Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2025 » Balandžio » 28

Kaip Pjaustyti Svogūnus Be Ašarų: Patarimai, Gudrybės ir Receptai

Svogūnai – nepakeičiamas ingredientas virtuvėje, tačiau jų pjaustymas dažnai baigiasi ašaromis. Kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti? Šiame straipsnyje dalijamės efektyviais patarimais, lietuvių liaudies medicinos gudrybėmis, moksliniais faktais ir net tradiciniu receptu su svogūnais. Pasiruoškite pjaustyti be rūpesčių!

Moteris pjausto svogūnus virtuvėje be ašarų
Svogūnų pjaustymas be ašarų

Kodėl svogūnai verčia ašaroti?

Svogūnai išskiria sulfoksidus – sieros junginius, kurie, patekę į orą, reaguoja su akies drėgme ir virsta rūgštimi, sukeliančia dirginimą. Geltonieji svogūnai išskiria daugiausia sulfoksidų, todėl nuo jų akys peršti labiausiai. Saldieji svogūnai yra švelniausi, o raudonieji ir baltieji – kažkur per vidurį. Sužinokite daugiau apie svogūnų chemines savybes.

Efektyvūs patarimai, kaip pjaustyti svogūnus be ašarų

Štai keletas patikrintų būdų, padėsiančių išvengti ašarų:

  • Naudokite aštrų peilį: Aštrus peilis mažiau pažeidžia svogūno ląsteles, todėl išsiskiria mažiau dirginančių dujų.
  • Nepjaustykite stiebo: Stiebo dalyje yra daugiausia sulfoksidų, tad palikite ją nepaliestą, kaip pataria šefas Gordonas Ramsay.
  • Šaldykite svogūną: Prieš pjaustydami 30 minučių palaikykite svogūną šaldytuve – šaltis slopina fermentų išsiskyrimą.
  • Mirkykite šaltame vandenyje: 15 minučių pamirkykite nuluptą svogūną šaltame vandenyje, tačiau atminkite, kad tai gali sumažinti skonį.
  • Padėkite drėgną popierinį rankšluostį: Šalia pjaustymo lentos padėtas drėgnas rankšluostis sugers dalį dirginančių dujų.

Lietuvių liaudies medicina: Kaip senovėje gydėsi svogūnais?

Lietuvių liaudies medicinoje svogūnai buvo vertinami dėl antiseptinių ir priešuždegiminių savybių. Senovėje peršalimo metu svogūnų sultys buvo maišomos su medumi ir geriamos kaip kosulį lengvinantis sirupas. Taip pat svogūnai buvo dedami ant žaizdų, tikint, kad jie skatina gijimą. Ieškokite daugiau liaudies medicinos patarimų.

Kodėl tam tikros žolelės buvo populiarios Lietuvoje gydant peršalimą su svogūnais?

Lietuvių liaudies medicinoje svogūnai dažnai buvo derinami su žolelėmis, tokiomis kaip čiobreliai ir ramunėlės. Čiobreliai buvo populiarūs dėl jų antimikrobinių savybių, kurios sustiprindavo svogūnų poveikį gydant kvėpavimo takų ligas. Ramunėlės ramindavo uždegimą ir kartu su svogūnais buvo naudojamos arbatoje nuo kosulio. Šios žolelės buvo lengvai prieinamos Lietuvos kaimuose, todėl tapo neatsiejama liaudies medicinos dalimi.

Ką sako šiuolaikinis mokslas apie svogūnų naudojimą liaudies medicinoje?

Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad svogūnuose esantys sieros junginiai ir antioksidantai, tokie kaip kvercetinas, turi priešuždegiminių ir antimikrobinių savybių. Tyrimai rodo, kad svogūnų vartojimas gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir mažinti peršalimo simptomus. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad svogūnai nėra vaistas nuo visų ligų, o jų poveikis gali būti ribotas, jei nesilaikoma subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo. Sužinokite daugiau apie svogūnų naudą.

Lietuviškas akcentas: Nacionalinis patiekalas su svogūnais

Lietuvių virtuvėje svogūnai dažnai naudojami tradiciniuose patiekaluose, tokiuose kaip švilpikai – bulviniai blynai su padažu. Švilpikai, kilę iš Žemaitijos, yra sotus patiekalas, dažnai patiekiamas su svogūnais ir grybais pagardintu grietinės padažu. Šis patiekalas atspindi lietuvių meilę bulvėms ir paprastiems, bet skaniems ingredientams.

Švilpikų su svogūnų ir grybų padažu receptas (4 porcijoms):

  • 6 vidutinio dydžio bulvės
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g kvietinių miltų
  • 2 svogūnai (smulkiai supjaustyti)
  • 150 g pievagrybių
  • 100 ml grietinės
  • Druska, pipirai, aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Išvirkite bulves su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir sutrinkite.
  2. Į bulvių masę įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, druską ir išminkykite tešlą.
  3. Formuokite pailgus švilpikus ir kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje 20 minučių.
  4. Keptuvėje apkepkite svogūnus ir grybus, įpilkite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Patiekite švilpikus su padažu.

Įdomus atsitikimas ir humoras

Įdomus atsitikimas: Viename Lietuvos kaime močiutė, garsėjanti savo svogūnų sriubomis, kartą pamiršo supjaustyti svogūnus ir svečiams patiekė sriubą tik su bulvėmis. Visi gyrė jos „naują receptą“, o močiutė tik šypsojosi – pasirodo, svogūnai ne visada būtini!

Anekdotas: Kodėl svogūnas verkia, kai jį pjausto? Nes jis žino, kad netrukus taps sriubos dalimi!

Praktinis receptas: Svogūnų arbata nuo peršalimo

Šis liaudiškas receptas padės sušvelninti peršalimo simptomus:

  • 1 didelis svogūnas (supjaustytas griežinėliais)
  • 1 šaukštas medaus
  • 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
  • 500 ml vandens

Gaminimas:

  1. Užvirkite vandenį, sudėkite svogūnus ir čiobrelius, virkite 10 minučių.
  2. Nukelkite nuo ugnies, perkoškite ir įdėkite medų.
  3. Gerkite šiltą arbatą mažais gurkšneliais 2–3 kartus per dieną.

Autorius: Paranormal.lt Prenumeruokite @gamtosgarsai vaizdo įrašus apie gamtą!

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-08-19 laikas 08:29 Receptai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

2019-12-10 laikas 10:42 Receptai Įdaryti Kiaušiniai: Chorizo Ir Sūrio Įdaras
Kiaušinius dedame į šaltą vandenį ir kai užvirs verdame ant silpnos ugnies 10 minučių. Virtus kiaušinius paliekame atvėsti šaltame vandenyje. Nulupame chorizo dešros odelę, supjaustome ją smulkiau ir truputį pakepiname keptuvėje ...

Skaityti daugiau

2019-06-11 laikas 20:45 Receptai Varškės bandelės – labai minkštos!
Pasigaminkite skanias bandeles su varške! Senų laikų bandelių receptas, primins vaikystę. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-21 laikas 21:02 Naujausi moksliniai pasiekimai apie gyvybę Ceres: Ar nykštukinė planeta slepia gyvybės paslaptis?
Šiame straipsnyje aptarsime naujausius mokslinius atradimus, kurie keičia mūsų supratimą apie Ceres ir kelia klausimų apie gyvybės galimybes kitose Saulės sistemos planetose. Sužinokite daugiau apie Ceres paslaptis!...

Skaityti daugiau

2025-08-21 laikas 20:55 Mianhua Biblioteka: Unikali Knygų Šventovė Ant Skardžio Kinijoje
Šiame straipsnyje aptarsime jos architektūrą, kultūrinę reikšmę, mokslinius paaiškinimus apie jos poveikį ir kaip ji prisideda prie turizmo bei vietos bendruomenės gerovės.

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 19:12 Kaip suprasti, kad esate pasiruošę naujiems santykiams po skyrybų
Sužinokite, kaip atpažinti, kad esate pasiruošę naujiems santykiams po skyrybų, ir kokie žingsniai padės žengti į juos su pasitikėjimu ir atvira širdimi. Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais moksliniais tyrimais ir psichologų įžvalgomis, aptarsi...

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 18:34 Naujausi moksliniai laimės paaiškinimai: kaip auginti laimę kasdien
Ar laimė yra likimo dovana, ar įgūdis? Sužinokite, ką sako mokslas apie laimę ir kaip sąmoningumas, dėkingumas bei geranoriškumas gali pakeisti jūsų gyvenimą. Šiame straipsnyje aptarsime, ką sako pozityviosios psichologijos mokslas, kaip formuoti lai...

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 17:44 Afrikietis ginkluotas plaktuku padegė oro uosto registracijos stalą, o keleiviai bėgo iš Milano oro uosto

Italijos Malepensa oro uosto keleiviai bėgo iš 1 terminalo, kai vyras, ginkluotas plaktuku, sudaužė registracijos ekranus ir padegė ugnį netoli registracijos stalo. Dramatiškas vaizdo įrašas iš šio incidento tapo viraliniu socialiniuose tinkluose....

Skaityti daugiau