Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Rugpjūčio » 11

Gorilos sugalvojo unikalią vokalizaciją, kad atkreiptų zoologijos sodo prižiūrėtojų dėmesį

Atlantos zoologijos sode esančios vakarų žemumų gorilos (Gorilla gorilla gorilla) buvo užfiksuotos, kaip jos keistu kosulio ir knarkimo hibridu kviečia savo prižiūrėtojus.

Tik dvi kitos rūšys pasižymi tokiu gebėjimu kurti naujus vokalinius garsus, kad atkreiptų mūsų dėmesį: zoologijos soduose laikomos šimpanzės ir orangutangai. Dabar į šį sąrašą galime įtraukti ir gorilas, rašo paranormal.lt.

Toliau 24 metų gorilos patelė Sukari demonstruoja šį gorilų atitikmenį žmogaus "hm", kurį mokslininkai pavadino "snough".

Kaip daugelis žinome, Koko 80-aisiais ir 90-aisiais atkreipė dėmesį į gorilų intelektą, nes neįtikėtinai gebėjo bendrauti su žmonėmis gestų kalba. Ji buvo mokoma ir uoliai dirbo, tačiau dabar atrodo, kad gorilos pačios ėmėsi kurti unikalų bendravimą su mumis savo sąlygomis.

Džordžijos universiteto biologinė antropologė Roberta Salmi (Roberta Salmi) su kolegomis atliko eksperimentą, kurio tikslas buvo patvirtinti "snukio" tikslą - aštuonios zoologijos sodo gorilos atsidūrė trijose skirtingose situacijose.

Pirmoje situacijoje dalyvavo tik prižiūrėtojas, antroje - tik maistas, o paskutinėje - prižiūrėtojas laikė maistą. Maisto ir prižiūrėtojo buvimas buvo matomas, bet nepasiekiamas.

Dalyvaujančios gorilos dažniausiai skambino į "snough" panašiu vokalu, kai šalia buvo žmogus su maistu, o tai rodo, kad šiuo skambučiu greičiausiai bandoma atkreipti prižiūrėtojo dėmesį.

Įdomu tai, kad toks pat šauksmas buvo nustatytas ir kituose JAV zoologijos soduose. Pranešama, kad net 33 gorilos, laikomos 11 skirtingų JAV ir Kanados zoologijos sodų, skleidžia panašų šauksmą, nors kol kas patvirtinta, kad tik šešios gorilos keturiuose skirtinguose objektuose naudoja šį garsą.

Salmi ir komanda nėra tikri, ar skirtingos grupės nepriklausomai išsiaiškino, kad šis garsas yra veiksmingas, ar jis paplito tarp protingų primatų (kurie puikiai moka mokytis vieni iš kitų), perduodančių savo žinias vieni kitiems.

Dauguma kalbos komponentų, pavyzdžiui, vokalinis mokymasis, sintaksė ir semantika, atsiranda kitų gyvūnų komunikacijos sistemose. Kadaise buvo manoma, kad nežmoginiai primatai neturi tinkamos įrangos, kad galėtų vokalizuoti taip, kaip mes, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai netiesa.

Mus sieja panašūs balso raumenys, taip pat bendra evoliucijos istorija. Dėl to, kas jiems trukdo pažengusiai vokalinei mimikrijai, jie buvo atmesti kaip "nevokaliniai" mokiniai.

Gorilos niekada nebuvo pagautos bendraujančios tarpusavyje "snukučiu". Šio skambučio naujumas papildo vis daugiau įrodymų, kad primatai iš tiesų gali išgauti naujus garsus naujomis aplinkybėmis ir todėl yra vokaliniai mokiniai.

"Nors vokalinio mokymosi ir (arba) naujovių diegimo įrodymų yra nedaug, jų pamažu daugėja", - rašė komanda savo straipsnyje.

"Orangutangai gali išmokti kurti balsinius posakius ir švilpukus, šimpanzės perima naujus referencinius maisto šaukinius per vokalinę konvergenciją socialinės integracijos sąlygomis, o inkultūruotos beždžionės, tokios kaip gorila Koko ir šimpanzė Vicky, sugeba sukurti ribotą skaičių naujų posakių."

Ankstesni tyrimai taip pat parodė, kad gorilos gali atpažinti ir atskirti skirtingų žmonių balsus.

Sudėtingo vokalinio mokymosi - gebėjimo kurti unikalius skambučius - pavyzdžiai gyvūnų karalystėje yra reti ir patvirtinti tik kai kurių rūšių paukščiuose, šikšnosparniuose, plunksnuočiuose, banginiuose ir drambliuose. Tačiau visi jie tai daro mėgdžiodami.

Akustinė analizė parodė, kad gorilos knarkimas yra unikalus garsas, o ne mėgdžiojimas, nors šios įžūlios beždžionės neabejotinai geba mėgdžioti mus kitais būdais.

"Šie rezultatai rodo, kad gorilos gali modifikuoti savo šauksmus, kad išgautų naują garsą, be to, patvirtina, kad jos gali tyčia išgauti savo šauksmus ir gestus, kad pakeistų savo globėjo dėmesio statusą", - daro išvadą komanda savo straipsnyje.

Akivaizdu, kad ilgai neįvertinome šių protingų sielų.

Šis tyrimas buvo paskelbtas žurnale PLOS One, nuorodas rasite ScienceAlert

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.06.2019 laikas 12:08 Receptai – Patiekalai Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Pasigaminkime skanias Krabų lazdelės tešloje. Jas tiekiame dar šiltas. Skanaus!

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 20:09 Receptai – Patiekalai Purūs ir skaniausi kepti pyragėliai. Tešla neprilygstama!

O pasigaminti paprasčiau nei paprasta! Nuostabūs pyragaičiai, kuriuos galima pagaminti su, bet kokiu įdaru: kopūstais, kiaušiniai ir svogūnais, su mėsa ir pan.

Skaityti daugiau

19.09.2018 laikas 08:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai gerklės gydymui

Gerklės ligos liaudies medicinoje, liaudiški patarimai gerklės gydymui, gerklės ligos, gerklė, gerklės gydymas, gerklės skausmas, receptai gerklei, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau