Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Kovo » 19

Ar iš tiesų medus, įdėtas į karštą arbatą, tampa nuodingas?

Atsako ANDREJUS BRIEDIS, bitininkas

Trumpas atsakymas: ne. Medų į arbatą galite dėti nesijaudindami! O „nuodinga istorija“ yra apie medžiagą, kuri susidaro kaitinant bet kuriuos cukrus, - tai hidroksimetilfurfurolas. Įdomu, kad, pavyzdžiui, saldainiuose šios medžiagos niekas nestebi. Stebi tik meduje. Tačiau temperatūra tėra vienas iš „kaltininkų“. Antras yra laikas. Labai tikėtina, kad, laikant medų ne tokioje aukštoje temperatūroje, užtat ilgesnį laiką, hidroksimetilfurfurolo kiekis didėja labiau nei laikant medų aukštesnėje temperatūroje, bet trumpą laiką.

Dar kita istorija bus, pavyzdžiui, apie medaus pyrago kepimą, nes hidroksimetilfurfurolas susidarys „kepant“ bet kokį cukrų. Kalbant apie pyragus, jei žiūrime ekonomiškai, medus tampa gana brangiu saldikliu. Žinoma, turintis papildomą pridėtinę vertę, nes tokio skonio pyrago, kaip naudojant medų, su cukrumi neiškepsime.

O į karštą arbatą medų galite dėti drąsiai, nes arbata aušta jau tą akimirką, kai ją įpilame į puodelį.

Kodėl vis dėlto medų gerai kaip tik čiulpti? Nes medus turi antibakterinį poveikį. Medų pataria vartoti peršalus ir kai skauda gerklę - tada medaus efektyvumas yra panašus ar net geresnis nei įvairių sirupų ir čiulpinukų, kurių galima nusipirkti vaistinėje.

medus, arbata, sveikata

Kuo kreminės konsistencijos medus skiriasi nuo įprasto?

Kreminės konsistencijos medus - tas pats medus, tik padarytas, kad būtų patogiau naudoti. Vienintelis skirtumas - tada, kai medus pradeda kristalizuotis ir pasidaro tirštesnis, jis porą savaičių kasdien pamaišomas. Taip medaus kristalai nesuauga kartu, ir medaus struktūra pasidaro panaši į tirštos grietinės arba ledų (kuriuos gaminant taip pat svarbus maišymas). Tai ne tiek skonio, kiek patogumo klausimas: kreminės konsistencijos medų patogiau paimti iš stiklainio ir parankiau užtepti ant bandelės. Jei dabar labai norisi „prikibti" prie kreminės konsistencijos medaus, tai vienintelis dalykas - kadangi jis maišomas ir yra didesnis sąlytis su oru, galbūt jis šiek tiek praranda nepaprastą medaus aromatą. Bet iš tikrųjų labai nedaug! Tarp kitko, kreminės konsistencijos medų paprastai galite pasigaminti patys ir be raugo (raugu laikomas jau gatavas kreminės konsistencijos medus, kurio nedidelis kiekis dedamas į skystą medų). Kai medus pradeda kristalizuotis, jį tiesiog kiekvieną dieną porą minučių reikia maišyti - ir po savaitės ar dviejų jau turėsite savo pačių padarytą kreminės konsistencijos medų!

Medus aktyviausiai kristalizuojasi, kai temperatūra - apie +15 °C, jei jūsų namuose yra vėsesnė patalpa, tai darant kreminę konsistenciją medų patariama laikyti ten.

Ar medaus susisluoksniavimas reiškia, kad medus nekokybiškas?

Medaus susisluoksniavimas ne visada reiškia, kad medus nekokybiškas.

Su medumi taip tiesiog dažniausiai nutinka. Kodėl? Trumpa teorija: medų sudaro įvairūs natūralios kilmės cukrus. Šie cukrūs (gliukozė, fruktozė) iš lėto formuoja kristalus, medus kristalizuojasi ir iš sirupo pavidalo pereina į kietą būseną. Tačiau fruktozė kristalizuojasi lėčiau ir gali įvykti taip, kad fruktozes sluoksnis nusėda indo paviršiuje. Medaus nektaro šaltiniuose gali būti skirtingas cukrų santykis, ir taip pat tai gali paveikti medaus „elgesį". Išeina, kad indo apačioje medus iš vienų augalų, o viršuje - iš kitų. Tai nepavojinga. Ir nereikia prieš vartojant sumaišyti. Pirma, medus greičiausiai taip pat vėl pradės sluoksniuotis. Antra, jei jūs turite tokį medaus indą, tai, labiausiai tikėtina, apatinis medaus sluoksnis jau yra susikristalizavęs visai kietas.

Teksas - Ieva Broka

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-19 laikas 10:12 Receptai Tinginių Meduolių - Bananų Tortas

Panašiai kaip ir tradicinis tinginys, tik dar tingesnis, nes nieko net kaitinti nereikia - meduolių ir bananų tortas. Tradiciškai šis tortas gaminamas: meduoliai, bananai ir kremas, tačiau jį labai paskatina ir šiek tiek s...

Skaityti daugiau

2020-03-07 laikas 14:43 Receptai Keptas kalakutas su žalumynų marinatu. Patiekalas gerai savijautai

Kalakuto kepsnys paprastai gaminamas per Kalėdas ir Padėkos dieną, bet taip pagaminta mėsa labai gerai tinka ir su sviestainiais, ir su salotomis. Su įdaro ingredientais ir papildomais garnyrais galima drąsiai improvizuoti, kad...

Skaityti daugiau

2018-09-10 laikas 08:47 Receptai Vaistažolių mišiniai nuospaudoms gydyti

Nuospaudos liaudies medicinoje, Nuospaudos, Vaistažolių mišiniai nuospaudoms gydyti, receptai nuospaudoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uog...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-12 laikas 10:44 ŠOKIRUOJANTI Tiesa: Kaip ŽOLĖS Išgydo Depresiją per 7 DIENAS!
Įsivaizduokite: beviltiškumo tamsa apgaubia jus, apatija užgniaužia kvapą, o pasaulis atrodo kaip pragaras. Depresija – ne liga, tai demonas, kuris įsigyvena be perspėjimo! Bet šokiruojanti tiesa: senovės žolės ir paprasti triukai gali išvyti jį per ...

Skaityti daugiau

2025-12-12 laikas 07:44 Horoskopas gruodžio 12 d. 2025 – Meilė, Finansai, Darbas ir Nuotaika
Pilnas dienos horoskopas 2025 m. gruodžio 12 d. visiems 12 zodiako ženklų – meilė, finansai, sveikata, darbas ir emocinė būsena. Tikslus, šiuolaikiškas horoskopas pagal geriausius pasaulio astrologus.

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 17:40 Druskos mįslė: Kodėl mažo natrio kiekio dieta gali pakenkti jūsų sveikatai

Druskos ribojimas – mitas? Naujausi tyrimai rodo J formos ryšį: per mažas natrio kenkia širdžiai, hormonams ir energijai. Rinkitės nerafinuotą druską, atsižvelgdami į aktyvumą, klimatą ir genetiką. Patarimai subalansuotai mitybai, remiantis ...

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 15:35 Namų valymo priemonė nuo kalkių ir riebalų: paprastas receptas

Šiame straipsnyje sužinosite, kaip namų sąlygomis pasigaminti galingą valymo priemonę iš paprastų ingredientų: muilo, sodos ir amoniako. Ji efektyviai pašalina kalkes, riebalus, rūdis ir nešvarumus nuo klozeto, vonios ir kitų paviršių. Pridėti pa...

Skaityti daugiau

2025-12-11 laikas 10:22 Gruodžio 11 d. horoskopas visiems 12 zodiako ženklų 2025
Šiandienos dangus: Merkurijus pereina į Šaulį (apie 23:40 LT), atnešdamas optimizmą ir plačias idėjas. Ryte Merkurijus trigonas Neptūnui stiprina intuiciją ir kūrybiškumą, o vakare Mėnulio kvadratūra su Venera gali sukelti emocinių trūkčiojimų santyk...

Skaityti daugiau