Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Rugsėjo » 20

Kiek skruzdėlių gyvena Žemėje? Mokslininkai pateikė atsakymą

Ar kada nors susimąstėte, kiek tiksliai skruzdėlių gyvena Žemėje? Tikriausiai ne, bet šį klausimą tikrai esame sau uždavę.

Šiandien paskelbti mūsų tyrimai pateikia apytikslį atsakymą. Konservatyviais skaičiavimais, mūsų planetoje gyvena apie 20 kvadrilijonų skruzdėlių. Tai yra 20 tūkstančių milijonų milijonų, arba 20 000 000 000 000 000 000 000 000 (20 su 15 nulių).

Be to, mūsų skaičiavimais, pasaulio skruzdėlės bendrai sudaro apie 12 milijonų tonų sausos anglies. Tai viršija visų pasaulio laukinių paukščių ir laukinių žinduolių masę kartu sudėjus. Tai taip pat prilygsta maždaug penktadaliui visos žmonių masės.

Žymus biologas Edvardas O. Vilsonas (Edward O. Wilson) kartą pasakė, kad vabzdžiai ir kiti bestuburiai yra "mažos būtybės, valdančios pasaulį", ir jis buvo teisus.

Ypač skruzdėlės yra labai svarbi gamtos dalis. Be kitų vaidmenų, skruzdės vėdina dirvožemį, skleidžia sėklas, skaido organines medžiagas, kuria buveines kitiems gyvūnams ir yra svarbi mitybos grandinės dalis.

Skruzdėlių skaičiaus ir masės įvertinimas yra svarbus atskaitos taškas, kuriuo remiantis galima stebėti skruzdėlių populiacijas vykstant nerimą keliantiems aplinkos pokyčiams.

Pasaulio skruzdėlių skaičiavimas

Yra daugiau kaip 15 700 įvardytų skruzdžių rūšių ir porūšių ir daugybė kitų, mokslo dar neįvardytų. Skruzdėlės pasižymi aukštu socialinės organizacijos lygiu, todėl jos kolonizavo beveik visas ekosistemas ir regionus visame pasaulyje.

Stulbinantis skruzdėlių paplitimas daugelį gamtininkų paskatino susimąstyti apie tikslų jų skaičių Žemėje.

Tačiau iš esmės tai buvo tik spėjimai. Trūko sistemingų, įrodymais pagrįstų vertinimų.

Mūsų tyrime buvo analizuojami 489 skruzdžių populiacijų tyrimai, kuriuos atliko kolegos mokslininkai iš viso pasaulio. Tai apėmė ir ne anglišką literatūrą tokiomis kalbomis kaip ispanų, prancūzų, vokiečių, rusų, mandarinų ir portugalų.

Tyrimai apėmė visus žemynus ir pagrindines buveines, įskaitant miškus, dykumas, pievas ir miestus. Skruzdėlėms rinkti ir skaičiuoti buvo naudojami standartizuoti metodai, pavyzdžiui, gaudyklės ir lapų paklotės mėginiai. Kaip galite įsivaizduoti, tai dažnai yra varginantis darbas.

Iš viso to apskaičiuota, kad Žemėje gyvena maždaug 20 kvadrilijonų skruzdėlių. Šis skaičius, nors ir konservatyvus, yra nuo dviejų iki 20 kartų didesnis už ankstesnius skaičiavimus.

Ankstesniuose skaičiavimuose buvo taikomas "iš viršaus į apačią" metodas, darant prielaidą, kad skruzdės sudaro apie 1 proc. apskaičiuotos pasaulio vabzdžių populiacijos.

Priešingai, mūsų "iš apačios į viršų" vertinimas yra patikimesnis, nes jame naudojami tiesiogiai lauke stebėtų skruzdėlių duomenys ir daroma mažiau prielaidų.

Kitas mūsų žingsnis buvo išsiaiškinti, kiek visos šios skruzdės sveria. Organizmų masė paprastai matuojama pagal jų anglies kiekį.

Apskaičiavome, kad 20 kvadrilijonų vidutinio dydžio skruzdėlių atitinka maždaug 12 milijonų tonų anglies sausos masės arba "biomasės".

Tai daugiau nei bendra laukinių paukščių ir žinduolių biomasė ir apie 20 proc. visos žmogaus biomasės.

Anglis sudaro maždaug pusę sausos skruzdėlės masės. Jei įskaičiuotume ir kitų kūno elementų svorį, bendra pasaulio skruzdžių masė būtų dar didesnė.

Taip pat nustatėme, kad skruzdėlės Žemės paviršiuje pasiskirsčiusios netolygiai. Skruzdžių skaičius įvairiose buveinėse skiriasi šešis kartus, o didžiausias jų skaičius paprastai būna tropikuose. Tai pabrėžia tropinių regionų svarbą išlaikant sveikas skruzdžių populiacijas.

Skruzdėlių taip pat buvo ypač gausu miškuose ir, netikėtai, sausringuose regionuose. Tačiau žmogaus sukurtose buveinėse jos tampa mažiau paplitusios.

Mūsų išvados turi keletą išlygų. Pavyzdžiui, mūsų duomenų rinkinyje mėginių ėmimo vietos nevienodai pasiskirsčiusios geografiniuose regionuose.

Be to, didžioji dauguma mėginių buvo paimti iš žemės sluoksnio, o tai reiškia, kad turime labai mažai informacijos apie skruzdėlių skaičių medžiuose ar po žeme. Tai reiškia, kad mūsų išvados yra šiek tiek neišsamios.

Daugelis skruzdėlių rūšių yra svarbios sėklų platintojos

Daugelis skruzdėlių rūšių yra svarbios sėklų platintojos. Čia dvi Meranoplus skruzdės darbininkės neša sėklą atgal į savo lizdą. (Francois Brassard)

Mums visiems reikia skruzdėlių

Skruzdėlės taip pat teikia žmonėms gyvybiškai svarbias "ekosistemos paslaugas". Pavyzdžiui, neseniai atlikto tyrimo metu nustatyta, kad skruzdės gali veiksmingiau nei pesticidai padėti ūkininkams gaminti maistą.

Be to, skruzdėlės glaudžiai sąveikauja su kitais organizmais, o kai kurios rūšys be jų neišgyventų.

Pavyzdžiui, kai kurie paukščiai pasikliauja skruzdėlėmis, kad išplautų savo grobį. Tūkstančiai augalų rūšių maitinasi skruzdėlėmis arba apgyvendina jas mainais už apsaugą arba sėklų sklaidą. Daugelis skruzdėlių yra plėšrūnės, padedančios kontroliuoti kitų vabzdžių populiacijas.

Nerimą kelia tai, kad vabzdžių skaičius pasaulyje mažėja dėl tokių grėsmių, kaip buveinių naikinimas ir fragmentacija, cheminių medžiagų naudojimas, invazinės rūšys ir klimato kaita.

Tačiau duomenų apie vabzdžių biologinę įvairovę yra labai mažai. Tikimės, kad mūsų tyrimas taps pagrindu tolesniems tyrimams, kurie padės užpildyti šią spragą.

Žmonija suinteresuota stebėti skruzdžių populiacijas. Suskaičiuoti skruzdes nėra sudėtinga, o pilietiški mokslininkai iš viso pasaulio galėtų padėti ištirti, kaip šiems svarbiems gyvūnams sekasi gyventi didelių aplinkos pokyčių metu.

Mark Wong, Forrest Fellow, The University of Western AustraliaBenoit Guénard, Associate professor, University of Hong KongFrançois Brassard, PhD candidate, Charles Darwin UniversityPatrick Schultheiss, Temporary Principal Investigator, Julius Maximilian University of WürzburgRunxi Wang, PhD candidate, University of Hong Kong, and Sabine Nooten, Temporary Principal Investigator, Julius Maximilian University of Würzburg

Šis straipsnis perspausdintas iš "The Conversation" pagal "Creative Commons" licenciją. Skaitykite originalų straipsnį.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.09.2018 laikas 13:58 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai odos alergijos gydymui

Odos alergija liaudies medicinoje, Odos alergija, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo odos alergijos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

04.09.2020 laikas 12:58 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepti vištų ketvirčiai su bulvėmis ir obuoliais

O jau skonis šios vištienos, iškeptos su bulvėmis ir obuoliais, kvapni ir labai minkšta. Nieko nelaukite ir eikite gaminti!

Skaityti daugiau

27.08.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai sklerozes gydymui
Sklerozė liaudies medicinoje, Sklerozė, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo sklerozės, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau