Mėnesio TOP 6
Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai / Liaudies medicina » Peržiūrų: (3.0K) Komentarų: (0) (13.02.2017 - 11:42) Spausdinti

Ar žinai kokių vaisių ir daržovių odeles valgyti?

Esame įpratę obuolius ar kriaušes valgyti su žievele, nes kažkada girdėjome, kad po ja slypi visi vitaminai. Dažna šeimininkė naudoja citrinos ar apelsino žievelę, nors vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad to daryti nederėtų. Tačiau ar žinote, kad kivių odelė valgoma, o daržoves reikėtų virti su odele?

Į šiuos ir susijusius klausimus atsako mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Su odele ar be jos?

Daugumos vaisių žievelės yra valgomos ir naudingos mūsų organizmui, nes maistingąsias medžiagas kaupia iš karto po žievele, todėl dietologai rekomenduoja vaisius valgyti su žievele.

Apelsinai su žievele

Prieš vartojant tiek vaisius, tiek daržoves juos reikia labai gerai nuplauti karštu vandeniu. Rekomenduojama turėti specialų šepetuką, kuris skirtas daržovėms plauti.

Esame įpratę, kad mums gerai pažįstamus vaisius valgome su odele. Tačiau kaip elgtis su retesniais, tais, kuriuos perkame parduotuvėje? Persimonai, persikai, kiviai – galbūt nustebsite, tačiau jų odelių lupti nereikia. Kivių odelės yra itin naudingos mūsų organizmui. Jeigu kivis dedamas į kokteilį, neabejodami dėkite kartu su odele. Tokiu būdu organizmas papildomas antioksidantais, kurių odelėje yra daugiau nei pačiame vaisiuje. Plaukuotą kivio žievelę galima nušveisti. Persikų odelės naudingos mūsų imuninei sistemai.

Sveikos ne visos 

Dažnai kyla klausimas, ką daryti su apelsinų, citrinų ar greipfrutų odelėmis. Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vertėtų atsikratyti šio įpročio ir liautis valgius ir naudojus konditerijai citrusinių vaisių žieveles.

„Citrusiniai vaisiai labai greitai genda, todėl jie būna apdorojami chemiškai. Konditerijai ar kitam citrusinių vaisių vartojimui reikėtų rinktis ekologiškus vaisius, o kitus išmesti. Taip pat geriant vandenį ar arbatą su citrina – žievelę nulupti“, – sako mitybos specialistė.

Kur daugiausia naudingų medžiagų?

Morkos, cukinijos, paprikos, ridikėliai, burokėliai – daržovės, kurias reikia kruopščiai nuplauti ir vartoti su odele. Gausite daug naudingų medžiagų, o verdant daržoves „užrakinsite“ naudingąsias medžiagas.

Valgant sriubą ar troškinį kartu suvalgoma ir vitaminai, kurie ištirpsta vandenyje, tačiau verdant daržoves salotoms ar kitiems patiekalams, reiktų virti su odele. Tokiu būdu daugiau vitaminų liks viduje. Išvirus galima ir valgyti su odele, galima ją ir nulupti.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į pačią odelę. Atkreipti dėmesį į tai, ar ji nepažeista, nepradėjusi gesti, tinkamai nuplauti ir vartoti saikingai.

Visai nesvarbu, kas valgoma, svarbiausiai yra saiko jausmas ir įvairovė. Todėl tai, kas valgoma verta rinktis atsakingai, tinkamai apdoroti ir tik tada valgyti.

„Penki per dieną“

Primenama, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

Šaltinis

Turite naujienų, nutikimų, mistinių istorijų, sveikatos patarimų, receptų, pasveikimo istorijų? Pasidalinkite su skaitytojais... Rašykite blog‛e! Kaip galite tai padaryti.

reklama
ŽYMĖS: dieta, Vitaminai, vaisių ir daržovių odelės, vaisiai, sveikatos patarimai, sveikata, daržovės

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be (gyvos) nuorodos su logotipu į PARANORMAL.LT šaltinį.

Facebook komentarai

reklama

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar

//Nemokami skelbimai » Paranormal skelbimai...

Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...



//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos


Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Šampūnas iš valgomos sodos - plaukų augimo magija!...

Mes visi žinome apie sodos privalomus, mes galime naudoti kepimui ir valymui, bet ir gydant daugelį lygų, gydomųjų savybių pagal...
Medicinos naujienos
Rusijos mokslininkas susileido bakterijų, kad taptų nem...

Rusijos mokslininkas Anatolijus Bruškovas įsitikinęs, kad amžinąjį Sibiro įšalą ištvėrusios 3,5 mln. metų senumo bakterijos saug...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Kepenų ir tulžies pūslės plovimas išgydo daugelį ligų...

Kodėl reikia plauti kepenis ir tulžies pūslę? Kepenys yra labai greitai regeneruojantis organas ir sudarius sąlygas labai gre...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Bebro sruogliai: vaistas, kuris gali išgydyti arba praž...

Pastabesnių internautų dėmesį patraukė keli internetinių skelbimų portalų skelbimai, kuriuose rašoma, kad parduodami bebro sr...


Užsienio spauda / Paranormal news
Deer Hunter caught bright spheres above and beams of light b...
Užsienio spauda / Paranormal news
Alien Abductee Tells All: Inside UFO, Secret Bases On Earth,...
Užsienio spauda / Paranormal news
Mysterious UFO speeding across the Sky above Heathrow, Londo...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Arbata nuo tonzilito (lakišius, liepžiedžiai, kietis)...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Arbata nuo laringito (šalavijas, ramunėlė, pipirmėtė)...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Arbata nuo laringito (ramunėlė, juoduogio šeivamedis, liepži...