- 13.11.2019
- 4.0 Reitingas
- 2138 Peržiūros
- Komentarai
Kaip išvalyti organizmą nuo kancerogeninių medžiagų?
Natūropatė NASHA WINTERS ir mitybos specialistė JESSĖ HIGGINS KELLEY, kurios gydė daugybę sergančiųjų vėžiu, siūlo vertinimus apie geriausius produktus, kurie padeda išsivalyti nuo kancerogeninių junginių.
Nesuvokdami kasdien esame priklausomi nuo vėžį sukeliančių chemikalų. Nuo Antrojo pasaulinio karo naudoti komerciniais tikslais sukurta daugiau nei 80 tūkst. naujų sintetinių chemikalų. Vidutiniškai pasaulyje kas 27 sekundės susintetinamas naujas cheminis junginys.1 Tam, kad organizmas šių kancerogenų atsikratytų, keletas organų turi mobilizuotis, neutralizuoti, pertvarkyti ir pašalinti toksinus ir tai yra kelių etapų procesas, kurio metu svarbus vaidmuo tenka inkstams, žarnynui, žarnyno mikroflorai, odai, tulžies pūslei ir plaučiams (medicinos naujienos su paranormal.lt).
Kepenys yra pirmasis organas, kuris perdirba atliekas. Paprastai tariant, kepenys yra tarsi šiukšlių duobė, į kurią patenka visi toksinai - kepenyse jie surūšiuojami ir, priklausomai nuo toksinų rūšies, perdirbami. Jūs galite įsivaizduoti atliekų rūšiavimą - plastmasė dedama į vieną talpą, konservų dėžutės ir buteliai - į kitą. Panašiai ir kepenys surūšiuoja ir perdirba toksines medžiagas, o galutiniai produktai patenka į tulžį, kurie kaupiasi tulžies pūslėje. Toksinų pilna tulžis vėliau susijungia su ląsteliena ir su išmatomis pašalinama iš organizmo.
Valymosi etapai turi vykti koordinuotai
Detoksikaciją sudaro du pagrindiniai etapai, kuriuos paprastai vadina pirmuoju ir antruoju etapu. Valymasis laikomas sėkmingu tada, kai abu etapai vyksta koordinuotai. Jei kokiame nors etape detoksikacija nevyksta tinkamai, atliekos organizme toliau kaupiasi, užimdamos vis daugiau vietos, ir vis labiau chemizuojasi.
Pirmasis etapas. Fermentai (citochromo P450 fermentai) oksiduoja toksinus - prijungia deguonies atomą prie jų chemines struktūros.
Antrasis etapas. Toksinai pertvarkomi į vandenyje tirpstančius junginius ir vėliau lengvai išskiriami iš organizmo dalyvaujant šlapimui arba tulžiai.
Tam, kad organizmo valymasis vyktų normaliai, yra absoliučiai būtinos specifinės maistinės medžiagos. Jei šių maistinių medžiagų, įskaitant baltymus ir vitaminą C, nepakanka, „atliekų surinkėjas“ išeina ilgesnių atostogų, o kancerogeniniai junginiai kaupiasi ir cirkuliuoja po visą organizmą, sukeldami mutacijas ir ląstelių pažeidimus.
Organizmo valymo, arba detoksikacijos, kokybė priklauso nuo mitybos įpročių. Iš tikrųjų, jei baltymų suvartojama nepakankamai, toksinių chemikalų ir medikamentų metabolizmas gali būti sutrikdytas.2
Šalia visų aminorūgščių, esančių baltymuose, svarbu taip pat vartoti foliatus, vitaminus B2, B3, B6, B12 ir antioksidantą glutationą. Be šių maistinių medžiagų pirmas detoksikacijos etapas neįmanomas, nes negali veikti citochromo P450 fermentai, ir tai sulėtina valymąsi ir sutrikdo organizmo pusiausvyrą. Todėl konkretūs produktai ir maisto papildai gali paveikti detoksikacijos procesus, ir palaikydami, ir trukdydami šių fermentų aktyvumui.
Šiame straipsnyje išvardyti pagrindiniai produktai, kurie padeda sėkmingai išvalyti organizmą. Kasdien reikėtų vartoti mažiausiai du iš šių produktų, ypač jei jau nustatyta vėžio diagnozė.
Taip pat turėkite omenyje, kad su maistu reikia suvartoti daug ląstelienos, kad produktai galėtų sėkmingai veikti detoksikacijos procesus, nes ląsteliena veikia kaip mašina, pašalinanti toksinus iš organizmo.
1. Kokybiški gyvūninės kilmės baltymai
Ir valymo proceso pradžios reakcijos, ir jo tolesnė eiga priklauso nuo visų aminorūgščių, ir kai kurių iš jų lengviau gaunama būtent iš gyvūninės kilmės produktų. Pagrindiniai produktai, kuriuos reikėtų įtraukti į racioną: laisvai auginamų vištų kiaušiniai, laisvėje augusi Aliaskos lašiša ir kokybiški ekologiški išrūgų baltymų milteliai.
Kiaušiniai - geras sieros šaltinis, o tai labai svarbu, kad sėkmingai vyktų antras detoksikacijos etapas. Lašiša - puikus vitamino B12 ir seleno šaltinis, kurie būtini stipriam antioksidantui glutati-onui susidaryti. O išrūgų baltymai yra vienas iš geriausių produktų, siekiant stimuliuoti glutationo susidarymą.
2. Kiaulpienių lapai ir šaknys
Visos kiaulpienių dalys yra valgomos, jos pritaikomos ir medicininiu, ir kulinariniu požiūriu. Kiaulpienės yra puikus salotų ir tirštų kokteilių priedas.
Kiaulpienės jau nuo senų laikų naudojamos kaip kepenų tonikas. Kiaulpienių šaknyse yra inulino ir levulino - į krakmolą panašių junginių, kurie palaiko normalų mikrobiomą.
Iš tikrųjų kiaulpienės stimuliuoja gleivinės membranas virškinamajame trakte - tai padeda atsikratyti toksinų žarnyne ir skatina toksinų išsiskyrimą su šlapimu.3 Kiaulpienėse taip pat yra taraksacino, junginio, kuris stimuliuoja tulžies susidarymą.
Kiaulpienių lapai tradiciškai naudojami ruošiant karčiuosius gėrimus. Kai liežuvio receptoriai pajunta kartų skonį, neuroendokrininėje sistemoje įvyksta reakcijos, kurios vadinamos karčiuoju refleksu, ir jos palaiko virškinimo procesus ir detoksikaciją.
3. Burokėliai ir burokėlių lapai
Burokėliuose yra daug betalino (raudonieji ir geltonieji pigmentai) ir betaino (jis vadinamas lipotropiniu faktoriumi), kurie padeda kepenims perdirbti riebalus. Keletas skirtingų betalinų pasižymi antioksidaciniu, antivėžiniu ir valomuoju poveikiu.4 Burokėliai taip pat yra puikus folatų šaltinis, kurie būtini, kad detoksikacijos metu sėkmingai vyktų metilinimo procesai.
Svarbu paminėti tai, kad burokėlių glikeminis indeksas aukštas - vienas puodelis burokėlių turi 13 gramų angliavandenių ir 9 gramus cukraus. Jei laikotės ketogeninės dietos, kurią dažnai pataria sergantiesiems vėžiu, nepageidautina valgyti daug burokėlių, tačiau šiek tiek (maždaug du valgomuosius šaukštus) tarkuotų šviežių burokėlių patariama įdėti į salotas.
Burokėlių lapai, kuriuose daug mažiau cukraus nei šaknyse, yra puikus vitamino A šaltinis - jis nepaprastai svarbus imuninės sistemos veiklai ir sunaudojamas, jei organizmą reguliariai veikia pesticidai. Valgant burokėlių lapus taip pat galima gauti vitamino C, kuris užkerta kelią kancerogenų nitrozoaminų susidarymui iš nitratų.
Kasdien reikėtų vartoti mažiausiai du iš šių produktų, ypač jei jau nustatyta vėžio diagnozė.
4. Citrinos žievelė ir sultys
Išorinė citrinos dalis turi limoneno, terpeno, kurie tiriami dėl antivėžinio poveikio. Limonenas gali aktyvinti abu detoksikacijos etapus.
Atskleista, kad terpenai kaip limonenas blokuoja kancerogenezės procesus - ir tada, kai šie procesai tik formuojasi, ir tada, kai jie jau prasideda ir vystosi, - ir gali užkirsti kelią krūties, plaučių, kepenų ir kitų navikų formavimuisi.5 Štai kodėl ypač patariama į patiekalus įdėti daug maistinių medžiagų turinčios citrinos žievelės.
Citrinos sultyse yra daug vitamino C, kuris padeda organizmui išsivalyti nuo sunkiųjų metalų. Iš tiesų vitamino C pašalinimas iš organizmo, kai didelio vitamino C kiekio žarnynas netoleruoja, yra puikus būdas skatinti detoksikaciją. Citrinos žievelę galima dėti beveik į viską. Tačiau atsižvelgtina į tai, kad tradiciškai augintų citrinų žievelėje gali būti naftos šalutinių produktų - vaško, - kuris apsaugo transportuojamus vaisius. Todėl visada rinkitės ekologiškai sertifikuotą produkciją.
Patariama kiekvieną dieną pradėti stikline šilto vandens su citrina - tai padės pažadinti kepenis ir tulžies pūslę sveikai veiklai.
5. Chlorelės
Chlorelės - žali dumbliai, galintys sustabdyti sunkiųjų metalų pasisavinimą, įskaitant gyvsidabrio, arseno ir švino patekimą į kraujotaką. Šie dumbliai turi vadinamųjų fitochelatų peptidų, kurie veikia panašiai kaip natūralūs chelatai.
Chelatų terapija - procesas, kai į kraują įšvirkščia-ma etilendiamintetraacto rūgšties (EDTA), kad iš organizmo pašalintų sunkiuosius metalus ir (arba) mineralus. Kartais ją naudoja (ir dažnai neteisingai) natūraliosios medicinos atstovai.
Jei žmogus serga pralaidaus žarnyno sienų sindromu, jo kraujo-smegenų barjeras taip pat pralaidus. Jei šiais atvejais, kai sutrikdyta barjero funkcija, naudojama chelatų terapija, gali atsirasti rimtų neurologinių sutrikimų. Tačiau tokie produktai kaip chlorelės pasižymi švelniu chelatų poveikiu.
Ypač efektyviai chlorelės gali apsaugoti kepenis. Atskleista, kad sergant kepenų vėžiu, jos net skatina vėžinių ląstelių žūtį.6
Chlorelės auga gėlame vandenyje, galima jų auginti ir patiems. Bet jų galima įsigyti kaip maisto papildą miltelių pavidalu ir papildyti šiais milteliais žaliuosius kokteilius arba praskiesti vandeniu ir gerti vietoj kviečių želmenų, kurie, tarp kitko, nėra labai rekomenduojami dėl grūdinių augalų toksiškumo, nepriklausomai nuo to, kokia forma grūdiniai augalai vartojami.
Galiausiai atskleista, kad chlorelės gali natūraliai padėti išsivalyti nuo radiacijos. Vienintelis chorelių ir chlorofilo minusas - jie turi daug vario, ir žmonėms, kamuojamiems angiogenezės (aktyviai augančio vėžio) ir (arba) aukštos vario koncentracijos, tai nerekomenduojama.
6. Chlorofilas
Chlorofilas yra žalias augalų ir dumblių pigmentas, kuris absorbuoja saulės šviesą ir naudoja jos energiją, kad iš anglies dioksido ir vandens sintetintų angliavandenius, kurių reikia augimui. Panašiai chlorofilas gali pritraukti žarnyne toksinus ir užkirsti kelią jų absorbcijai, taip pat padėti pašalinti iš organizmo.
Tyrimuose su gyvūnais chlorofilas galėjo sumažinti aplinkos kancerogenų (pvz., benzolo) bioprieinamumą ir paspartinti jų pašalinimą iš organizmo. Jis taip pat užtikrino apsaugą nuo radiacijos.
Chlorofilo gebėjimas pritraukti toksinus demonstruotas ir tyrime su žmonėmis, kuriame dalyvavo Kinijos gyventojai iš Kvidongo - tai vietovė, išsiskirianti dideliu sergamumu kepenų vėžiu, kurį sukelia aflatoksinas - kancerogenas, esantis pelėsiuose. Iš 180 žmonių, kurie vartojo 100 mg chlorofilo tris kartus per dieną, palyginti su tais, kurie negavo chlorofilo, jiems DNR-aflatoksino konjugatų kiekis šlapime sumažėjo 55 % (DNR-aflatoksino konjugatai yra DNR mutacijos žymenys).7 Geriausias chlorofilo šaltinis - visos žalios lapinės daržovės, ypač ekologiškai auginti špinatai, petražolės ir paprastieji rėžiukai.
7. Brokolių daigai
Apie brokolių daigų gebėjimą padėti valytis įvairiuose lygiuose, padedant pačiam organizmui atsikratyti teršalų, žinoma jau seniai. Patariama į racioną įtraukti ir kitas bastutinių šeimos daržoves, įskaitant pačius brokolius, žiedinius kopūstus ir briuselinius kopūstus - jie visi padeda detoksikuoti kepenis. Tačiau brokolių daigai yra patys galingiausi. Atsitiktinių imčių kontroliuotame tyrime, kuriame dalyvavo maždaug 300 pilnamečių Kinijos gyventojų, tyrėjai įsitikino, kad brokolių daigų įtraukimas į racioną turi teigiamą įtaką. Žmonės, tris mėnesius kasdien vartoję gėrimą, pagamintą iš brokolių daigų, pagerino dviejų žinomų kancerogeninių junginių - benzolo ir akroleino - pašalinimo rodiklius.8
Chlorofilas gali pritraukti ir išvalyti toksinus.
Per dvylika savaičių, kol vyko tyrimas, šie rodikliai padidėjo iki 61 proc.
Jei gyvenate netoli oro uosto arba degalinės, ypač rekomenduojama į racioną įtraukti brokolių daigų. Tai nesudėtinga, nes šių daigų kiekvienas gali išauginti namuose ant palangės.
8. Tikrieji margainiai
Šis aštrus augalas ryškiais žiedais gali būti nuodingas, kai prie jo liečiamasi, bet kepenims jis turi gydomąjį poveikį. Iš tikrųjų margainiai yra valgomi. Kai jie atsargiai surenkami ir visi aštrumai nuimti, šaknis galima valgyti ir šviežias.
Margainių stiprus antioksidacinis poveikis yra svarbus detoksikacijos pirmo etapo procesuose, nes jie apsaugo kepenis nuo cheminių pažeidimų. Tačiau tai svarbus pagalbininkas ir antrame etape, nes margainiai sustabdo glutationo rezervų mažėjimą kepenyse.
Tikrieji margainiai turi daugiau nei tuziną stiprių antivėžinių savybių - jie ne tik palaiko kepenų veiklą, bet ir mažina uždegimą, stabdo vėžinių ląstelių augimą. Kadangi tikrųjų margainių ekstraktas užtikrina labai stiprų efektą abiejų detoksikacijos etapų metu, yra dvejopa nuomonė dėl jų vartojimo chemoterapijos metu. Pavyzdžiui, kad jie galėtų sumažinti chemoterapijos efektyvumą. Tačiau daugelis onkologinių ligonių mitybos ekspertų praneša, kad tikrieji margainiai nepadės kepenims išsivalyti nuo chemoterapijos vaistų ir nesumažins jų efektyvumo.
Margainius galima vartoti šviežius arba gerti kaip arbatą, jų auga Europoje ir JAV.
9. Artišokai
Dygliuotasis artišokas (Cynara scolymus) yra daugiametis graižažiedžių šeimos žolinis augalas, kurio žiedo pumpuras yra valgomas. Liaudies medicinoje artišokas laikomas viena iš sėkmingiausių priemonių, kuria galima gydyti kepenų ligas. Moksliniu požiūriu artišokai turi rūgščių, kurios pasižymi ir atnaujinamuoju, ir apsauginiu poveikiu kepenims.
Artišokai taip pat skatina tulžies ir riebalų srautą į ir iš kepenų, palaikant atsakomąją reakciją nuo užsikimšimo. Stiprūs artišokuose randami polifenolių tipo antioksidantai gali padėti prostatos vėžio, krūties vėžio ir leukemijos profilaktikai ir gydymui.
Tyrimuose atskleista, kad antioksidantai: rutinas, kvercetinas ir galio rūgštis, kurių visų yra artišoko valgomosios dalies lapuose, gali sukelti vėžinių ląstelių žūtį ir sumažinti naviko plitimą.9
Artišokai - puikus produktas. Juose nėra daug angliavandenių, bet valgant jų galima gauti daug sveikųjų riebalų, jei, pavyzdžiui, artišokų lapai pamerkiami į aliejų, pesto arba kokį kitą riebalų turintį namuose pagamintą padažą.
Receptai:
Arbatoje troškinta žuvis
Šis patiekalas yra tarsi maistinių medžiagų bomba, nes jame suderinti du stiprūs antivėžiniai produktai: žalioji arbata ir laisvėje augusi žuvis.
Lašiša arba višta, troškinama žaliojoje arbatoje, Azijoje labai populiarus valgis. Fermentuotos kokoso žiedų sultys yra gardi ir glitimo neturinti sojų padažo alternatyva, o sezamų aliejus suteikia valgiui Azijos virtuvei būdingą skonį. įdėjus kalendrų ir brokolių daigų, šis patiekalas užtikrins dar papildomų detokso elementų.
Ingredientai
- 6 česnako skilteles 4 šviežių imbierų gabalėliai (maždaug centimetro storio)
- 4 žaliosios citrinos skilteles
- 1 arbatinis šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus
- 2 valgomieji šaukštai tamari padažo (coconut aminos)
- 2 puodeliai drungnos mat-cha žaliosios arbatos
- 1 valgomieji šaukštai extra Virgin alyvuogių aliejaus
- 115 g lašišos (sužvejotos laisvėje) arba paltuso filė
- Jūros druska ir juodieji pipirai skoniui pagerinti
- 1/4 puodelio smulkintų kiniškų petražolių
- 1/4 puodelio smulkintų šviežių bazilikų
- 1/4 puodelio brokolių daigų
Gaminimo būdas
1. Į žaliąją arbatą įdekite česnakus, imbierus, žaliąją citriną, įpilkite sezamų aliejaus ir kokosų padažo.
2. Didelėje keptuvėje ant mažos ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dekite į keptuvę lašišą ar paltusą ir kepkite kokias 5 minutes, kol žuvis pradeda minkštėti.
3. Apverskite filė į kitą pusę ir įpilkite arbatos mikstūros. Sumažinkite ugnį, uždekite ant keptuvės dangtį ir troškinkite 8-10 minučių, kol žuvis iškepa.
4. Nuimkite žuvį nuo keptuves ir užberkite druskos ir pipirų. Supilkite keptuvėje likusį skystį ir puoškite kiniškomis petražolėmis, bazilikais ir daigais.
Žalumynų sriuba
Šiame recepte naudojamas lengvas žuvies sultinys, kad aprūpintų kepenis būtinais baltymais, o įdėti žalumynai ir brokolių daigai teikia papildomą poveikį.
Ingredientai
- 2 valgomieji šaukštai šalto spaudimo extra virgin alyvuogių aliejaus
- 2 maži sukapoti raudonieji svogūnai
- 5 puodeliai (1,2 I) žuvies arba ekologiškos vištos kaulų sultinio
- 1 puodelis sukapotų kiaulpienių lapų
- 1 puodelis sukapotų burokėlių lapelių
- 2 valgomieji šaukštai šviežių arba džiovintų čiobrelių
- 1 nuluptas ir supjaustytas avokadas be kauliuko
- Jūros druska ir juodieji pipirai skoniui pagerinti
- 1/2 puodelio brokolių daigų.
Gaminimo būdas
1. Įkaitinkite puode alyvuogių aliejų. įdekite svogūnų. Kaitinkite, kartais pamaišydami, kokias 5-7 minutes, kol svogūnai suminkštėja. Tada supilkite sultinį. Pakaitinkite, bet neužvirkite sultinio. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir kaitinkite dar maždaug 5 minutes.
2. Nuimkite puodą nuo virykles, įmaišykite žalumynus ir čiobrelius. Jie turi suminkštėti. Nuimkite nuo puodo dangtį ir tegu sriuba dar pabūna maždaug 10 minučių.
3. Pilkite sriubą į trintuvą, įdekite avokadą ir malkite, kol mase pasidaro tiršta, kremines konsistencijos. įberkite druskos ir pipirų skoniui pagerinti. Patiekite su apibarstytais brokolių daigais.
Medžiaga parengta pagal Nashos Winters ir Jessės Higgins Kelley knygą „Vėžio metabolizmas" (The Metabolic Approach to Cancer, leidykla Chelsea Green Publishing, 2017). Tarptautinis žurnalas „Ko gydytojai tau nepasako“. Medžiaga parengta pagal straipsnį „Natūralus detoksas prieš vėžį“.
Parengta pagal:
- World Watch Magazine, „POPs Culture", 2000; 13(2)
- Altern Ther Health Med, 2015; 21:54-62
- Katrina Blair, The Wild Wisdom of Weeds: 13 Essential Plants for Humon Survival, leidykla Chelsea Creen Publishing, 2014
- Plant Foods Hum Nutr, 2010; 65:105-11
- Environ Health Perspect, 1997; 105 priedas 4:977-9
- J Zhejiang Univ Sci B, 2009; 10:14-21
- Proc Natl Acad Sci USA, 2001; 98:14601-6
- Cancer Prev Res (Phila), 2014; 7:813-23
- Nutr Cancer, 2008; 60:276-83
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau