Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Lapkričio » 6

NASA atskleidė Marso atmosferos mįslę: ją nunešė Saulės vėjas

Rugsėjo mėnesį NASA paskelbė, kad Marse yra skysto vandens. Dabar mokslininkai pradžiugino dar vienomis žiniomis – manoma suradus atsakymą, kas nutiko Marso atmosferai.

Spaudos konferencijoje NASA atstovai paskelbė, kad Saulės vėjas pamažu nuneša raudonosios planetos atmosferą. Mokslininkai mano, kad prieš kelis milijardus metų Marsas buvo šiltesnė, drėgnesnė planeta su tankesne atmosfera. Tačiau ilgainiui jo atmosfera buvo prarasta, ir planeta virto šalta ir sausa dykyne.

Marso atmosferą per Saulės audrą atakuojanti energija prilygsta milijonui tonų TNT per valandą. „Tai viena didelė branduolinė bomba per valandą“, – sakė jis.

Marso oro likučiai į kosmosą bėga maždaug 100 gramų per sekundę greičiu, rašo nytimes.com. „Kaip vagis, kasdien iš kasos aparato pavagiantis kelias monetas, praradimas ilgainiui pasidaro reikšmingas“, – sakė Bruce'as Jakosky.

Toks oro iš atmosferos tekėjimas į kosmosą visgi nepaaiškino, kodėl planeta yra tokia, kokia yra dabar – net jei šis procesas vyksta kelis milijardus metų.

Tačiau nauji Marso atmosferos ir lakios evoliucijos zondo (MAVEN) surinkti duomenys rodo, kad kai planetai tenka patirti Saulės audras, įnirtingas dalelių bombardavimas atima Marso atmosferą net 10 ar 20 kartų greičiau.

Tai gali paaiškinti planetos atmosferos išnykimą, paskelbė mokslininkai. Saulė savo jaunystėje buvo žymiai neramesnė, joje vyko nepalyginamai daugiau audrų, skleidė stipresnius ultravioletinius spindulius – tai irgi prisidėjo prie Marso atmosferos praradimo.

Kadras iš NASA vizualizacijos / Marsas

Su MAVEN dirbantis fizikos ir astronomijos profesorius Jasperas Halekas sakė, kad Marso atmosferą per Saulės audrą atakuojanti energija prilygsta milijonui tonų TNT per valandą. „Tai viena didelė branduolinė bomba per valandą“, – sakė jis.

Tokio audros vyksta ne kasdien, tačiau nėra ir retenybė – pasitaiko kelis kartus per metus. „Saulės audra prilygsta cunamiui Marse“, – sakė mokslininkas

Marso atmosferos ir lakios evoliucijos zondas (MAVEN) Marso link pasiųstas 2013 m. pabaigoje. Jis turi padėti mokslininkams suprasti, kas nutiko vandeniui Marse ir anglies dvideginiui jo atmosferoje prieš kelis milijardus metų.

Rugsėjį NASA patvirtino, kad tamsios dėmės Marso paviršiuje yra sukeltos skysto vandens. Toks atradimas gerokai padidina tikimybę Raudonojoje planetoje rasti ir gyvybę, tuomet sakė mokslininkai (visgi gyvybės paieškos bus pradėtos negreit).

Naujame agentūros tyrime taip pat skelbiama, kad žmonės Marse nepriklausomas nuo Žemės kolonijas įkurs jau per artimiausius kelis dešimtmečius.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: 15min.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.08.2019 laikas 21:22 Receptai – Patiekalai Paplotėliai prie arbatos iš nieko per 20 minučių

Puiki alternatyva tradiciniams blynams ir blyneliams. Labai skanu ir pigiai! Gaminti tokius paplotėlius prie arbatos labai paprasta. Pabandę vieną kartą, gaminsite nuo nuolat, vietoje blynų ar blynelių.

Skaityti daugiau

09.09.2019 laikas 19:23 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su mėsa ir sūriu. Labai skanus užkandis!
Pasigaminkime namuose skanius pyragaičius su mėsa ir sūrių. Daugiau galite sužinoti žiūrėdami vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

01.11.2017 laikas 17:40 Receptai – Patiekalai Medus, kiaušinis gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Sviesto, Kiaušinio trynių, Miltų, Medaus

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau