Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Rugsėjo » 27

Džiovintų abrikosų nauda sveikatai. Kodėl sveika valgyti džiovintus abrikosus?

Abrikoso vaisius – minkštas, sultingas rausvai geltonas kaulavaisis. Tai populiarūs sezoniniai vaisiai, prinokstantys birželio ir liepos mėnesiais. 

• Prancūzai abrikosą laiko netgi – moteriško seksualumo simboliu. 

• Persai dėl auksinės spalvos juos vadino „saulės kiaušiniais“. Buvo auginami Nabuchodonosaro kabančiuose soduose Babilone. 

• Romėnai juos vadindavo armėniškais obuoliais. Beje, toks yra ir lotyniškas paprastojo abrikoso pavadinimas Armeniaca vulgaris.

 • Kinijoje abrikosai simbolizuoja ilgaamžiškumą ir vadinamas imperatoriškuoju vaisiumi.

džiovinti vaisiai, abrikosai, vaisiai, mityba

Džiovintų abrikosų nauda 

• Naudingiausias džiovintas vaisius yra, būtent - abrikosas. Džiovinti abrikosai nepraranda savo maistingųjų medžiagų. Beje, geriausiai vitaminus išlaiko džiovinti abrikosai su kauliukais. Ir kas įdomiausia, pasirodo abrikosai džiovinami tiesiai ant medžių saulėje. 

• Džiovintuose abrikosuose gausu geležies ir vitamino C. Geležis stimuliuoja kairįjį smegenų pusrutulį, atsakingą už analitinį mąstymą, o vitaminas C padeda geriau pasisavinti geležį. 

• Manoma, kad 100 g šio produkto prilygsta 40 g geležies arba 250 g šviežių kepenėlių. Augalinės skaidulos puikiai išvalo žarnyną. Be to, manoma, kad reguliariai valgant džiovintus abrikosus sumažėja rizika susirgti vėžiu. 

• Šie vaisiai labai naudingi smegenims. Jei norite pagerinti atmintį ir pakelti darbingumą, užtenka per dieną suvalgyti po 50 g džiovintų abrikosų. 

• Jeigu geriate šlapimą varančių preparatų, tuomet džiovinti abrikosai labai reikalingi, nes organizme sutrinka druskų pusiausvyra. Kalcio džiovintuose abrikosuose taip pat yra žymiai daugiau nei žaliuose, todėl jų rekomenduojama valgyti per keturiasdešimt perkopusioms moterims, kad išvengtų osteoporozės. 

• Abrikosai tiek žali tiek ir džiovinti normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus. 

džiovinti vaisiai, abrikosai, vaisiai, mityba

Abrikosų nauda sveikatai 

• Abrikosai neturi sočiųjų riebalų, natrio, cholesterolio. 

• Abrikosuose ypač daug vitaminų A ir C. 

• Abrikosai puikus Vitamino B5 šaltinis, kuris ne tik suteikia žvalumo, bet ir padeda sudeginti organizme riebalus, šaltinis. 

• Abriksosai puikus kalio šaltinis, kurio yra daugiausiai iš visų juose esančių mineralų. Kalis padeda reguliuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, išvengti patinimų, sumažinti kraujospūdį, užtikrinti normalų širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, apsaugo nuo aterosklerozės rizikos. 

• Abrikosuose nemažai kalcio, silicio, fosforo. 

• Abrikosuose daug vario ir kobalto, todėl šie vaisiai naudingi, gydant anemiją. 

• Abrikosų rekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems anemija, širdies ir kraujagyslių ligomis, nes juose gausu kalio ir magnio, kurie yra būtini gerai širdies veiklai palaikyti. 

• Abrikosai naudingi akims, stiprina regėjimą, apsaugo nuo akių ligų bei uždegimų. 

• Abrikosai gerina nuotaiką bei bendrą savijautą, padeda įveikti nuovargį, naudingi sunkiai dirbant tiek fizinį tiek ir protinį darbą. 

• Abrikosus rekomenduojama valgyti, sergant plaučių ligomis. 

• Abrikosai tiek žali tiek ir džiovinti normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus. 

• Abrikosuose atrandamas karotenas pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.

Rekomenduojama dienos norma - 3-4 džiovinti abrikosai (~22 gr) 

Maistinė vertė - 100 g džiovintų abrikosų yra: 

Kalorijos - 241 kcal 
Angliavandeniai - 63 g 
Cukrus - 53 g 
Riebalai - 0,5 g 
Baltymas - 3,4 g 
beta karotinas - (20%) 2163 μg 
Vitaminas A - (23%) 180 μg 
Vitaminas B1 - (1%) 0,015 mg 
Vitaminas B2 - (6%) 0,074 mg 
Vitaminas B3 - (17%) 2,589 mg 
Vitaminas B5 - (10%) 0,516 mg 
Vitaminas B6 - (11%) 0,143 mg 
Vitaminas B9 - (3%) 10 μg 
Vitaminas C - (1%) 1 mg 
Vitaminas E - (29%) 4,33 mg 
Vitaminas K - (3%) 3,1 μg 
Kalcis - (6%) 55 mg 
Geležis - (20%) 2,66 mg 
Magnis - (9%) 32 mg 
Manganatas - (11%) 0,235 mg 
Fosforas - (10%) 71 mg 
Kalis - (25%) 1162 mg 
Natris - (1%) 10 mg 
Cinkas - (3%) 0,29 mg

Beje, 

• Abrikosai laikomi stipriais afrodiziakais.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-08 laikas 14:33 Receptai Skanūs avižiniai sausainiai su razinomis

Avižinių sausainių su razinomis ir riešutais receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-08-15 laikas 22:50 Receptai Mielinis pyragas su obuoliais

Jeigu jau mielinės bandelės atsibodo, galite išsikepti nuostabų mielinį pyragą. Ant viršaus galite dėti ne tik obuolius, bet ir įvairiausius kitus vaisius: kriaušes, persikus ir panašiai. Pyrago gamyba ganėtinai papra...

Skaityti daugiau

2020-08-01 laikas 07:33 Receptai Kaip iškepti skanius čirvinius blynus?

Savo šeimą kiekvieną sekmadienį džiuginu blynais (nors gal labiau džiuginu pati save) ir tam, kad kiekvienas sekmadienis būtų kitoks dažnai valgom blynelius su varške, blynelius su mėsa, lietinius su bananais ar net gi krabų la...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:35 Česnako, burokėlių ir avižų nauda sveikatai: kaip vartoti teisingai

Česnakas, burokėliai ir avižos – natūralūs sveikatos sergėtojai! Sužinokite, kaip alicinas kovoja su vėžiu, nitratai mažina spaudimą, o beta-gliukanas kontroliuoja cholesterolį. Paaiškiname naudą, žalą, įsisavinimą ir gydomąsias savybes. Praktini...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:57 Sveiki įpročiai, padedantys gydyti osteoartritą
Osteoartritas yra lėtinė liga, kuri kenkia sąnarių sveikatai. Dažniausiai ji pasireiškia vyresniems nei 60 metų žmonėms, tačiau iš esmės ja gali sirgti bet kokio amžiaus žmonės. Ir nors visiškai išgydyti šią ligą neįmanoma, kai kurie sveiki įpročiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:40 Sirijos paauglys teisiamas už ispanų turisto gerklės perpjovimą Berlyno holokausto memorialo teritorijoje
Prokurorai teigia, kad 19-metis veikė iš ISIS įkvėpto neapykantos žydams ir siekė nužudyti ispanų turistą simbolinėje vietoje. 19-metis sirietis teisiamas Berlyne, kaltinamas ispanų turisto gerklės perpjovimu, prokurorų teigimu, antisemitiniu nužudym...

Skaityti daugiau