Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugpjūčio » 9

Pavojingi saulės ir vaistų deriniai

Po saulėtos lauke praleistos dienos atsiradęs odos paraudimas gali būti ne tik nudegimo žymė. Specialistai primena, kad toks pažeidimas gali būti ir vaistų reakcijos su saule pasekmė.

Pavojingi saulės ir vaistų deriniai

Fotoalergines reakcijas dažniau sukelia išoriškai tepami vaistai arba kosmetika, kurios sudėtyje yra daugiau eterinių aliejų. Taigi netgi naudojant natūralią, ekologišką kosmetika odos niežulio ir bėrimo gali nepavykti išvengti.

Kai kurios vaistuose esančios medžiagos veikiant saulės spinduliams ir karščiui pakinta. Oda į tai sureaguoja paraudimu, perštėjimu, patinimu ar dėmėmis. Taip pat odoje gali susidaryti pūslių ir erozijų. Bėdos gali pridaryti tiek trumpųjų bangų UVB spinduliai, tiek ilgųjų bangų UVA spinduliai.

Fototoksinė reakcija

Dažniausiai pasitaikančios yra fototoksinės reakcijos. Jos paprastai pasireiškia pirmosiomis valandomis arba dienomis pabuvus saulėje. Pasitaiko atvejų, kad odos pažeidimai jaučiami daug metų, net nustojus vartoti vaistą.

Fototoksinės reakcijos nuo vaisto formos nepriklauso, gali kilti ir nuo injekcijų, tablečių ar tepalo. Medikamentai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį – tetraciklinų grupės antibiotikai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo bei vaistai nuo aritmijos. Be to, fototoksines reakcijas gali sukelti ir nemažai augalų.

Fitofotodermatitas – tai odos uždegimas, kurį sukelia saulės spindulių ir augalinės kilmės cheminių medžiagų sąveika. Odos pažeidimas atsiranda po kontakto su augalais, veikiant saulei. Nepageidaujamas odos reakcijas gali sukleti citrinos (ypač žaliosios sultys), salierai, krapai, pastarnokai, morkos, petražolės, rūtos, vaistinė dirvuolė.

Fotoalerginė reakcija

Galima ir fotoalerginė reakcija. Taip nutinka, kai spinduliuotė per įvairias fermentų sistemas šiek tiek pakeičia organizme esančio vaisto struktūrą. Tuomet imuninė sistema jį atpažįsta kaip svetimkūnį ir ima gintis.

Šios reakcijos dažniausiai pasireiškia ne iškart. Po pirmo karto, formuojantis imuninės sistemos atsakui, fotoalergijos požymių gali nebūti.

Fotoalergines reakcijas dažniau sukelia išoriškai tepami vaistai arba kosmetika, kurios sudėtyje yra daugiau eterinių aliejų. Taigi netgi naudojant natūralią, ekologišką kosmetika odos niežulio ir bėrimo gali nepavykti išvengti. Pažeistos gali būti net nuo saulės pridengtos vietos – fotoalerginės reakcijos pasireiškia visame organizme. Šias reakcijas gali sukelti ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kai kurie geriamieji kontraceptikai bei antidepresantai.

Vaistai, reaguojantys su saule

Antibiotikai ciprofloksacinas, levofloksacinas, sulfametazolas su trimetoprimu, doksiciklinas, tetraciklinas.

Aknei gydyti skiriamas isotretinoinas bei benzoilo peroksidas.

Vaistai nuo maliarijos proguanilis, chlorokvinas.

Antidepresantai ar žoliniai preparatai nuo depresijos, pvz., jonažolė. Taip pat – kai kurie geriamieji kontraceptikai.

Diuretikai furosemidas, hidrochlortiazidas. Cholesterolio kiekį kraujyje mažinantis atorvastatinas, simvastatinas.

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo: ibuprofenas, ketoprofenas, naproksenas, celekoksibas, piroksikamas.

Vaistas padidėjusiam kraujospūdžiui diltiazemas. Benzokainas. Glipizidas. Neuroleptikai chlorpromazinas, flupenazinas.Vaistas nuo aritmijų amjodaronas.

Verta žinoti

Atsiradus fototoksinei reakcijai pažeistą odą būtina kruopščiai nuplauti vėsiu vandeniu bei saugoti nuo saulės. Raminamai veikia šalti ramunėlių bei mėtų nuoviro kompresai. Reikalui esant kartais gali tekti vartoti specialius vaistus ar tepalus nuo alergijos.

Sirgusių egzema pacientų oda karščiui, prakaitui, spinduliams yra jautresnė, o vartojant su saule reaguojančių vaistų, ligos paūmėjimas beveik garantuotas. Tuomet oda išsausėja, pleiskanoja, niežti. Sunkesniais atvejais saulės sukelta egzema pasireiškia pūslėmis su skaidriu skysčiu. Vartojantiems vaistus, kurie gali sukelti fotoalergines ar fototoksines reakcijas, patariama vengti saulės vonių, soliariumų, nešioti saulės akinius, galvos apdangalą ar skėtį nuo saulės, būti pavėsyje.

Informacija lsveikata.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.07.2019 laikas 07:20 Receptai – Patiekalai Virti varškėtukai “tinginukai”

Gaminame namuose skanius varškėčius. Virti varškėtukai. Varškėtukai, tinginukai patiekiami su mėgstama uogiene arba sviesto - grietinės padažu. Jeigu nesugalvojate, ką valgyti, tai puiki įdėja pasigaminti patiekalą iš varškės. ...

Skaityti daugiau

31.10.2017 laikas 10:13 Receptai – Patiekalai Gudobelės žiedai ir vaisiai gydo širdies ligas

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: gudobelė, vanduo, Paprastoji sukatžolė.

Skaityti daugiau

22.09.2019 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Bulvių duona
Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Mieles ištrinkite su cukrumi. Į šią masę įdėkite 2 arbatinius šaukštelius miltų, išmaišykite ir atidėkite. Nulupkite lupenas ir sutrinkite bulves ir t.t. Skanaus!...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 18:18 [testas] Tai, ką pirmiausia pastebėsite paveikslėlyje, atskleis jūsų stipriąsias puses
Nors vizualiniai testai nesuteikia tokio gilumo ir detalumo kaip profesionalūs testai, jie skatina mus introspekcijai ir padeda geriau suprasti save. Pavyzdžiui, tai, kaip interpretuojame optines iliuzijas, gali atskleisti asmenybės aspektus, apie ku...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 10:01 Žolininkė ragina prisirinkti pavasarį šių augalų
Visų pirma, Jolanta akcentavo, kad svarbu žoleles rinkti ir dėti į tokią talpą, kurioje galėtų cirkuliuoti oras. Taip pat ji pridėjo, kiek laiko galima tokias žoleles vartoti, „Dabar labai palankus metas prisirinkti šviežių valgymui žolelių....

Skaityti daugiau