Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gegužės » 3

Maisto produktai, stabdantys senėjimo procesus

Rupaus malimo grūdai

• Rupaus malimo grūdai ir duona yra racionalios mitybos pagrindas. Rupaus malimo grūdai pailgina jaunystę ir organizme stabdo senėjimo procesus.

• Nerafinuoti grūdai žmogaus organizmą aprūpina maistinėmis skaidulomis, daugybe mineralinių medžiagų, B grupės vitaminais ir ypač svarbiu antioksidantu - vitaminu E. Šios biologiškai aktyvios medžiagos žmogaus organizme veiksmingai stabdo senėjimo procesus.

Morkos, moliūgai ir saldžiosios bulvės (batatai)

Jei kasdien reguliariai suvalgysite bent po 220 g oranžinių daržovių ir vaisių, savo organizmą aprūpinsite pakankamu beta karotino kiekiu, kuris organizme virsta vitaminu.

Vitaminas A būtinas sveikai odai ir akims. Vitaminas A sumažina pavojų susirgti kai kurių rūšių onkologinėmis, širdies ir kraujotakos sistemos ligomis bei osteoporoze. Oranžiniuose vaisiuose ir daržovėse yra liuteino ir likopeno. Šios medžiagos taip pat apsaugo odą, joje neleidžia pernelyg anksti susidaryti raukšlėms.

Maisto produktai, stabdantys senėjimo procesus

Pomidorai ir pomidorų padažas

Pomidorams raudoną spalvą suteikia likopenas. Ši medžiaga sumažina pavojų susirgti širdies ir kraujotakos sistemos bei onkologinėmis ligomis. Ši medžiaga apsaugo nuo geltonosios dėmės distrofijos, dėl kurios vyresni nei 55 metų žmonės gali apakti. Geriausiai likopeną žmogaus organizmas įsisavina iš termiškai apdirbtų pomidorų, tačiau verta vartoti ir šviežius pomidorus. Pomidoruose gausu ir antioksidantų. Panašiomis savybėmis pasižymi ir rožiniai greipfrutai, arbūzai bei aitrios raudonųjų pipirų ankštys.

Mėlynės ir mėlynosios vynuogės

Mėlynėse ir mėlynosiose vynuogėse yra dažiklių - antocianų, kuriuos pasisavina galvos smegenų ląstelių membranos ir pastebimai sustiprina atmintį. Svarbu, kad šaldytos mėlynės nepraranda šių naudingųjų savybių.

Panašiomis savybėmis pasižymi šviežios ir džiovintos slyvos, gervuogės ir raudongūžiai kopūstai.

Briuseliniai ir brokolio kopūstai

Briuseliniuose ir brokolio kopūstuose yra medžiagų, padedančių iš organizmo pašalinti šlakus. Kuo jaunesni šie kopūstiniai augalai, tuo veiksmingesnėmis savybėmis jie pasižymi.

Prieš šaldant briuselinius ir brokolio kopūstus, juos reikia blanširuoti. Jei nemėgstate briuselinių ir brokolio kopūstų, galite valgyti baltagūžių kopūstų ir kalafiorų.

Šokoladas

Kakava kraujyje sumažina žalingojo cholesterolio lygį, todėl veiksmingai apsaugo nuo trombozės. Sveikiausia valgyti kartųjį juodąjį šokoladą, nes pienas žmogaus organizmui apsunkina naudingųjų antioksidantų įsisavinimą.

Špinatai ir lapinės salotos

Teigiama, jog reguliariai vartojant špinatų ir lapinių daržovių, pavojus susirgti širdies ir kraujotakos sistemos ligomis sumažėja 15 proc. Špinatuose ir lapinėse salotose yra akis stiprinančių karotinoidų. Špinatų ir lapinių salotų per savaitę patariama suvartoti 350 g. Verta atminti, kad šaldytos lapinės daržovės yra ne mažiau naudingos kaip ir šviežios.

Lašišos, sardinės, tunas

Lašišose, sardinėse ir tune gausu širdies ir kraujotakos sistemai reikalingų riebiųjų rūgščių Omega-3.

Šios rūgštys pagerina protinį darbą ir saugo galvos smegenis.

Avižos, miežiai ir ankštinės kultūros

Avižose ir miežiuose yra vandenyje tirpių maistinių skaidulų, kurios kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį ir apsaugo nuo širdies bei kraujotakos sistemos ligų. Ankštinėse kultūrose gausu ne tik vandenyje tirpstančių maistinių skaidulų, bet ir folio rūgšties bei kraujospūdį normalizuojančio kalio. Optimalus kiekis - 350 g ankštinių kultūrų per savaitę.

Ankštinėse kultūrose taip pat yra antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių antocianinų ir kvercetinų. Kuo tamsesnės ankštinės kultūros, tuo daugiau jose naudingųjų medžiagų.

Obuoliai

Obuoliuose yra antioksidantų, stabdančių Alzhaimerio ir Parkinsono ligų vystymąsi. Būtina žinoti, kad pačių naudingiausių medžiagų yra obuolių žievėje.

Liesi pieno produktai ir sojos pienas

Jogurte ir pieno produktuose yra raumenims ir kaulų audiniams reikalingo kalcio bei vitamino D. Jei Jūsų organizmas nepakenčia laktozės (pieno cukraus), tai galite vartoti kalciu ir vitaminu D praturtinto sojos pieno. Nustatyta, kad sojos pupelės sumažina pavojų susirgti onkologinėmis ligomis ir malšina nemalonius menstruacinio ciklo simptomus. Jei kasdien suvartosite bent 25 g sojų, kraujyje pastebimai sumažės žalingojo cholesterolio lygis.

• Sojos pupelėse yra nuo osteoporozės (kaulų retėjimo ligos) apsaugančių medžiagų.

Avokadai ir alyvuogės

Avokaduose ir alyvuogėse yra mono neprisotintųjų riebiųjų rūgščių. Riebiosios rūgštys padeda žmogaus organizmui geriau pasisavinti karotinoidus: likopeną iš pomidorų, beta karotiną iš oranžinių daržovių, liuteiną iš lapinių daržovių.

Kiaušiniai

Dar neseniai buvo teigiama, kad kiaušiniuose gausu sveikatai žalingų medžiagų bei žalingojo cholesterolio. Tačiau pastaruoju metu pabrėžiama, kad kiaušinių tryniuose gausu karotinoidų bei nuo uždegiminių ligų apsaugančių pusiau riebiųjų rūgščių Omega-3.

Alyvuogių, graikinių riešutų ir linų aliejus

Alyvuogių, graikinių riešutų ir linų aliejus žmogaus organizmui padeda geriau įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus, pavyzdžiui, karotinoidus. Be to, šiuose aliejuose gausu žmogaus organizmui reikalingų pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių Omega-3, kurios neutralizuoja riebių-
jų rūgščių Omega-6 poveikį. Jei žmogaus organizme gausu riebiųjų rūgščių Omega-6, padidėja pavojus susirgti uždegiminėmis ligomis.

Žalioji arbata

Žaliojoje arbatoje yra nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų apsaugančių antioksidantų katechinų. Be to, šios medžiagos moterų organizme sumažina estrogenų lygį, todėl apsaugo nuo krūtų vėžio.

Prieskoniai ir pagardai

Neseniai nustatyta, kad kasdien suvartojant po pusę arbatinio šaukštelio prieskonių ir pagardų, kuriuose yra antioksidantų: imbiero, raudonėlių, šalavijų, mėtų, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų cinamono, galima veiksmingai apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų.

Kava

Pakepintoje natūralioje kavoje be kofeino yra medžiagų, apsaugančių nuo storosios žarnos vėžio. Reguliariai geriant kavos su kofeinu, galima sustabdyti II tipo cukrinio diabeto vystymąsi.

Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
08.12.2021 laikas 10:22 Naujas tyrimas atskleidė, kad Kinija jau sėkmingai kontroliuoja orus

Kinijos Komunistų partija vasarą šventė šimtmečio jubiliejų. Ir dangus virš Pekino buvo giedras, taip pradžiugindamas dešimtis tūkstančių susirinkusiųjų.

Skaityti daugiau

07.12.2021 laikas 20:12 Tibeto ilgaamžiškumo paslaptys
Jų filosofinės praktikos, gyvenimo pagrindai ir paprasti praktiški patarimai pratęsė gyvenimus daugybei žmonių, kurie į tą išmintį įsiklausė. Šį kartą ir mes nusprendėme kreiptis pagalbos į tuos, kurie išmoko gyventi be ligų ir pilni jėgų sutikti šimto metų slenkstį....

Skaityti daugiau

07.12.2021 laikas 20:04 Liaudiškos priemonės, kad kepenys neskaudėtų
Sumaišyti 1/2 stiklinės kopūstų sūrymo ir 1/2 stiklinės šviežių pomidorų sulčių. Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną po valgio. Vartoti ilgą laiką.

Skaityti daugiau

07.12.2021 laikas 19:34 Apie burokėlių naudą, dilgėlės nuo skausmo, kraujospūdis
Burokėliuose yra daugybė vitaminų ir druskų: vitaminai C, B, B2, B3, B6, B9, geležies, vario, jodo, mangano, boro, vanadžio, fluoro, cinko druskos

Skaityti daugiau

07.12.2021 laikas 18:34 Tiesa skaudina: Pfizer, Moderna COVID vakcinos sukelia širdies sutrikimų
Naujo tyrimo duomenimis, beveik 600 pacientų, gavusių "Pfizer" arba "Moderna Wuhan" koronaviruso (COVID-19) vakcinas, pasireiškė širdies ir kraujagyslių sistemos pažeidimo požymių, dėl kurių padidėjo širdies priepuolio ir kitų sunkių koronarinių problemų rizika....

Skaityti daugiau

08.12.2021 laikas 09:50 Receptai | Patiekalai Tailandietiškas vištienos troškinys su kokosų pienu ir raudonojo kario pasta
Toks tailandietiškas vištienos troškinys gali skambėti, jog yra pagaminamas gan sudėtingai, bet iš tiesų tai yra ganėtinai paprastas patiekalas su daug skonių ir aromatų. Tikrai daug savo brangaus laiko nesugaišite jį gamindami....

Skaityti daugiau

08.12.2021 laikas 09:25 Receptai | Patiekalai Brusketa (Bruschetta) su saulėje džiovintais pomidorais ir mocarela

Paprasta ir ganėtinai greitai pagaminama, bet tuo pačiu skani brusketa (bruschetta) su saulėje džiovintais pomidorais ir mocarela.

Skaityti daugiau

08.12.2021 laikas 09:12 Receptai | Patiekalai Gedimino pica su saldžiųjų bulvių (batatų) pagrindu su mocarelos sūriu

Šiandien sužinosite, kad saldžiosios bulvės (dar kitaip vadinami batatai) puikiai tiks ne tik virimui, kepimui, sriuboms ir troškiniams, bet ir nuostabiai gali atstoti picos padą. Tai yra sveikesnė alternatyva tradiciniam, miltiniam picos padui.

...

Skaityti daugiau