Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Gamta » 2021 » Gegužės » 6

Didžiulės tirpstančio ledo masės lemia Žemės ašies poslinkį

Planetai šiltėjant, ledas iš ledynų ir ledo sluoksnių migruoja iš sausumos į jūrą (vandens pavidalu), o tai iš esmės perskirsto žemės rutulio svorį. Šis fenomenas, kurio dar daugiau įrodymų mokslininkai neseniai ir atrado, galiausiai paslenka planetos ašį, ką mokslininkai vadina „poliariniu dreifu“.

„Žemė yra tarsi besisukantis vilkelis ir jei ant vienos ar kitos pusės uždėsi daugiau masės, tuomet sukimosi ašis šiek tiek pasislinks,“ – paaiškino Isabella Velicogna, Žemės sistemos mokslų profesorė Kalifornijos universitete, Irvine, ir tyrėja NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijoje.

Panikuoti pagrindo nėra: nedidelis stumtelėjimas, nors ir lems Žemės ašies pasikeitimus, neturės įtakos planetoje egzistuojančiai gyvybei, nors tirpstantis ledas prideda žalingo poveikio lemdamas reikšmingą jūros lygio kilimą.

Žemės ašiai šiek tiek dreifuoti aplink yra normalu ir tie poslinkiai yra nedideli, palyginus su planetos dydžiu. Pavyzdžiui, per XX amžių ašis dreifavo tik maždaug keturis colius.

2016 metais NASA mokslininkai pasitelkdami palydovinius stebėjimus atskleidė, kad dideli ledo praradimai (ypač iš Grenlandijos) atliko svarbų vaidmenį pastumiant Žemės ašį rytų kryptimi, nuo maždaug 2000 metų.

klimato kaita, Ledynai, tirpsmas, vandens lygis, Žemės ašis

© NASA / JPL / CALTECH 

Naujajame tyrime, kuris neseniai buvo paskelbtas žurnale „Geophysical Research Letters“, mokslininkai nustatė, kad Žemės ašis savo slinkimąsi rytų kryptimi (tolyn nuo pietų) pradėjo kiek anksčiau – 1990-aisiais.

„Spartesnis ledo tirpsmas globalinio šiltėjimo metu buvo labiausiai tikėtina 1990-ųjų poliarinio dreifo krypties pasikeitimo priežastis,“ – pranešime sakė Shanshan Deng, tyrėja iš Kinijos mokslų akademijos ir naujojo tyrimo autorė.

Naujasis tyrimas pateikia daugiau įtikinamų įrodymų apie klimato kaitos rolę judinant Žemės ašį. „Šis tyrimas patvirtina ankstesnius tyrimus, kurie demonstravo tirpstančio Grenlandijos ledo indėlį Žemės sukimosi ašies poslinkyje,“ – sakė Velicogna, neprisidėjusi prie naujojo tyrimo. „Tai dar kartą parodo kitą tirpstančių ledo sluoksnių poveikį Žemės sistemai.“

Vanduo yra labai sunkus. Kubinis metras vandens, maždaug prilygstantis skalbimo mašinos dydžiui, sveria vieną toną. Šiandien Grenlandija, kuri atsakinga už didelę dalį ašies poslinkio, kasmet į vandenynus praranda apie 268 milijardus tonų (dar vadinamų gigatonomis) ledo.

Tai didelis kiekis perskirstyto svorio. „Mes tirpdome tiek daug, kad tai gali daryti poveikį ašiai,“ – pabrėžė Velicogna.

Nors Grenlandija ir kiti tirpstantys ledynai bei ledo sluoksniai šiuo metu tampa vis svarbesniais žaidėjais judinant Žemės ašį, tačiau vis dar svarbūs yra ir kiti veiksniai.

Mokslininkai žino, kad lėtai cirkuliuojanti uoliena giliai planetos mantijos viduje perkelia masę aplink planetą (kiek tiksliai dar neaišku, tai aktyvi tyrimų sritis).

Taip daro ir didžiulės vandens masės, natūraliai kaupiamos po žeme (ir taip pat pumpuojamos žmonių), kartu su žemėmis, kuri „atsimuša“ atgal po to, kai ištirpsta nepaprastai sunkūs ledynai.

Artimiausiais metais, dešimtmečiais ir dar ilgiau po to, mokslininkai prognozuoja, kad Žemė toliau šiltės, nes karštį sulaikantys anglies lygiai atmosferoje kyla.

Tai neišvengiamai lems dar didesnį tirpsmą iš Grenlandijos ir kitų ledynų.

Tai ne tik reiškia, kad šviežiai perskirstytas vanduo dar labiau darys įtaką Žemės ašiai. Tai taip pat pranašauja spartėjantį jūros lygio kilimą.

„Pastaraisiais dešimtmečiais ledo sluoksnių, ledynų ir ledo kepurės metai iš metų tirpsta vis labiau, o to indėlis į jūros lygio kilimą paveiks tankiai apgyvendintus pakrančių regionus visoje planetoje,“ – sakė Velicogna. 

Ir tai dar ne viskas. Kuomet tirpsta apledėjusi žemė, ji praranda masę ir dėl to – dalį savo gravitacinės traukos.

Tai reiškia, kad vandenynų vanduo tuomet yra traukiamas link kitų vietų, kas galiausiai reiškia dar didesnį jūros lygio kilimą regionuose, esančiuose toli nuo tokių vietovių kaip Grenlandija ar Antarktida.

„Dėl šių pokyčių neabejotinai atsiranda globalūs laimėtojai ir pralaimėtojai,“ – aiškino Matthew Hoffman, glaciologas ir kompiuterių mokslininkas Los Alamos Nacionalinėje laboratorijoje, kuris neprisidėjo prie šio naujojo tyrimo. 

Žemės ašiai įtaką daro ne tik tai, kas vyksta ant planetos. Per tūkstančius metų, Saulė ir kiti mūsų Saulės sistemos objektai gali sukelti Žemės svyravimus (vadinamus Milankovičiaus ciklais) ir sukelti didelius klimato pokyčius (pavyzdžiui, žymiai karštesnį šiaurinį ar pietinį pusrutulį). Tačiau šiandien Žemės ašies pokyčius daugiausia lemia didžiulės tirpstančio ledo masės.

„Tai skamba fantastiškai,“ – sakė Hoffman, kartu pabrėžęs, kad tai yra tikra.

Iliustracija © Pixabay ; Tekstas perpublikuojamas iš gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-26 laikas 21:32 Receptai Šviežios bulvės kepimo popieriuje. Kažkas naujo tavo virtuvėje!
Skanus šviežių bulvių patiekalas. Jis labai paprastas ir labai skanus. Aš savaite valgau tokias bulves ir dar neatsibodo. Kvapnios bulvės su apskrudusia odele ir minkštu vidumi. Labai skanu!

Skaityti daugiau

2020-09-06 laikas 12:22 Receptai Nuostabaus skonio šokoladinis pyragas, kuris tiesiog tirpsta burnoje!
Greitas ir skanus šokoladinis pyragas nustebins ne tik jūsų šeimos narius, bet taip pat ir netikėtai užsukusius svečius. Šis pyragas tiesiog tirpsta burnoje!

Skaityti daugiau

2020-12-21 laikas 17:17 Receptai Sotus omletas su dešrelėmis

Paskutiniu metu omletai ir kiaušinienės buvo labai atsibodę ir ganėtinai seniai jų nekepiau. Tačiau užėjo noras vėl išsikepti ir iškepti kokį nors naują. Niekada nebuvau kepusi su dešrelėmis. Galiu pasakyti, kad šis variantas l...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-06 laikas 07:15 Kodėl Vyrai Palieka Moteris: Psichologinės Priežastys ir Patarimai Santykiams

Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kodėl vyrai nutraukia santykius ir kaip moterys gali kurti harmoningą partnerystę, kuri skatina abipusį augimą. Pateiksime praktinius patarimus, kaip išve...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:08 Kodėl Vyras Paliko Žmoną ir Praturtėjo: Psichologiniai Aspektai ir Patarimai Moterims
Šiame straipsnyje, remdamiesi moksliniais tyrimais ir psichologiniais principais, aptarsime, kaip vyriška psichologija veikia santykiuose, kaip moterys gali padėti savo partneriams augti ir kodėl kartais išsiskyrimas tampa postūmiu vyrui siekti tiksl...

Skaityti daugiau

2025-08-06 laikas 07:00 Kaip Prašyti Pagalbos: Psichologiniai Aspektai ir Praktiniai Patarimai
Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl sunku prašyti pagalbos, kokie psichologiniai mechanizmai veikia šioje situacijoje ir kaip išmokti tai daryti efektyviai. Remdamiesi moksliniais tyrimais ir praktiniais patarimais, padėsime jums įveikti vidinius barj...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 20:24 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Šiandien kas trečias žmogus kenčia nuo hipertenzijos arba padidėjusio kraujospūdžio. Tai plačiai paplitusi ir rimta sveikatos būklė, nes jei ji negydoma, arterinė hipertenzija gali sukelti širdies ligas ir padidinti insulto riziką. Tai ypač pavojinga...

Skaityti daugiau

2025-08-05 laikas 17:00 Pfizer tyliai įtraukia GMO fermentą į 90 % amerikietiško sūrio – ir jo nėra nurodyta etiketėje
Dauguma žmonių net neįtaria, kad valgo genetiškai modifikuotą fermentą, kurį iš pradžių sukūrė „Pfizer“ – tačiau jis tyliai naudojamas daugiau nei 90 % amerikietiškų sūrio produktų, o dėl FDA spragos jo niekada nepamatysite ant pakuotės....

Skaityti daugiau