Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Vasario » 25

Salierai – prieskonis, maistas ir vaistas

Salierais įvairias ligas gydė jau antikos laikais. Persai salierus vadino šventąja Dievų dovana, padedančia išgydyti šimtus ligų. Apie šios daržovės naudą sveikatai itin daug kalbama ir šiais laikais.

Gydomosios savybės

Salierai didina organizmo tonusą, fizinį ir protinį darbingumą, skatina skrandžio sulčių skyrimąsi, palankiai veikia nervų sistemą, stiprina regėjimą, turi antiseptinių savybių. Ši daržovė gerina virškinimą, ją ypač tinka vartoti, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Salierai aktyvina inkstų veiklą, lytinių liaukų funkciją, gydo uždegimus, laisvina vidurius. Salieruose esantys organiniai junginiai stiprina ir maitina širdies raumenį. Salierų patariama vartoti sergantiesiems cukriniu diabetu bei turintiesiems antsvorio. Jie naudingi sergant neuroze, sutrikus miegui.

Medžiagos, esančios salieruose, tirpina ataugas, mažina druskų kaupimąsi organizme, šalina šlakus ir šlapimo rūgštį. Daug šių daržovių patariama vartoti sergantiesiems artritu, reumatu, podagra, šlapimo pūslės, inkstų, kepenų ligomis. Salieruose yra tonizuojančių medžiagų, kurios apsaugo organizmą nuo onkologinių ligų ir padeda normalizuoti organizmo medžiagų apykaitą. Nuo senų laikų salierų šaknys ir sėklos vartojamos kaip šlapimo skyrimąsi skatinantis vaistas.
Salierai dažnai naudojami ir kulinarijoje. Jų dedama į sriubas, salotas, troškinius, padažus, jais gardinami garnyrai, kiaušinių patiekalai, ant grotelių kepama mėsa.

Dėmesio: salierų negalima valgyti nėščioms ir kūdikius maitinančioms moterims, sergantiesiems lėtiniu inkstų uždegimu. Prieš gydantis salierų preparatais, reikėtų pasitarti su gydytoju.

Salierų antpilai ir nuovirai

Sergant gastritu: 30–40 g susmulkintų salierų šaknų užpilkite litru verdančio vandens, uždenkite ir palikite 8 val., paskui nukoškite. Gerkite antpilo po 2 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.

* Sergant reumatu, podagra, gydant sąnarių skausmą: šaukštą susmulkintų salierų šaknų užpilkite puse litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite 4 val., paskui nukoškite. Gerkite antpilo po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

* Sergant dermatitu: 2 šaukštus džiovintų arba 4 šaukštus šviežių susmulkintų salierų lapų (kartu su stiebu) suberkite į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite pusvalandį, paskui nukoškite. Sergantiesiems alerginiu dermatitu, kurį sukėlė maisto produktai ar vabzdžių įgėlimai, gerkite šio antpilo po pusę stiklinės 4 kartus per dieną arba po stiklinę 2 kartus per dieną. Šio antpilo galite gerti ir prieš, ir po valgio.

* Sergant cukriniu diabetu: 20 g susmulkintų salierų lapų (arba šaknų) užpilkite stikline vandens, pavirkite 15 min. (šaknis – pusvalandį) ant mažos ugnies, palikite atvėsti, paskui nukoškite. Nuoviro gerkite po 3 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.

Gydomosios salierų sultys

Salierų sultys žvalina organizmą, gerina protinį ir fizinį pajėgumą. Salierų sulčių patariama gerti nutukusiems ir neuroze sergantiems žmonėms. Salierų sulčių patariama gerti sergant prostatos uždegimu, dermatitu, nefritu ar šlapimo pūslės akmenlige. Salierų sulčių gerkite po šaukštą 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

* Imunitetui ir organizmui stiprinti: salierų sultis atskieskite šaltu virintu vandeniu santykiu 1:10. Šio gėrimo gerkite po pusę stiklinės prieš valgį savaitę, paskui padarykite 2 dienų pertrauką ir gydymą, jei reikės, pakartokite.

* Norėdami apsisaugoti nuo peršalimo ir virusinių ligų, gerkite salierų sulčių po 1–2 šaukštelius 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

* Jei kamuoja neurozės ir nemiga, gerkite šviežių salierų sulčių po 1–2 šaukštelius 3 kartus per dieną 20 min. perieš valgį.

* Sudirgusios nervų sistemos stiprinimas: sumaišykite lygiomis dalimis salierų sulčių ir skysto medaus. Mišinio gerkite po 8 šaukštelius 3 kartus per dieną savaitę.

* Sergant artritu: sumaišykite lygiomis dalimis salierų ir petražolių šaknų sulčių. Gerkite sulčių mišinio po 2 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.

* Lengviau bus pakelti vasaros kaitrą, jeigu ryte ir dieną tarp valgymų išgersite šiek tiek šviežiai išspaustų salierų sulčių.

Salierų sėklos

* Vyresnio amžiaus moterims patariama 4 kartus per metus kurį laiką pagerti salierų sėklų nuoviro: pusę šaukštelio salierų sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, užvirkite, uždenkite ir palikite 9–10 val., paskui nukoškite. Gerkite nuoviro po šaukštą 4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

* Sėklų antpilas šlapimui varyti: šaukštelį salierų sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, palikite atvėsti, paskui nukoškite. Antpilo gerkite po ketvirtadalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.

* Sėklų nuoviras sergant inkstų akmenlige: 2 šaukštelius salierų sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite pusvalandį ant mažos ugnies, palikite atvėsti, nukoškite. Nuoviro gerkite po 3 šaukštus 2 kartus per dieną.

Sveikatai ir grožiui

* Sergantiesiems seborėja, seborėjine egzema, baltme, plinkant salierų šaknų ir lapų sultimis trinkite gydomas vietas po 10–20 min. kas antrą dieną. Taip gydykitės 10–20 kartų, kol savijauta pagerės. Gydymą galite pakartoti po 2–3 mėnesių pertraukos.

* Sergant uždegiminėmis odos ligomis: pusę stiklinės susmulkintų salierų lapų užpilkite actu, užberkite pusę šaukštelio druskos. Taip paruoštų lapų kompresus panaudokite gydant uždegimines odos ligas.

* Odos pūlines žaizdas ir opas gydykite šviežiais salierų lapais, salierų šaknų tyrele arba salierų lapų tyrele, sumaišyta lygiomis dalimis su sviestu.

* Jei ant odos dažnai iškyla pūliniai, gerkite tokio salierų šaknų antpilo: šaukštą susmulkintų salierų šaknų užpilkite 300 ml šalto virinto vandens ir palikite 4 val., paskui nukoškite. Gerkite antpilo po šaukštą 3 kartus per dieną.

Remigija ZINKEVIČIENĖ, savaite.lt

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:53 Naujose JK gairėse teigiama, kad beždžionių raupų atvejų kontaktiniai asmenys turėtų 21 dieną izoliuotis

Remiantis naujausiomis JK vyriausybės gairėmis, artimi beždžionių raupų ligonių kontaktai turėtų būti izoliuoti 21 dieną.

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:41 Popiežius tyli, kai Kinijoje ir Honkonge Kinijos KKP areštuoja ir įkalina katalikų lyderius
Popiežius Pranciškus nieko nepasakė apie katalikų lyderių areštus ir įkalinimą Kinijoje ir Honkonge.

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 17:28 Kinijos Vuchano laboratorijoje 2021 m. buvo eksperimentuojama su beždžionių raupais
Praėjusiais metais liūdnai pagarsėjusi Wuhano laboratorija Kinijoje eksperimentavo su beždžionių raupais, o šių metų pradžioje net paskelbė tyrimų ataskaitą tarptautiniame žurnale.

Skaityti daugiau

20.05.2022 laikas 08:06 Receptai | Patiekalai Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su pievagrybiais (video)

Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų ir dėkite sviestą. Suberkite pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir apkepkite 5 minutes. Suberkite cukrų, žiupsnį druskos ir kepkite dar 15 minučių, kol svogūnai susikaramelizuos. Atidėkite į šalį.

...

Skaityti daugiau

18.05.2022 laikas 22:12 Receptai | Patiekalai Konservuotų žirnelių sriuba su mėsos kukuliais
Galima sakyti, kad niekada į mėsos faršą aš nededu šviežio česnako. Iš anksto neapdorotas termiškai, po to kepant arba troškinant patiekalą, jis suteikia (bent jau mano asmenine nuomone) nelabai kokį skonį.

Skaityti daugiau

18.05.2022 laikas 22:05 Receptai | Patiekalai Keptas maskarponės sūrio pyragas su sausainiais ir kondensuotu pienu
Šį keptą maskarponės sūrio pyragą su kondensuotu tikrai pagamins net virtuvėje tik pradedantys naujokai. Šaldytuve atvėsintam desertui dar daugiau gaivos suteiks šviežios uogos - visi smaližiai garantuotai paprašys dar vieno gabaliuko....

Skaityti daugiau