- 07.06.2020
- 3.9 Reitingas
- 1076 Peržiūros
- Komentarai
Dieta sergantiems kepenų ligomis
Kepenys žmogaus organizme išvalo nuodingąsias ir toksines medžiagas, tačiau šiems organams būtina padėti. Iškylos gamtoje, šašlykai ir saldūs gazuoti gėrimai, ledai su sirupu, degtinė su silke, tokių produktų dažnai vartojama vasarą, todėl vasara kepenims yra ne mažiau žalinga nei žiema. Tačiau vasarą turime žymiai daugiau galimybių padėti kepenims, nes šiam organui labai naudingi švieži vaisiai ir daržovės, kurių patariama valgyti kelis kartus per dieną. Kepenų darbą taip pat pagerina grikiai, avižos, citrusiniai vaisiai, aliejus (alyvuogių, linų) bei žaliosios daržovės.
Prasto kepenų darbo požymiai
- Pageltę akių baltymai;
- pigmentinės dėmės;
- kartėlio prieskonis burnoje;
- bendras kūno silpnumas;
- pablogėjęs virškinamojo trakto darbas;
- skausmai dešiniajame šone.
Jei pastebėjote nors vieną šių požymių, tai reikia duoti laiko kepenims pailsėti ir atsisakyti kenksmingų produktų. Taip pat naudinga kreiptis į gydytojus, kurie turėtų paskirti tinkamą dietą ir gydymą.
KOKIUS PRODUKTUS LABAI MĖGSTA KEPENYS?
Obuoliai
Kepenys normaliai dirbs, jei per dieną suvalgysite 2 nenuluptus obuolius. Tiesa, kepenims naudingi ir kepti obuoliai, nes juose yra maistinių skaidulų - pektinų, kurie kraujyje ir kepenyse sumažina žalingojo cholesterolio lygį.
Omletas su obuoliais ir morkomis
• 4 kiaušinių; • liesos grietinės; • 1 obuolio; • 1 morkos; • 2 valgomųjų šaukštų aliejaus; • cinamono; • druskos.
Aliejuje pakepinkite skiltelėmis supjaustytus obuolius. Stambia tarka sutarkuokite morkas. Suplakite kiaušinius, įpilkite grietinės ir dar kartą suplakite, paskaninkite druska ir maltu cinamonu. Obuolius ir morkas suberkite į aliejumi suteptą kepimo skardą, užpilkite kiaušinių plakimu, 20 minučių kepkite 18o°C orkaitėje.
Džiovinti abrikosai
Džiovintais abrikosais ir kitais džiovintais vaisiais galima pakeisti kepenims kenkiantį cukrų. Džiovinti vaisiai yra labai saldūs, tačiau juose yra nesukeliančių „šokinėjančio“ cukraus lygio kraujyje gliukozės ir fruktozės. Džiovintuose abrikosuose yra kepenų darbą pagerinančių ir iš organizmo toksines medžiagas pašalinančių maistinių skaidulų, pektinų ir vitaminų.
Grikių košė su džiovintais abrikosais
• 1 stiklinės grikių kruopų; • 100 g džiovintų abrikosų; • 100 g graikinių riešutų branduolių; • 1 cinamono lazdelės; • trupučio tarkuoto muskato riešuto; • druskos.
Vandenyje pusę valandos pamirkykite perplautus džiovintus abrikosus. Grikius lengvai pakepinkite sausoje keptuvėje, užpilkite 2 stiklinėmis karšto vandens, paskaninę cinamonu išvirkite. Smulkiai supjaustytus graikinius riešutus ir džiovintus abrikosus virimo viduryje suberkite į verdamą grikių košę. Išvirusią košę paskaninkite druska ir muskato riešutais. Iš išvirusios grikių košės išimkite cinamono lazdelę, košę paskaninkite sviestu.
Burokėliai
Kepenims naudingi ir žali, ir virti burokėliai. Burokėliai ypač efektyviai valo kepenis ir organizmą. Burokėlių sultyse esantis betainas stimuliuoja kepenų darbą. Neveltui valant kepenis patariama vartoti šviežiai išspaustų: 1 burokėlio, 1 agurko, 1 obuolio ir pusės citrinos sulčių bei 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus mišinį. Šiuos produktus reikia kruopščiai suplakti ir tuoj pat išgerti.
Salotos su šviežiais burokėliais
• 1 burokėlio; • 1 saliero; • 1 morkos; • 1 obuolio; • 4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus; • 1 arbatinio šaukštelio garstyčių; • 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių; • 1 valgomojo šaukšto skysto medaus; • druskos; • maltų juodųjų pipirų.
Stambia tarka sutarkuokite nuluptas morkas, burokėlius ir salierus. Nuluptus obuolius supjaustykite kubeliais, sumaišykite su tarkuotomis morkomis, burokėliais ir salierais. Alyvuogių aliejų suplakite su citrinos sultimis, medumi ir garstyčiomis, paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami salotas paskaninkite padažu.
Žaliosios ir lapinės daržovės
Žaliosios ir lapinės daržovės efektyviai valo kepenis. Žaliosiose daržovėse gausu chlorofilo, kuris padeda iš kepenų išvalyti toksinus, neutralizuoja sunkiuosius metalus bei pesticidus, organizmą gausiai aprūpina vitaminu E ir folatais. Tiesa, sergantiems kepenų ligomis patariama vengti rūgštynių ir špinatų.
Žaliosios salotos su riešutiniu padažu
• 300 g įvairių rūšių žaliųjų salotų; • 3 valgomųjų šaukštų nerafinuo-to alyvuogių aliejaus; • saujos graikinių riešutų branduolių; • 50 ml ananasų sulčių.
Graikinių riešutų branduolius sutrinkite ar sumalkite kavamale, riešutus užpilkite alyvuogių aliejumi ir ananasų sultimis, paskaninkite druska. Stambiai „suplėšytas“ (o ne supjaustytas) žaliąsias salotas užpilkite riešutiniu padažu, patiekite.
Kalakutiena
Sergantiems kepenų ligomis ar valantiems savo organizmą kategoriškai draudžiama vartoti riebios mėsos, tačiau baltyminiai produktai - būtini. Kepenims naudingiausia liesa paukštiena, pavyzdžiui, kalakutiena. Kalakutiena yra labai naudinga, nes joje gausu skrandžio ir žarnyno darbą gerinančio vitamino B3. Kalakutienoje taip pat gausu seleno, fosforo, geležies, kalcio, natrio, kalio, vitaminų B1 ir B2. Šios medžiagos ir vitaminai organizme neleidžia kauptis riebalams. Be to, kalakutieną labai gerai įsisavina žmogaus organizmas. Dėl šių savybių dietologai kalakutieną vadina mėgstamiausia ir naudingiausia mėsa.
Kalakutienos guliašas su džiovintomis slyvomis
• 0,5 kg kalakutienos; • 5-6 džiovintų slyvų; • 1 valgomojo šaukšto miltų; • 2 valgomųjų šaukštų sviesto; • 1 stiklinės pieno; • druskos; • maltų juodųjų pipirų.
Smulkiomis juostelėmis supjaustykite valandą laiko vandenyje išmirkytas džiovintas slyvas. Nedideliame kiekyje sviesto apkepkite, paskaninkite druska ir maltais juodaisiais pipirais kubeliais supjaustytą kalakutieną. Ant mėsos suberkite džiovintas slyvas, sumažinkite ugnį, įpilkite kelis šaukštus pieno, troškinkite ant silpnos ugnies. Kitame inde svieste apkepkite miltus, įpilkite pieno, maišydami virkite, kol sutirštės. Padažu užpilkite kalakutieną, troškinkite, kol mėsa išsitroškins.
Žalioji arbata
Besilaikant kepenims naudingos iškrovos dietos patariama per dieną išgerti ne mažiau nei 5 puodelius karštos žaliosios arbatos. Žaliojoje arbatoje gausu kepenims padedančių išsivalyti antioksidantų.
Ciberžolės
Teigiama, jog ciberžolės - mėgstamiausias kepenų prieskonis. Jei norite pagerinti kepenų darbą, nedideliu ciberžolių žiupsneliu skaninkite visus ruošiamus patiekalus. Ciberžolės, jei prisivalgėte riebių produktų, palengvina virškinamojo trakto darbą, mažina žalingojo cholesterolio lygį kraujyje ir kepenyse. Be to, šie prieskoniai mažina potraukį saldumynams ir riebiems bei kepenims kenkiantiems produktams. Svarbu, kad ciberžolės kepenis apsaugo nuo toksinių medžiagų.
Indiškas patiekalas (ladu) su ciberžolėmis
• 1 stiklinės avinžirnių miltų; • 150 g lydyto sviesto; • 2 valgomųjų šaukštų kokoso drožlių; • 3 valgomųjų šaukštų skysto medaus; • 2 valgomųjų šaukštų susmulkintų riešutų; • 1/2 arbatinio šaukštelio ciberžolių; • 1/3 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto.
Lydytą sviestą lengvai pakaitinkite storadugnėje keptuvėje. Į keptuvę suberkite avinžimių miltus, riešutus, kokoso drožles, ciberžolės ir muskato riešutus. Nuolat maišydami ant silpnos ugnies kepinkite 5 minutes, tada supilkite medų. Maišydami kepinkite dar 15 minučių, kol masė sutirštės ir taps auksinė. Karštą masę perpilkite į kepimo skardą, supjaustykite mažais kvadratėliais. Kai masė atvės, suvoliokite nedidelius rutuliukus, kuriuos kalvele suberkite ant lėkštės. Jei norite, rutuliukus galite pabarstyti kokoso drožlėmis.
Avokadai
Avokaduose yra mononeprisotin-tųjų riebalų, kurių sudėtyje yra oleino rūgšties, kuri kepenyse ir kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį. Be to, avokadų vaisiuose gausu mikroelementų: fosforo, kalcio, geležies, kalio. Taip pat šiuose vaisiuose gausu gluta-tiono - medžiagos, kuri iš kepenų išvalo toksines medžiagas ir palengvina jų darbą. Pasak dietologų, avokadai - unikalus vaisius, efektyviai pagerinantis kepenų darbą.
Gvakamole
• 2 avokadų; • 1 pomidoro; • 1 svogūno galvutės; • 0,5 laimo sulčių; • maltų aitriųjų pipirų; • druskos.
Išėmę kauliuką, avokadą nuvalykite, minkštimą sumaigykite, užpilkite laimo sultimis. Ant avokadų suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kubeliais supjaustytus pomidorus, paskaninkite druska ir maltais aitriaisiais pipirais.
Kepenims žalingi produktai:
• ridikėliai, ridikai, krienai (jei sergate lėtinėmis kepenų ligomis ar, jei pažeistos kepenys); • riebi mėsa ir lašiniai; • margarinas; • majonezas; • kepiniai; • rūkyti maisto produktai; • aliejuje kepti patiekalai; • valgomieji ledai; • visi produktai, kuriuose yra konservantų ir dažiklių; • alkoholis.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau