- 19.11.2020
- 5.0 Reitingas
- 2784 Peržiūrų
- Komentarai
Sužinokite, kokių produktų reikia vartoti ir kokių vengti gydantis rūgštinį refliuksą ir šios ligos profilaktikai. Rūgštinis refliuksas atsiranda, kad visa tai, kas yra skrandyje, patenka atgal į virškinamąjį traktą. Tai - gana įprastas reiškinys, galintis sukelti ypač nemalonų rėmens graužimą. Viena šio negalavimo priežasčių - nusilpęs virškinamojo trakto sfinkteris (raukas). Raukas turi neleisti, kad maistas iš skrandžio laisvai patektų į virškinamąjį traktą.
Produktai, kurių vartojate, turi tiesioginės įtakos skrandžio sulčių išsiskyrimui. Todėl tinkama mityba padeda kontroliuoti rūgštinį refliuksą.
Refliukso simptomus mažinantys produktai
Į virškinamąjį traktą patekusios skrandžio sultys gali sukelti ir nemalonius pojūčius, ir skausmus. Jei Jūsų skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs, tai vartodami kai kurių produktų galite sumažinti nemalonius rūgštinio refliukso simptomus. Būtina atminti, kad nei vienas produktas neišgydo ligos, o tik palengvina jos simptomus. Norėdami ligą gydyti kompleksiškai, turite kreiptis į gastroenterologą.
Daržovės
Daržovėse mažai riebalų ir cukraus; jos padeda sumažinti padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą. Naudingiausia reguliariai vartoti ankštinių pupelių, brokolio kopūstų, šparagų, kalafiorų, lapinės žalumos, bulvių ir agurkų.
Avižos ir avižiniai dribsniai
Avižų ar avižinių dribsnių košes naudinga valgyti pusryčiaujant, nes jose gausu maistinių skaidulų. Avižos ir avižiniai dribsniai sugeria skrandžio sultis, todėl sumažina nemalonius rūgštinio refliukso simptomus. Tai pat naudinga valgyti rupaus malimo grūdų duonos ir nešlifuotų ryžių.
Imbieras
Imbieras malšina uždegiminius procesus bei malšina rėmenį, padeda gydyti įvairias skrandžio ir žarnyno ligas. Tarkuotu ar smulkiai supjaustytu imbieru galima skaninti įvairius patiekalus. Taip pat naudinga mažinant nemalonius rūgštinio refliukso simptomus gerti imbiero arbatos.
Vaisiai (išskyrus, citrusinius)
Verta valgyti saldžių vaisių nes jie nesukelia nemalonių rūgštinio refliukso simptomų: melionų bananų obuolių ir kriaušių. Citrusinių vaisių valgyti nepatariama, nes jie sukelia nemalonius rūgštinio refliukso simptomus.
Liesa mėsa ir juros gėrybės
Liesa mėsa, vištiena, kalakutiena bei žuvis ir jūros gėrybės, kuriose mažai riebalų, mažina nemalonius rūgštinio refliukso simptomus. Šiuos produktus reikia ruošti be aliejaus ir be riebalų. Pabandykite kepti ant žarijų, užkepti, virti ar troškinti.
Kiaušinių baltymai
Skirtingai nei tryniai, kiaušinių baltymai gali malšinti rėmenį. Kiaušinių tryniuose gausu riebalų, todėl jie rūgštinio refliukso nemalonius simptomus gali tik dar labiau sustiprinti.
„Sveikieji“ riebalai
Nereikia manyti, jog graužiant rėmeniui reikia atsisakyti visų riebių produktų. Yra ir tam tikrų sveikų bei naudingų riebalų. Tai avokadai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, alyvuogės, sezamo ir kukurūzų aliejai.
Individualios priežastys
Rėmuo - plačiai paplitęs rūgštinio refliukso simptomas. Rėmuo gali graužti suvalgius tam tikrų produktų. Gali pasireikšti ir kiti nemalonūs simptomai. Tai:
- sausas kosulys;
- gerklės skausmai;
- pilvo pūtimas;
- raugėjimas ar žagsulys;
- sunkus rijimas;
- grumstas gerklėje.
Jei norite tiksliai sužinoti, kokie produktai sukelia nemalonius simptomus, rašykite dienoraštį ir stebėkite, kaip jaučiatės suvalgę vienų ar kitų produktų.
Produktai, kurių geriau atsisakyti
Nors gydytojai iki šiol ginčijasi, kokie produktai sukelia nemalonius rūgštinio refliukso simptomus, bendri ypatumai visgi yra. Jei dažnai graužia rėmuo, pabandykite atsisakyti kai kurių produktų.
Riebus maistas
Keptas ir riebus maistas gali susilpninti sfinkterį (rauką), todėl daug skrandžio sulčių pateks atgal į virškinamąjį traktą. Šie produktai taip pat kietina vidurius. Patariama atsisakyti keptų bulvyčių, riebių pieno produktų (sviesto, sūrio, grietinės, nenugriebto pieno), riebios ir keptos jautienos, kiaulienos ir avienos, rūkyto kumpio, lašinių, desertų ir užkandžių (valgomųjų ledų, bulvių traškučių), grietininių padažų ir pagardų salotoms.
Pomidorai ir citrusiniai vaisiai
Vaisiai ir daržovės labai reikalingi sveikai mitybai, tačiau kai kurie jų gali dar labiau apsunkinti nemalonius rūgštinio refliukso simptomus, ypač rūgštūs. Besiskundžiantiems nemaloniais rūgštinio refliukso simptomais patariama bent kurį laiką nevartoti pomidorų, citrusinių vaisių ir pomidorų padažo.
Šokoladas
Šokolade yra metilksantino. Ši medžiaga gali atpalaiduoti virškinamojo trakto audinius, todėl nemalonūs rūgštinio refliukso simptomai tik dar labiau sustiprės.
Česnakai, svogūnai ir aštrus maistas
Daugeliui žmonių rėmenį sukelia prieskoniai ir aštrūs produktai: svogūnai, česnakai.
Kofeinas
Besiskundžiantys nemaloniais rūgštinio refliukso simptomais pastebi, jog nemalonūs pojūčiai atsiranda ryte, išgėrus puodelį kavos. Tokių nemalonių simptomų priežastis - kofeinas.
Gyvenimo būdo pokyčiai
Jei kamuoja nemalonūs rūgštinio refliukso simptomai, turite pakeisti savo gyvenimo būdą:
- nepriaugti svorio;
- vengti alkoholio;
- nerūkyti;
- nepersivalgyti, valgyti lėtai;
- po valgio ne trumpiau nei 2 valandas būti vertikalioje padėtyje, t.y. neskubėti gultis;
- vengti kūną veržiančių rūbų;
- 3-4 valandos prieš miegą nevalgyti;
- miegoti ant aukštesnės pagalvės.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau