Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2020 » Birželio » 6

Chemijos srities mokslininkas demaskuoja daktarą Unikauską

Perskaitęs LRT portale publikuotą straipsnį „10 maisto produktų, kurių Unikauskas nerekomenduotų valgyti niekam niekada“, kuriame buvo pateiktos dr. A. Unikausko mintys pareikštos jo vedamoje LRT laidoje, radau daug netikslumų, klaidų. Šios klaidos yra susijusios su maisto chemija, kurią, mano manymu, laidos autorius žino labai prastai.

Man užkliuvo pirmoje šio straipsnio pastraipoje pareikšta nuomonė, kad margarinas – žmogaus sukurtas produktas, kurio molekulės gamtoje tiesiog neegzistuoja, kas yra netiesa. Dėl to straipsnį panagrinėjau atidžiau ir radau dar daugiau „perliukų“. Tai apie viską nuo pradžių.

Autorius teigia, kad valgydami mes gauname baltymų, riebalų, mineralų, vitaminų, fermentų. Fermentai ir yra baltymai, kurie patekę į mūsų virškinimo traktą suskaidomi į atskiras aminorūgštis, kurias mes ir įsisaviname. Baltymai ir fermentai yra aktyvūs polimerai, sudaryti iš aminorūgščių. Atskiri fermentai ar baltymai negali patekti į žmogaus kraują ir būti išnešiojami po organizmą.

Tai šnekėti apie baltymų ir tuo labiau apie aktyvių fermentų patekimą į mūsų organizmą negalima. Mes galėtume išgyventi ir gaudami tik aminorūgščių mišinį. Tą patį galima būtų pasakyti apie polisacharidus kaip krakmolas ir pan.

Jau XVI a. šveicarų gydytojas ir alchemikas Paracelsas suvokė labai svarbų principą, kuris galioja iki šiol, kad vien tik dozė skiria vaistą nuo nuodo. Tą patį galima būtų pasakyti, jei žodį „vaistai“ pakeistume į žodį „maistas“. Visos natūralios ir sintetinės medžiagos gali būti nuodai, vaistai bei biologiškai aktyvios. Priklauso tik nuo dozės. Todėl žarstytis žodžiais apie maiste esančius nuodus yra tik populiarumo vaikymasis.

Priminsiu, kad maisto pramonėje naudojamos cheminės medžiagos yra visiškai saugios, nes jų vartojamą reglamentuoja griežti Europos sąjungos reglamentai, taip pat prižiūri Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Jie aprašo visų leistinų medžiagų sąrašus ir leistinas koncentracijas. To laikytis yra tiesiog privalu, nes kitaip negali vadintis maisto gamintoju.

Visuominėje kyla karšti ginčai dėl genetiškai modifikuoti maisto produktų (GMO), tačiau jau senai mokslas įrodė, kad tai nėra joks nuodas. Tiesiog biotechnologijų pagalba į augalą įterpiami genai, kurie leidžia augalui (ar gyvūnui) nesirgti tam tikromis ligomis ar būti atsparesniam atitinkamoms klimatinėms sąlygoms, ar duoti didesnį derlių (prieauglį).

Bijoti, kad šie modifikuoti genai, ar iš jų susintetinti baltymai pateks į žmogaus organizmą, neverta. Kaip minėta anksčiau, visi baltymai, genai (DNR ir pan.) kaip biologiniai polimerai skaidomi virškinimo trakte į atskirus tų polimerų monomerus, iš kurių mes patys sudaryti.

Dar viena labai populiari tema, tai maisto produktai turintys mononatrio glutamato (E621). Priminsiu, kad mononatrio glutamatas yra natūralios aminorūgšties – glutamato natrio druska. Natrio jonai ten pridedami tam, kad padidintų šios aminorūgšties tirpumą vandenyje, taip pat tai suteikia sūrų skonį. Natūraliai glutamato yra visame maiste, net mes iš jo dalinai sudaryti. Maistas be jo būtų visiškai beskonis. Tai visiškai natūralus produktas, nes pramoniniu būdu gaminamas skaidant sojų pupelėse esančius baltymus.

Prisiminkite, koks skanus yra sojų padažu pagardintas maistas. Todėl autoriaus teiginys, kad „skonio stipriklis mononatrio glutamatas ne maistinė, nuodinga medžiaga“ yra klaidinantis. Autorius mini, kad glutamatas yra neuromediatorius, tas yra tiesa, nes šios molekulės pagalba mūsų organizmo ląstelės bendrauja tarpusavyje ir ji reguliuoja kalcio jonų apykaitą.

Tačiau yra vienas bet – šis neauromediatorius veikia centrinėje nervų sistemoje, kurį nuo kraujo skiria encefalinis barjeras, per kurį ši molekulė nepraeina. Maiste esantis glutamatas negali daryti jokio poveikio mūsų smegenims. Ši aminorūgštis tik sąveikauja su atitinkamais skonio receptoriais Aišku, vartoti dideliais kiekiais glutamatą nėra visiškai saugu, nes jis labai paskanina maistą, dėl to dažnai persivalgoma. Taip pat ši aminorūgštis yra sintetinama mūsų organizme ir gaunama su maistu išgyvenimui nėra būtina.

Labai nustebino Unikausko chemijos žinių stoka, kalbant apie margariną. Autorius teigia, kad margarinas yra „sintetinis žmogaus sukurtas produktas, toksiška cheminė medžiaga, rankiniu būdu iš polinesočiųjų pagaminti sotieji riebalai, dar vadinami hidrintais arba transriebalais“.

Tokios viešai reiškiamos mintys yra visiškai klaidingos. Visų pirma, trumpai apie margarino istoriją. XIX a. viduryje Napoleonas III pasiūlė prizą tam, kuris sukurs paprastai pagaminamą, lengvai tepamą, pigų sviesto pakaitalą, kuri galima bus panaudoti jo armijos maitinimui. Chemikas Mež-Murijė sukūrė medžiagą, kurią pavadino margarinu ir oficialiai užregistravo 1869 m. Margarinas buvo gaunamas iš išvalytų lydytų jautienos taukų ir pieno bei naudojant baltymus, kurie sutraukia pieno baltymus.

Mityba, Maistas, Margarinas, Maisto produktai

Šiame straipsnyje teigiama, kad „gaminant margariną aukštoje temperatūroje ir aukštame slėgyje vandenilio atomai tarsi bombarduojami“. Šis „bombardavimas“ yra vadinamas redukcija vandeniliu naudojant katalizatorius. Toks gamybos būdas jau senai nebenaudojamas.

Dabartiniu metu margarinas gaminamas sumaišius įvairius natūralius augalinius aliejus (rapsų, saulėgrąžų, kokosų ir kt.) su vandeniu, pridedant kitų sudėtinių dalių, pvz., druskos, pieno miltelių, vitaminų ir intensyviai plakant gaunama emulsija. Ji pasterizuojama, po to atvėsinama, šaldoma -20 C temperatūroje, spaudžiama naudojant aukštą slėgį ir gaunama margarinui būdinga konsistencija.

Taigi margarinas yra iš natūralių sudedamųjų dalių sudaryta emulsija. Emulsija yra ir pienas, sviestas ir kiti natūralūs maisto produktai. Tik šis produktas pagamintas iš pigesnių augalinių produktų. Tai hidrinti ar transriebalai margarine nenaudojami.

Dr. A. Unikauskas yra tik vidaus ligų gydytojas taip pat pagal tarptautinę mokslinių publikacijų duomenų bazę „Web of Science“ jis turi tik 8 mokslines publikacijas, kas profesoriui yra tikrai labai mažai. Taip pat šios publikacijos yra labai mažai matomos mokslininkų bendruomenės, tai rodo mažas darbų cituojamumas (darbai cituoti tik 20 kartų). Dr. A. Unikausko pagrindinė mokslinė sritis yra kardiografija, tai labai tolima nuo maisto chemijos ir dietologijos. Apibendrinant, vieši žmonės neturi reikšti viešų rekomendacijų tose srityse, kuriose jie neturi kompetencijos.

Apie tai rašo LRT.LT straipsnyje „Chemijos srities mokslininkas tikslina daktaro Unikausko rekomendacijas“

Dr. Gintautas Bagdžiūnas, Gyvybės mokslų centro, Biochemijos instituto prie Vilniaus universiteto, vyresnysis mokslo darbuotojas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-24 laikas 15:12 Receptai Jautienos šašlykas su aštriomis salotomis ir česnakinėmis bulvytėmis
Noriu pasidalinti nuostabia nuostabia naujiena - sausai brandintos jautienos išpjovos šašlyku, kurio pakuotėje rasite jau suvertus mėsos gabalėlius ant medinio iešmelio. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai tik įkaitinti žarijas, ...

Skaityti daugiau

2018-09-07 laikas 10:01 Receptai Vaistažolių mišiniai nusilpus regėjimui

Nusilpus regėjimui liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nusilpus regėjimui, receptai nusilpus regėjimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis...

Skaityti daugiau

2020-11-15 laikas 23:00 Receptai Klasikinis amerikietiškas moliūgų pyragas su sutirštintu pienu
Tai garsus tradicinis amerikietiškos virtuvės desertas. Atviras pyragas su įdaru iš moliūgo, labai švelnus ir kvapnus. Tipiškas skonis susidaro dėl įvairių prieskonių. Labiau paplitęs variantas – cinamonas, dar naudojamas muskato ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-12 laikas 10:44 ŠOKIRUOJANTI Tiesa: Kaip ŽOLĖS Išgydo Depresiją per 7 DIENAS!
Įsivaizduokite: beviltiškumo tamsa apgaubia jus, apatija užgniaužia kvapą, o pasaulis atrodo kaip pragaras. Depresija – ne liga, tai demonas, kuris įsigyvena be perspėjimo! Bet šokiruojanti tiesa: senovės žolės ir paprasti triukai gali išvyti jį per ...

Skaityti daugiau

2025-12-12 laikas 07:44 Horoskopas gruodžio 12 d. 2025 – Meilė, Finansai, Darbas ir Nuotaika
Pilnas dienos horoskopas 2025 m. gruodžio 12 d. visiems 12 zodiako ženklų – meilė, finansai, sveikata, darbas ir emocinė būsena. Tikslus, šiuolaikiškas horoskopas pagal geriausius pasaulio astrologus.

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 17:40 Druskos mįslė: Kodėl mažo natrio kiekio dieta gali pakenkti jūsų sveikatai

Druskos ribojimas – mitas? Naujausi tyrimai rodo J formos ryšį: per mažas natrio kenkia širdžiai, hormonams ir energijai. Rinkitės nerafinuotą druską, atsižvelgdami į aktyvumą, klimatą ir genetiką. Patarimai subalansuotai mitybai, remiantis ...

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 15:35 Namų valymo priemonė nuo kalkių ir riebalų: paprastas receptas

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip namų sąlygomis pasigaminti galingą valymo priemonę iš paprastų ingredientų: muilo, sodos ir amoniako. Ji efektyviai pašalina kalkes, riebalus, rūdis ir nešvarumus nuo klozeto, vonios ir kitų paviršių. Pridėti pa...

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 10:22 Gruodžio 11 d. horoskopas visiems 12 zodiako ženklų 2025
Šiandienos dangus: Merkurijus pereina į Šaulį (apie 23:40 LT), atnešdamas optimizmą ir plačias idėjas. Ryte Merkurijus trigonas Neptūnui stiprina intuiciją ir kūrybiškumą, o vakare Mėnulio kvadratūra su Venera gali sukelti emocinių trūkčiojimų santyk...

Skaityti daugiau