- 27.08.2023
- 0.0 Reitingas
- 585 Peržiūros
- Komentarai
FDA tyliai planuoja pakeisti didžiąją dalį druskos Amerikoje nauju sintetiniu "druskos pakaitalu", kurį gamina Billas Gatesas ( ir kuris bus papildytas mRNA cheminėmis medžiagomis.
Remiantis pranešimais, FDA dabar skatina pereiti nuo tradicinės druskos prie Bilo Geitso netikros druskos, kaip nurodyta jos pasiūlyme "Druskos pakaitalų naudojimas siekiant sumažinti natrio kiekį standartizuotuose maisto produktuose".
Bilas Geitsas finansuoja tokias netikros druskos bendroves kaip "Nu-Salt" ar "Morton's". Šiuose pavojinguose pakaitaluose paprastai naudojamas kalio chloridas, mononatrio glutamatas ir kitos pavojingos cheminės medžiagos, imituojančios tikros druskos skonį.
Bendrame rugpjūčio 8 d. laiške pirmaujančios sveikatos organizacijos, įskaitant Amerikos inkstų pacientų asociaciją (AAKP), Mitybos ir dietologijos akademiją ir Nacionalinį inkstų fondą (NKF), išreiškė rimtą ir neatidėliotiną susirūpinimą dėl naujausio FDA pasiūlymo naudoti kalio pagrindu pagamintus netikrus Gateso druskos pakaitalus standartizuotuose maisto produktuose.
Theepochtimes.com praneša: susirūpinimą kelia galimas pavojus 37 milijonų amerikiečių, kuriems diagnozuota lėtinė inkstų liga, sveikatai. Pažymima, kad daugelis pacientų, sergančių CKD, nesugeba tinkamai perdirbti kalio pertekliaus, todėl jiems gali pasireikšti hiperkalemija - pavojinga būklė, galinti sukelti sunkias širdies komplikacijas ir net staigią mirtį.
Nors šios organizacijos giria FDA pastangas sumažinti didelį natrio suvartojimą tarp amerikiečių, jos pabrėžia, kad reikia atsargesnio požiūrio. Laiške pabrėžiama, kad į maisto produktus pridėjus "paslėpto kalio", ypač be aiškaus ženklinimo, netyčia gali kilti pavojus didelei gyventojų daliai.
Kalio, kuris yra labai svarbus raumenų susitraukimui, ypač širdies, kiekis turi būti kruopščiai subalansuotas. Kai ši pusiausvyra sutrinka, gali sutrikti raumenų, taip pat ir širdies, veikla. Nors inkstai suvaldo apie 80 proc. suvartojamo kalio, kiti organai, pavyzdžiui, antinksčiai ir kasa, bei daugelis vaistų taip pat gali turėti įtakos kalio kiekiui.
Dr. Stephenas Z. Fademas (Stephen Z. Fadem), AAKP medicinos patariamosios tarybos pirmininkas ir Bayloro medicinos koledžo klinikinės medicinos profesorius, įspėja, kad maisto produktuose kalio kiekis neturėtų būti nekontroliuojamas. "Jei į maisto produktus bus beatodairiškai dedama kalio, daugelis pacientų jo suvartos daugiau, nei jų organizmas gali suvalgyti. Tai neapgalvota ir prieštarauja JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) misijai užtikrinti saugią ir veiksmingą priežiūrą", - sakė jis laikraščiui "Epoch Times".
Laiške taip pat įspėjama, kad pavojus gresia ne tik sergantiesiems inkstų ligomis. "Kitos populiacijos grupės, pažeidžiamos dėl per didelio kalio kiekio ir su tuo susijusios rizikos sveikatai, nes jos taip pat negali normaliai jo išskirti, yra sergantieji širdies nepakankamumu, diabetu, antinksčių funkcijos nepakankamumu ir vartojantys vaistus, kurie sutrikdo kalio išsiskyrimą."
Laiške FDA primygtinai raginama pereiti prie alternatyvių strategijų, atsižvelgiant į šiuos galimus padarinius sveikatai. Tai galėtų būti kalio neturinčių skonio stipriklių kūrimas, intensyvesnis visuomenės sveikatos švietimas apie saugų natrio kiekio mažinimą arba geresnis maisto produktų ženklinimas. Bendrame prašyme pabrėžiama, kad atliekant bet kokius būsimus reguliavimo pakeitimus būtina užtikrinti visuomenės saugą ir skaidrią komunikaciją.
Paulas Conway, AAKP politikos ir pasaulinių reikalų pirmininkas, pabrėžė didelį inkstų ligų poveikį pacientams ir ekonomikai.
"Inkstų ligos yra sveikatos priežiūros ir darbo jėgos problema, nes dėl jų gali atsirasti neįgalumas. Be asmeninės naštos pacientams ir jų šeimoms, tai yra finansinė našta, nes inkstų priežiūra Amerikai kasmet kainuoja 130 mlrd. dolerių. Į šią sumą net neįskaičiuotos ligos sukeltos negalios, darbo praradimo ir nedarbo pasekmės", - sakė Conway laikraščiui "The Epoch Times".
Konvėjus taip pat nesutiko su FDA požiūriu į pasiūlymo rengimą, pažymėdamas, kad svarbios organizacijos, tokios kaip jo, nuo pat pradžių buvo nustumtos į šalį, todėl politika turėjo nenumatytų pasekmių.
"Mes turėjome būti šios politikos priešakyje. Jei paskelbėte taisykles viešoms pastaboms ir sulaukėte netikėtų atsiliepimų, vadinasi, elgėtės neteisingai. Mes ne visada pasveriame tokius klausimus. Kai tai darome, mūsų balsas turi didelį svorį dėl ligos, kurią sprendžiame, sunkumo ir su ja susijusių mirtingumo rodiklių", - dalijosi jis.
Laikraščio "The Epoch Times" bandymai susisiekti su žinomomis sveikatos organizacijomis, įskaitant Amerikos diabeto asociaciją ir Amerikos kardiologijos koledžą, dėl jų pozicijos kol kas nedavė atsakymų.
Didžiosios diskusijos dėl druskos
Druska, būtina mūsų organizmo funkcijoms, jau seniai tapo sveikatos ekspertų diskusijų tema.
2001 m. Nacionalinis sveikatos institutas (NIH) atkreipė dėmesį į druską, atlikęs DASH-sodium tyrimą, kuris parodė ryšį tarp mažesnio natrio vartojimo ir sumažėjusio kraujospūdžio, todėl Amerikos mitybos gairėse ji buvo atsargiai įtraukta į mitybos rekomendacijas.
Nepaisant didelių investicijų į mokslinius tyrimus, galutinių įrodymų vis dar sunku gauti. Svarbiausias klausimas yra, ar ilgai vartojamas didelis druskos kiekis, kuris baigiasi hipertenzija, galiausiai sukelia rimtesnių sveikatos komplikacijų.
Atlikę išsamų tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 28 000 didelės rizikos asmenų, mokslininkai nustatė niuansuotą ryšį tarp natrio ir širdies sveikatos. Padidėjęs natrio kiekis buvo susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių sistemos rizika, tačiau stebėtina, kad labai mažas jo suvartojimas buvo susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių sistemos mirtingumo tikimybe.
2023 m. tyrimas atskleidė, kad širdies nepakankamumu sergantys pacientai, per parą suvartojantys mažiau nei 2,5 g natrio, susidūrė su 80 proc. didesne mirtingumo rizika, palyginti su jų bendraamžiais.
Kreitono universiteto Medicinos mokyklos medicinos mokslų daktaras Anirudhas Palicherla (Anirudh Palicherla), pagrindinis tyrimo tyrėjas, teigė: "Mūsų išvados parodė, kad natrio kiekio ribojimas maiste žemiau rekomenduojamų normų yra neproduktyvus valdant širdies nepakankamumą." Jis taip pat pažymėjo, kad svarbu nustatyti saugų suvartojamo natrio kiekį.
Dr. Andrew Hubermanas (Andrew Huberman), Stanfordo universiteto Medicinos mokyklos žymusis neurobiologijos profesorius, pabrėžia esminį natrio vaidmenį kognityvinei ir fizinei gerovei. "Noriu pabrėžti galimybę, kad kai kuriems žmonėms daugiau druskos gali padėti jų sveikatai, kognityviniam ir kūno funkcionavimui, o kitiems žmonėms mažiau druskos bus geriau", - komentavo jis neseniai paskelbtame podkasto epizode.
Verta paminėti, kad, kaip rodo naujausi tyrimai, ne visa druska yra vienoda. Stanfordo universiteto tyrime žiurkės, šeriamos natūralia jūros druska, nuolat turėjo mažesnį kraujospūdį ir mažiau širdies ir inkstų problemų nei jų kolegos, vartojantys rafinuotą druską, o tai rodo, kad natūralios druskos gali būti naudingesnės sveikatai nei rafinuotos.
Medicinos perspektyva: sveikatos priežiūros specialistų nuomonė
Raginimas mažinti natrio kiekį sukėlė įvairių medikų nuomonių. Daugelis sveikatos priežiūros specialistų mano, kad tai svarbus žingsnis siekiant stiprinti visuomenės sveikatą, tačiau daug druskos vartojimo keliamas pavojus išlieka aktualus.
"Druskos suvartojimo mažinimas yra labai naudingas visuomenės sveikatai, ypač mažinant vidutinį kraujospūdį", - "The Epoch Times" sakė Vermonto universiteto Medicinos centro nefrologijos skyriaus medicinos direktorius daktaras Ričardas J. Solomonas (Richard J. Solomon).
Jis pabrėžia, kad skubiai reikia tikslaus produktų ženklinimo ir aktyvaus visuomenės švietimo. R. Solomonas mano, kad etiketėse turėtų būti nurodyta, kada maisto produktuose yra kalio chlorido - esminis įspėjimas tiems, kurie turi problemų su inkstais. Jis pataria visuomenei "pasikonsultuoti su gydytoju" prieš renkantis druskos pakaitalų turinčius produktus.
Nefrologijos specialistė ir gydytoja dietologė Desiree De Waal pabrėžia aiškaus ženklinimo, panašaus į "pridėtinio cukraus", svarbą. Tačiau ji atkreipia dėmesį į kalio ženklinimo spąstus. Tokia etiketė, kaip "geras kalio šaltinis", padeda sergantiems inkstų ligomis, tačiau kelia pavojų nežinantiems.
"Neinformuoti apie savo inkstų ligas asmenys rizikuoja susirgti hiperkalemija, kuri gali sukelti širdies sustojimą. Mačiau daugybę suklaidintų pacientų, kuriems dėl pavojingai didelio kalio kiekio teko gultis į ligoninę", - "The Epoch Times" sakė De Vaal (De Waal).
De Vaal (De Waal) išreiškė susirūpinimą dėl ilgalaikės maisto priedų, ypač kenksmingų konservantų, pavyzdžiui, fosforo priedų, rizikos. Ji taip pat kritikavo visuomenės polinkį į druską, pažymėdama: "Turime sutelkti dėmesį į žoleles ir prieskonius. Mūsų į druską orientuota visuomenė prarado autentišką maisto skonį", - sakė ji.
Vykstant diskusijoms dėl druskos pakaitalų, daktarė Fadem siūlo grįžti prie pagrindų.
"Žmonės, valgantys daugiau šviežio maisto, bus ne tik sveikesni, bet ir jiems nereikės pasikliauti druskos pakaitalais."
Šis požiūris pabrėžia mintį, kad grįžimas prie natūralių, neperdirbtų maisto produktų gali būti raktas į šiuolaikinės druskos dilemos sprendimą, taip pat į daugelį sveikatos problemų, susijusių su mityba, kurioje gausu perdirbtų ir itin apdorotų maisto produktų.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau