Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gegužės » 3

Maisto produktai, stabdantys senėjimo procesus

Rupaus malimo grūdai

• Rupaus malimo grūdai ir duona yra racionalios mitybos pagrindas. Rupaus malimo grūdai pailgina jaunystę ir organizme stabdo senėjimo procesus.

• Nerafinuoti grūdai žmogaus organizmą aprūpina maistinėmis skaidulomis, daugybe mineralinių medžiagų, B grupės vitaminais ir ypač svarbiu antioksidantu - vitaminu E. Šios biologiškai aktyvios medžiagos žmogaus organizme veiksmingai stabdo senėjimo procesus.

Morkos, moliūgai ir saldžiosios bulvės (batatai)

Jei kasdien reguliariai suvalgysite bent po 220 g oranžinių daržovių ir vaisių, savo organizmą aprūpinsite pakankamu beta karotino kiekiu, kuris organizme virsta vitaminu.

Vitaminas A būtinas sveikai odai ir akims. Vitaminas A sumažina pavojų susirgti kai kurių rūšių onkologinėmis, širdies ir kraujotakos sistemos ligomis bei osteoporoze. Oranžiniuose vaisiuose ir daržovėse yra liuteino ir likopeno. Šios medžiagos taip pat apsaugo odą, joje neleidžia pernelyg anksti susidaryti raukšlėms.

Maisto produktai, stabdantys senėjimo procesus

Pomidorai ir pomidorų padažas

Pomidorams raudoną spalvą suteikia likopenas. Ši medžiaga sumažina pavojų susirgti širdies ir kraujotakos sistemos bei onkologinėmis ligomis. Ši medžiaga apsaugo nuo geltonosios dėmės distrofijos, dėl kurios vyresni nei 55 metų žmonės gali apakti. Geriausiai likopeną žmogaus organizmas įsisavina iš termiškai apdirbtų pomidorų, tačiau verta vartoti ir šviežius pomidorus. Pomidoruose gausu ir antioksidantų. Panašiomis savybėmis pasižymi ir rožiniai greipfrutai, arbūzai bei aitrios raudonųjų pipirų ankštys.

Mėlynės ir mėlynosios vynuogės

Mėlynėse ir mėlynosiose vynuogėse yra dažiklių - antocianų, kuriuos pasisavina galvos smegenų ląstelių membranos ir pastebimai sustiprina atmintį. Svarbu, kad šaldytos mėlynės nepraranda šių naudingųjų savybių.

Panašiomis savybėmis pasižymi šviežios ir džiovintos slyvos, gervuogės ir raudongūžiai kopūstai.

Briuseliniai ir brokolio kopūstai

Briuseliniuose ir brokolio kopūstuose yra medžiagų, padedančių iš organizmo pašalinti šlakus. Kuo jaunesni šie kopūstiniai augalai, tuo veiksmingesnėmis savybėmis jie pasižymi.

Prieš šaldant briuselinius ir brokolio kopūstus, juos reikia blanširuoti. Jei nemėgstate briuselinių ir brokolio kopūstų, galite valgyti baltagūžių kopūstų ir kalafiorų.

Šokoladas

Kakava kraujyje sumažina žalingojo cholesterolio lygį, todėl veiksmingai apsaugo nuo trombozės. Sveikiausia valgyti kartųjį juodąjį šokoladą, nes pienas žmogaus organizmui apsunkina naudingųjų antioksidantų įsisavinimą.

Špinatai ir lapinės salotos

Teigiama, jog reguliariai vartojant špinatų ir lapinių daržovių, pavojus susirgti širdies ir kraujotakos sistemos ligomis sumažėja 15 proc. Špinatuose ir lapinėse salotose yra akis stiprinančių karotinoidų. Špinatų ir lapinių salotų per savaitę patariama suvartoti 350 g. Verta atminti, kad šaldytos lapinės daržovės yra ne mažiau naudingos kaip ir šviežios.

Lašišos, sardinės, tunas

Lašišose, sardinėse ir tune gausu širdies ir kraujotakos sistemai reikalingų riebiųjų rūgščių Omega-3.

Šios rūgštys pagerina protinį darbą ir saugo galvos smegenis.

Avižos, miežiai ir ankštinės kultūros

Avižose ir miežiuose yra vandenyje tirpių maistinių skaidulų, kurios kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį ir apsaugo nuo širdies bei kraujotakos sistemos ligų. Ankštinėse kultūrose gausu ne tik vandenyje tirpstančių maistinių skaidulų, bet ir folio rūgšties bei kraujospūdį normalizuojančio kalio. Optimalus kiekis - 350 g ankštinių kultūrų per savaitę.

Ankštinėse kultūrose taip pat yra antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių antocianinų ir kvercetinų. Kuo tamsesnės ankštinės kultūros, tuo daugiau jose naudingųjų medžiagų.

Obuoliai

Obuoliuose yra antioksidantų, stabdančių Alzhaimerio ir Parkinsono ligų vystymąsi. Būtina žinoti, kad pačių naudingiausių medžiagų yra obuolių žievėje.

Liesi pieno produktai ir sojos pienas

Jogurte ir pieno produktuose yra raumenims ir kaulų audiniams reikalingo kalcio bei vitamino D. Jei Jūsų organizmas nepakenčia laktozės (pieno cukraus), tai galite vartoti kalciu ir vitaminu D praturtinto sojos pieno. Nustatyta, kad sojos pupelės sumažina pavojų susirgti onkologinėmis ligomis ir malšina nemalonius menstruacinio ciklo simptomus. Jei kasdien suvartosite bent 25 g sojų, kraujyje pastebimai sumažės žalingojo cholesterolio lygis.

• Sojos pupelėse yra nuo osteoporozės (kaulų retėjimo ligos) apsaugančių medžiagų.

Avokadai ir alyvuogės

Avokaduose ir alyvuogėse yra mono neprisotintųjų riebiųjų rūgščių. Riebiosios rūgštys padeda žmogaus organizmui geriau pasisavinti karotinoidus: likopeną iš pomidorų, beta karotiną iš oranžinių daržovių, liuteiną iš lapinių daržovių.

Kiaušiniai

Dar neseniai buvo teigiama, kad kiaušiniuose gausu sveikatai žalingų medžiagų bei žalingojo cholesterolio. Tačiau pastaruoju metu pabrėžiama, kad kiaušinių tryniuose gausu karotinoidų bei nuo uždegiminių ligų apsaugančių pusiau riebiųjų rūgščių Omega-3.

Alyvuogių, graikinių riešutų ir linų aliejus

Alyvuogių, graikinių riešutų ir linų aliejus žmogaus organizmui padeda geriau įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus, pavyzdžiui, karotinoidus. Be to, šiuose aliejuose gausu žmogaus organizmui reikalingų pusiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių Omega-3, kurios neutralizuoja riebių-
jų rūgščių Omega-6 poveikį. Jei žmogaus organizme gausu riebiųjų rūgščių Omega-6, padidėja pavojus susirgti uždegiminėmis ligomis.

Žalioji arbata

Žaliojoje arbatoje yra nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų apsaugančių antioksidantų katechinų. Be to, šios medžiagos moterų organizme sumažina estrogenų lygį, todėl apsaugo nuo krūtų vėžio.

Prieskoniai ir pagardai

Neseniai nustatyta, kad kasdien suvartojant po pusę arbatinio šaukštelio prieskonių ir pagardų, kuriuose yra antioksidantų: imbiero, raudonėlių, šalavijų, mėtų, gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų cinamono, galima veiksmingai apsisaugoti nuo daugelio lėtinių ligų.

Kava

Pakepintoje natūralioje kavoje be kofeino yra medžiagų, apsaugančių nuo storosios žarnos vėžio. Reguliariai geriant kavos su kofeinu, galima sustabdyti II tipo cukrinio diabeto vystymąsi.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.09.2019 laikas 20:18 Receptai – Patiekalai Paprasčiausias ir sėkmingiausias naminės duonos receptas

Su kvapnia, traškia plutele, tikras skanumėlis. Skanios naminės duonos receptas gaminkite duoną patys namuose!

Skaityti daugiau

25.07.2019 laikas 12:14 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai su mėsa

Gaminame namuose. Bulviniai blynai su mėsa. Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol bulviniai blynai su mėsa iškeps ir gražiai apskrus. Skanaus!

Skaityti daugiau

15.10.2019 laikas 20:54 Receptai – Patiekalai Skanūs Pusryčiai Per Kelias Minutes
Pateikiu jums greitą ir skanų pusryčių receptą. Blynai yra labai skanūs ir tinkami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai labai paprasti, tačiau labai sotūs.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau