Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Gruodžio » 17

Endrokrinologų nuomonė apie maisto produktų derinius

Yra produktai, kurie nedera tarpusavyje, todėl jų negalima kartu valgyti. Tačiau yra produktų, kurie gerai dera tarpusavyje.

Toks maisto produktų derinys žmogaus organizmų gausiai aprūpina naudingomis tiek vienuose, tiek ir kituose produktuose esančiomis medžiagomis.

Avižinė košė ir obuoliai

Avižinėje košėje gausu kraujagyslėms reikalingų beta gliukano ir avenantramidų, maistinių skaidulų ir vitaminų. Šių medžiagų naudingąsias savybes gali sustiprinti obuoliai, kuriuose gausu flavonoidų, naudingųjų antioksidantų, ląstelėse stabdančių žalingųjų rūgščių poveikį. Be to, šių maisto produktų derinys žmogaus organizme pagerina geležies apykaitą.

Kiaušiniai, svogūnai ir pomidorai

Jei nutarėte iškepti kiaušinienę, dar panaudokite pomidorus ir svogūnus, nes šiose daržovėse gausu seleno. Šis mikroelementas reikalingas normaliam skydliaukės darbui. Selenas žmogaus organizmui padeda geriau įsisavinti jam reikalingus riebalus ir vitaminą E, kurio gausu aliejuje ir kiaušiniuose.

Duona, žuvis ir kiaušiniai

Sumuštinis su žuvimi ir kietai virtu kiaušiniu - puikus užkandis. Jame gausu B grupės vitaminų, pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių Omega-3 ir vitamino D. Šios medžiagos organizmui suteikia energijos.

Vištiena ir morkos

Morkose gausu vitamino A, o vištienoje - baltymų ir cinko. Kad organizmas geriau įsisavintų vitaminą A, reikalingos dvi medžiagos - proteinai ir cinkas.

Lęšiai ir saldžiųjų pipirų ankštys

Lęšiuose gausu geležies, tačiau šią medžiagą iš augalinių produktų žmogaus organizmas įsisavina labai prastai. Iš lęšių geriau įsisavinti geležį padeda saldžiųjų pipirų ankštys, kuriose gausu vitamino C.

5 Angliavandenių turintys produktai, kurie padeda masinti svorį

Norintys sumažinti svorį dabar dažnai laikosi dietos, kurių metu nevartoja angliavandenių turinčių produktų.

Visgi yra tokių angliavandenių turinčių produktų, kurie yra naudingi sveikatai bei padeda mažinti svorį. Dietologai perspėja, jog tinkamai medžiagų apykaitai organizme angliavandeniai - būtini. Kiekvieną kartą valgant valgiaraštyje turi būti ne mažiau nei 55 proc. angliavandenių. Angliavandeniai organizmui suteikia energijos. Naudingiausia vartoti tokius angliavandenius, kuriuos organizmas ilgai perdirba ir kurie nemažą laiko tarpą suteikia soties jausmą.

1. Kukurūzai. Tai vieni geriausių angliavandenių turintys produktai. Kukurūzuose gausu maistinių skaidulų, jodo, fosforo, magnio, kalcio, geležies. Norintiems mažinti svorį patariama vartoti šviežių kukurūzų, nes konservuotuose kukurūzuose būna pernelyg daug druskos ir cukraus.

2. Ankštinės pupelės. Ankštinės pupelės - mažai kaloringos, tačiau jose gausu naudingajai žarnyno mikroflorai reikalingų maistinių skaidulų, Ankštinės pupelės stiprina imuninę sistemą ir organizme pagreitina medžiagų apykaitą. Be to, šiuose produktuose gausu baltymų.

3. Avinžirniai. Avinžirniuose gausu ne tik maistinių skaidulų, bet ir širdies darbą pagerinančių augalinių baltymų. Avinžirniuose taip pat gausu magnio, kuris organizme stabdo senėjimo procesus.

4. Makaronai. Makaronai taip pat padeda mažinti svorį. Tiesa, ne bet kokie, o pagaminti iš kietų kviečių grūdų rūšių. Taip pat svarbu, kad makaronai nebūtų pervirti.

Visai kas kita - padažai. Jei makaronų valgysite su riebiais padažais, antsvorio sumažinti nepavyks. Makaronų reikia valgyti su daržovėmis ir mažai kaloringais produktais.

5. Grybai. Grybuose yra ne tik angliavandenių, bet ir antioksidantų, kurie sumažina uždegiminių ir onkologinių ligų pavojų. Grybų patariama valgyti su kruopomis, tada juos geriau įsisavins organizmas.

Kodėl duonos reikia valgyti kasdien?

Nereikia baimintis duonos, o tuo labiau jos atsisakyti. Pasak Pasaulinės Sveikatos Organizacijos specialistų, 200 g kokybiškos (ne baltos duonos) duonos naudinga suvalgyti kasdien. Duonos kasdien valgyti sveika ir tiems, kurie nenori priaugti svorio. Duonoje yra vertingųjų angliavandenių, kuriuos žmogaus organizmas ilgai perdirba, bei maistinių skaidulų.

Vienas didžiausių kokybiškos duonos privalumų - joje esančios amino rūgštys. Duonoje šių rūgščių yra net 18 rūšių ir visos jos yra labai naudingos. Pavyzdžiui, duonoje yra amino rūgšties triptofano, kuri gerina nuotaiką ir miegą bei amino rūgšties ristino, kuri organizme stabdo senėjimo procesus ir iš jo pašalina toksines medžiagas. Duonoje taip pat yra įvairių rūšių vitaminų. B grupės vitaminai pagerina širdies darbą, vitaminas E stiprina imuninę sistemą. Duonoje yra vertingų ir žmogaus organizmui naudingų medžiagų: vario, cinko, geležies, kalio, natrio, kalcio ir fosforo.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-04 laikas 10:12 Receptai Gaminčiau Dar Kartą. Varškės Bandelės
Mieles ištrinkite. Įpilkite šiltą vandenį ir išmaišykite iki vientisos masės. Į mielinę masę sudėkite kiaušinį, varškę, druską, cukrų ir didesnę dalį miltų. Įminkykite sviestą ir sudėkite likusius miltus ir gerai išminkykite....

Skaityti daugiau

2018-08-23 laikas 21:30 Receptai Liaudiški patarimai Tonzilito gydymui
Tonzilitas liaudies medicinoje, Tonzilitas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo tonzilito, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

2019-06-20 laikas 06:02 Receptai Baklažanai su česnaku

Baklažanai ne visada gali būti skanūs, net galima pasakyti, kad jie tik mėgėjams. Tačiau viskas slypi teisingame jų paruošime. Mes skubame pasidalyti su jumis tokios įdomios daržovės paruošimo receptu, kad ji gali būti tokia sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-08 laikas 17:52 PSO teigia, kad transseksualių moterų pienas kūdikiams yra „toks pat geras“ kaip motinos pienas
Pasaulio sveikatos organizacija oficialiai atsisakė biologijos: dabar ji tvirtina, kad vaistinis mišinys, išspaustas iš vyrų krūtų, vartojančių priešingos lyties hormonus, kūdikiams yra toks pat maistingas kaip tikrasis motinos pienas....

Skaityti daugiau

2025-12-08 laikas 09:24 Gerklės skausmas: 6 veiksmingi skalavimo būdai namuose, kurie tikrai veikia (2025)
Gerklės skausmas dažnai kamuoja peršalus. Vienas efektyviausių namų būdų – reguliariai skalauti gerklę. Straipsnyje rasite 6 patikrintus receptus su druska, soda, jodu, ramunėlėmis, pipirmėtėmis ir obuolių sidro actu. Kiekvienas metodas papildytas mo...

Skaityti daugiau

2025-12-08 laikas 09:11 Seksas kartą per savaitę mažina moterų mirtingumo riziką net 70%
Naujausias tyrimas atskleidė: moterys, kurios užsiima seksu rečiau nei kartą per savaitę, turi net 70 % didesnę ankstyvos mirties riziką. Sužinokite, kaip seksualinis aktyvumas veikia širdies sveikatą, mažina depresiją ir didina ilgaamžiškumą tiek mo...

Skaityti daugiau

2025-12-08 laikas 09:03 Išankstinis suvokimas: Ar prekognicija yra realybė? Moksliniai tyrimai

Išankstinis suvokimas: prekognicija kaip nuojautos mokslas. Dean Radin ir Julia Mossbridge eksperimentai su EEG rodo smegenų reakcijas prieš įvykius. Sužinokite apie CŽA tyrimus ir kvantinį laiką. Ar jūsų intuicija numato ateitį?

...

Skaityti daugiau

2025-12-08 laikas 08:55 3I/ATLAS: Nauja ryški Hubble nuotrauka antrosios tarpžvaigždinės kometos

Naujausia NASA „Hubble“ teleskopo nuotrauka atskleidžia trečiąją tarpžvaigždinę kometą 3I/ATLAS. 2025 m. gruodžio 19 d. ji priartės arčiausiai Žemės (270 mln. km). Sužinokite naujausius mokslinius duomenis, dydį, trajektoriją ir kodėl ...

Skaityti daugiau