- 02.06.2023
- 0.0 Reitingas
- 575 Peržiūros
- Komentarai
Naujas toksiško, bet populiaraus saldiklio be cukraus - sukralozės - tyrimas parodė, kad viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių "negrįžtamai keičia žmogaus DNR".
Tyrime atskleistos naujos sveikatos ir saugos išvados rodo, kad sukralozė, dar žinoma kaip "Splenda", yra "genotoksiška", t. y. pažeidžia žmogaus DNR.
Tai papildė ir kitus kaltinančius įrodymus, atskleistus gegužės 29 d. žurnale "Journal of Toxicology and Environmental Health" paskelbtame tyrime.
Theepochtimes.com praneša: Kaip sukralozė gali pažeisti DNR, yra medžiagų apykaitos procesas. Kai saldiklis virškinamas, susidaro metabolitas, vadinamas sukralozės-6-acetatu. Tačiau nustatyta, kad pačiame produkte taip pat yra šio cheminio junginio pėdsakų. Apibendrinant šio tyrimo ir ankstesnių tyrimų rezultatus, galima teigti, kad sukralozė sukelia daugybę žalingų sveikatos problemų.
"Tai nepriimtina. Mūsų maisto produktuose negali būti genotoksiškų junginių", - "The Epoch Times" sakė tyrimo autorė korespondentė Siuzana Šifman (Susan Schiffman). "Manau, kad jei šiandien tai būtų pateikta FDA, ji to nepatvirtintų. Pirminiai teiginiai, pateikti FDA, tiesiog neatitinka tikrovės. Nežinau, kaip jie to nepastebėjo."
Pirminiai bandymai
Sukralozė yra maždaug 600 kartų saldesnė už stalo cukrų ir naudojama 15 maisto produktų kategorijų, įskaitant gėrimus, kepinius, gumą, želatiną ir šaldytus desertus. Savo interneto svetainėje FDA teigia, kad sukralozės saugą nustatė peržiūrėjusi reprodukcinės ir nervų sistemų, kancerogeniškumo ir metabolizmo tyrimus. FDA taip pat peržiūrėjo klinikinius tyrimus su žmonėmis, siekdama išsiaiškinti poveikį diabetu sergantiems pacientams.
Leidime taip pat teigiama, kad buvo įvertintas jos genotoksiškumas ir "kai kuriuose genotoksiškumo bandymuose nustatytas silpnas genotoksiškumas". Tačiau toliau ataskaitoje teigiama, kad kancerogeninio aktyvumo įrodymų nebuvo, o "šių lėtinio kancerogeniškumo tyrimų rezultatai pakeičia genotoksiškumo tyrimų rezultatus, nes tai yra tiesioginiai ir išsamesni kancerogeninio potencialo tyrimai".
Šifman, kuris yra Šiaurės Karolinos valstybinio universiteto ir Šiaurės Karolinos universiteto Čapel Hillyje jungtinės biomedicinos inžinerijos katedros profesorius adjunktas, teigė, kad daugelis tyrimų buvo ydingi dėl to, kaip jie buvo atlikti, pavyzdžiui, nebuvo tikrinamas riebalinis audinys dėl bioakumuliacijos, o gliukozės kiekis kraujyje buvo tikrinamas tolimais intervalais po poveikio.
"Jei savo tyrimus suplanuosite taip, kad nebūtų jokio poveikio, poveikio nebus", - sakė ji.
Naujų įrodymų pėdsakai
Naujasis tyrimas patvirtina kitus tyrimus, įskaitant ir tuos, kuriuos Schiffman atliko per pastaruosius kelerius metus.
2018 m. jos komanda nustatė, kad sukralozė, kuri, kaip teigiama, tiesiog praeina pro virškinamąjį traktą be metabolizmo, virsta metabolitais, vadinamais sukralozės-6-acetatu, riebaluose tirpiu junginiu, kuris išliko žiurkių audiniuose praėjus dviem savaitėms po to, kai jos paskutinį kartą vartojo sukralozę. Naujajame tyrime mokslininkai atliko in vitro eksperimentus, kuriuose žmogaus kraujo ląstelės buvo veikiamos metabolitu ir stebimi genotoksiškumo žymenys.
"Taip pat nustatėme, kad pėdsakų sukralozės-6-acetato gali būti randama nestandartinėje sukralozėje dar prieš ją suvartojant ir metabolizuojant", - pranešime spaudai sakė ji.
"Kalbant apie tai, Europos maisto saugos tarnyba nustatė, kad visų genotoksinių medžiagų toksikologinio poveikio riba yra 0,15 mikrogramo vienam žmogui per dieną. Mūsų darbas rodo, kad sukralozės-6-acetato pėdsakai, esantys viename saldintame sukralozės gėrime per dieną, viršija šią ribą. Ir tai net neatsižvelgiant į sukralozės-6-acetato kiekį, kuris susidaro kaip metabolitai po to, kai žmonės suvartoja sukralozę."
Kadangi ankstesni tyrimai taip pat parodė ryšį tarp sukralozės ir žarnyno sveikatos, tyrėjai taip pat veikė žarnyno ląsteles šiuo metabolitu ir pastebėjo padidėjusį genų, susijusių su oksidaciniu stresu, uždegimu ir kancerogeniškumu, aktyvumą, o tai rodo, kad vartojimas kelia didelę riziką.
Be to, nustatyta, kad tiek sukralozė, tiek sukralozės-6-acetatas, veikdami žarnyno epitelio audinius, sukelia būklę, vadinamą "nesandariu žarnynu".
"Iš esmės dėl jų žarnyno sienelė tampa pralaidesnė. Cheminės medžiagos pažeidžia "sandarias jungtis" arba sąsajas, kuriose žarnyno sienelės ląstelės jungiasi viena su kita", - sakė Schiffman. "Nesandarus žarnynas kelia problemų, nes tai reiškia, kad tai, kas paprastai iš organizmo pasišalina su išmatomis, vietoj to išteka iš žarnyno ir patenka į kraują."
Gairių rūšiavimas
Laikraštis "The Epoch Times" kreipėsi į Amerikos gėrimų asociaciją dėl atsakymo, tačiau iki šio straipsnio paskelbimo atsakymo negavo. 2017 m. asociacija, reaguodama į kitą tyrimą dėl sukralozės, pasidalijo Europos maisto saugos tarnybos pareiškimu, kuriame dar kartą patvirtinama, kad ši sudedamoji dalis, esanti daugelyje maisto produktų ir gėrimų, yra saugi.
"Tai svarbus patvirtinimas, nes asmenys visame pasaulyje pasikliauja saldikliais, tokiais kaip sukralozė, kaip saugiomis ir veiksmingomis priemonėmis tiek metant svorį, tiek jį palaikant", - teigė asociacija savo interneto svetainėje.
Amerikos širdies asociacija ir kitos organizacijos mažo kaloringumo saldiklius, dirbtinius saldiklius ir nekaloringus saldiklius vadina nemaistingais saldikliais (NNS), nes jie nesuteikia jokios maistinės naudos, pavyzdžiui, vitaminų ir mineralų.
AMA pataria saldžius maisto produktus ir gėrimus pakeisti NNS kaip būdą apriboti kalorijų kiekį, pasiekti ar išlaikyti sveiką svorį ir palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje.
"Pavyzdžiui, pilno kaloringumo limonado pakeitimas dietiniu yra vienas iš būdų nedidinti gliukozės kiekio kraujyje ir kartu patenkinti saldumynų poreikį", - sakoma viename AHA interneto svetainės straipsnyje. "Mes tiksliai nežinome, ar dėl NNS naudojimo maiste ir gėrimuose žmonės iš tikrųjų kasdien suvalgo ar išgeria mažiau kalorijų. Tačiau sumažinus pridėtinio cukraus kiekį savo mityboje? Tai, ką žinome tikrai, yra geras dalykas".
Nesusijusi su šiuo tyrimu, Pasaulio sveikatos organizacija neseniai pateikė prieštaringai vertinamą įspėjimą, kad cukraus pakaitalai, tokie kaip sukralozė, didina sunkių sveikatos sutrikimų, tokių kaip antrojo tipo diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos ir mirtingumas, riziką.
"Tai daug milijardų dolerių kainuojantis produktas, ir tai sukels pasipriešinimą", - sakė Šifmanas. "Tikiuosi, kad kas nors, kas priima tokius sprendimus, ką nors dėl to padarys. Mažų mažiausiai tai turi būti paženklinta."
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau