Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Lapkričio » 20

Kodėl varnos protingesnės už beždžiones?

Jei surengtumėte apklausą, kokie gyvūnai yra protingiausi, dauguma žmonių atsakytų, kad beždžionės. Šių primatų elgesys kartais išties stebina, nes jie panašūs į žmones. Tačiau ar tikrai beždžionės gali būti laikomos protingiausiais gyvūnais? Anksčiau pasakojome, kad paukščių smegenys yra pažangesnės už žinduolių, įskaitant ir žmogaus, smegenis. Kad tuo įsitikintume, tereikia atkreipti dėmesį į varnas, kurių smegenys sveria tik 10-20 gramų. Šie paukščiai moka skaičiuoti, naudotis įrankiais, planuoti ir spręsti gana sudėtingas logines problemas. Tačiau ar jie gali konkuruoti su beždžionėmis savo kognityviniais gebėjimais? Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad jie ne tik gali, bet ir gerokai juos pranoksta.

Kas yra rekursyvus mąstymas

Ilgą laiką mokslininkai manė, kad rekursinis mąstymas būdingas tik žmonėms. Rekursyvinis mąstymas - tai gebėjimas atskirti susietus (suporuotus) elementus, įterptus į didesnes sekas. Pavyzdžiui, yra matematinė rekursija. Kad suprastumėte, kas tai yra, įsivaizduokite didelę matematinę išraišką su kita išraiška skliausteliuose. Žmogus gali atmesti tai, kas yra už skliaustų, ir apskaičiuoti išraišką, esančią skliaustuose.

Taip pat yra gramatinė rekursija, kuri apima įterptinių frazių ir konstrukcijų kūrimą ir supratimą. Pavyzdžiui, sakinys "Tolja pasakė Vovai, kad Saša padarė tai, ko Vova jo prašė". Šis sakinys turi įterptinę dalį "Saša kažką padarė", kuri nurodo į kitą įterptinę frazę - "ko Vova paprašė", kuri nurodo į "Vovą".

Anksčiau buvo manoma, kad rekursinis mąstymas būdingas tik žmonėms.
Anksčiau buvo manoma, kad rekursinis mąstymas būdingas tik žmonėms.

Žmonėms įterptinės konstrukcijos yra norma, be jų negalėtume normaliai bendrauti. Nors žmogaus rekursyvaus mąstymo gebėjimai taip pat yra riboti. Po tam tikro lizdų gylio, t. y. kai jų yra per daug, žmogus praranda kontekstą ir, kaip profesorius Preobraženskis, nebesupranta, "kas ant ko stovėjo".

Reikia pasakyti, kad rekursinis mąstymas veikia net ir neturinčius jokio išsilavinimo žmones. Muzika yra puikus to pavyzdys. Net ir neturintis muzikinio išsilavinimo žmogus paprastai gali lengvai išskaityti vieną muzikinę frazę, įterptą į ilgą muzikos kūrinį.

Beždžionės taip pat turi rekursinių gebėjimų
Beždžionės taip pat turi rekursinių gebėjimų

Beždžionės taip pat mąsto rekursyviai

2020 m. žurnale "Science Advances" paskelbtame JAV mokslininkų tyrime nustatyta, kad neišsilavinę žmonės iš izoliuotų Amazonės genčių rekursinius modelius atpažįsta lygiai taip pat, kaip ir išsilavinę JAV gyvenantys žmonės. Tačiau trejų-ketverių metų vaikams sekėsi prasčiau - jie suklydo pusę atvejų.

Tada mokslininkai patikrino beždžionių gebėjimą atpažinti tuos pačius pasikartojančius modelius, žinoma, už atlygį. Suaugusių rezus makakų rezultatai buvo prastesni nei ikimokyklinio amžiaus vaikų. Jie dažniau klydo, o mokyti juos užtruko ilgiau nei žmogiškus mažylius. Svarbiausia, kad pirmą kartą buvo įrodytas gyvūnų rekursinis mąstymas.

Beždžionės taip pat mąsto rekursyviai. Paaiškėjo, kad varnėnų intelektas yra maždaug toks pat, kaip 3-4 metų vaikų. Nuotrauka.
Varnėnų intelektas yra maždaug toks pat, kaip 3-4 metų vaikų.

Varnėnų intelektas aukštesnis nei beždžionių

Neseniai tame pačiame žurnale "Science Advances" paskelbtame tyrime kita mokslininkų grupė nusprendė patikrinti paukščių rekursinius gebėjimus. Norėdami tai padaryti, tyrėjai pirmiausia supažindino varnas (Corvus corone) su simboliais { }, [ ], < >, taip pat su pasikartojančių frazių pavyzdžiais. Tuomet paukščiams atsitiktine tvarka buvo rodomi skliausteliai. Varnos iš skliaustų snapu turėjo sudaryti rekursines sekas, pavyzdžiui, { ( ) } arba ( { } ). Už kiekvieną teisingai atliktą užduotį varnos gaudavo po skanėstą.

Mokslininkų nuostabai, varnoms nereikėjo jokio papildomo mokymo. Parodžius pavyzdžius, jie sugebėjo teisingai sudėlioti frazes 40 % atvejų. Be to, jie net statė grandines su anksčiau nematytais simboliais. Iš tiesų varnoms sekėsi taip pat gerai kaip ir ikimokyklinio amžiaus vaikams ir geriau nei beždžionėms.

Anksčiau buvo manoma, kad gebėjimas nustatyti rekursines sekas yra būdingas kalbos bruožas. Tai reiškia, kad šis gebėjimas žmonėms išsivystė lygiagrečiai su kalbos raida. Tačiau dviejų tyrimų rezultatai rodo, kad rekursinis mąstymas galėjo išsivystyti kitais, su kalba nesusijusiais tikslais. Tačiau gali būti, kad rekursinė logika yra pagrindinis varnų bendravimo komponentas.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.09.2018 laikas 10:38 Receptai – Patiekalai Vaistažolės odos ligoms gydyti

Odos ligos liaudies medicinoje, Vaistažolės odos ligoms gydyti, receptai odos ligoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

30.08.2018 laikas 08:11 Receptai – Patiekalai Plaukų stiprinimas. Liaudiški patarimai plaukų gydymui

Plaukų stiprinimas liaudies medicinoje, Plaukų stiprinimas, receptai stiprinti plaukus, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

...

Skaityti daugiau

04.07.2019 laikas 17:53 Receptai – Patiekalai Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže

Gaminame. Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže. Kol vištienos sparneliai keps, dubenyje sumaišome medų, kečupą, sezamo aliejų, actą bei išspaustą česnaką. Šiuo padažu užpilame tik iš orkaitės ištrauktus, dar karštus, sp...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau