- 26.03.2018
- 0.0 Reitingas
- 2191 Peržiūr
- Komentarai
Serbentai - tai daugiametis šakotas krūmas, (dabar auginami ir medelio formos), gali užaugti net iki 2,5 m. aukščio. Serbentai skiriasi ne tik skoniu ir spalva, bet ir nauda sveikatai. Tad, šis bei tas apie raudonuosius serbentus..
Serbentų pasirinkimo niuansai
• Raudonieji iš visų serbentų rūšių yra rūgščiausi.
• Visgi, vyresnio amžiaus žmonėms patariama rinktis baltuosius serbentus, jie mažiau rūgštūs bei saldesni už raudonuosius serbentus.
• Vertingiausi yra juodi serbentai, po to seka raudoni bei balti, tačiau atskirai paėmus kiekvienos spalvos serbentai turi šį tą ypatingo, būdingo tik jiems.
• Prinokę raudonieji serbentai, skirtingai nei paprastai juodieji serbentai nenubyra, jie gali ilgai kaboti ant šakelių, jų maistinė vertė nekinta, tačiau ilgai laikyti irgi nevertėtų, jos, sakykim džiūsta ar gal tiksliau susiraukšlėja.
• Raudonųjų serbentų lapai, kaip juodųjų serbentų, turi daugiau vitamino C nei uogos (lapai gali būti naudojama arbatai).
Raudonųjų serbentų gimtinė - Vakarų Europa. Iš pradžių raudonieji serbentai buvo auginami tik gydomaisiais tikslais, tačiau vėliau išpopuliarėjo soduose kaip kultūrinės uogos, kurios pagal derlingumą ir atsparumą šalčiams gerokai lenkia juoduosius serbentus, be to, raudonųjų serbentų priežiūra daug paprastesnė. Nors žinoma, pagal vitaminų kiekį juodieji serbentai gerokai lenkia raudonuosius.
Raudonųjų serbentų lapų arbata
Raudonųjų serbentų lapai turi daug vitamino C (daugiau nei uogos) ir kitų biologiškai vertingų medžiagų. Iš džiovintų lapų gaminama vitamininė arbata (du valgomieji šaukštai susmulkintų lapų stiklinei verdančio vandens).
Raudonųjų serbentų nauda sveikatai:
• Raudonieji serbentai labiausiai vertinami dėl medžiagos vadinamos oksikumarinais, kuri atlieka svarbiausią vaidmenį normalizuojant kraujo krešėjimą, o tai labai svarbu infarkto profilaktikai.
• Pektinai, esantys raudonuose serbentuose, suriša blogąjį cholesterolį, tad tai itin svarbu aterosklerozės profilaktikai, beto gerina žarnyno mikrofloros veiklą.
• Raudonųjų serbentų rekomenduojama valgyti diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Vitaminai C ir P stiprina kraujagyslių ir kapiliarų sieneles.
• Raudonuose serbentuose yra skaidulų, kurios svarbios normaliems medžiagų apykaitos procesams, sveikai širdžiai ir kraujagyslėms.
• Raudonųjų serbentų uogų pavilgai naudojami tromboflebitui (susirgimas, susijęs su venų sienelių uždegimu ir trombų susidarymu jose) gydyti.
• Raudonieji serbentai pagerina apetitą, turi priešuždegiminių savybių, mažina karščiavimą, ypač vaikams, skatina prakaitavimą, padeda esant mažakraujystei, gerina kraujo sudėtį, numalšina troškulį, skaistina odą, rekomenduojami esant ilgalaikiam vidurių užkietėjimui.
• Uogų sultys rekomenduojamos sportininkams - jos grąžina jėgas po didelių fizinių krūvių.
• Raudonųjų serbentų sultys padeda tirpinti akmenis šlapimo sistemoje.
• Uogose esančios rauginės medžiagos skatina gleivinės gijimą.
• Raudonuosius serbentus sveika valgyti kenčiantiems nuo aukšto kraujospūdžio.
• Raudonieji serbentai lengvina su menstruacijomis susijusius negalavimus.
Raudonųjų serbentų sudėtis:
• Raudonuosiuose serbentuose yra kur kas daugiau vitamino C nei, pavyzdžiui, citrinose, žemuogėse ar net apelsinuose. Kad patenkintumėte vitamino C poreikį, kasdien reikėtų suvalgykite maždaug po 100–150 g uogų.
• Taip pat, raudonuose serbentuose yra vitaminų A, E, P, B1, fosforo, karotino (net daugiau negu juoduosiuose serbentuose), seleno, magnio, vario, mangano.
• Taip pat, raudonuose serbentuose gausu antioksidantų, kurie kovoja su vėžinėmis ląstelėmis.
• Gausu, kraujagyslių sistemai reikalingos geležies, teigiamai širdies darbą veikiančio kalio, padedančio iš organizmo pašalinti nereikalingus skysčius.
• 2-4 % rūgščių - gintaro ir obuolių rūgščių - tai energijos suteikiantys junginiai, kurie labai naudingi pagyvenusiems žmonėms.
• Raudonųjų serbentų energinė vertė (kcal) 38 kcal
Raudonieji serbentai gaminant maistą
• Iš raudonųjų serbentų gaminami nuostabaus skonio bei spalvos želė, drebučiai, džemas.
• Trinti su cukrumi serbentai (1:1) puikiai laikosi ir be terminio apdorojimo. Mediniu šaukštu juos reikia maišyti, kol ištirpsta cukrus, paskui induose uždarius laikyti vėsiai (geriausiai šaldytuve ar šaldiklyje).
• Uogas galima konservuoti ir be cukraus. Švarias perrinktas suberti į sterilius stiklainius, užpilti karštu (iki 80 °C) vandeniu ir kaitinti 20–25 minutes 90 °C temperatūroje. Paskui sandariai uždaryti.
• Raudonųjų serbentų perteklių galima ir tiesiog užšaldyti.
Keli niuansai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį bei pasitarti su savo gydytoju, VALGANT raudonuosius serbentus:
• Jeigu skrandžio rūgštingumas padidėjęs, raudonuosius serbentus bei ypač jų sultis reikia vartoti atsargiai arba visai atsisakyti.
• Raudonųjų serbentų vertėtų atsisakyti paūmėjus gastritui ar hepatitui.
• Taip pat, raudonieji serbentai NErekomenduojami valgyti žmonėms kenčiantiems nuo skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligės ir hemofilijos (sumažėjusio kraujo krešėjimo).
Beje, raudonos serbentų uogos turi ir simbolinę prasmę, jos apsaugo nuo nužiūrėjimo, todėl gan dažnai.. seniau serbentai būdavo auginami šalia vartelių ar aplink sodybą. Buvo tikima, kad raudonų serbentų krūmai apsaugo namus nuo blogų akių ar ketinimų.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau