- 15.09.2017
- 5.0 Reitingas
- 6224 Peržiūrų
- Komentarai
Ruduo - daržovių sezonas, todėl jį būtina naudingai išnaudoti ir sustiprinti sveikatą. Atminkite, kad rudenį daržovėse yra susikaupę daugiausiai naudingųjų ir gydomųjų medžiagų: vitaminų, mineralinių medžiagų ir saulės energijos. Daržovės pastebimai pagerina medžiagų apykaitą, todėl daržovių reikia vartoti ne vien tik jų sezono metu. Galima teigti, jog burokėliai - viena populiariausių daržovių, kurias galima pamatyti visuose daržuose. Burokėliuose gausu medžiagų apykaitą reguliuojančio magnio ir mangano. Šios medžiagos normalizuoja rūgščių ir šarmų balansą organizme. Burokėliai pastebimai pagerina virškinamojo trakto darbą bei lengvai laisvina užkietėjusius vidurius. Burokėlius patariama panaudoti verdant sriubas, ruošiant salotas ir garnyrus, juos vartoti žalius, virti ir troškinti. Taip pat naudingos ir imuninę sistemą stiprinančios burokėlių sultys.
BUROKĖLIAI LIAUDIES MEDICINOJE
Hipertenzijos gydymas
Burokėliai ir jų sultys mažina padidėjusį kraujospūdį. Gydomasis poveikis pajaučiamas po vienos valandos, kai išgeriate burokėlių sulčių ir trunka apie vieną parą. Pagerėjus kraujo sudėčiai, kraujyje pagausėja deguonies.
Burokėlių poveikis žmogaus organizmui
Burokėliai skatina šlapimo išsiskyrimą, laisvina užkietėjusius vidurius, padeda gydyti uždegimines ligas ir ilgai negyjančias odos žaizdas.
• Burokėliai iš žmogaus organizmo pašalina toksines medžiagas, jį apsaugo nuo žalingojo sunkiųjų metalų poveikio, normalizuoja riebalų apykaitą kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį bei apsaugo kepenis.
• Burokėlių naudinga valgyti sergantiems plaučių ligomis, anemi-
ją angina, ateroskleroze bei klimakterinio amžiaus moterims.
Naudingosios burokėlių sultys
Organizmą veiksmingai valo burokėlių sultys. Tačiau pradėti vartoti burokėlių sulčių reikia nuo labai mažų kiekių - vos 1 arbatinio šaukštelio ir palaipsniui jų kiekį didinant iki 100 ml. Tačiau būtina atminti, kad šviežiai išspaustų burokėlių sulčių gerti negalimą jas pirma bent 2 valandas būtina palaikyti šaldytuve.
Šviežios burokėlių sultys spazmuota kraujagysles, sukelia galvos skausmus.
Gausūs burokėlių sulčių kiekiai gali sukelti pykinimą, vimdymą ir kitus nemalonius pojūčius.
Moterims naudingos burokėlių sultys
Burokėlių sultys ypač naudingos moterims, nes gerina kraujo sudėtį.
Gerinti kraujo sudėtį bene geriausia burokėlių ir morkų sulčių mišiniu. Morkų sultyse gausu vitamino A, kuris padeda valyti organizmą, gerina kraujo sudėtį ir ištirpina organizme neorganines kalcio nuosėdas.
• Menstruacijų metu moterims burokėlių sulčių patariama gerti 2-3 kartus per dieną po 1/2 stiklinės.
• Klimakterinio amžiaus moterims lygių dalių burokėlių sulčių ir medaus mišinio patariama vartoti 2 kartus per dieną po 1/3 stiklinės. Būtina įsidėmėti, kad burokėlių sultis reikia palaikyti bent kelias valandas, o tik tuomet išgerti.
Hepatito gydymas
Sergantiems hepatitu 1/3 stiklinės burokėlių sulčių patariama sumaišyti su tokiu pat kiekiu vandens ir šio gėrimo po valgio gerti 2 kartus per dieną. Toks gėrimas veiksmingai valo kepenis, jose slopina uždegiminius procesus.
Atminties stiprinimas
Pagyvenusiems žmonėms, stiprinantiems nusilpusią atmintį, patariama 3 kartus per dieną gerti po 1/2 stiklinės nusistovėjusių burokėlių sulčių su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus.
Kepenų ir tulžies pūslės kanalų ligų gydymas
Sergantiems kepenų ir tulžies pūslės ligomis patariama kasdien ryte, prieš pusryčius, valgyti po 100 g šviežiai tarkuotų burokėlių ar gerti 3 kartus per dieną po 1/2 stiklinės lygių dalių burokėlių, morkų ir agurkų sulčių mišinio.
Leukemijos gydymas
Burokėliai naudingi sergantiems leukemija, kai organizme sutrikusi eritrocitų gamyba. Vakare burokėlio šakniavaisį sutarkuokite smulkia tarka, pabarstykite cukrumi, leiskite nusistovėti per naktį, ryte nuspauskite sultis, jas išgerkite prieš pusryčius. Taip gydyti leukemiją reikia bent 3 mėnesius.
Nusilpusios imuninės sistemos stiprinimas
Po persirgtų sunkių ligų imuninė sistema būna pastebimai nusilpusi. Ją stiprinti padeda burokėliai.
Stiprinti imuninę sistemą padeda burokėlių ir morkų sulčių mišinys, kurio gerti reikia 3 kartus per dieną. Ruošdami mišinį, iš pradžių trečdalį burokėlių sulčių sumaišykite su dviem trečdaliais morkų sulčių. Palaipsniui burokėlių sulčių kiekį šiame mišinyje padidinkite.
• Burokėlių ir morkų sulčių mišinys žmogaus organizme pagausina vario ir geležies kiekį, veiksmingai valo ne tik kraują, bet ir visą organizmą.
Po patirto miokardo infarkto priepuolio naudingi burokėliai
Šviežiai išspaustoms burokėlių sultims leiskite nusistovėti 4 valandas, vėliau lygiomis dalimis sumaišykite su medumi. Patyrusiems miokardo infarkto priepuolį šio mišinio patariama vartoti 3 kartus per dieną po 2 valgomuosius šaukštus. Šio mišinio taip pat naudinga vartoti patinantiems stresą ir besiskundžiantiems nemiga.
Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės gydymas
Sumaišykite po 100 g skysto medaus po 100 ml burokėlių, morkų ir ridikų sulčių bei spirito. Mišinį nukoškite per marlę, tamsioje ir vėsioje vietoje leiskite nusistovėti 3 dienas. Prieš vartojimą mišinį suplakite.
Sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige šio mišinio patariama vartoti 3 kartus per dieną po 2 valgomuosius šaukštus.
Naudingoji burokėlių gira
Burokėlių gira aktyvina kepenų, inkstų ir žarnyno darbą. Burokėlių gira padeda gydyti infekcines ligas ir iš organizmo išvalo šlakus. Paruošti 3 litrų giros reikia: • 1-2 burokėlių; • 4-5 juodos duonos riekių; • 7 valgomųjų šaukštų cukraus; • 1 arbatinio šaukštelio mielių.
Į 3 litrų talpos stiklainį suberkite nuvalytus, perplautus, plonomis skiltelėmis supjaustytus burokėlius, sudėkite juodos duonos riekes, suberkite 4 valgomuosius šaukštus cukraus, supilkite vandenyje ištirpintas mieles, stiklainio kaklelį uždenkite marle, šiltoje ir tamsioje vietoje leiskite nusistovėti 3-5 dienas, nukoškite, perpilkite į kitą stiklainį, suberkite dar 3 valgomuosius šaukštus cukraus. Burokėlių girą laikykite šaldytuve.
Onkologinių ligų gydymas
Liaudies medicinos žinovai burokėliais pataria papildomai gydyti skrandžio, plaučių, tiesiosios žarnos, šlapimo pūslės bei kitas onkologines ligas.
• Burokėliuose yra antocianų - ypatingųjų medžiagų, kurios stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi.
Antocianų yra ir kituose augaluose: mėlynėse, juoduosiuose serbentuose, juoduogio šeivamedžio uogose, paprastosiose jonažolėse ir kt., tačiau teigiama, jog burokėlių poveikis vėžinėms ląstelėms yra žymiai veiksmingesnis.
• Sergantiems onkologinėmis ligomis nusistovėjusių burokėlių sulčių per parą patariama išgerti 600 ml; po 100-200 ml 3-6 kartus per dieną.
• Sergantiems onkologinėmis ligomis burokėlių reikia gerti labai ilgai. Burokėlių sultis galite sumaišyti su avižiniais dribsniais, tarkuotais krienais ar rūgusiu pienu.
DĖMESIO! Sergantiems onkologinėmis ligomis negalima valgyti produktų, kuriuose yra mielių, o burokėlių sulčių užgerti rūgščiomis sultimis.
BUROKĖLIŲ PATIEKALAI
Burokėlių tirštasriubė
• 4-5 burokėlių; • 1 svogūno galvutės; • 1 morkos; • 1-2 česnako skiltelių; • 2 stiklinių vandens ar sultinio; • druskos, maltų juodųjų pipirų; • alyvuogių aliejaus; • 1 stiklinės pieno ar grietinėlės.
Ant kepimo skardos sudėkite perplautus, nusausintus, į foliją susuktus smulkius burokėlių gabalėlius, pašaukite l8o°C orkaitėje, kepkite valandą laiko. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus, pakepinkite 5 minutes. Suberkite smulkiai supjaustytas morkas ir keptus burokėlius. Supilkite vandenį ar sultinį, virkite, kol išvirs burokėliai. Sriubą praskieskite pienu ar grietinėle, suplakite plaktuvu. Paskaninkite druska ir pipirais, patiekite su grietine.
Burokėlių salotos su kietai virtais kiaušiniais
• 5 burokėlių; • 1 citrinos; • 1 mėlynojo svogūno; • 2 valgomųjų šaukštų kaparėlių; • 1-2 česnako skiltelių; • 1 ryšulėlio petražolių; • 2-3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; • druskos; • 2 kietai virtų kiaušinių.
Smulkiais kubeliais supjaustykite virtus burokėlius. Atvėsinkite kietai išvirtus kiaušinius, smulkiai supjaustykite mėlynuosius svogūnus, sutrinkite česnakus. Sumaišykite burokėlius, svogūnus, kaparėlius, druską, trintus česnakus, citrinos žievę ir sultis. Paruoštas salotas papuoškite petražolėmis ir kietai virto kiaušinio gabalėliais.
Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir riešutais
• 4-5 burokėlių; • 2 česnako skiltelių; • 100 g džiovintų slyvų; • 50 g graikinių riešutų branduolių; • majonezo; • druskos, prieskonių.
Džiovintas slyvas užpilkite šiltu vandenių pamirkykite pusę valandos, nusausinkite, smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite graikinių riešutų branduolius, burokėlius sutarkuokite stambia tarka. Į dubenį suberkite džiovintas slyvas, graikinius riešutus ir burokėlius bei trintus česnakus. Salotas paskaninkite majonezų grietine ar aliejumi, pabarstykite druska ir mėgiamais prieskoniais, išmaišykite.
Rudeninės burokėlių ir moliūgų salotos
• 2 burokėlių; • 300 g moliūgų minkštimo; • 1 ryšulėlio salotų lapų; • 2-3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; • 2 valgomųjų šaukštų migdolų dribsnių; • 30 g fermentinio sūrio; • druskos, maltų juodųjų pipirų.
Moliūgus supjaustykite stambiais gabalėliais, susukite į foliją, pašaukite 220°C šilumos orkaitėje, kepkite, kol suminkštės, atvėsinkite.
Virtus burokėlius ir keptus moliūgus supjaustykite smulkiomis skiltelėmis. Ant lėkščių sudėkite prieš tai šaltame vandenyje išmirkytus salotų lapus, ant jų suberkite daržoves, papuoškite migdolų dribsniais, palaistykite alyvuogių aliejumi, paskaninkite druska ir pipirais.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau