Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Birželio » 26

NASA ruošiasi asteroido intervencijai, keliama branduolinė bomba į kosmosą

Dvi JAV institucijos – kosmoso agentūra NASA ir Nacionalinė branduolinio saugumo administracija – paskelbė ėmęsi filmo scenarijaus verto plano: į kosmosą iškelti branduolinę bombą, kuri galėtų numušti Žemės link artėjantį stambų asteroidą.

Tik nepanikuokite – toks asteroidas, bent kiek yra žinoma, mūsų planetai kol kas negrasina. Tačiau atsarga gėdos nedaro.

„Dažnai šios agentūros visą dėmesį skiria savo dėlionės dalims, taigi bet koks jų suartėjimas yra geras dalykas“, – teigė mokslinės organizacijos „Planetary Society“ mokslo ir technologijų direktorius Bruce'as Bettsas.

Mokslininkų įsitikinimu, Žemei pavojų keliančių asteroidų gali būti per milijoną, tačiau iki šiol aptikta tik nedidelė jų dalis.

Puikus to įrodymas – pernai vasario 15 dieną Rusijoje, ties Čeliabinsku nukritęs meteoritas, kurio sukeltas sprogimas buvo 20–30 kartų galingesnis už atominę bombą, numestą ant Hirošimos. Tai buvo didžiausias užfiksuotas kosminis kūnas, nukritęs ant Žemės per beveik šimtmetį.

Branduoline bomba būtų efektyvu sunaikinti pavojų keliančius vidutinio dydžio asteroidus ir kometas, kurių skersmuo siekia nuo 50 iki 150 metrų. Didesnių kosminių kūnų atveju kiltų pavojus, kad sprogimo metu kosmose pasklidusios smulkesnės dalys situaciją tik pablogintų, todėl patikimiau būtų pakeisti jų skriejimo kryptį.

Siūlymų susprogdinti asteroidą branduoline bomba siūlyta ir anksčiau. Pernai panašią idėją NASA organizuotoje konferencijoje pasiūlė Ajovos valstijos universiteto ir kelių kitų institucijų suburta komanda. Jos atstovai teigė, kad, norint įgyvendinti šį planą, užtektų vos savaitės išankstinio įspėjimo.

Tąkart buvo aiškinama, kad pasitikti grėsmę keliančio kosminio kūno skristų du erdvėlaiviai: pirmasis rėžtųsi į asteroidą ar kometą ir išmuštų kraterį, o antrasis, gabenantis branduolinę galvutę, smogtų tiesiai į šį kraterį. Tokiu atveju sprogimo efektyvumas padidėtų iki 20 proc.

Pačiais pavojingiausiais laikomi asteroidai, kurių skersmuo yra didesnis nei 1 km. NASA šių paklydėlių, kurių skriejimo trajektorija kerta Žemės orbitą, ieško jau du dešimtmečius ir, kaip teigiama, aptiko 98 proc. jų.

Tačiau kosmose apstu mažesnių objektų, kurie kelia itin didelį pavojų. Su NASA bendradarbiaujančios asteroidų kasybos bendrovės „Planetary Resources“ teigimu, egzistuojančios asteroidų aptikimo sistemos gali sekti vos vieną procentą visų objektų, kurie klaidžioja Saulės sistemoje.

NASA mokslininkas Jasonas Kessleris pernai vienoje konferencijoje pareiškė: „Tikimybė, kad kažkas rėšis į mus ateityje, yra praktiškai garantuota. Tačiau mes nepanikuojame, kad egzistuoja neišvengiama grėsmė.“

Panašiai kalba ir kiti mokslininkai, raginantys rimčiau įvertinti grėsmes. Garsus fizikas Brianas Coxas, dirbantis Mančesterio universitete, pastebėjo, kad visai neseniai Žemė tik per plauką prasilenkė su autobuso dydžio asteroidu 2014 EC. Jis pro Žemę prašvilpė vos 61 tūkst. km atstumu – šešiskart arčiau nei skrieja Mėnulis. „Yra asteroidas, ant kurio užrašytas mūsų vardas, ir vieną dieną jis rėšis į mūsų planetą“, – teigė B.Coxas.

Buvęs astronautas Edas Lu situaciją apibūdino kaip „kosminę ruletę“ – anot jo, iki šiol nuo rimto incidento žmoniją apsaugojo tik akla sėkmė.

Kaip ankščiau buvo minima: NASA patvirtino: 2015 rugsėjo 15-28 d. metais Žemė susidurs 2.5 myliu pločio asteroidu , ar tai tik ne dar vienas noras, nuslėpti gręsiančią planetos katastrofą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 19:48 Receptai – Patiekalai Ploni pyragėliai su bulvėmis. Skonio neperduoti žodžiais
Skanūs ir ploni pyragėliai iš bulvių. Pyragėlių receptas. Naujiena, niekada dar nevalgiau tokius bulvių pyragėlius. Būtinai gaminsiuos kitą kartą.

Skaityti daugiau

24.06.2019 laikas 20:03 Receptai – Patiekalai Omletas su pievagrybiais ir špinatais
Pievagrybius supjaustome plonais griežinėliais arba kvadratėliais ir apkepiname keptuvėje ištirpintame svieste. Dedame nuplautus ir pasmulkintus špinatus ir kepame dar kelias minutes, kol špinatai sukris. Pilame kiaušinio plakinį,...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau