Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Katastrofos » 2016 » Liepos » 21

Anomalus San Andreaso lūžis poslinkis be žemės drebėjimų

San Andreaso lūžis yra vienas jautriausių žemės plokščių sandūrų mūsų planetoje ir, regis, geologai į jį ima žiūrėti vis su didesniu nerimu.

Neseniai buvo pastebėta, kad jis yra pasislinkęs į priekį ir suformavęs žemės plutos pakitimus. Nors šie judesiai vyksta labai mažoje skalėje ir dauguma žmonių jų nejaučia, tačiau Žemės tyrimų specialistai užfiksavo, kad jie yra pastovūs ir suformuoja tam tikrus geologinius pokyčius.

Kiekvienais metais maždaug 200 kilometrų ilgio lūžis pasislenka apie 2 mm aukštyn arba žemyn. Tai parodė GPS matavimai.

San Andreaso lūžis

Tokius procesus sukelia Ramiojo vandenyno ir Šiaurės Amerikos tektoninių plokščių susidūrimo vietoje atsirandantis spaudimas, verčiantis žemę judėti tiek į viršų, tiek grimzti žemyn. Taigi Los Andželas po truputį nyra gilyn, o San Bernardino regionas kyla į viršų.

Nors gyventojams tokie nedideli pokyčiai šiuo metu nekelia tiesioginio pavojaus, tačiau jie parodo, koks aktyvus ir dinamiškas yra lūžis. Maža to, niekas nėra užtikrintas, kad susidarius didesniam slėgiui, kada nors plokštės nepajudės drastiškai.

Kiekvienais metais lūžis pasislenka apie 2 mm aukštyn arba žemyn

Kaip teigia geofizikos daktaras ir šio tyrimo vadovas Samas Howellas iš Havajų universiteto, fiksuoti ir suprasti, kaip juda San Andreaso lūžis yra labai svarbu, nes tai padės geologams numatyti pasekmes, kurias gali sukelti stiprūs žemės drebėjimai ateityje.

Niekada nebus galima tiksliai pasakyti, kada įvyks kitas svarbus seisminis įvykis. Vienas galingiausių XX amžiaus drebėjimų vyko 1906 metais. Jo stiprumas siekė 7,8 balus pagal Richterio skalę. Jis San Franciske nusinešė 3000 žmonių gyvybių. Tuo metu ženkliai pasislinko šiaurinė lūžio atkarpa.

Tačiau šiuo metu visų akys krypsta į pietinę dalį. Paskutinį kartą drastiškas lūžio pajudėjimas vyko 1857 metais, kai sutrūkinėjo 360 km ilgio žemės paviršiaus atkarpa. Šį įvykį lydėjo 7,9 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas.

Blogiausia, kad kuo ilgesnis tarpas tarp reikšmingesnių žemės drebėjimų, tuo didesnis spaudimas susidaro plokščių sandūroje ir tuo daugiau žalos vėliau (šiam spaudimui išsilaisvinus) patirs toje teritorijoje gyvenantys žmonės. Todėl kiekvieni metais be žemės judesių, padidina tikimybę, kad Pietų Kalifornijoje ateityje gali įvykti pražūtingas seisminis įvykis.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://technologijos.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
03.01.2018 laikas 14:29 Receptai – Patiekalai Maitinamoji, tonizuojamoji kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Kiaušinio trinys, Grietinė, Citrinos žievelė, Alyvuogių aliejaus

Skaityti daugiau

05.07.2019 laikas 19:24 Receptai – Patiekalai Saldžios duonos riekelės su cukrumi ir cinamonu
Gaminame. Saldžios duonos riekelės su cukrumi ir cinamonu. Iškeptas riekeles dedame į lėkštę. Jas galima patiekti su šviežiomis uogomis, bananais, arba apšlakstytas medumi ar tirpintu šokoladu. Labai paprasta ir skanu!...

Skaityti daugiau

09.09.2019 laikas 19:23 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su mėsa ir sūriu. Labai skanus užkandis!
Pasigaminkime namuose skanius pyragaičius su mėsa ir sūrių. Daugiau galite sužinoti žiūrėdami vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 16:52 Farmacija planuoja 'paskiepyti' Amerikos vištieną nuo paukščių gripo, (pradėdamas) sąmokslas, nutraukti gyvulininkystę
Šiuo metu paukščių gripo "krizė" yra tik gyvūnų problema. Ji vis dar daro neigiamą poveikį žmonėms, nes masiškai skerdžiami paukščiai, o tai kenkia kiaušinių ir vištų mėsos tiekimo grandinei, tačiau kol kas paukščių gripo "pandemijos" nėra, nors tai ...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau