Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Kovo » 19

Ar iš tiesų medus, įdėtas į karštą arbatą, tampa nuodingas?

Atsako ANDREJUS BRIEDIS, bitininkas

Trumpas atsakymas: ne. Medų į arbatą galite dėti nesijaudindami! O „nuodinga istorija“ yra apie medžiagą, kuri susidaro kaitinant bet kuriuos cukrus, - tai hidroksimetilfurfurolas. Įdomu, kad, pavyzdžiui, saldainiuose šios medžiagos niekas nestebi. Stebi tik meduje. Tačiau temperatūra tėra vienas iš „kaltininkų“. Antras yra laikas. Labai tikėtina, kad, laikant medų ne tokioje aukštoje temperatūroje, užtat ilgesnį laiką, hidroksimetilfurfurolo kiekis didėja labiau nei laikant medų aukštesnėje temperatūroje, bet trumpą laiką.

Dar kita istorija bus, pavyzdžiui, apie medaus pyrago kepimą, nes hidroksimetilfurfurolas susidarys „kepant“ bet kokį cukrų. Kalbant apie pyragus, jei žiūrime ekonomiškai, medus tampa gana brangiu saldikliu. Žinoma, turintis papildomą pridėtinę vertę, nes tokio skonio pyrago, kaip naudojant medų, su cukrumi neiškepsime.

O į karštą arbatą medų galite dėti drąsiai, nes arbata aušta jau tą akimirką, kai ją įpilame į puodelį.

Kodėl vis dėlto medų gerai kaip tik čiulpti? Nes medus turi antibakterinį poveikį. Medų pataria vartoti peršalus ir kai skauda gerklę - tada medaus efektyvumas yra panašus ar net geresnis nei įvairių sirupų ir čiulpinukų, kurių galima nusipirkti vaistinėje.

medus, arbata, sveikata

Kuo kreminės konsistencijos medus skiriasi nuo įprasto?

Kreminės konsistencijos medus - tas pats medus, tik padarytas, kad būtų patogiau naudoti. Vienintelis skirtumas - tada, kai medus pradeda kristalizuotis ir pasidaro tirštesnis, jis porą savaičių kasdien pamaišomas. Taip medaus kristalai nesuauga kartu, ir medaus struktūra pasidaro panaši į tirštos grietinės arba ledų (kuriuos gaminant taip pat svarbus maišymas). Tai ne tiek skonio, kiek patogumo klausimas: kreminės konsistencijos medų patogiau paimti iš stiklainio ir parankiau užtepti ant bandelės. Jei dabar labai norisi „prikibti" prie kreminės konsistencijos medaus, tai vienintelis dalykas - kadangi jis maišomas ir yra didesnis sąlytis su oru, galbūt jis šiek tiek praranda nepaprastą medaus aromatą. Bet iš tikrųjų labai nedaug! Tarp kitko, kreminės konsistencijos medų paprastai galite pasigaminti patys ir be raugo (raugu laikomas jau gatavas kreminės konsistencijos medus, kurio nedidelis kiekis dedamas į skystą medų). Kai medus pradeda kristalizuotis, jį tiesiog kiekvieną dieną porą minučių reikia maišyti - ir po savaitės ar dviejų jau turėsite savo pačių padarytą kreminės konsistencijos medų!

Medus aktyviausiai kristalizuojasi, kai temperatūra - apie +15 °C, jei jūsų namuose yra vėsesnė patalpa, tai darant kreminę konsistenciją medų patariama laikyti ten.

Ar medaus susisluoksniavimas reiškia, kad medus nekokybiškas?

Medaus susisluoksniavimas ne visada reiškia, kad medus nekokybiškas.

Su medumi taip tiesiog dažniausiai nutinka. Kodėl? Trumpa teorija: medų sudaro įvairūs natūralios kilmės cukrus. Šie cukrūs (gliukozė, fruktozė) iš lėto formuoja kristalus, medus kristalizuojasi ir iš sirupo pavidalo pereina į kietą būseną. Tačiau fruktozė kristalizuojasi lėčiau ir gali įvykti taip, kad fruktozes sluoksnis nusėda indo paviršiuje. Medaus nektaro šaltiniuose gali būti skirtingas cukrų santykis, ir taip pat tai gali paveikti medaus „elgesį". Išeina, kad indo apačioje medus iš vienų augalų, o viršuje - iš kitų. Tai nepavojinga. Ir nereikia prieš vartojant sumaišyti. Pirma, medus greičiausiai taip pat vėl pradės sluoksniuotis. Antra, jei jūs turite tokį medaus indą, tai, labiausiai tikėtina, apatinis medaus sluoksnis jau yra susikristalizavęs visai kietas.

Teksas - Ieva Broka

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-11-06 laikas 14:12 Receptai Obuolių nuoviras gydo užkimimą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: užkimimas. Ingredientai: obuoliai, vanduo.

Skaityti daugiau

2019-08-24 laikas 14:06 Receptai Vafliai pertepti “Rududu”
"Rududu" indelį dedame į puodą su vandeniu ir pakaitiname kol vanduo užvirs. Riešutus smulkiai suskaldome ir sumaišome su pašildytu "Rududu". Imame vaflio lakštą ir tolygiai aptepame "Rududu" kremu, ant viršaus dedame kitą vaflio ...

Skaityti daugiau

2020-04-08 laikas 16:44 Receptai Labai Skanu. Vafliai Elektrinėje Keptuvėje
Į dubenį berkite miltus, druską, kepimo miltelius – išmaišykite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi, vanilės ektraktu, tirpintu sviestu ir puse kiekio pienu. Maišant suberkite birius produktus i...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-03 laikas 11:55 Naktinės Karščio Bangos: Kaip Jas Sustabdyti ir Gyventi Pilnavertį Gyvenimą
Naktinės karščio bangos gali sugadinti miegą ir sveikatą. Sužinokite priežastis, biologiją ir sprendimus. Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais 2024–2025 m. užsienio moksliniais tyrimais, paaiškinsime, kaip biologiniai mechanizmai sukelia šias ba...

Skaityti daugiau

2025-09-03 laikas 10:34 Skydliaukės Sveikata: Kaip Atpažinti Sutrikimus ir Juos Gydyti – Naujausi Moksliniai Tyrimai
Skydliaukės sutrikimai keičia gyvenimą, bet naujausi moksliniai tyrimai siūlo viltį! Sužinokite simptomus, priežastis ir gydymo būdus. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip atpažinti skydliaukės sutrikimus, kokios jų priežastys ir kaip naujausi mokslin...

Skaityti daugiau

2025-09-03 laikas 09:42 Kaip Čiobrelis Gali Pakeisti Jūsų Sveikatą: Naudos, Patarimai ir Įspėjimai
Čiobrelis – ne tik prieskonis, bet ir galingas natūralus vaistas. Sužinokite jo naudas, kaip organizmas įsisavina ir ką gydo. Šiame straipsnyje mes ne tik atnaujinsime tradicinę informaciją, bet ir papildysime ją naujausiais moksliniais faktais iš už...

Skaityti daugiau

2025-09-03 laikas 09:12 Prancūzija: Tuniso kepyklos darbuotojas prisipažino, kad vos neuždusino jaunos moters, nes ‘ji atsisakė su juo mylėtis’
26 metų Tuniso nelegalus migrantas buvo suimtas už tai, kad rugpjūčio 29 d. Angulemo bute paliko nuogą ir beveik mirusią jauną moterį. Dabar jis yra įkalintas.

Skaityti daugiau

2025-09-02 laikas 15:16 Bloga nuotaika ir pesimizmas užkrečiami: Kaip išmokti tam priešintis?
Sužinokite, kaip negatyvios emocijos plinta kaip virusas ir kaip nuo jų apsisaugoti. Patarimai empatams, kaip valdyti emocijas, išlaikyti pozityvumą ir priešintis pesimizmui. Ekspertų nuomonės, pavyzdžiai ir praktiniai būdai kasdienybei. Šiame straip...

Skaityti daugiau