Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Pasaulis » 2020 » Birželio » 8

Kuo patręšti česnakus, kad jie negelstų?

Besibaigiant pavasariui ne vienas daržininkas pastebėjo gelstančius česnakų lapų galiukus. Priežasčių, dėl kurių gelsta česnakų lapai, gali būti įvairių, tačiau šiemet pagrindiniai kaltininkai, ko gero, yra sausra ankstyvą pavasarį ir maisto medžiagų trūkumas. Ką turėtume padaryti dar, kad česnakai toliau negelstų?

Česnakai, Daržas, Sodas

Mineralinės trąšos – būtinas maistas gelstantiems česnakams

Česnakų laistymą visada patariama derinti su tręšimu. Tręšti česnakus pavasarį galima ir anksčiau, iškart, kai tik praeina šalnų pavojus. Kadangi šiais metais gegužė iki mėnesio vidurio vis krėtė įvairiausius pokštus, patręšti galima ir dabar, gegužės pabaigoje.

Po žiemos česnakams dažniausiai trūksta azoto. Žinoma, ši problema būna daug ryškesnė, kai žiema būna snieginga, o pavasarį tirpstantis sniegas išplauna iš dirvožemio daug mineralinių medžiagų. Tačiau ir šiųmetį pavasarį azotas nepakenks. Azotinių trąšų galima tiesiog pabarstyti česnakų tarpueiliuose prieš juos supurenant, tačiau česnakai labai mėgsta skystas trąšas, juolab tokį sausą pavasarį.

Česnakams ruošiamas tirpalas su karbamidu: į 10 l vandens dedama 25–30 g karbamido. Tokiu tirpalu česnakai gali būti laistomi arba purškiami (tręšiama per lapus). Purkšti siūloma, kai česnakai atrodo labai liūdnai, – taip augalai greičiau pasisavina maisto medžiagas ir sparčiau atsigauna. Nestipriai gelstančius česnakus visiškai pakaks palaistyti.

Jauniems česnakams žalingas ir kalio trūkumas. Dėl to gali netolygiai augti lapeliai, kai kurie ima vysti. Todėl praėjus 2 dienoms po tręšimo karbamidu naudinga česnakus nupurkšti kalio sulfato tirpalu (į 1 l vandens beriamas šaukštelis trąšų). Purkšti būtina sausą nevėjuotą vakarą. Kalio sulfatą galima pakeisti ir kompleksinėmis trąšomis, sudėtyje turinčiomis daugiau kalio.

Praėjus savaitei, česnakai tręšiami antrą kartą. Galima pasirinkti vieną šių trąšų variantų:

• 10 l vandens ištirpinami 2 šaukšteliai karbamido ir kalio chlorido.

• Į 10 l vandens įpilama 25 ml amoniako.

Česnakai iš pradžių paliejami paprastu vandeniu, o tada ant drėgnos dirvos pilamas trąšų tirpalas. Laiku patręšus ir palaisčius paprastai galima apsaugoti česnakus nuo daugelio problemų ir užtikrinti gerą derlių.

Biologiškai aktyvūs kompleksiniai preparatai – modernu ir efektyvu

Blogai augančius ir gelstančius česnakus galima pamaitinti ir specialiai paruoštais biologiškai aktyviais trąšų kompleksais, augimo aktyvikliais ir pan. Jie stiprina augalus, padeda prisitaikyti prie nepalankių aplinkos sąlygų, didina česnakų gebėjimą pasisavinti maisto medžiagas, padeda kovoti su kenkėjais.

Tokių augimo reguliatorių pasiūla tikrai didelė, todėl bet kurioje specializuotoje parduotuvėje pardavėjai tikrai patars, kokį preparatą vertėtų įsigyti. Galima paminėti vos kelis tokius kompleksinius preparatus.

Česnakai, Daržas, Sodas

• Biologiškai aktyvus trąšų kompleksas „Delfan“ – mikroelementinės trąšos su aminorūgštimis, natūralus azoto šaltinis sunkiai augantiems augalams. Preparatas ypač efektyvus augalams kenčiant nuo sausros ar patyrus kitokį stresą (šalnas, sniegą, karštį ir t.t.). Šiais metais česnakams tokios trąšos tikrai pravers.

• Augalų augimo biostimuliatorius „Epin-extra“ saugo česnakus nuo virusinių ir grybelinių ligų, be to, turi labai stiprų antistresinį poveikį, dėl kurio didėja augalų atsparumas nepalankioms sąlygoms (kai jiems pakenkia ilgalaikiai lietūs, sausra, šaltis, karštis ir kt.)

• Biologinis preparatas „Fitosporin“ stimuliuoja naujų laiškų augimą, stiprina šaknis ir viso augalo atsparumą kenkėjams bei ligoms.

Česnakai purškiami pagal instrukciją paruoštais tirpalais.

Liaudiškos priemonės niekada nepakenks

Nuo seno pavasarinei česnakų priežiūrai buvo naudojamos ir senolių patikrintos priemonės.

Taip trūkstamo azoto česnakams gali suteikti organinės trąšos. Tik svarbiausia – nepersistengti. 0,5 kibiro sauso mėšlo (puikiai tinka pirktinis) reikia užpilti 2 kibirais vandens ir palaikyti 2 savaites. Tada užpilas dar praskiedžiamas vandeniu (1:5) ir juo laistomi česnakai. Tiesa, jei trąšas pradėsite ruošti gegužės paskutinę dekadą, česnakus patręšite jau tik birželio pradžioje. Tačiau geriau tai padaryti vėliau, nei palikti juos likimo valiai...

Visada pasiteisina ir medienos pelenų naudojimas. Jei dirva nemulčiuota, pelenus galima tiesiog išbarstyti česnakų lysvėje. Kitas pelenų panaudojimo būdas – tirpalo ruošimas. Jam 300 g persijotų pelenų užpilama 1,5 l verdančio vandens ir palaikoma 20 min. Tada praskiedžiama 10 l vandens ir įpilamas šaukštas skystojo muilo. Tokiu tirpalu purškiami česnakai ir palaistoma dirva.

Autorius: Marija Naudžiūnienė, www.savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-09-26 laikas 13:01 Receptai Liaudiški patarimai regėjimo gerinimui
Akys liaudies medicinoje, liaudiški patarimai regėjimo gerinimui, akys, regėjimas, regėjimo gydymas, rega, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip...

Skaityti daugiau

2019-11-13 laikas 16:06 Receptai Kiaulienos kotletai su džiūvėsėliais
Batono riekeles užpilame vandeniu ir paliekame kelioms minutėms, kad išmirktų. Kiaulieną ir svogūnus pjaustome taip, kad tilptų į mėsmalę. Kiaulieną, svogūnus ir nuspaustas batono riekeles praleidžiame per mėsmalę. Gautą faršą pas...

Skaityti daugiau

2019-09-01 laikas 14:05 Receptai Skaniausi pyragėliai per 20 minučių
Skanūs pyragėliai su įdaru. Labai sunku nuo jų atsitraukti. Dingsta akimirksniu! Norėdami sužinoti daugiau apie paruošimą, žiūrėkite vaizdo įrašą:

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-04 laikas 16:58 Kodėl katė šnypščia? Supraskite kačių emocijas ir elgseną

Katės šnypštimas – ne pyktis, o baimės ir streso signalas. Sužinokite, kodėl katė šnypščia, kaip atpažinti emocijas ir teisingai reaguoti: duoti erdvės, nebausti, vengti akių kontakto. Šnypštimas dažnai sveika – tai gynybine mimika, pr...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 16:41 Kaip virti kiaušinius, kad lukštas niekada nesuskiltų: 7 veiksmingos gudrybės
Verdant kiaušinius lukštas dažnai trūkinėja dėl temperatūrų skirtumo, plono lukšto ar netinkamo metodo. Tačiau yra paprastų gudrybių, kurios veikia 100%! Į vandenį įpilkite acto arba druskos, pradurkite kiaušinio galą adata, dėti į šaltą vandenį ir v...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau