dalimis sumaišykite burokėlių, morkų ir ridikų sulčių, jų mišinį gerkite po 1 ar 2 šaukštus prieš valgį keletą mėnesių.
* Imuninei sistemai stiprinti: stiklainį pripildykite tarkuotų burokėlių, užpilkite degtine ir šiltoje vietoje palikite 12 dienų nusistovėti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite. Gerkite po 2 šaukštus antpilo 1 aba 2 savaites.
* Nuo hipertenzijos: smulkiai supjaustykite kilogramą burokėlių, suberkite į 3 l stiklainį, užpilkite 2 l šalto vandens ir palikite tamsioje vietoje 4 ar 5 dienas nusistovėti, paskui nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės antpilo 3 ar 4 kartus per dieną 7–10 dienų.
* Nuo opaligės: burokėlių ir morkų sulčių mišinio (santykiu 1:3) gerkite po 1 ar 2 stiklines per dieną. Šis mišinys ypač tinka sergantiesiems kraujo ir kraujodaros ligomis.
* Jei dažnai užkietėja viduriai, ryte prieš pusryčius suvalgykite burokėlių salotų: sutarkuokite nedidelį virtą burokėlį ir įpilkite 2 šaukšus aliejaus.
Peršalus
* Nuo slogos: į nosies šnerves keletą kartų per dieną lašinkite po 2 ar 3 lašus šiltų šviežių burokėlių sulčių. Į jas galite įmaišyti medaus (0,5 stiklinės sulčių – šaukštas medaus).
* Nuo gerklės skausmo: sutarkuokite stiklinę raudonųjų burokėlių, įpilkite šaukštą obuolių acto, išmaišykite ir palikite 2 val. nusistovėti. Išspauskite sultis ir jomis skalaukite gerklę kelis kartus per dieną. Naudinga išgerti šio mišinio po 1 ar 2 šaukštelius per dieną.

burokėliai, burokėlių sultis, sultys, sveikatos patarimai

Kiti negalavimai

* Nedidelių traumų gydymas: jei įsipjovėte ar nesmarkiai susižeidėte, ant žaizdos uždėkite burokėlių sultyse suvilgytą vatos tamponėlį ir apriškite. Burokėlių sultys gana greitai sustabdo kraujavimą. Ant žaizdų ir nedidelių opų galima dėti tarkuotų burokėlių kompresus.
* Nuo podagros, artrito: sumaišykite lygiomis dalimis burokėlių, morkų ir agurkų sulčių, gerkite jų po pusę stiklinės 3 ar 4 kartus per dieną. Šis mišinys padeda pašalinti iš organizmo šlapimo rūgštį.
* Kamuojant nemigai, burokėlių sultis sumaišykite su medumi (lygiomis dalimis), gerkite po šaukštą 3–5 kartus per dieną.
* Sutrikus mėnesinių ciklui ir klimakteriniu laikotarpiu burokėlių sulčių patariama gerti po 50–100 ml 2 ar 3 kartus per dieną. Pasak specialistų, klimakteriniu laikotarpiu šios sultys pranoksta gydymą vaistais.

Naudingi patarimai

* Virdami burokėlius, į vandenį įberkite truputį cukraus – šakniavaisiai nepraras spalvos.
* Burokėlius virkite nesūdytame vandenyje – išliks daugiau vertingų medžiagų.
* Burokėliai nenudažys kitų daržovių, jei juos atskirai sumaišysite su aliejumi, o tik paskui dėsite į mišrainę.

Raudonieji burokėliai ir jų sultys sveikatos šaltinis

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-04 laikas 07:28 Receptai Lašiša su žolelėmis ir karamelizuotomis citrinomis
Žuvies viršų ir apačią apdėkite likusia karamelizuota citrina ir apibarstykite nelukštentomis česnako skiltelėmis ir anyžiais, apliekite trupučiu aliejaus.

Skaityti daugiau

2020-12-10 laikas 10:21 Receptai Šventinis Kalėdinis kumpis su traškia garstyčių plutele
Norite šventėms patiekti kumpį kiek kitaip? Pagardiname jį skania garstyčių bei džiūvėsėlių plutele. Tada papuošiame gvazdikėliais ir mūsų kumpis atrodys nepakartojamai, o skonis bus nuostabus!

Skaityti daugiau

2020-03-21 laikas 15:16 Receptai Sotu Ir Skanu: Ispaniškas Omletas Su Bulvėmis
Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite plonais kubeliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Į įkaitintą keptuvę aukštais kraštais pilkite aliejų ir palaukite, kol šis įkais. Sudėkite pjaustytas daržo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-12 laikas 12:53 Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: natūralus kelias į sveikatą ir gerą savijautą
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime jų naudą, kalorijas, organizmo įsisavinimą, maistinių medžiagų praradimą po gaminimo ir praktinius vartojimo būdus, papildydami informaciją naujausiais moksliniais tyrimais ir įkvepiančiais pavyzdžiais....

Skaityti daugiau

2025-08-12 laikas 12:24 Austrijos pabėgėlių moterų gimstamumas beveik tris kartus didesnis nei vietinių austrių
Musulmonų šeimose gimsta beveik tris kartus daugiau vaikų nei vietinių austrų, todėl šalies demografinė sudėtis sparčiai keičiasi

Skaityti daugiau

2025-08-11 laikas 09:38 Kaip teisingai laikyti vaisius ir daržoves: mitai, nauda ir ekspertų patarimai 2025
Atraskite, kaip teisingai laikyti vaisius ir daržoves, kad jie išlaikytų šviežumą ir maistines medžiagas. Naujausi 2025 m. ekspertų patarimai! Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais tyrimais iš JAV ir Europos, atskleisime mitus, pasidalinsime pata...

Skaityti daugiau

2025-08-11 laikas 09:17 Vangos pranašystės 2025: dirbtinis intelektas, klimato kaita ir geopolitinės įtampos
Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais užsienio ekspertų paaiškinimais, nagrinėjame Vangos pranašysčių reikšmes, susiedami jas su dirbtinio intelekto (DI) revoliucija, klimato kaita ir geopolitinėmis įtampomis. Ieškokite daugiau apie Vangos pranaš...

Skaityti daugiau

2025-08-11 laikas 07:20 Laukinė sąmokslo teorija, Titanikas nenuskendo
Tikintieji teigia, kad vienas gigantiškas laivas buvo pakeistas kitu dėl draudimo pinigų. Štai tiesa.

Skaityti daugiau