Svetainėje sukaupta daugiau nei 1000 sveikatos patarimų. Ieškokite patarimų ir ne tik:

Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai | Liaudies medicina » Peržiūrų: (301) Komentarų: (0) (27.09.2018 - 10:00)

Džiovintų abrikosų nauda sveikatai. Kodėl sveika valgyti džiovintus abrikosus?

Abrikoso vaisius – minkštas, sultingas rausvai geltonas kaulavaisis. Tai populiarūs sezoniniai vaisiai, prinokstantys birželio ir liepos mėnesiais. 

• Prancūzai abrikosą laiko netgi – moteriško seksualumo simboliu. 

• Persai dėl auksinės spalvos juos vadino „saulės kiaušiniais“. Buvo auginami Nabuchodonosaro kabančiuose soduose Babilone. 

• Romėnai juos vadindavo armėniškais obuoliais. Beje, toks yra ir lotyniškas paprastojo abrikoso pavadinimas Armeniaca vulgaris.

 • Kinijoje abrikosai simbolizuoja ilgaamžiškumą ir vadinamas imperatoriškuoju vaisiumi.

džiovinti vaisiai, abrikosai, vaisiai, mityba

Džiovintų abrikosų nauda 

• Naudingiausias džiovintas vaisius yra, būtent - abrikosas. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Beje, geriausiai vitaminus išlaiko džiovinti abrikosai su kauliukais. Ir kas įdomiausia, pasirodo abrikosai džiovinami tiesiai ant medžių saulėje. 

• Džiovintuose abrikosuose gausu geležies ir vitamino C. Geležis stimuliuoja kairįjį smegenų pusrutulį, atsakingą už analitinį mąstymą, o vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį. 

• Manoma, kad 100 g šio produkto prilygsta 40 g geležies arba 250 g šviežių kepenėlių. Augalinės skaidulos puikiai išvalo žarnyną. Be to, manoma, kad reguliariai valgant džiovintus abrikosus sumažėja rizika susirgti vėžiu. 

• Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Jei norite pagerinti atmintį ir pakelti darbingumą, užtenka per dieną suvalgyti po 50 g džiovintų abrikosų. 

• Jeigu geriate šlapimą varančių preparatų, tuomet džiovinti abrikosai labai reikalingi, nes organizme sutrinka druskų pusiausvyra. Kalcio džiovintuose abrikosuose taip pat yra žymiai daugiau nei žaliuose, todėl jų rekomenduojama valgyti per keturiasdešimt perkopusioms moterims, kad išvengtų osteoporozės. 

• Abrikosai tiek žali tiek ir džiovinti normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus. 

džiovinti vaisiai, abrikosai, vaisiai, mityba

Abrikosų nauda sveikatai 

• Abrikosai neturi sočiųjų riebalų, natrio, cholesterolio. 

• Abrikosuose ypač daug vitaminų A ir C. 

• Abrikosai puikus Vitamino B5 šaltinis, kuris ne tik suteikia žvalumo, bet ir padeda sudeginti organizme riebalus, šaltinis. 

• Abriksosai puikus kalio šaltinis, kurio yra daugiausiai iš visų juose esančių mineralų. Kalis padeda reguliuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, išvengti patinimų, sumažinti kraujospūdį, užtikrinti normalų širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, apsaugo nuo aterosklerozės rizikos. 

• Abrikosuose nemažai kalcio, silicio, fosforo. 

• Abrikosuose daug vario ir kobalto, todėl šie vaisiai naudingi, gydant anemiją. 

• Abrikosų rekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems anemija, širdies ir kraujagyslių ligomis, nes juose gausu kalio ir magnio, kurie yra būtini gerai širdies veiklai palaikyti. 

• Abrikosai naudingi akims, stiprina regėjimą, apsaugo nuo akių ligų bei uždegimų. 

• Abrikosai gerina nuotaiką bei bendrą savijautą, padeda įveikti nuovargį, naudingi sunkiai dirbant tiek fizinį tiek ir protinį darbą. 

• Abrikosus rekomenduojama valgyti, sergant plaučių ligomis. 

• Abrikosai tiek žali tiek ir džiovinti normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus. 

• Abrikosuose atrandamas karotenas pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.

Rekomenduojama dienos norma - 3-4 džiovinti abrikosai (~22 gr) 

Maistinė vertė - 100 g džiovintų abrikosų yra: 

Kalorijos - 241 kcal 
Angliavandeniai - 63 g 
Cukrus - 53 g 
Riebalai - 0,5 g 
Baltymas - 3,4 g 
beta karotinas - (20%) 2163 μg 
Vitaminas A - (23%) 180 μg 
Vitaminas B1 - (1%) 0,015 mg 
Vitaminas B2 - (6%) 0,074 mg 
Vitaminas B3 - (17%) 2,589 mg 
Vitaminas B5 - (10%) 0,516 mg 
Vitaminas B6 - (11%) 0,143 mg 
Vitaminas B9 - (3%) 10 μg 
Vitaminas C - (1%) 1 mg 
Vitaminas E - (29%) 4,33 mg 
Vitaminas K - (3%) 3,1 μg 
Kalcis - (6%) 55 mg 
Geležis - (20%) 2,66 mg 
Magnis - (9%) 32 mg 
Manganatas - (11%) 0,235 mg 
Fosforas - (10%) 71 mg 
Kalis - (25%) 1162 mg 
Natris - (1%) 10 mg 
Cinkas - (3%) 0,29 mg

Beje, 

• Abrikosai laikomi stipriais afrodiziakais.

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose! Prisijunkite prie mūsų paskyroje, kad nepraleistumėte įdomių dalykų!


ŽYMĖS: Mityba, abrikosai, vaisiai, džiovinti vaisiai

Paranormal.lt medžiagos citavimas negavus išankstinio paranormal.lt sutikimo neleidžiamas. Išimtinių teisių pažeidimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.


// Susiję straipsniai »


//Taip pat skaitykite »

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar