- 17.12.2020
- 5.0 Reitingas
- 963 Peržiūrų
- Komentarai
Yra produktai, kurie nedera tarpusavyje, todėl jų negalima kartu valgyti. Tačiau yra produktų, kurie gerai dera tarpusavyje.
Toks maisto produktų derinys žmogaus organizmų gausiai aprūpina naudingomis tiek vienuose, tiek ir kituose produktuose esančiomis medžiagomis.
Avižinė košė ir obuoliai
Avižinėje košėje gausu kraujagyslėms reikalingų beta gliukano ir avenantramidų, maistinių skaidulų ir vitaminų. Šių medžiagų naudingąsias savybes gali sustiprinti obuoliai, kuriuose gausu flavonoidų, naudingųjų antioksidantų, ląstelėse stabdančių žalingųjų rūgščių poveikį. Be to, šių maisto produktų derinys žmogaus organizme pagerina geležies apykaitą.
Kiaušiniai, svogūnai ir pomidorai
Jei nutarėte iškepti kiaušinienę, dar panaudokite pomidorus ir svogūnus, nes šiose daržovėse gausu seleno. Šis mikroelementas reikalingas normaliam skydliaukės darbui. Selenas žmogaus organizmui padeda geriau įsisavinti jam reikalingus riebalus ir vitaminą E, kurio gausu aliejuje ir kiaušiniuose.
Duona, žuvis ir kiaušiniai
Sumuštinis su žuvimi ir kietai virtu kiaušiniu - puikus užkandis. Jame gausu B grupės vitaminų, pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių Omega-3 ir vitamino D. Šios medžiagos organizmui suteikia energijos.
Vištiena ir morkos
Morkose gausu vitamino A, o vištienoje - baltymų ir cinko. Kad organizmas geriau įsisavintų vitaminą A, reikalingos dvi medžiagos - proteinai ir cinkas.
Lęšiai ir saldžiųjų pipirų ankštys
Lęšiuose gausu geležies, tačiau šią medžiagą iš augalinių produktų žmogaus organizmas įsisavina labai prastai. Iš lęšių geriau įsisavinti geležį padeda saldžiųjų pipirų ankštys, kuriose gausu vitamino C.
5 Angliavandenių turintys produktai, kurie padeda masinti svorį
Norintys sumažinti svorį dabar dažnai laikosi dietos, kurių metu nevartoja angliavandenių turinčių produktų.
Visgi yra tokių angliavandenių turinčių produktų, kurie yra naudingi sveikatai bei padeda mažinti svorį. Dietologai perspėja, jog tinkamai medžiagų apykaitai organizme angliavandeniai - būtini. Kiekvieną kartą valgant valgiaraštyje turi būti ne mažiau nei 55 proc. angliavandenių. Angliavandeniai organizmui suteikia energijos. Naudingiausia vartoti tokius angliavandenius, kuriuos organizmas ilgai perdirba ir kurie nemažą laiko tarpą suteikia soties jausmą.
1. Kukurūzai. Tai vieni geriausių angliavandenių turintys produktai. Kukurūzuose gausu maistinių skaidulų, jodo, fosforo, magnio, kalcio, geležies. Norintiems mažinti svorį patariama vartoti šviežių kukurūzų, nes konservuotuose kukurūzuose būna pernelyg daug druskos ir cukraus.
2. Ankštinės pupelės. Ankštinės pupelės - mažai kaloringos, tačiau jose gausu naudingajai žarnyno mikroflorai reikalingų maistinių skaidulų, Ankštinės pupelės stiprina imuninę sistemą ir organizme pagreitina medžiagų apykaitą. Be to, šiuose produktuose gausu baltymų.
3. Avinžirniai. Avinžirniuose gausu ne tik maistinių skaidulų, bet ir širdies darbą pagerinančių augalinių baltymų. Avinžirniuose taip pat gausu magnio, kuris organizme stabdo senėjimo procesus.
4. Makaronai. Makaronai taip pat padeda mažinti svorį. Tiesa, ne bet kokie, o pagaminti iš kietų kviečių grūdų rūšių. Taip pat svarbu, kad makaronai nebūtų pervirti.
Visai kas kita - padažai. Jei makaronų valgysite su riebiais padažais, antsvorio sumažinti nepavyks. Makaronų reikia valgyti su daržovėmis ir mažai kaloringais produktais.
5. Grybai. Grybuose yra ne tik angliavandenių, bet ir antioksidantų, kurie sumažina uždegiminių ir onkologinių ligų pavojų. Grybų patariama valgyti su kruopomis, tada juos geriau įsisavins organizmas.
Kodėl duonos reikia valgyti kasdien?
Nereikia baimintis duonos, o tuo labiau jos atsisakyti. Pasak Pasaulinės Sveikatos Organizacijos specialistų, 200 g kokybiškos (ne baltos duonos) duonos naudinga suvalgyti kasdien. Duonos kasdien valgyti sveika ir tiems, kurie nenori priaugti svorio. Duonoje yra vertingųjų angliavandenių, kuriuos žmogaus organizmas ilgai perdirba, bei maistinių skaidulų.
Vienas didžiausių kokybiškos duonos privalumų - joje esančios amino rūgštys. Duonoje šių rūgščių yra net 18 rūšių ir visos jos yra labai naudingos. Pavyzdžiui, duonoje yra amino rūgšties triptofano, kuri gerina nuotaiką ir miegą bei amino rūgšties ristino, kuri organizme stabdo senėjimo procesus ir iš jo pašalina toksines medžiagas. Duonoje taip pat yra įvairių rūšių vitaminų. B grupės vitaminai pagerina širdies darbą, vitaminas E stiprina imuninę sistemą. Duonoje yra vertingų ir žmogaus organizmui naudingų medžiagų: vario, cinko, geležies, kalio, natrio, kalcio ir fosforo.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau