Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2018 » Spalio » 26

Mityba, kad vėžys jus aplenktų

2012 metais Amerikoje 9,5 proc. diagnozuotų vėžio atvejų buvo susiję su nutukimu. VUL Santaros klinikos Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė konferencijos „Kraujo ligos – kaip jas atpažinti ir stebėti“ metu atskleidė, kaip vertėtų maitintis, norint sumažinti riziką, susirgti vėžiu.

Kasmet pasaulyje miršta 2,8 mln. žmonių dėl antsvorio ir nutukimo sukeltų pasekmių. Pasak dietologės Evelinos Cikanavičiūtės, padidėjęs kūno masės indeksas daro įtaką visoms sistemoms.

sveikata, maistas, liga, vėžys, mityba, sveikatos patarimai

Nutukimas prisideda prie vėžio rizikos

Nutukimu sergančios ar antsvorį turinčios moterys turi du ar net keturis kartus didesnę riziką susirgti tam tikru vėžiu. Jeigu moteris turi ekstremaliai didelį antsvorį, tuomet riziką išauga net septynis kartus.

„Labiausiai bijome mirti nuo onkologinių ligų, bet vis dėlto mirštame nuo širdies kraujagyslių ligų. Pagal mirtingumą, pirmoje vietoje yra nutukimas ir jo pasekmė, antroje vietoje – onkologinės ligos. Žmonėms, kurie serga nutukimu taip pat ligos metu gali būti diagnozuotas išsekimas ar mitybos nepakankamumas“, – pasakoja E. Cikanavičiūtė.

Prognozuojama, kad 2030 metais atsiras 23,6 mln. naujų vėžio atvejų per metus.

Liesuose produktuose – daugiau baltymų

Dietologė pasakoja, kad susirgus onkologine liga, padidėja energijos poreikis. Atitinkamai, žmogus turėtų suvartoti ir daugiau kalorijų. Organizmas visada turi didesnį poreikį baltymų, nes tai jam kaip statybinė medžiaga.

„Baltymai kovoja su pačia liga, padeda atsinaujinti ląstelėms ir procesams. Todėl sergančio onkologinio ligonio baltymų kiekis gali artėti net ir prie profesionalaus sportininko suvartojamo baltymų kiekio. Geriausi baltymų šaltiniai – mėsa, žuvis, pieno produktai, kiaušiniai, ankštinės daržovės ar riešutai“, – sako ji.

Žiniasklaidoje neretai galima pastebėti tokius teiginius, kaip „Pieno produktai didina rėžio riziką“ ar „Nerekomenduoja valgyti liesų produktų“. Tačiau E. Cikanavičiūtė atskleidžia, kad mokslas tokius teiginius paneigia.

„Didesnis pieno produktų vartojimas sumažina storosios žarnos, šlapimo pūslės, krūties ar skrandžio vėžio riziką. Pieno produktai neturi įtakos kasos, kiaušidžių, plaučių vėžio rizikai“, – tikina dietologė ir priduria:

„Kuo varškė liesesnė, tuo baltymų joje daugiau. Vadinasi, kai nelieka riebalų, jų vieta užima baltymai. Kiti sako, kad liesuose produktuose nėra kalcio, tačiau tai nėra tiesa. Kalcis pieno produktuose yra baltymo struktūroje, jeigu baltymų daugiau – tai aišku, kad daugiau bus ir kalcio. Nėra jokių mokslinių pagrindimų, kad iš liesų produktų negalime pasisavinti kalcio. Negalime spekuliuoti populiariais teiginiais“.

Raudoną mėsą keisti paukštiena

Kita itin svarbi medžiaga mūsų organizmui – riebalai. Kaip pasakoja dietologė, yra išskirti sotieji ir nesotieji riebalai. Kiekvienas iš jų atlieka savo funkciją, jeigu bent vieno iš jų trūksta – tai tampa blogybe. Nėra gerųjų ar blogųjų riebalų.

Kruopščiai išnagrinėjus kylančius ginčus dėl sočiųjų riebalų ir druskos, šiuo metu vis dar yra rimtų įrodymų, kad rekomenduojama apriboti druskos vartojimą ir sočiuosius riebalus pakeisti nesočiaisiais (augalinės kilmės) ir sudėtiniais angliavandeniais (kruopos, grūdai, daržovės ir vaisiai).

Amerikos specialistai rekomenduoja per dieną suvalgyti 150 g mėsos. Pabrėžtinai, pasirinkta mėsa turėtų būti liesa – 100 gramuose turėtų būti 10 proc. riebalų.

Per savaitę specialistai rekomenduoja neviršyti pusės kilogramo mėsos. Patartina valgyti vištienos krūtinėlę, nes ji yra ypatingai liesesnė už kitas vištienos dalis tokias kaip, pavyzdžiui, sparneliai ar šlaunelės.

Kodėl rekomenduojama valgyti paukštiena, o ne raudoną mėsą? Dietologė patikina, kad didžiąją dalį riebalų paukštienoje sudaro augalinės kilmės riebalai. Tai parodo, kad net ir mėsoje gali vyrauti nesotieji riebalai.

„Raudonosios mėsos vartojimas vienareikšmiškai didina vėžio riziką. Todėl, nes joje yra sotieji riebalai, hemo geležis, druska, azoto junginiai, heterocikliai aromatiniai aminai. Raudona mėsa dažnai yra perdirbta. Vytinta jautiena, žali lašiniai reikalauja bent jau druskos, todėl tai jau yra perdirbtas produktas“, – sako dietologė.

„Tuo tarpu baltos mėsos vartojimas vėžinių procesų atžvilgiu gali būti, kad yra neutralus arba net sumažina vėžio riziką. Tačiau du ar tris kartus per savaitę mėsą rekomenduojama pakeisti žuvimi. Žuvyje yra gausu omega-3 riebalų rūgščių, o jūrinėje žuvyje – jų daugiausia. Tiek vėžiniai procesai, tiek kitos lėtinės ligos yra siejamos su uždegimu, o būtent omega-3 rūgštys yra elementas, kuris galėtų apsaugoti nuo uždegimo“.

5 šaukšteliai cukraus 

E. Cikanavičiūtė rekomenduoja rinktis tokias jūrines žuvis kaip menkė, jūros lydeka, silkė, skumbrė. Bet žinoma ji turėtų būti neperdirbta, tai reiškia – nesūdyta, šviežia ir nerūkyta.

Taip pat dietologė pabrėžia, kad tyrimų rezultatai atskleidė, jog didelis daržovių ir vaisių kiekis dietoje gali sumažinti burnos, gerklės, stemplės, plaučių, žarnyno, skrandžio vėžio ir kitų vėžio tipų riziką.

„Rekomenduojama mažinti cukrų suvartojimą iki 10 proc., rekomenduotina siekti ir tik penkių šaukštelių per dieną. Kasdien vertėtų suvalgyti 90 g pilno grūdo produktų – košes vartoti kiekvieną dieną ar bent kartą per dieną.

Anglai išskiria, kad vaisių sultys nėra tas pats, kas švieži vaisiai – sultys yra kur kas žemesnės vertės, todėl jas patartina riboti ir išgerti ne daugiau 150 ml šviežių sulčių per dieną.

Rekomenduojama suvalgyti tik 30 g džiovintų vaisių per dieną, nes tai nėra tas pats, kas švieži vaisiai. Per dieną rekomenduojama suvalgyti 80 g ankštinių daržovių, bet tai padaryti, manau, sudėtinga. Todėl jas vertėtų valgyti bent du, tris kartus per savaitę“.

Autorius: Gertrūda Katiliūtė; Šaltinis: TV3.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.09.2018 laikas 08:34 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo moteriškų ligų
Liaudies medicinos patarimai - kaip būti sveikiems ir išsaugoti sveikatą. Moteriški negalavimai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo moteriškų ligų, receptai nuo moteriškų ligų, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgy...

Skaityti daugiau

31.01.2018 laikas 18:46 Receptai – Patiekalai Vitaminų kaukė iš varškės
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Varškė, Citrinų sultys, Apelsino skiltelė

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 20:38 Receptai – Patiekalai Varškės keksas prie arbatos

Kiaušinius suplakame su cukrumi, įdedame vaniliną, ištirpdytą sviestą ir gerai išmaišome. Įdedame sodą, paskui varškę ir suplakame iki vientisos masės. Tada įdedame miltus ir dar kartą gerai išplakame. Masę sudedame į kepimo fo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau