Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Gruodžio » 5

Trešnių nauda organizmui. Neįtikėtini faktai apie trešnes

• Trešnės yra vertingos dėl to, kad jose esančias medžiagas organizmas labai gerai ir lengvai įsisavina. Tai viena iš ankščiausiai sunokstančių uogų lietuvoje. 

• Trešnėse gausu provitaminų A, B grupės vitaminų, C ir P, geležies, kalio, natrio, magnio, kalcio ir fosforo. Šie elementai aktyvina apykaitos procesus, gerina apetitą ir smegenų darbą, stiprina organizmą. 

• Trešnėse esančios biologiškai aktyvios medžiagos – kumarinai ir oksikumarinai –normalizuoja kraujo krešėjimą ir sumažina trombų atsiradimo riziką.

trešnės, uogos, vitaminai, mityba, sveikata, nauda

• Tamsiai raudonos spalvos uogose daug antocianų ir karotinoidų – flavonidų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles. Todėl manoma, kad kelios šių uogų lėkštutės per dieną – gera profilaktika nuo mėlynių ant kūno, be to, jos sumažina kraujo spaudimą sergantiems hipertonija.

• Trešnes patartina valgyti susirgus mažakraujyste, kadangi aprūpina organizmą geležimi.

Daugiau - trešnės liaudies medicinoje

• Rekomenduojama sergant reumatu, podagra, artritu – uogose esanti salicilo rūgštis veikia nuskausminančiai. 

• Trešnėse daug ląstelinės medžiagos, kurią „mėgsta“ saprofitinės bakterijos. Todėl jos gelbsti sergant žarnyno disbakterioze. Efektyvios šios uogos ir esant vidurių užkietėjimui. 

• Padeda trešnės ir kosėjant – jos lengvina atsikosėjimą. Tik šiuo atveju geriau išvirti iš uogų kompotą be cukraus ir gerti karštą. 

• Trešnėje daugiau negu vyšnioje angliavandenių. Didžiąją jų dalį sudaro fruktozė, kuri lėtai skaldosi kraujyje, todėl neapsunkina kasos. Tad trešnės ypač vertingos žmonėms, sergantiems cukralige. 

• Trešnes patariama valgyti žmonėms, sergantiems širdies ligomis. Jos aprūpina organizmą kaliu, kuris yra būtinas normaliai širdies veiklai. 

• Trešnėse esančios medžiagos aktyvina inkstų ir kepenų darbą – jie aktyviau šalina iš organizmo šlakus. Be to, trešnės teigiamai veikia odą ir padeda sergant įvairiomis odos ligomis – esant spuogams, egzemai. 

• Jos naudingos odai ir išoriniam vartojimui. Uogų kaukės valo ir mažina poras, pašalina negyvas ląsteles. Atkreipkite dėmesį, kad riebiai odai labiau tinka rūgščios uogos. Ruošiant kaukes reikia derinti trešnes su braškėmis.

trešnės, uogos, vitaminai, mityba, sveikata, nauda

• Trešnių sultys ypač naudingos esant vidurių užkietėjimui, anemijai ir virškinimo sutrikimams. Tokiais atvejais rekomenduojama gerti po puse stiklinės kelis kartus per dieną. 

• Gėrimas iš trešnių gerina inkstų darbą. Saujelę džiovintų uogų užpilkite stikline virinto vandens. Palaukite kol atvės ir gerkite kelis kartus per dieną. 

• Esant virškinimo trakto atonijai gerkite trešnių sultis po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną. 

• Tamsiai vyšninėse trešnėse daugiau antocianų – natūralių raudonai-violetinių pigmentų, priklausančių bioflavanoidams – medžiagoms su P vitaminu (stiprina kapiliarų sieneles) ir antioksidantiniu aktyvumu (apsauga nuo vėžio, jauninantis poveikis). 

• Yra teigiama, kad trešnių vynas stiprina širdį ir kraujagysles ne prasčiau nei raudonasis vynuogių vynas. 

• Bet kokios kilmės skausmas, ypač galvos, artritinis, reumatinis, stuburo: viena-dvi trešnių saujos sumažins nemalonius pojūčius. 

Taigi, 

100 g trešnių yra - 47,8 kcal ir natūralių gyvybiškai svarbių pirmo būtinumo medžiagų kompleksas – vitaminai A, B1, B2, C, E, PP, P, taip pat geležis, kalis, kalcis, magnis, natris ir fosforas. 

Vertėtų žinoti: 

• Renkantis uogas atkreipkite dėmesį į kotelius – jie turi būti žali. Geltoni koteliai rodo, kad uogos pernokusios. 

• Valgykite trešnes mažomis porcijomis (apie 300 g) keletą kartų per dieną. Neskubėkite, skanaukite kiekvieną uogą – tai padės jums išvengti pilvo pūtimo. 

• Kuo tamsesnė trešnė, tuo ji naudingesnė. 

• Kuo saldesnės uogos, tuo jos kaloringesnės ir tuo daugiau dujų susiformuoja žarnyne fermentacijos metu. 

• Patariama, sezono metu valgyti trešnių kiek galima daugiau – šio natūralaus vaisto perdozuoti neįmanoma!

trešnės, uogos, vitaminai, mityba, sveikata, nauda

STOP! 

• Trešnių negali valgyti tie, kuriems sutrikęs žarnų praeinamumas, kadangi uogos gali šią ligą sustiprinti. 
• Taip pat linkus į viduriavimą ir meteorizmą, nes jos sustiprina peristaltiką ir dujų kaupimąsi. 
• Sergant cukriniu diabetu trešnių valgymą reiktų gerokai apriboti – per daug gliukozės: vidutiniškai 10,6 g šimte gramų, o saldžiosiose rūšyse dar daugiau.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
18.06.2019 laikas 10:19 Receptai Daržovių troškinys su pievagrybiais

Gardžių, sveikų ir lengvai pagaminamų daržovių patiekalų receptai. Skanaus!

Skaityti daugiau

14.06.2019 laikas 16:02 Receptai Grybukų receptas. Meduoliniai grybukai
Gardžių ir lengvai pagaminamų meduolinių grybukų receptas. Pasigaminkime namuose. Kitoks grybukų paruošimo receptas. Žiūrėkite vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

07.06.2019 laikas 18:44 Receptai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.11.2024 laikas 16:43 Jaunystės paslaptys: kaip požiūris keičia mūsų amžių

Amžius — tai tik skaičius, tačiau požiūris į jį gali visiškai pakeisti mūsų gyvenimo kokybę. Dauguma žmonių susiduria su iššūkiais, kai kalbama apie senatvę, tačiau teigiamas mąstymas ir aktyvus gyvenimo būdas gali padėti išlaikyti jaunatviš...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 22:46 Lipofuscinas: senėjimo pigmentas ir kaip jį sulėtinti
Lipofuscinas – tai paslaptingas pigmentas, kuris kaupiasi mūsų organizme su amžiumi, tačiau jo poveikio sužinojimas gali padėti geriau suprasti senėjimo procesus. Nors lipofuscinas nėra žalingas, jo kaupimasis gali turėti įtakos odos senėjimui ir kit...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 19:13 Vitaminas D: svarba, šaltiniai ir trūkumo pasekmės
Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra esminė maistinė medžiaga, kuri daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai ir imuniteto funkcijai. Atėjus šaltajam metų laikotarpiui, kai saulėtų dienų sumažėja, svarbu žinoti, kaip užtikrinti pakankamą šio...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 14:40 Antarktidos paslaptis: Onikso upė teka priešingai visoms taisyklėms
Antarktidą daugeliui mūsų įsivaizduojame kaip negyvo, amžinai šalto krašto erdvę, tačiau šis žemynas slepia nuostabų gamtos fenomeną — Onikso upę. Ši unikali upė, kuri atsiranda vasarą, kai ledynai tirpsta, ne tik rodo, kaip gamta išgyvena ekstremali...

Skaityti daugiau

23.11.2024 laikas 13:42 Žemę pasiekė galinga galaktikų susidūrimo smūginė banga
Kosmosas nuolat stebina mus savo neįtikėtinomis dramomis ir paslaptimis. Neseniai astronomai atskleidė, kad galaktika NGC 7318b susidūrė su keturiomis kaimyninėmis galaktikomis Stefano kvintete, sukeldama galingą smūginę bangą. Šis fenomenas ne tik a...

Skaityti daugiau