Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2015 » Kovo » 19

Ateroma – gerybinis navikas. Kaip gydyti ir išvengti?

Daugumai žmonių kelia nerimą ne laiku ir ne vietoje išdygęs spuogas, tačiau tai menka problema, palyginus su tuo, kad ant veido ar viso kūno odos gali atsirasti riebalinių guzelių (lipomų). Laimė, yra daugybė būdų, kaip juos panaikinti ir išvengti naujų atsiradimo.

Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas tai yra, ar tai pavojinga ir kodėl tai atsiranda. Medikai šiuos odos darinius vadina ateromomis arba riebalinėmis cistomis. Tai apvali į auglį panaši pūslelė, kuri susidaro odoje, užsikimšus riebalinėms liaukoms. Ji gali atsirasti bet kurioje plaukuotoje kūno vietoje, bet dažniausiai atsiranda ant galvos odos arba veido, ypač ant skruostų, nosies ir lūpų srityje, ant smakro. Neretai atsiranda ir ant kaklo, nugaros, krūtinės arba kirkšnyse, rašo passion.ru.

Dažniausiai ateroma nekelia jokių problemų, yra neskausminga, odos spalvos. Užsikimšusi riebalinė liauka neleidžia sebumui išsiskirti į odos paviršių, todėl, laikui bėgant, ateroma gali padidėti net iki slyvos ar kiaušinio dydžio.

Kas tada nutinka? Kiekvienas atvejis individualus, dažniausiai ateroma susidaro kapsulėje (apvalkale, kuriame kaupiasi riebalinis skystis), kuris, laikui bėgant, sukietėja ir tampa panašus į poodinį, paslankų rutuliuką. Jis gali likti nepakitęs daugelį metų, būti neskausmingas. Vienintelė problema – tai, kad ateroma atrodo neestetiškai.

Kartais pasitaiko, kad į ateromą patenka infekcijų sukėlėjų, tada darinys gali pradėti pūliuoti, tapti skausmingas. Oda aplink riebalinę cistą parausta, gali net pakilti kūno temperatūra. Ateroma gali savaime sprogti ir į išorę išsiveržti pūliai. Jei tai nutinka, odoje atsiranda sunkiai gyjančių opų.

Riebalinė cista ilgainiui gali net supiktybėti. Tačiau tai nutinka labai retai.

Labai dažnai pacientus, kuriems atsiranda ateromų, vargina ir kitos problemos, pavyzdžiui, gausus prakaitavimas (hiperhidrozė), riebioji seborėja, hormonų sutrikimai, ypač, jei sergama diabetu. Riebalų liaukų kimšimąsi gali lemti vandens ir riebalų apykaitos organizme sutrikimai, kai pasikeičia sebumo sudėtis, jis sutirštėja ir tai galiausiai jas užkemša. Taip gali nutikti dėl kelių priežasčių:

  • Nesilaikoma higienos taisyklių;
  • Pažeidžiami plaukų folikulai (pavyzdžiui, netinkamai šalinant kūno plaukus);
  • Naudojama nekokybiška kosmetika, kurioje esančios medžiagos, skatina porų kimšimąsi;
  • Vartojama per daug saldžių, riebių ir krakmolingų maisto produktų;
  • Didelė oro tarša (fabrikai, statybų aikštelės, didelis transporto srautas ir kt.).

Lipomos dažniausiai šalinamos chirurginiu būdu. Namuose bandyti atverti užsikimšusią liauką nerekomenduojama, nes rizikuojama užsikrėsti infekcijomis. Be to, namuose dažniausiai nepašalinama visa lipoma su kapsule.

Chirurginė operacija atliekama, taikant vietinę nejautrą. Ateroma gali būti pašalinama skirtingais būdais. Kartais kapsulė iš pradžių atveriama, išvaloma ir tada pašalinama su kapsule. Kitais atvejais ateroma pašalinama, neatvėrus kapsulės. Po procedūros žaizda susiuvama. Siūlai ištraukiami po 7 – 10 dienų.

Odos dariniai gali būti šalinami radijo bangomis, taikant vietinę nejautrą. Aukšto dažnio bangos kaitina ateromą ir riebalinės sankaupos iš jos tiesiog išgaruoja. Po procedūros lieka nedidelė žaizda, bet ji greitai užgyja.

Gydymas lazeriu – pats moderniausias. Jei ateroma nėra didesnė nei centimetro skersmens, ji paprasčiausiai nudeginama lazerio spinduliais. Jei didesnė – visų pirma ateroma reikia atverti, paskui naikinti lazeriu. Žaizda sugyja labai greitai. Nelieka randų.

Vaistų gydyti ateromoms nėra. O ką siūlo natūralioji medicina? Iš esmės tą patį – steriliai atverti kapsulę ir išvalyti riebalų sankaupas. Tačiau tą gali atlikti tik patyręs specialistas! Namuose to daryti nerekomenduojama, nes gali prasidėti infekcija!

Lipomų atsiradimas – tai užteršto organizmo pasekmė, todėl kartais gali padėti įvairios detoksikuojančios žolelių arbatos, kompresai ir tinktūros. Rekomenduojama išbandyti ramunėles, ugniažoles, beržų pumpurus, alaviją, erškėtrožes, avietes, jonažoles, šalavijus ir gudobeles.

Verta atsiminti, kad yra lengviau išvengti ligų, negu jas gydyti, todėl kiekvienas žmogus, turėtų imtis priemonių, kad jų išvengtų. Būtina rūpintis savo sveikata. Juk ji – brangiausias turtas!

Profilaktinės priemonės nuo ateromų:

  • Stengtis išvengti plaukų folikulų pažeidimų;
  • Valgyti taisyklingai: riboti saldžių, riebių ir miltinių patiekalų vartojimą;
  • Naudoti tik kokybiškas kosmetikos priemones, kiekvieną vakarą prausti veidą ir nuvalyti makiažo likučius;
  • Rūpintis kūno higiena. Visiems yra būtina praustis kasdien, o tiems, kurių oda riebi ir probleminė, net kelis kartus per dieną;
  • Sureguliuoti hormonų veiklą.
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.09.2018 laikas 13:01 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai regėjimo gerinimui
Akys liaudies medicinoje, liaudiški patarimai regėjimo gerinimui, akys, regėjimas, regėjimo gydymas, rega, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip...

Skaityti daugiau

07.08.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Skanūs blynai iš cukinijos ir varškės
Skanūs ir naudingi blyneliai su traškia plutele, kurie patiks visai šeimai. Yra daugybė jų paruošimo receptų, šiandien mes norime pasiūlyti savąjį. Paprasta ir skanu.

Skaityti daugiau

13.08.2019 laikas 22:00 Receptai – Patiekalai Absoliutus hitas ir naujiena – kepti viščiukų sparneliai aluje

Kepti viščiukų sparneliai aluje receptas. Sumaišome kari, druska, pipirą, sutraiškytą česnaką. Nuplauname ir nusausiname vištienos sparnelius. Įtriname sparnelius prieskoniais ir paliekame marinuotis valandai.

...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau