Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Spalio » 9

Lydytas sviestas (Ghi) ir jo gaminimas

Pirmieji lydytą sviestą išmokę gaminti buvo indai. Lydytas „ghee“ sviestas itin vertinamas ir laikomas gerovės simboliu Indijoje. Vedų filosofijoje šis sviestas laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas.

Ghi, yra lydyto sviesto tipas, kuris Indijos virtuvėje ir Ajurvedos medicinoje naudojamas jau tūkstančius metų. Lydytas sviestas ir Ghi iš esmės yra tas pats, tiesiog Ghi naudojamas specifinės rūšies pienas ir jis yra verdamas ilgiau, kad karamelizuotūsi piene esančios medžiagos. Lydant sviestą karštis išgarina vandenį, o pieno medžiagos nugrimzta į dugną ir sudega. Indijoje teigiama, kad lydytas sviestas yra gerovės simbolis ir padeda žmogui atsikratyti net ir blogų emocijų.

Lydytas sviestas kaip ir visi riebalai turėtų būti vartojamas saikingai, kadangi gali sukelti širdies ir kraujotakos problemų. Nors tyrimai parodė, kad nedidelis lydyto sviesto kiekis (jei suvartojame jo iki = 10%, nuo visų dienos kalorijų), gali sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje. Šios savybės išlieka, net jei lydytas sviestas kaitinamas aukštoje temperatūroje. Tai puiki ir sveika alternatyva kepimo ir virimo aliejui.

Lydyto sviesto nauda

Kaitinant nekeičia savo sudėties – lydytas sviestas pradeda virsti garais tik nuo 250 °C, todėl tai puikus aliejus kepimui ir virimui, nes jis negamina organizmui kenksmingų laisvųjų radikalų.

Negenda – lydytas sviestas praktiškai negenda, todėl jo nereikia šaldyti.

Nesukelia alergijos – lydytas sviestas tinkamas naudoti žmonėms kenčiantiems nuo alergijos pienui. Nors lydytas sviestas gaminamas iš sviesta, tačiau lydymo metu piene esančios medžiagos yra pašalinamos. Todėl lydytas sviestas yra tinkamas vartoti žmonėms netoleruojantiems laktozės ir kazeino.

Antioksidantų šaltinis – lydytas sviestas turi antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių vitamino A ir E.

Prieš-virusinės savybės – šiame svieste yra konjuguotos linolo rūgšties, kuri pasižymi prieš-virusinėmis savybėmis.

Greitai virsta energija – lydytas sviestas turtingas vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgštimis kurios kaip ir angliavandeniai yra iš karto absorbuojamos į kepenis ir paverčiamos į energiją.

Svorio metimas – šių vidutinio ilgio grandinių riebalų rūgščių energija gali būti naudojama sudeginti kitus sukauptus riebalus ir taip to padėti numesti svorio.

Virškinimo sistemos stiprinimas – lydytas sviestas priešingai nuo kitų aliejų, yra turtingas sviesto rūgštimi – trumpos grandinės riebalų rūgštimi. Gerosios žarnyno bakterijos paverčia maistines skaidulas į sviesto rūgštį natūraliai ir tada naudoja ją energijai ir žarnyno sienelių pagalbai. Tačiau valgydami lydytą sviestą jūs pamaitinate organizmą sviesto rūgštimi, tai lyg vartoti probiotikus, probiotikus ir skaidulas vienu metu.

Sviesto rūgšties šaltinis – tyrimai parodė, kad žmonės turintys nesveiką virškinamąjį traktą natūraliai negamina sviesto rūgšties, todėl lydytas sviestas gali būti puikus šios naudingos medžiagos šaltinis.

Imuniteto stiprinimas – sviesto rūgštis padeda gaminti ląsteles kovojančias su įvairiais virusais ir bakterijomis, tokiu būdu padeda sustiprinti imuninę sistemą.

Geresnis apetitas – lydytas sviestas skatina skrandžio rūgšties sekreciją, o tai pagerina virškinimo procesą. Geresnis virškinimas lygus geresnei sveikatai ir svorio sumažėjimu.

Lydytas sviestas (Ghi) ir jo gaminimas

Kaip išlydyti sviestą?

Švariam, geram lydytam sviestui pagaminti reikia ne mažiau nei 1 kilogramo sviesto – lydyto sviesto bus apie 700 gramų. Tinkamai iškaitintas sviestas 20 laipsnių temperatūroje jau po paros sukietės – bus vientisas, be jokių darinių, lengvai tepsis ant duonos, kepant nesusidarys putos, nespragsės. Geriausias lydytas sviestas būna iš kaimiško sviesto – greičiau iškaitinamas, jame beveik nebūna putų, greitai sustingsta net ir esant aukštesnei temperatūrai – pvz., karštą vasarą. Sviestas būna vientisos konsistencijos.

Iš 2 kilogramų sviesto, išeina maždaug 1,7 kg lydyto sviesto. Lydytą sviestą naudot kepimui ar virimui galima net keletą kartų, kadangi jis neišskiria nuodingų medžiagų. Norint suteikt sviestui savitumo, galima pridėti prieskonių.

Jums reikės:

  •  2 pakeliai sviesto, geriausia ekologiško, arba kaimiško iš turgaus, bet gali būti ir paprastas, kad tik būtų grynas sviestas, nesūdytas, be jokių priemaišų, gerintojų, konservantų.
  • Vidutinio dydžio puodas storu dugnu.
  • Stiklinis indas su sandariu dangteliu.
  • Švarus sausas metalinis šaukštas.
  • Marlės arba drobės labai smulkaus audimo, perkošimui.

Ruošimo eiga:

  1. Įdėkite sviestą į puodą ir viryklėje nustatykite mažą arba vidutinę virimo temperatūrą.
  2. Maišykite sviestą metaliniu šaukštu, o kai jis ištirps, dar sumažinkite virimo temperatūrą iki minimalios.
  3. Sviestas turi lėtai virti išskirdamas mažus burbuliukus.
  4. Nuo pieno medžiagų išsiskirs putos ir ilgiau be verdant jos nugrims į apačią ir sudegs.
  5. Maišykite kas kelias minutes reguliariai, kol pieno putos visiškai nugrims į apačią, o viršuje liks aukso spalvos sviestas, tai turėtų užtrukti apie 15 minučių.
  6. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palaikykite dar 15 minučių.
  7. Paimkite kelis kartus perlenkta marlinį audinį ir uždėkite jį ant kiaurasamčio, o kiaurasamtį laikykite virš stiklainio ar kito stiklinio indo.
  8. Lėtai per marlinį audinį ir kiaurasamtį supilkite išlydytą sviestą į stiklainį (įsitikinkite, kad pieno putų likučiai nepatektų į stiklainį).
  9. Uždenkite indą ir leiskite jam atvėsti.
  10. Mėgaukitės!

Lydytą sviestą geriausiai laikyti iki 2 mėnesių kambario temperatūroje ir iki 4 mėnesių šaldytuve. Sviestas kambario temperatūroje sukietėja.

Visai atvėsęs GHI sviestas sukietės. Laikant kambario temperatūroje GHI būna minkštas, kreminės geltonos spalvos, o pakaitinus vėl tampa skystas ir skaidrus. Dėti į šaldytuvą jo nebūtina.

GHI sviestą galima naudoti vietoje sviesto, kepimui, košių ar kito maisto paskaninimui, sriuboms, prieskonių kepinimui.

Taip pat tai labai puikus odos drėkiklis. Nakčiai juo rekomenduojama patepti paakius, nors aš dažnai ir veidą pasitepu. Tačiau jis skleidžia sviesto kvapą, taigi turėkite tai mintyse, eidami juo užsitepti veidą.

Maistinės lydyto sviesto savybės

Riebalai ir riebalų rūgštys.

  Kiekis 100 gramų produkto
Viso riebalų 99.5g ( 153% dienos normos)
Sotieji riebalai 61.9 g (310% dienos normos)
Mononesotieji riebalai 28.7 g
Polinesotieji riebalai 3.7 g
Trans – riebalai 4 g
Omega-3 riebalų rūgštys 1447 mg
Omega-6 riebalų rūgštys

2247 mg

Kitos maistinės medžiagos Kiekis 100 gramų produkto
Angliavandeniai 0
Cholesterolis 256 mg (85% dienos normos)
Vitaminas A 3069 IU (61% dienos normos)
Vitaminas E 2.8 mg (14% dienos normos)
Vitaminas K 8.6 mcg (11% dienos normos)

Maistinės savybės gali šiek tiek skirtis, priklausomai nuo sviesto sudėties.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-07-23 laikas 19:56 Receptai Blynai su obuoliais

Gaminame namuose. Blynai su obuoliais. Keptuvėje įkaitiname augalinį aliejų, šaukštu formuojame blynus ir apkepame juos iš abiejų pusių. Blynai tiekiami su skystu medumi arba cukraus pudra ir cinamonu. Skanaus!

...

Skaityti daugiau

2020-08-06 laikas 17:50 Receptai Purūs ir skanūs vištienos kotletai su avižiniais dribsniais
Į dubenį dėkite maltą vištieną, smulkiai pjaustytą svogūną, trintą česnaką, pjaustytas petražoles, tarkuotą morką, įmuškite kiaušinį, suberkite avižinius dribsnius ir pagardinkite prieskoniais. Viską labai gerai išmaišykite iki vi...

Skaityti daugiau

2020-03-16 laikas 10:07 Receptai Trupininis obuolių pyragas. Suvalgėme iki paskutinio trupinio!
Savaitgalį norite pasigaminti skanumynų iš namuose randamų produktų? Tam puikiai tiks šis obuolių pyragas, kuris užburs visą šeimą. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau