Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Vasario » 13

Ar žinai kokių vaisių ir daržovių odeles valgyti?

Esame įpratę obuolius ar kriaušes valgyti su žievele, nes kažkada girdėjome, kad po ja slypi visi vitaminai. Dažna šeimininkė naudoja citrinos ar apelsino žievelę, nors vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad to daryti nederėtų. Tačiau ar žinote, kad kivių odelė valgoma, o daržoves reikėtų virti su odele?

Į šiuos ir susijusius klausimus atsako mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Su odele ar be jos?

Daugumos vaisių žievelės yra valgomos ir naudingos mūsų organizmui, nes maistingąsias medžiagas kaupia iš karto po žievele, todėl dietologai rekomenduoja vaisius valgyti su žievele.

Apelsinai su žievele

Prieš vartojant tiek vaisius, tiek daržoves juos reikia labai gerai nuplauti karštu vandeniu. Rekomenduojama turėti specialų šepetuką, kuris skirtas daržovėms plauti.

Esame įpratę, kad mums gerai pažįstamus vaisius valgome su odele. Tačiau kaip elgtis su retesniais, tais, kuriuos perkame parduotuvėje? Persimonai, persikai, kiviai – galbūt nustebsite, tačiau jų odelių lupti nereikia. Kivių odelės yra itin naudingos mūsų organizmui. Jeigu kivis dedamas į kokteilį, neabejodami dėkite kartu su odele. Tokiu būdu organizmas papildomas antioksidantais, kurių odelėje yra daugiau nei pačiame vaisiuje. Plaukuotą kivio žievelę galima nušveisti. Persikų odelės naudingos mūsų imuninei sistemai.

Sveikos ne visos 

Dažnai kyla klausimas, ką daryti su apelsinų, citrinų ar greipfrutų odelėmis. Sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė teigia, kad vertėtų atsikratyti šio įpročio ir liautis valgius ir naudojus konditerijai citrusinių vaisių žieveles.

„Citrusiniai vaisiai labai greitai genda, todėl jie būna apdorojami chemiškai. Konditerijai ar kitam citrusinių vaisių vartojimui reikėtų rinktis ekologiškus vaisius, o kitus išmesti. Taip pat geriant vandenį ar arbatą su citrina – žievelę nulupti“, – sako mitybos specialistė.

Kur daugiausia naudingų medžiagų?

Morkos, cukinijos, paprikos, ridikėliai, burokėliai – daržovės, kurias reikia kruopščiai nuplauti ir vartoti su odele. Gausite daug naudingų medžiagų, o verdant daržoves „užrakinsite“ naudingąsias medžiagas.

Valgant sriubą ar troškinį kartu suvalgoma ir vitaminai, kurie ištirpsta vandenyje, tačiau verdant daržoves salotoms ar kitiems patiekalams, reiktų virti su odele. Tokiu būdu daugiau vitaminų liks viduje. Išvirus galima ir valgyti su odele, galima ją ir nulupti.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į pačią odelę. Atkreipti dėmesį į tai, ar ji nepažeista, nepradėjusi gesti, tinkamai nuplauti ir vartoti saikingai.

Visai nesvarbu, kas valgoma, svarbiausiai yra saiko jausmas ir įvairovė. Todėl tai, kas valgoma verta rinktis atsakingai, tinkamai apdoroti ir tik tada valgyti.

„Penki per dieną“

Primenama, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://www.diena.lt/

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.08.2019 laikas 17:42 Receptai – Patiekalai Čirviniai blynai

Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu. Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje. Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog ...

Skaityti daugiau

28.06.2019 laikas 18:26 Receptai – Patiekalai Kiaulienos karbonadas

Gaminame. Kiaulienos karbonadas. Kiaušinį išplakame. Kiaulieną pjaustome 1,5-2 cm storio gabaliukais, gerai išmušame, apibarstome druska, pipirais, pavilgome kiaušinio plakinyje ir apvoliojame džiūvėsėliuose. Kepame įkaitintame...

Skaityti daugiau

22.06.2019 laikas 09:25 Receptai – Patiekalai Moliūgų blynai
Gardžių moliūgų blynų receptas. Moliūgų blynai patiekiami su grietine, arba apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau