Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2015 » Birželio » 11

Sraigių nykimas leidžia spėti, kad šeštasis masinis išmirimas – jau ne už kalnų

Nors dauguma stuburinių rūšių kaip žinduoliai ar paukščiai žmonių dominuojamoje Antropoceno epochoje išgyvena geriau nei tikėtasi, bestuburiai nyksta labai sparčiai. Nauji duomenys rodo, kad gali būti žuvę jau 7 proc. gyvūnų ne žinduolių, rašo „New Scientist“.

Konservatyvūs mokslininkai sako, kad kasdien nuo Žemės paviršiaus dėl žmonių veiklos pranyksta 100 gyvūnų rūšių, o tai gali būti prilyginama biologinei katastrofai – didžiausiai nuo dinozaurų išnykimo.

Tiesa, tikslių įrodymų apie išmirimus yra nedaug. Iš 1,9 mln. žmonijos įvardintų gyvūnų rūšių išnykusioms priskirta vos 800.

Claire Regnier iš Natūraliosios istorijos Nacionalinio muziejaus Paryžiuje su kolegomis sako, kad taip yra dėl to, kad tik keli tyrėjai stebi bestuburių išnykimus.

Sraigės ©en.wikipedia.org

Mokslininkai ėmė tirti duomenų bazes, muziejų kolekcijas ir ekspertų vertinimus, kad nustatytų žemės sraigių praradimus – grupę bestuburių su gana gausiais įrašais. Jie nustatė, kad maždaug dešimtadalis iš 200 žinomų rūšių yra išnykę.

Kadangi yra daug endeminių sraigių mažose salose, kur išmirimas labiau tikėtinas, sausumos sraigės, lyginant su kitais bestuburiais, gali nebūti tipinis atvejis.

Atsižvelgami į tai mokslininkai mano, kad mes jau praradome 7 proc. Žemės gyvūnų rūšių. Tai reiškia, kad 130 tūkst. rūšių nežinduolių gyvūnų, nuo tada kai juos suklasifikavome, jau išnyko nuo Žemės paviršiaus.

Nors šis skaičius jau yra keliantis nerimą, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad į minėtus skaičius nepatenka duomenys apie žmonių nesuklasifikuotas arba naujas atsirandančias rūšis – tokios rūšys gali išnykti dar iki tol, kol apie jas sužinosime.

Tyrėjai iš Brisbeino universiteto Australijoje šią savaitę pateikė ir detalaus tyrimo apie vabzdžius duomenis. Jie rodo, kad dabar pasaulyje egzistuoja nuo 2,6 iki 7,8 mln. vabzdžių rūšių – daug milijonų mažiau nei manyta anksčiau.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://15min.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
16.10.2018 laikas 10:22 Receptai – Patiekalai Pratimai akių nuovargiui pašalinti

Specialūs pratimai - akių nuovargiui pašalinti ir regėjimo sutrikimų profilaktikai. Taigi, pertraukų metu rekomenduojama daryti specialius pratimus akims. Jie gali būti atliekami stovint arba sėdint, nukreipus akis nuo ekrano, ...

Skaityti daugiau

07.02.2018 laikas 11:06 Receptai – Patiekalai Vitaminų gėrimas
Šakeles gerai nuplaukite, nusausinkite, žirklėmis smulkiai sukarpykite spyglius ir užpilkite šaltu parūgštintu vandeniu, uždenkite ir palaikykite tamsioje vietoje 2–3 dienas, retkarčiais pamaišykite. Galima pasaldinti medumi ar cu...

Skaityti daugiau

29.07.2019 laikas 12:41 Receptai – Patiekalai Tokių sausainių iš varškės niekada nežino!
Gaminame namuose. Sausainiai iš varškės. Skanūs, sluoksniuoti, paprastai pagaminami naminiai sausainiai nė vieno nepaliks abejingu. Greit paruošiami ir be jokių problemų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau