- 05.12.2018
- 5.0 Reitingas
- 2387 Peržiūros
- Komentarai
• Spanguolėse yra sudėtingas ir įvairus kompleksas biologiškai aktyvių medžiagų. Ursolo, oleanolo rūgštys, esančios uogose, lapuose, kituose augalo organuose, pasižymi antimikrobiniu, žaizdas gydančiu ir dalinai tonizuojančiu veikimu. Pagal veikimo pobūdį ursolo rūgštis artima antinksčių hormonui. Abiejų rūgščių buvimas kartu efektingai gydo Adisono ligą. Bulgarijos fitoterapeutų duomenimis, spanguolės veikia tonizuojančiai, gaivinančiai, padidina protinį ir fizinį darbingumą.
• Labai vertingi spanguolių pektinai, kurių uogose išties gausu, ypač stambiauogėse spanguolėse. Pektinai su daugeliu metalų – kalciu, stronciu, švinu, kobaltu ir kt. sudaro netirpius kompleksinius junginius – chelatus – kurie praktiškai nevirškinami ir pašalinami iš organizmo. Pektinams būdingos ir antibakterinės savybės, todėl jie panaudojami virškinamojo trakto ligoms gydyti. Pektinai lėtina aterosklerozę.
Daugiau - spanguolės liaudies medicinoje
• Svarbūs fenoliniai junginiai – antocianai, leukoantocianai, katechinai, flavonolai ir fenolinės rūgštys. Daugiausia leukoantocianų, antocianų ir flavanolų. Flavonolai ir fenolinės rūgštys - įvairiapusiško veikimo biologiškai aktyvios medžiagos. Jos ypač svarbios tuo, kad stiprina kapiliarų sieneles, didina kraujagyslių elastingumą, mažina uždegiminius procesus, lėtina aterosklerozę. Leukoantocianai slopina auglių vystymąsi. Katechinai sustiprina rentgeno spindulių efektą, gydant auglius. Kvercetinas, rutinas ir kiti flavonolai pasižymi antioksidaciniu veikimu.
• Svarbios chlorogeno ir neochlorogeno rūgštys. Jos stiprina kapiliarus, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, mažina uždegiminius procesus.
• Spanguolės vaidina svarbų vaidmenį žmogaus vitamininiame balanse, ypač naudinga jas būtų vartoti nuolat. Uogose yra vitamino C, B2, B6, P, A, folio rūgšties, K1 - filohinono - kurio trūkumas sutrikdo kraujo protrombino sintezės procesą.
• Biologiškai aktyvi medžiaga – betainas - gydo opas, mažina cholesterino kiekį kraujuje.
• Labai įvairi mineralinė uogų sudėtis – iš viso rasti 25 mineraliniai elementai: daugiausia kalio, fosforo, kalcio, magnio, palyginti nemažai mangano, geležies, jodo, yra cinko, vario, stroncio, aliuminio, boro, nikelio, molibdeno ir kt.
• Šiuolaikiniais medicinos tyrimais įrodyta, kaip spanguolės užkerta tam kelią: pasirodo, jose yra tam tikros medžiagos, kuri bakterijoms tiesiog neleidžia prisitvirtinti prie šlapimo takų gleivinės. Toks poveikis išlieka net praėjus 10 valandų nuo to laiko, kai išgeriamos sultys. Tad medikai rekomenduoja išgerti po dvi stiklines spanguolių sulčių per dieną. Panašių medžiagų randama ir kituose vaisiuose bei uogose, bet tik spanguolės neleidžia bakterijoms prilipti prie gleivinės.
• Amerikiečių mokslininkai nustatė, kad spanguolėse yra daugiau antioksidantų fenolių nei 19 populiariausių vaisių ir uogų. Antioksidantai – tai natūralios medžiagos, kurios gaminasi organizme arba jų gaunama su vaisiais ir daržovėmis. Šios medžiagos gali užkirsti kelią širdies ligoms ir kai kurių rūšių vėžiui. Žiemą, kai šviežių vaisių ir daržovių nėra daug, spanguolės – vienas geriausių antioksidantų šaltinių.
• Spanguolių vertėtų valgyti ir patiriantiems stresą – mat dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.
• Kadangi spanguolės turi daug flavonoidų ir polifenolių, jos mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį kraujyje – taigi padeda išvengti aterosklerozės ir infarkto.
• Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas. Nors panašios medžiagos rasta ir mėlynėse, persikuose, manguose, slyvose, avietėse, teigiamu poveikiu dantenoms niekas neprilygsta spanguolėms. Dėl burnos ertmėje besiveisiančių mikroorganizmų ant dantų susidaro apnašos, atsparios seilėms ir pastai. Šios apnašos – pagrindinė dantenų uždegimo ir periodontito priežastis. Spanguolėse esanti medžiaga, pasirodo, trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje.
• Lygiai taip pat spanguolės veikia Helicobacter pylori - tai bakterija, sukelianti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę. Vakarų šalyse ja yra užsikrėtę apie 50 proc. suaugusiųjų, besivystančiose – 80-90 procentų.Išvengti šios infekcijos gali padėti spanguolių sultys – jose esančios medžiagos irgi neleidžia bakterijos prisisiurbti prie skrandžio gleivinės. Tačiau jau užsikrėtusiems tai nepadės – skrandyje apsigyvenusias bakterijas reikia naikinti antibiotikais ir tam tikrais preparatais.
• Jungtinių Valstijų mokslininkai atskleidė, kad spanguolės turi ir priešvėžinių savybių. Nors tyrimų rezultatai dar preliminarūs, jie jau teikia vilčių, kad spanguolės gali tapti ginklu kovojant su onkologinėmis ligomis. Šios uogos gali būti naudingos ir dėl poveikio smegenims. Jos geba apsaugoti nuo senatvėje užklumpančių neurologinių ligų ir silpnaprotystė. Manoma, kad reguliarus spanguolių vartojimas apsaugo nuo vėžinių susirgimų.
• Spanguolės turi kraują stabdomųjų, uždegimus malšinamųjų ir kitų savybių. Jų sultys tinka ligonių troškulį malšinti, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio rūgštingumui, sergant hipertonija, stimuliuoja kasos sekreciją.
• Šios uogos rekomenduojamos ligoniams, vartojusiems didesnį kiekį antibiotikų, žarnyno mikroflorai atstatyti.
• Spanguolėse esantis vitaminas B daro teigiamą įtaką nervų sistemai, taip pat nagams ir plaukams.
• Puiki šlapimą varanti priemonė, nepašalinanti iš organizmo kalio, kuris lemia kraujagyslių stiprumą.
• Spanguolių gėrimas sumažina nuovargį, suaktyvina smegenų darbą, padidina darbingumą.
• Šios uogos sureguliuoja hormonų pusiausvyrą organizme.
• Spanguoles rekomenduoja valgyti apetitui gerinti, maistui virškinti, be to, jos padeda gydyti gastritą ir sumažėjusį rūgštingumą.
Vertėtų žinoti:
• Spanguolės, kaip ir bruknės, ilgai negenda, nes jose yra daug tam tikros organinės rūgšties – dėl jos uogos tarsi užsikonservuoja, todėl įsigijus uogų, nevertėtų skubėti jas kažkaip papildomai apdoroti - šviežios vertingiausios.
STOP!
• Šios rūgštys netinka sergantiesiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, kaip pat kepenų ligomis. Tad tokiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti trintas spanguoles ar grynas jų sultis.
• Kisieliuje ar morse tų rūgščių yra mažiau, tačiau ir juos atsargiau vartoti turėtų tie, kurie turi problemų dėl virškinamojo trakto.
Taigi verta užsiauginti spanguolių, pasisodinus kultūrinių veislių
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau