Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2022 » Birželio » 19

Vergovė Jungtinėse Amerikos Valstijose: istorija ir ypatumai

2020 m. vasarą JAV įvyko rasistinės riaušės. Juodaodžių mažuma, pasipiktinusi baltųjų policininkų piktnaudžiavimu, nusiaubė ištisus miestus. Tokie protestai Amerikoje nėra naujiena, tačiau šį kartą neramumai buvo neregėto masto.

Vergai JAV buvo ne tik juodaodžiai.

Pirmieji afrikiečių vergai dabartinės JAV teritorijoje pasirodė 1619 m. Britai juos atvežė į Virdžinijos koloniją. Ekonominiu požiūriu ši patirtis buvo sėkminga, tačiau Anglijos parlamentas iki 1698 m. neleido privatiems asmenims būti vergų savininkais kolonijose.

Iš viso iki XIX a. pabaigos į abi Amerikas buvo išvežta daugiau kaip 12 mln. afrikiečių. Tačiau į kolonijas, kurios sudarė Valstijų sąjungą, buvo parduota tik 645 000 negrų. Į Ameriką buvo atvežta beveik tiek pat baltųjų vergų, daugiausia airių (jų palikuonys greitai gavo laisvę).

Pagrindinis Šiaurės Amerikos turtas buvo derlinga ir laisva žemė (išskyrus joje gyvenančius indėnus). Labiausiai apsimokėjo juos auginti vergų darbu. Kolonijos tapo tokios turtingos, kad atsiskyrė nuo Anglijos. Londonas, pralaimėjęs karą, nusprendė ekonomiškai uždusinti amerikiečius, visų pirma jūrų blokada, kuri nedavė norimo efekto.

Tada britai padarė "žingsnį ant žirgo": jie uždraudė prekybą vergais, taip sakant, pasauliniu mastu. Nuo 1808 m. į Šiaurės Ameriką kontrabanda buvo įvežta tik keletas juodaodžių.

Iki 1861 m. 15 valstijų, kuriose buvo leidžiama vergovė, gyveno apie 4 mln. juodaodžių. Dauguma jų jau buvo gimę Amerikoje. 20 JAV valstijų teisiškai panaikino vergiją, tačiau tai nereiškė, kad juodaodžiai gali laisvai vaikščioti gatvėmis.

Visose 35 valstijose galiojo pabėgusių vergų paieškos įstatymai, spalvotieji (net ir laisvieji) nebuvo laikomi JAV piliečiais. Negrams buvo draudžiama viskas: gauti išsilavinimą, turėti žemės, jų parodymai buvo nepriimtini teismuose.
Liberijos juodaodžių perkėlimo projektas

1861 m. JAV prasidėjo pilietinis karas. Daugelis klaidingai mano, kad tai lėmė vergovės klausimas. Tačiau pramoninės Šiaurės ir agrarinių Pietų šalių ginčuose ji figūravo tik būsimo vystymosi kontekste.

Šiauriečiai manė, kad visose naujose valstijose turėtų būti panaikinta vergovė. Tačiau pietiečių teisės ūkininkauti senuoju būdu nebuvo pažeistos. Pastarieji baiminosi, kad jei visos naujos valstijos bus "laisvos", vergų savininkų atstovų federalinėje vyriausybėje bus daugiau nei vergų.

Pagrindiniai klausimai buvo muitų tarifai ir teisinė valstybė. Turtingos pietinės valstijos savo įstatymus laikė aukščiausiais, o federalinė vyriausybė egzistavo tiek, kiek susitarė kelios suverenios valstijos (Estate - būtent "state"). Taigi kiekviena valstija (valstija) galėjo pasitraukti iš Sąjungos. Pietų šalininkai susibūrė į Demokratų partiją, Šiaurės šalininkai - į Respublikonų partiją.

Dar svarbesnis buvo pareigų klausimas. Šiaurinėms valstijoms dėl pramonės plėtros reikėjo barjerinių tarifų. Pietiečiai, kurie uždirbdavo pinigus iš medvilnės, pageidavo, kad jiems nebūtų taikomi importo muitai. Europos prekės buvo geresnės kokybės ir pigesnės. Tokių pietinių valstijų buvo 11. Dar keturios svyravo, o 20 valstybių pasisakė už unitarinę valstybę.

Jungtinės Valstijos buvo padalytos į dvi dalis pagal politines pažiūras, ateities viziją, kultūrą ir etiką. Pilietinis karas baigėsi Šiaurės pergale. 1865 m. nugalėtojai buvo priversti panaikinti vergiją priimdami 13-ąją JAV Konstitucijos pataisą.

Tačiau viena yra laimėti pilietinį karą, o visai kas kita - suteikti juodaodžiams tikrą lygybę. Pietų valstijos, spaudžiamos okupacinių pajėgų, buvo priverstos suteikti juodaodžiams balsavimo teisę. Jiems nebuvo draudžiama tarnauti kariuomenėje ar policijoje, užsiimti verslu, mokytis. Tačiau jiems nebuvo leista...

Kad būtų aiškiau, pateikiame ilgą ištrauką iš prezidento Abraomo Linkolno karo metu rašyto laiško Horacijui Grėliui (Horace Greeley), žinomam politikui, žurnalistui ir abolicionistui: "Aš primygtinai reikalavau, kad juodaodžiai būtų perkelti (atgal į Afriką, į Liberiją), ir toliau reikalausiu. Neįsivaizduoju didesnės nelaimės, nei integruoti juodaodį į mūsų socialinį ir politinį gyvenimą kaip lygiavertį...

Galime taikiai apgyvendinti juodaodžius tokioje aplinkoje, kurioje jie galėtų tapti visaverčiais žmonėmis. To jie niekada negalės padaryti čia... Aš nepasisakau ir niekada nepasisakiau už tai, kad negrams būtų suteikta teisė balsuoti ar būti prisiekusiaisiais, kad jie turėtų teisę vadovauti vyriausybei ir kad jie turėtų sudaryti santuokas su baltaisiais".

Džimo Krou įstatymai

Tai nepavyko su Liberijos perkėlimo projektu. Buvę vergai pasirodė esą pernelyg vertingas politinis kapitalas, kad juos būtų galima išsiųsti į Afriką. Be juodaodžių balsų šiauriečiai niekada nebūtų privertę pietiečių paklusti jų valiai. Norinčiųjų persikelti buvo nedaug - tik 62 000. Beje, vos atsidūrę savo istorinėje tėvynėje, afroamerikiečiai savo "laukinius" brolius pavertė... vergais. Šiaurėje juodaodžių buvo nedaug, jų bijota ir nemėgta. Pietuose juodaodžiai buvo įpratę būti kaimynai, tačiau nenorėjo būti laikomi lygiais. Buvę vergai niekur nebuvo laukiami. Šiaurėje jų laukė nežinomybė ir ignoravimas, o Pietuose - Ku Klux Klanas ir kitos rasistinės organizacijos.

JAV yra nedaug federalinių įstatymų, o Konstitucijos aiškinimas paliktas valstijų kompetencijai. Štai kodėl juodaodžių teisės išlieka 13-oje ir 14-oje Konstitucijos pataisose. Šiaurėje jie nemanė, kad jiems reikia atskirų lygybės įstatymų. O Pietuose juodaodžiai nedrįso praverti burnos, nes bijojo Ku Klux Klano budėtojų. Vašingtonui nerūpėjo, kad daugelis pietinių valstijų apskritai neratifikavo prieš vergiją nukreiptos pataisos (Kentukyje - 1976 m., Misisipėje įstatymas oficialiai priimtas tik 2013 m.). Iki XIX a. pabaigos juodaodžiai gyveno atskirai. Prasidėjus pramonės revoliucijai, juodaodžiai gyventojai (jų jau buvo beveik 9 mln.) atsikėlė į didžiuosius miestus. Baltieji blokavo kelius nekviestiems svečiams, daužė jų namus, atsisakė aptarnauti juos parduotuvėse ir boikotavo juodaodžius samdančias įmones.

Diskriminaciniai teisės aktai buvo patvirtinti kiekvienoje valstybėje. Jie buvo pavadinti Džimo Krou (Jim Crow Laws) pagal populiaraus estrados šou personažo, parodijuojančio juodaodžio panašumą į klykiančią beždžionę, pavardę.

Jie prasidėjo 1890 m., kai Luizianos geležinkelyje buvo įvesta rasinė segregacija. Iki 1915 m. visoje šalyje buvo priimti įstatymai, kuriais buvo nustatyta segregacija švietimo įstaigose, viešbučiuose, parduotuvėse, restoranuose, ligoninėse, transporte, tualetuose ir paplūdimiuose.

Kodėl JAV buvo dvi priesaikos biblijos?

Kai kur buvo įvestas rinkimų mokestis ir raštingumo testas - tik juodaodžiams. 1900 m. Alabamoje vykusiuose rinkimuose iš 1 500 juodaodžių balsuoti galėjo tik 3 000. Net afroamerikiečiai turėjo gyventi tam skirtose teritorijose (atvirai vadinamose getais), o kitose jiems buvo atsisakyta suteikti hipoteką arba aiškiai uždrausta pirkti nekilnojamąjį turtą. Teismuose buvo dvi Biblijos: baltųjų ir spalvotųjų priesaikai.

Vergovės laikais juodaodžiai sukėlė tik vieną sukilimą - 1831 m. Iškovoję laisvę, jie nesiryžo susidurti su baltaisiais ekstremistais, nes buvo ginkluoti ir visuomet turėjo savo pusėje valdžios institucijas. Įsikūrę miestuose afroamerikiečiai tapo drąsesni.

XX a. pirmoje pusėje buvo ne tik priimti rasistiniai įstatymai, bet ir įvyko keli rasistinio smurto protrūkiai. Jų scenarijai buvo panašūs. Juodaodis nusižengdavo žeminančiam įstatymui (arba baltiesiems atrodydavo, kad jis jį pažeidė), jis būdavo nužudomas arba suimamas, o po to afroamerikiečiai surengdavo riaušes.

Kartais pakakdavo apkaltinti juodaodį baltaodį žmogų padarius nusikalstamą veiką. Minia eidavo linčiuoti įtariamojo, o juodaodžiai bandydavo jį atremti. Vėl kiltų riaušės, policija ir baltieji aktyvistai atsakytų pogromais "juodaodžių kvartaluose", žmonės žūtų, būtų įvestos Nacionalinės gvardijos pajėgos ir padėtis kuriam laikui nurimtų.

1919 m. juodaodis paauglys įplaukė į Čikagos miesto paplūdimio "baltųjų" zoną. Jis buvo užmėtytas akmenimis. Per kilusias riaušes žuvo daugiau kaip 50 žmonių. 1921 m. Tapsoje jaunas afroamerikietis buvo apkaltintas baltosios mergaitės tvirkinimu. Keršijant buvo sudeginti visi miesto juodaodžių kvartalai. 1962 m. juodaodis studentas laimėjo bylą Aukščiausiajame Teisme dėl teisės studijuoti Misisipės universitete. Piktus baltuosius sutramdė 30 000 kareivių.

Negrų sukilimai JAV

Netrukus pirmieji ginklų ėmėsi juodaodžiai. Taip buvo 1965 m. Vatsoje ir 1967 m. Detroite. Baltieji atsakė prevenciniu teroru ir 1968 m. nužudė afroamerikiečių žmogaus teisių aktyvistą Martiną Lutherį Kingą. Atsakomoji reakcija sukrėtė visą šalį: šimte didžiųjų miestų iškilo barikados. Pirmą kartą protestus palaikė daug baltųjų. Spaudžiant federalinei vyriausybei, "Džimo Krou įstatymai" buvo panaikinti.

Netrukus atsirado juodaodžių merų, generolų, policijos vadų ir net milijardierių. Tačiau vidutiniškai afroamerikiečiai vis dar yra mažiau išsilavinę, uždirba mažiau, o miestai vis dar skirstomi į "baltųjų" ir "spalvotųjų" rajonus. Skurdas ir neišsilavinimas gimdo nusikalstamumą. Baltųjų policininkų (taip pat ir juodaodžių) sąmonėje gajus stereotipas, kad jei afroamerikietis slepia veidą arba šliaužia prie sienos šonu, jis padarė kažką blogo. Tuo pat metu amerikiečių policininkai turi daug teisių, todėl jie šaudo su priežastimi ar be jos. Dažnai nužudomi nekalti juodaodžiai arba policijos smurtas yra neproporcingai didelis. Tada afroamerikiečiai vykdo pogromus. Dėl tokių incidentų 1992 m. Los Andžele, 2001 m. Sinsinatyje, 2014 m. Fergusone, 2015 m. Baltimorėje kilo riaušės.

Tačiau jei anksčiau juodaodžiai žmonės tik gynėsi arba reikalavo teisingumo pagal esamą Amerikos sistemą, 2020 m. protestuotojai žengė toliau. Gegužės 25 d. Mineapolyje dėl policijos pareigūnų veiksmų su kirviu žuvo George'as Floydas. Protestų ir pogromų banga nusirito ne tik per Ameriką, bet ir per daugelį Europos šalių. Šį kartą juodaodžiai taip pat reikalauja ne abstraktaus teisingumo, o visos politinės sistemos pakeitimo. Tiesa, jų reikalavimai dar nesuprasti, tačiau protestuotojai tvirtai įsitikinę, kad atėjo "atpildo valanda".

Tačiau net baltieji radikalai nėra pasirengę pasiduoti be kovos. Nepaisant žodžių apie lygybę, amerikiečiai tebėra labai skirtingų tautų vaikai.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.07.2019 laikas 21:24 Receptai – Patiekalai Pyragas kuris tiesiog tirpsta burnoje!
Labai skanus. Tiesiog tirpsta burnoje. Pyragą galima gaminti su uogomis ir vaisiais. Žemiau, išsamus skanaus pyrago paruošimas. Skanaus!

Skaityti daugiau

07.09.2018 laikas 09:50 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Nevaisingumo gydymui

Nevaisingumas liaudies medicinoje, Nevaisingumas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nevaisingumui gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

24.09.2019 laikas 07:21 Receptai – Patiekalai Obuolių ir varškės suflė be miltų
Suflė iš obuolių ir varškės be miltų tiems, kas skaičiuoja kalorijas! Pasigaminkite namuose suflė kurie mėgsta skaičiuoti kalorijas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau