Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Civilizacijos Paslaptys » 2022 » Birželio » 19

Olmekai - Mezoamerikos civilizacija (kaučiukiniai žmonės)

Apie juos nieko nežinoma: kokiai etninei grupei ar rasei jie priklausė, kokia kalba kalbėjo, kokios spalvos buvo jų oda ir net iš kur jie atvyko iš Centrinės Amerikos ir kur nuvyko vėliau. Iš jų liko apleisti miestai, kapai su juose palaidotomis akmeninėmis statulomis, bet nė vieno sveiko skeleto, nė vienos kaukolės. Netgi vardą, kuriuo istorikai buvo priversti juos vadinti, - olmekai, reiškiantį guminius žmones, - jiems davė actekai.

Amerikos indėnų specialistai mano, kad Olmekų civilizacija klestėjo Meksikos įlankos regione maždaug prieš tris tūkstančius metų. Olmekų paliktos archeologinės vietovės datuojamos šiuo laikotarpiu. Olmekų pavadinimas kilo nuo nedidelės indėnų genties, gyvenusios pakrantėje kitos ikikolumbinės civilizacijos - actekų - klestėjimo laikotarpiu.

Nežinomi išminčiai

Taip jau atsitiko, kad pusiau laukinė gentis, XI-XIV a. kasusi kaučiuką, actekų kaimynai, gyveno toje pačioje teritorijoje, kurioje vėliau buvo rasti senovinių miestų griuvėsiai. Laukiniai olmekai neturėjo nieko bendra su miestų statytojais. Tačiau mokslo pasaulis šį pavadinimą jiems priskiria nuo 1927 m. Meksikos archeologai neseniai atrastą civilizaciją bandė pavadinti "tenoselome", t. y. "žmonėmis su jaguaro burna", nes talentingi akmenskaldžiai garbino dievą jaguarą, tačiau niekas jų neklausė. Taip tauta, kurios tikrasis pavadinimas nežinomas, tapo olmekais.

Pasirodo, olmekai buvo pirmoji civilizuota gentis Mezoamerikoje. Būtent iš jų majai perėmė astronomijos žinias. Net kalendorių, kurio tikslumas taip šokiruoja mūsų amžininkus, sukūrė ne majų šventikai ir ne olmekai. Majai neišrado miestų planavimo pagrindų, bet juos perėmė iš olmekų. Tiesą sakant, visos ikikolumbinės Amerikos civilizacijos - toltekų, majų, inkų ir actekų - yra dėkingos šiai išnykusiai tautai. Net jų mitologija tikriausiai buvo kilusi iš olmekų mitų ir legendų.

Mokslininkai ieškojo ir nerado olmekų tėvynės. Tačiau jie turi pripažinti, kad olmekų civilizacija atsirado keistai, staiga, tarsi čia, ant Meksikos įlankos kranto, būtų atvykę žmonės su nusistovėjusia kultūra ir ėmęsi įprastų darbų - statė namus, šventyklas, kelius, drėkinimo sistemas ir iš bazalto iškalė didžiules galvas be liemens.

Galvos be kūnų

Iki šiol rasta septyniolika tokių galvų. Pirmoji galva buvo rasta 1862 m. Tres Zapotes vietovės nepermatomose tropinėse pelkėse. Jo aprašymą straipsnyje "Meksikos senienos" pateikė Jose Maria Meltar y Serrano. Tačiau jis manė, kad galva turėjo kūną ir kad anksčiau tai buvo milžiniška majų tautos statula. Dar vieną galvą 1925 m. rado į La Ventą išsiųsta amerikiečių ekspedicija. Archeologai ieškojo likusios akmeninio kūno dalies, bet jos nerado. Tačiau San Martino kalno viršūnėje jie rado pritūpusį akmeninį stabą siauromis akimis, kurį nedvejodami priskyrė majų civilizacijai. Vėliau paaiškėjo, kad galvos neturėjo liemens ir kad radiniai neturi nieko bendra su majais.

1938 m. amerikietis Matthew Stirlingas rado keliolika akmeninių galvų. Vidutinis dydis siekė nuo dviejų iki dviejų su puse metrų aukščio, o skersmuo plačiojoje dalyje siekė septynis metrus. Tačiau Stirlingą šokiravo ne dydis, o tai, kad visi artefaktai turėjo gana ryškius juodaodžių bruožus - apvalius veidus, storas išlenktas lūpas, plačias suplotas nosis. O šių "etiopų" akys buvo... mongoloidinės. Majai nieko panašaus nevaizdavo. To nepadarė ir toltekai, inkai ar actekai.

Kol mokslo bendruomenė virškino netinkamą radinį, atlantologai pakėlė balsą ir iškart atpažino savo galvose atlantų portretus. Kažkas prisiminė ispanų konkistadoro Bernalo Diazo užrašus, kuriuose jis perteikė actekų pasakojimus apie anksčiau ten gyvenusius milžinus, o galvos be torsų akimirksniu tapo milžinų galvomis. Iš galvų dydžio buvo galima spręsti apie kūnų dydį - ne mažiau kaip penki metrai! Tie patys actekai teigė, kad olmekų valstybę valdė milžinai.

Kažkas atkreipė dėmesį į juodaodžių bruožus, ir iškart gimė teorija apie juodaodžių egiptiečių migraciją iš Nilo aukštupio pirmųjų faraonų laikais. Beje, ši teorija gyva iki šiol. Tačiau negrai nėra vienintelė piktogramų problema. Pavyzdžiui, kinų archeologai pabrėžia ne negroidinius, o mongoloidinius bruožus. O rastose mažesnėse skulptūrėlėse - su tais pačiais neindiškais veidais ir labai tankiais trumpais kūnais - jie atpažįsta kinus arba japonus. Iš tiesų kai kurios figūrėlės labai panašios į sumo imtynininkus. Tačiau galima teigti, kad senovės skulptorių pavaizduotas kūno sudėjimas ir veidų tipai taip pat gali būti siejami su šiaurės tautomis. Iš čia, pasak vienos indėnų legendos, kilę olmekų miestų statytojai.

Dievo Jaguaro vaikai

Actekai tikėjo, kad olmekai į pakrantę atkeliavo iš šiaurės, iš šaltųjų kraštų. Jie apsigyveno Tamoanchoje. Tačiau krašte jau gyveno milžinai. Taigi milžinus reikėjo nužudyti. Pasak actekų mitologijos, olmekai buvo kilę iš dievo Jaguaro. Jaguaras buvo laikomas visų Mezoamerikos tautų protėviu. Olmekai taip pat labai mėgo jį vaizduoti. Be Jaguaro, jie garbino dievą Maisą ir Mirties dievą. Šiems dievams skirtų skulptūrų ir stelų rasta olmekų miestuose Tres Zapotes, San Lorenzo, San Andreas, Laguna de Los Serros, Las Limas ir La Vente.

Seniausias iš jų, San Lorenzo, buvo įkurtas XV a. pr. m. e. Jis buvo pastatytas ant dirbtinio pylimo ir turėjo nuosavą vandentiekį. X a. pr. m. e. atsirado La Venta - miestas su kūgio formos piramide, šventyklomis, kamuolio žaidimo aikštelėmis ir kiemais su mozaikinėmis plytelėmis, kurių paskirtis buvo neaiški - jas pabaigus, iš karto buvo užverstos žemėmis. Archeologai mano, kad mozaikiniai kiemai buvo skirti dievui Jaguarui ir įpareigojo olmekų protėvį apsaugoti juos nuo nelaimių.

Olmekai garbino kukurūzus kaip žemdirbystės pagrindą, nors, be kita ko, žinojo ir kitų kultūrų bei valgė šunų mėsą. Olmekų miestuose, be milžiniškų galvų ir monumentalių skulptūrų, altorių, sarkofagų ir akmeninių pastatų, rasta daug keramikos ir skulptūrų bei papuošalų iš obsidiano, kalnų krištolo, ametisto, jaspio ir nefrito. Jie gabeno bazalto blokus galvutėms ir kitiems dideliems artefaktams gaminti už daugelio kilometrų, tikriausiai krovė ruošinius į rietuves ir gabeno juos prie upių, o paskui plukdė plaustais. Kai kurių blokų svoris siekė 30 tonų. Nefritas, kurį olmekai noriai naudojo ritualinėms kaukėms ir dailiems plastikams gaminti, buvo kasamas Gvatemalos kalnuose.

Stirlingo ekspedicija

padarė netikėtą atradimą, apie kurį ilgai diskutavo visas pasaulis. La Ventėje jie rado vaikiškų žaislų, tarp kurių buvo šunys ant... ratų. Atsižvelgiant į tai, kad nei majai, nei inkai ar actekai nežinojo rato, šis radinys yra daugiau nei šokiruojantis. Tais pačiais metais archeologai aptiko stelą su kalendoriaus data, užrašyta tais pačiais ženklais kaip ir majų. Turėjome pripažinti: olmekai išrado kalendorių. Tada buvo padarytas dar vienas atradimas: rasta nedidelė akmeninė plokštelė, savotiškas akmeninis eskizų sąsiuvinis su olmekų rašmenimis. Raštas buvo užrašytas hieroglifais, bet jo dar niekas neiššifravo.

Amerikos drambliai?

Ratas, kalendorius, raštas... Ką dar galėtų nustebinti seniausia Mezoamerikos civilizacija? Ar norėtumėte dramblio? Archeologai rado sėdinčio dramblio formos indą. Amerikoje dramblių nėra žinoma. Jie išnyko prieš 12 000 metų. Bet štai dramblys. Su bagažine.

Tačiau drambliai nėra olmekų košmaro viršūnė. Be milžiniškų negroidų galvų, archeologai rado reljefą su dviem figūromis. Vienas iš jų buvo įvardytas kaip dievas Jaguaras, o kitas... buvo europietiško veido tipo ir turėjo ožio barzdelę! O jūs sakote, kad drambliai!

Olmekų civilizacijos pabaiga tokia pat neaiški kaip ir jos pradžia. III a. pr. m. e. jis išnyksta. O miestai nėra apiplėšti, sudeginti, tik apleisti. Dievai guldomi į masines kapavietes ir užpilami žemėmis. Daliai stabų buvo nupjautos tik galvos ir jie buvo palaidoti. Visi gyventojai dalyvavo laidotuvėse - akmeninių kūnų dalys buvo užverstos tonomis žemės.

Tačiau kas nutiko olmekams? Kur jie nuėjo? Kas žino? Galbūt pavyks rasti olmekų tekstų, kurie viską paaiškins. Galbūt juos galima iššifruoti. Galbūt...

Iš kur kilę olmekai?

Kur vis dėlto yra šių paslaptingų žmonių namai? Po to, kai Kalifornijos profesorius Heizeris, skridęs virš Meksikos, apstulbo pamatęs, kad olmekų piramidės labai panašios į Tustlos ugnikalnius, jis įtarė, kad olmekai iš pradžių gyveno šių ugnikalnių papėdėje. Galbūt išsiveržimas sunaikino jų gyvenvietes ir privertė persikelti nuo kalnų į pelkėtą vietovę, kur olmekai pastatė piramidę savo tėvynei atminti.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
01.09.2019 laikas 14:05 Receptai – Patiekalai Skaniausi pyragėliai per 20 minučių
Skanūs pyragėliai su įdaru. Labai sunku nuo jų atsitraukti. Dingsta akimirksniu! Norėdami sužinoti daugiau apie paruošimą, žiūrėkite vaizdo įrašą:

Skaityti daugiau

12.09.2018 laikas 12:18 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Leukomos gydymui

Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą. Leukoma liaudies medicinoje, Leukoma, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo leukomos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicin...

Skaityti daugiau

15.11.2019 laikas 19:24 Receptai – Patiekalai Niekas nesuvokia, kas tai per pyragas be tešlos! Varškės – bananų saldėsis prie arbatos

Išbandęs šį kepinį, niekas nesuvokia, kad jis yra be tešlos! Tai skanus varškės – bananų vyniotinis prie arbatos!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 06:51 Ar išrinktojo apkabinimas gali pakuždėti apie jo ketinimus?
Paprastai vyrai parodo savo meilę poelgiais. Tačiau išsireiškimo, kad moterys myli ausimis nereikia nedavertinti. Dažniausiai stiprioji žmonijos pusė reiškia savo jausmus apsikabinimu ir bučiniais. Sekantį kartą, kai mylimasis tave apkabins, atkreipk...

Skaityti daugiau