Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2015 » Spalio » 24

Egiptiečiams nebuvo nieko švento

Egiptiečiai daugelį gyvūnų laikė šventais ir juos garbino kaip dievybes. Pavyzdžiui, šventais gyvūnais buvo laikomi katė, krokodilas, karvė, sakalas. Tačiau, šis paprotys turi ir kitą pusę. Atliekant kasinėjimus senovės miesto Hierakonpolio (Nechenas) nekropolyje, buvo aptiktos liekanos, liudijančios, kad su šiais gyvūnais buvo elgiamasi nepaprastai žiauriai.

Elito aukos

Archeologai aptiko drambliu, leopardų, begemotų, babuinų, krokodilų ir kitų gyvūnų, palaidotų netoliese garsių to meto žmonių kapų, kaulų. Senovės Egipte tarp turtingų ir garsių žmonių gyvavo paprotys

laikyti įvairius gyvūnus, kuriems buvo priskiriama sakralinė ar magiška reikšmė. Panašu, kad po šeimininkų mirties šie gyvūnai buvo paaukojami.

- Kiekvienas gyvūnas kažką reiškė savo šeimininkui, - komentuoja archeologų ekspedicijos vadovas Renė Fridmanas. - Garsūs valdovai norėjo įgyti dramblio jėgą. Begemotas buvo laikomas baisiu ir griaunančiu žvėrimi. Buvo manoma, kad begemoto šeimininkas gali suvaldyti chaotišką gamtos stichiją.

Panašu, kad gyvūnų šeimininkai savo augintiniams nereiškė deramos pagarbos. Ne vieno per kasinėjimus atkasto babuino letenos buvo sulaužytos, o tai liudija, kad gyvūnai buvo mušami. Mažo begemoto buvo lūžusi koja - panašu, kad tai atsitiko tuomet, kai jis bandė ištrūkti iš jį laikančios grandinės. Ant antilopių ir laukinių karvių skeletų aptikti sužeidimai, kurie liko nuo virvių ir bizūnų.

- Sunku pasakyti, kada gyvūnai buvo sužaloti, - pasakoja Mičigano universiteto Kelsio muziejaus darbuotojas Ričardas Redingas. - Greičiausiai, sužalojimai atsirado tuomet, kai gyvūnai buvo pagauti ir vėliau juos buvo bandoma pažaboti.

Šunų kapinės Egipte

Gyvūnų kultas Senovės Egipte klestėjo nuo 747-ųjų iki maždaug 30-ųjų metų prieš mūsų erą. Senovės Romos epochos metu šis kultas ėmė nykti. Pirmą kartą apie palaidotus šventus gyvūnus 1897-ais metais užsiminė prancūzų archeologas Žanas de Morganas. Mokslininkas sudarė dviejų požeminių nekropolių, kuriuose buvo palaidoti gyvūnų mumijos, žemėlapius. Tačiau visą amžių archeologai taip jų ir neištyrė, o po 1992-ais metais įvykusio žemės drebėjimo patekti į vieną nekropolį pasidarė nebeįmanoma.

Tik jau XXI amžiuje pagaliau pavyko ištirti ilgų tunelių, į kuriuos nepatenka dienos šviesa, tinklą. Teigiama, kad tuneliai buvo išrausti IV amžiuje prieš mūsų erą.

Prieš kiek laiko leidinyje „Egyptian Gazette“ buvo paskelbta, kad Sakaros katakombose po Kairu buvo aptiktos didžiulės šunų kapinės. Jose ilsisi apie 8 milijonai mumifikuotų šunų kūnų. Tai buvo ir suaugę šunys, ir visai maži šunyčiai. Kapai atsirado maždaug prieš 2,5 tūkstančio metų šalia senos dievo Anubio šventyklos griuvėsių.

Anubis buvo vienas populiariausių egiptiečių dievų. Jis yra vaizduojamas su šakalo galva ir laikomas mirusiųjų valdovu. Egiptiečiai jam aukojo žemesnio rango gyvūnus. Panašu, kad būtent toks likimas ir ištiko aptiktus šunis. Gali būti, kad jie net nebuvo nužudyti. Ekspertai nustatė, kad daugelis jų mirė iš bado ir troškulio, o prievartos žymių ant jų kūnų nėra. Tarp mumifikuotų gyvūnų buvo ir kelių dienų ar net valandų amžiaus šunyčiai.

Katakombose buvo aptiktos ne tik šunų liekanos. Archeologai aptiko šakalų, lapių, vanagų, sakalų, mangustų, jaučių (jie simbolizavo vaisingumo dievą Apį), krokodilų (vandens ir Nilo išsiliejimo dievo Sebeko, nubaidančio tamsos jėgas, simbolis), ibių (išminties ir teisingumo dievo Toto simbolis) liekanų.

Dauguma mumijų, saugomų specialiuose moliniuose ąsočiuose, buvo pažeistos. Tai galėjo būti taip vadinamų „juodųjų kasėjų“, plėšikų ar prekeivių rankų darbas. Tarp kitko, seniau Egipto valstiečiai mumijas naudojo kaip trąšą pasėliams.

Falsifikuotos mumijos

Britų mokslininkai neseniai nustatė, jog maždaug trečdalis egiptiečių gyvūnų mumijų yra falsifikatai. Daugiau nei 800 kačių, paukščių ir krokodilų mumijų vidaus turinio skenavimas parodė, kad po tvarsčiais yra ne gyvūnų palaikai, o pagaliai ir akmenys.

Mokslininkai mano, jog mumijos buvo falsifikuojamos dėl to, kad jos buvo labai populiarios ir dažnai tapdavo pirkimo-pardavimo objektu. Pirkėjai tikrai galėjo žinoti, kad įsigyja menkavertį niekniekį, kuris kainavo mažiau nei tikra mumija.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.09.2018 laikas 13:58 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai odos alergijos gydymui

Odos alergija liaudies medicinoje, Odos alergija, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo odos alergijos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

04.12.2017 laikas 10:48 Receptai – Patiekalai Arbata nuo tonzilito (medetka, jonažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Tonzilitas. Ingredientai: medetka, jonažolė

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 08:28 Receptai – Patiekalai Tradiciniai virti varškėtukai
Pasigaminkime skanius varškėtukus. Skanių varškėtukų receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau