Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Gegužės » 1

Tyrimai pagaliau atsako, kam buvo naudojami bronzos amžiaus durklai

Pirmą kartą pasirodę IV tūkstantmečio pr. m. e. pradžioje, vario lydinio durklai buvo plačiai paplitę bronzos amžiaus Europoje, įskaitant Britaniją ir Airiją. Tačiau archeologai ilgai ginčijosi, kam šie daiktai buvo naudojami.

Kadangi dalgiai dažnai randami daug ginklų turinčiuose vyrų palaidojimuose, arba "karių kapuose", daugelis tyrėjų spėliojo, kad tai pirmiausia buvo apeiginiai daiktai, naudoti priešistorinėse laidotuvėse mirusiojo tapatybei ir statusui pažymėti. Kiti teigė, kad jie galėjo būti naudojami kaip ginklai ar amatų įrankiai.

Tačiau dėl to, kad nebuvo tikslingo vario lydinių metalų analizės metodo, koks yra taikomas keramikos, akmens ir kriauklių artefaktams, ši problema liko neišspręsta.

Naujasis revoliucinis metodas, kurį pirmą kartą pradėjo taikyti tarptautinė Niukaslo universiteto (Jungtinė Karalystė) vadovaujama tyrėjų grupė, leido pirmą kartą pasaulyje išskirti organines liekanas iš dešimties vario lydinių dagčių, 2017 m. iškastų Pragatoje, bronzos amžiaus gyvenvietėje Italijoje. Naujasis metodas pirmą kartą atskleidžia, kaip šie daiktai buvo naudojami, kokioms užduotims atlikti ir ant kokių medžiagų.

Projekto komanda, vadovaujama Dr. Andrea Dolfini ir Isabella Caricola, sukūrė techniką, pagal kurią organinėms liekanoms ant dagčių nudažyti buvo naudojamas Pikro-Sirijaus raudonojo (PSR) tirpalas. Po to liekanos buvo stebimos kelių tipų optiniais, skaitmeniniais ir skenuojančiais elektroniniais mikroskopais. Tai leido komandai nustatyti kolageno ir su juo susijusių kaulų, raumenų ir sausgyslių pluoštų mikroatliekas, o tai rodo, kad dalgiai turėjo sąlytį su įvairiais gyvūnų audiniais ir buvo naudojami įvairių rūšių gyvūnų skerdenoms apdoroti. Atrodo, kad jie buvo naudojami gyvulių skerdimui, skerdenų skerdimui ir mėsos išpjaustymui iš kaulų.

Tada projekto komanda atliko plataus masto eksperimentus su dagčių kopijomis, kurias sukūrė bronzos meistras. Tai parodė, kad šio tipo dalgiai puikiai tiko gyvulių skerdenoms apdoroti. Atliekant tyrimą taip pat buvo analizuojamos iš eksperimentinių durklų išskirtos liekanos, kurios atitiko ant archeologinių durklų pastebėtas liekanas.

Niukaslo universiteto Archeologijos katedros profesorius Andrea Dolfini teigia, kad "tyrimas atskleidė, jog įmanoma iš senovinių metalų išgauti ir apibūdinti organines liekanas, taip išplečiant tokiu būdu analizuojamų medžiagų spektrą. Tai reikšmingas proveržis, nes naujasis metodas leidžia analizuoti įvairius vario lydinių įrankius ir ginklus iš bet kurios pasaulio vietos. Galimybės yra neribotos, kaip ir atsakymai, kuriuos naujasis metodas gali pateikti ir pateiks ateityje."

Tyrimas paskelbtas žurnale "Scientific Reports". 

(A) Vietovės vieta (žemėlapį sukūrė I. C., naudodamasis QGIS v.3.16, https://qgis.org); (B) Vietovės vaizdas iš oro, išryškinant kasinėjimų A, B ir C zonas (šaltinis: "Google Earth"); (C) Vario lydinių durklai, analizuoti atliekant tyrimą. Pavyzdžiai: (1) Nr. 1617; (2) Nr. 2037; (3) Nr. 175; (4) Nr. 1707; (5) Nr. 2041; (6) Nr. 1798; (7) Nr. 2035; (8) Nr. 1683; (9) Nr. 1321; (10) Nr. 264. Kreditas: Niukaslo universitetas

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
18.09.2018 laikas 08:00 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo gripo
Gripas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo gripo, gripas, gripo gydymas, gripo receptai, vaistažolės gripui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis u...

Skaityti daugiau

23.08.2018 laikas 21:30 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Tonzilito gydymui
Tonzilitas liaudies medicinoje, Tonzilitas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo tonzilito, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

14.06.2019 laikas 15:29 Receptai – Patiekalai Bemielės sluoksniuotos tešlos sūrio lazdelės
Šio sūrio lazdelės itin lengvai pagaminamos ir tikrai skanios. Sluoksniuotos tešlos lazdelės su sūriu receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau