Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Spalio » 9

Lydytas sviestas (Ghi) ir jo gaminimas

Pirmieji lydytą sviestą išmokę gaminti buvo indai. Lydytas „ghee“ sviestas itin vertinamas ir laikomas gerovės simboliu Indijoje. Vedų filosofijoje šis sviestas laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas.

Ghi, yra lydyto sviesto tipas, kuris Indijos virtuvėje ir Ajurvedos medicinoje naudojamas jau tūkstančius metų. Lydytas sviestas ir Ghi iš esmės yra tas pats, tiesiog Ghi naudojamas specifinės rūšies pienas ir jis yra verdamas ilgiau, kad karamelizuotūsi piene esančios medžiagos. Lydant sviestą karštis išgarina vandenį, o pieno medžiagos nugrimzta į dugną ir sudega. Indijoje teigiama, kad lydytas sviestas yra gerovės simbolis ir padeda žmogui atsikratyti net ir blogų emocijų.

Lydytas sviestas kaip ir visi riebalai turėtų būti vartojamas saikingai, kadangi gali sukelti širdies ir kraujotakos problemų. Nors tyrimai parodė, kad nedidelis lydyto sviesto kiekis (jei suvartojame jo iki = 10%, nuo visų dienos kalorijų), gali sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Šios savybės išlieka, net jei lydytas sviestas kaitinamas aukštoje temperatūroje. Tai puiki ir sveika alternatyva kepimo ir virimo aliejui.

Lydyto sviesto nauda

Kaitinant nekeičia savo sudėties – lydytas sviestas pradeda virsti garais tik nuo 250 °C, todėl tai puikus aliejus kepimui ir virimui, nes jis negamina organizmui kenksmingų laisvųjų radikalų.

Negenda – lydytas sviestas praktiškai negenda, todėl jo nereikia šaldyti.

Nesukelia alergijos – lydytas sviestas tinkamas naudoti žmonėms kenčiantiems nuo alergijos pienui. Nors lydytas sviestas gaminamas iš sviesta, tačiau lydymo metu piene esančios medžiagos yra pašalinamos. Todėl lydytas sviestas yra tinkamas vartoti žmonėms netoleruojantiems laktozės ir kazeino.

Antioksidantų šaltinis – lydytas sviestas turi antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių vitamino A ir E.

Prieš-virusinės savybės – šiame svieste yra konjuguotos linolo rūgšties, kuri pasižymi prieš-virusinėmis savybėmis.

Greitai virsta energija – lydytas sviestas turtingas vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgštimis kurios kaip ir angliavandeniai yra iš karto absorbuojamos į kepenis ir paverčiamos į energiją.

Svorio metimas – šių vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių energija gali būti naudojama sudeginti kitus sukauptus riebalus ir taip to padėti numesti svorio.

Virškinimo sistemos stiprinimas – lydytas sviestas priešingai nuo kitų aliejų, yra turtingas sviesto rūgštimi – trumpos grandinės riebalų rūgštimi. Gerosios žarnyno bakterijos paverčia maistines skaidulas į sviesto rūgštį natūraliai ir tada naudoja ją energijai ir žarnyno sienelių pagalbai. Tačiau valgydami lydytą sviestą jūs pamaitinate organizmą sviesto rūgštimi, tai lyg vartoti probiotikus, probiotikus ir skaidulas vienu metu.

Sviesto rūgšties šaltinis – tyrimai parodė, kad žmonės turintys nesveiką virškinamąjį traktą natūraliai negamina sviesto rūgšties, todėl lydytas sviestas gali būti puikus šios naudingos medžiagos šaltinis.

Imuniteto stiprinimas – sviesto rūgštis padeda gaminti ląsteles kovojančias su įvairiais virusais ir bakterijomis, tokiu būdu padeda sustiprinti imuninę sistemą.

Geresnis apetitas – lydytas sviestas skatina skrandžio rūgšties sekreciją, o tai pagerina virškinimo procesą. Geresnis virškinimas lygus geresnei sveikatai ir svorio sumažėjimu.

Lydytas sviestas (Ghi) ir jo gaminimas

Kaip išlydyti sviestą?

Švariam, geram lydytam sviestui pagaminti reikia ne mažiau nei 1 kilogramo sviesto – lydyto sviesto bus apie 700 gramų. Tinkamai iškaitintas sviestas 20 laipsnių temperatūroje jau po paros sukietės – bus vientisas, be jokių darinių, lengvai tepsis ant duonos, kepant nesusidarys putos, nespragsės. Geriausias lydytas sviestas būna iš kaimiško sviesto – greičiau iškaitinamas, jame beveik nebūna putų, greitai sustingsta net ir esant aukštesnei temperatūrai – pvz., karštą vasarą. Sviestas būna vientisos konsistencijos.

Iš 2 kilogramų sviesto, išeina maždaug 1,7 kg lydyto sviesto. Lydytą sviestą naudot kepimui ar virimui galima net keletą kartų, kadangi jis neišskiria nuodingų medžiagų. Norint suteikt sviestui savitumo, galima pridėti prieskonių.

Jums reikės:

  •  2 pakeliai sviesto, geriausia ekologiško, arba kaimiško iš turgaus, bet gali būti ir paprastas, kad tik būtų grynas sviestas, nesūdytas, be jokių priemaišų, gerintojų, konservantų.
  • Vidutinio dydžio puodas storu dugnu.
  • Stiklinis indas su sandariu dangteliu.
  • Švarus sausas metalinis šaukštas.
  • Marlės arba drobės labai smulkaus audimo, perkošimui.

Ruošimo eiga:

  1. Įdėkite sviestą į puodą ir viryklėje nustatykite mažą arba vidutinę virimo temperatūrą.
  2. Maišykite sviestą metaliniu šaukštu, o kai jis ištirps, dar sumažinkite virimo temperatūrą iki minimalios.
  3. Sviestas turi lėtai virti išskirdamas mažus burbuliukus.
  4. Nuo pieno medžiagų išsiskirs putos ir ilgiau be verdant jos nugrims į apačią ir sudegs.
  5. Maišykite kas kelias minutes reguliariai, kol pieno putos visiškai nugrims į apačią, o viršuje liks aukso spalvos sviestas, tai turėtų užtrukti apie 15 minučių.
  6. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palaikykite dar 15 minučių.
  7. Paimkite kelis kartus perlenkta marlinį audinį ir uždėkite jį ant kiaurasamčio, o kiaurasamtį laikykite virš stiklainio ar kito stiklinio indo.
  8. Lėtai per marlinį audinį ir kiaurasamtį supilkite išlydytą sviestą į stiklainį (įsitikinkite, kad pieno putų likučiai nepatektų į stiklainį).
  9. Uždenkite indą ir leiskite jam atvėsti.
  10. Mėgaukitės!

Lydytą sviestą geriausiai laikyti iki 2 mėnesių kambario temperatūroje ir iki 4 mėnesių šaldytuve. Sviestas kambario temperatūroje sukietėja.

Visai atvėsęs GHI sviestas sukietės. Laikant kambario temperatūroje GHI būna minkštas, kreminės geltonos spalvos, o pakaitinus vėl tampa skystas ir skaidrus. Dėti į šaldytuvą jo nebūtina.

GHI sviestą galima naudoti vietoje sviesto, kepimui, košių ar kito maisto paskaninimui, sriuboms, prieskonių kepinimui.

Taip pat tai labai puikus odos drėkiklis. Nakčiai juo rekomenduojama patepti paakius, nors aš dažnai ir veidą pasitepu. Tačiau jis skleidžia sviesto kvapą, taigi turėkite tai mintyse, eidami juo užsitepti veidą.

Maistinės lydyto sviesto savybės

Riebalai ir riebalų rūgštys.

  Kiekis 100 gramų produkto
Viso riebalų 99.5g ( 153% dienos normos)
Sotieji riebalai 61.9 g (310% dienos normos)
Mononesotieji riebalai 28.7 g
Polinesotieji riebalai 3.7 g
Trans – riebalai 4 g
Omega-3 riebalų rūgštys 1447 mg
Omega-6 riebalų rūgštys

2247 mg

Kitos maistinės medžiagos Kiekis 100 gramų produkto
Angliavandeniai 0
Cholesterolis 256 mg (85% dienos normos)
Vitaminas A 3069 IU (61% dienos normos)
Vitaminas E 2.8 mg (14% dienos normos)
Vitaminas K 8.6 mcg (11% dienos normos)

Maistinės savybės gali šiek tiek skirtis, priklausomai nuo sviesto sudėties.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-09 laikas 18:57 Receptai Krabų mėsos ir špinatų užkepas
Suberkite druską, pipirus, svogūnų laiškus ir muskato riešutą. Mišinį atsargiai supilkite ant krabų mėsos ir špinatų, pabarstykite parmezano sūriu. Kepkite 35-40 minučių. Ištrauktą užkepą palaikykite 10 minučių kambario temperatūr...

Skaityti daugiau

2020-12-06 laikas 13:37 Receptai Varškiniai keksiukai su mėlynėmis

Šį keksiukų receptą sužinojau iš vienos savo draugės. Dabar vaikai prašo, kad kepčiau tik tokius. Juos tikrai lengva pagaminti, tad vaikai net patys gali juos išsikepti.

Skaityti daugiau

2019-06-10 laikas 08:20 Receptai Šokoladiniai keksiukai. Šokoladinių keksiukų receptas

Pasigaminkime namuose, naminius keksiukus. Šokoladinių keksiukų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-28 laikas 09:03 Kodėl buitis griauna santykius
Kasdieniame gyvenime poros dažnai susiduria su buitiniais sunkumais: nevienodas namų ruošos darbų pasiskirstymas, laiko trūkumas vienas kitam, nuovargis po darbo.

Skaityti daugiau

2025-10-28 laikas 08:22 JAV Ligoninės tyliai perklasifikavo vakcinas į „biogeninius preparatus“ – leidžiant skiepyti be sutikimo
Šokiruojantis informatorius iš ligoninių sistemos pateikė rimtą įspėjimą: terminas „vakcina“ tyliai dingsta iš medicininių sutikimo formų – jį pakeičia plati ir klaidinanti kategorija „biologiniai preparatai“ arba „biogeniniai preparatai“....

Skaityti daugiau

2025-10-27 laikas 20:14 Šveicarija: vyras įsibrovė į dukters kambarį pro langą, motina nufotografavo įtariamąjį
Šveicarijos mieste Benglenas buvo nufotografuotas vyras, gyvenantis prieglobsčio namuose, bėgantis iš šeimos namų pro langą. Vyras buvo įsibrovęs į 25-erių metų dukros kambarį ir, manoma, anksčiau vakare persekiojo jaunesniąją dukrą. Policija jau pal...

Skaityti daugiau

2025-10-27 laikas 20:06 Policija tiria keturių Šiaurės Afrikos migrantų bandymą pagrobti 11-metę mergaitę Barselonos provincijoje
Katalonijos policija tiria bandymą pagrobti 11-metę mergaitę Torelló mieste, į šiaurę nuo Barselonos, po to, kai keturi Šiaurės Afrikos vyrai bandė ją įgrūsti į automobilį, kai ji grįžo namo iš vietos prekybos centro. Incidentas įvyko antradienį, ne...

Skaityti daugiau

2025-10-27 laikas 19:04 Fermi Paradoksas: Kodėl Ateiviai Nebesusisiekia? Nauja Hipotezė
Fermi paradoksas kelia klausimą: kur visi ateiviai Visatos mastelyje? Nauja kognityvinio horizonto hipotezė, siūloma Vojino Rakičiaus, teigia, kad nežemiškas intelektas gali būti tokios prigimties – nefizinis, tarperdvinis ar energijos forma –, kad m...

Skaityti daugiau