- 08.04.2023
- 0.0 Reitingas
- 761 Peržiūr
- Komentarai
Kinijos mokslininkų grupė peržiūrėjo visus turimus tyrimus, kuriuose buvo lyginamas cukraus vartojimas su maistu ir žmonių, kurie anksčiau nesirgo ūmiomis ar lėtinėmis ligomis, sveikatos rodikliai. Tyrėjai nustatė keletą žalingų sąsajų tarp su maistu suvartojamo cukraus ir lėtinių ligų. Pasirodo, suvalgius daugiau nei du valgomuosius šaukštus cukraus per dieną (25 g), padidėja keturiasdešimt penkių lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, aukštą kraujospūdį, diabetą, astmą, podagrą, dantų ėduonį, depresiją ir kasos vėžį, rizika. Jų apžvalga apėmė 73 tyrimus iš 8 600 straipsnių ir buvo paskelbta žurnale "British Medical Journal".
Didesnis cukraus vartojimas siejamas su išemine širdies liga, diabetu, kasos vėžiu
Tyrėjai nustatė, kad cukrus didina dešimties skirtingų širdies ir kraujagyslių ligų, septynių skirtingų vėžio rūšių ir aštuoniolikos endokrininių bei medžiagų apykaitos sutrikimų riziką. Dešimt kitų neuropsichiatrinių, odontologinių, kepenų, kaulų ir alerginių padarinių taip pat buvo susiję su didesniu nei 25 g cukraus suvartojimu per dieną.
Asmenys, kurie vartojo cukrumi saldintus gėrimus, dažniau turėjo didesnę ektopinių riebalų sankaupą ir didesnį kūno svorį. Šiems gėrimams priskiriami gazuoti ir negazuoti gaivieji gėrimai, vaisių gėrimai, sportiniai ir energiniai gėrimai. Didesnė nei viena šių gėrimų porcija per savaitę siejama su didesniu krūties, prostatos ir kasos navikų skaičiumi. Be to, kiekvienas papildomas 250 ml per dieną cukrumi saldinto gėrimo padidina podagros riziką 4 %, išeminės širdies ligos riziką 17 % ir mirtingumo dėl visų priežasčių riziką 4 %.
Pridėtinis cukrus maiste taip pat sukelia kepenų suriebėjimo ligą ir riebalų vystymąsi raumeniniame audinyje. Didesnis cukraus suvartojimas taip pat siejamas su didesniu MTL cholesterolio kiekiu, vaikų nutukimu ir užslėptomis autoimuninėmis ligomis suaugusiesiems. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad 25 g per dieną padidėjęs fruktozės suvartojimas buvo susijęs su 22 % padidėjusiu kasos vėžio atvejų skaičiumi.
Autoriai daro išvadą, kad "siekiant sumažinti neigiamą cukrų poveikį sveikatai, rekomenduojama riboti cukrumi saldintų gėrimų vartojimą iki mažesnės nei vienos porcijos per savaitę (maždaug 200-355 ml per savaitę)".
Didelis fruktozės kukurūzų sirupas yra pagrindinis šiandieninių lėtinių ligų kaltininkas
"Skėtinė apžvalga rodo, kad didelis cukraus, ypač cukraus, kurio sudėtyje yra fruktozės, suvartojimas su maistu yra žalingai susijęs su daugeliu sveikatos sutrikimų, - sako Sičuano universiteto Vakarų Kinijos ligoninės docentas Liangrenas Liu (Liangren Liu).
Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas (HFCS) yra pagrindinis kaltininkas, dėl kurio šiandien daugėja lėtinių ligų ir visų gretutinių ligų, lemiančių mirtingumą nuo infekcinių ligų. HFCS yra visuomenės sveikatos krizė, nes jo dedama į įvairius produktus visoje standartinėje amerikietiškoje mityboje ir jis yra sąmoningai sukurtas taip, kad vartotojo smegenys būtų priklausomos nuo produktų.
Didesnis fruktozės ir gliukozės santykis HFCS yra skirtas smegenims pripratinti. Mokslininkai nustatė, kad šis didesnis fruktozės santykis sukelia "nervinius ir fiziologinius pokyčius, susijusius su priklausomybės ir medžiagų apykaitos ligomis".
Nors organizmui reikia šiek tiek cukraus, kad jis galėtų funkcionuoti ląstelių lygmeniu, per didelis cukraus kiekis greitai blogina ląstelių membranų lipidų sudėtį. Tyrimai rodo, kad cukraus perteklius organizme virsta riebalų rūgštimi, kuri sutrikdo ląstelių membranų sudėtį, sumažindama polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) koncentraciją. Sumažėjus PUFA koncentracijai ląstelių mitochondrijų membranoje, cukrų perteklius sukelia stresą mitochondrijoms, dėl to nukenčia šių svarbių energijos centrų efektyvumas visame organizme.
Cukrus, gautas iš sulčių dėžutės, kolos ar sportinio gėrimo, nėra ilgalaikė energija. Kai prarandama tvari ląstelių energija, visą dieną jaučiamas nuolatinis nuovargis ir pavargimas. Daugelis žmonių, norėdami įveikti nuovargį, griebiasi saldžių gėrimų, tačiau tai tik užburia užburtą ligų ir energijos praradimo ratą. Nuolatinis nuovargis ir nuovargis atsiranda dėl to, kad cukraus perteklius kenkia mitochondrijoms ir neleidžia joms efektyviai vykdyti Krebso energijos ciklo.
Šiame straipsnyje gali būti teiginių, atspindinčių autoriaus nuomonę
Šaltiniai:
Remiantis: https://www.planet-today.com/2023/04/study-eating-more-than-2-tablespoons-of.html
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau