Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Vasario » 1

Pieno produktai ir acne (spuogai) kaip jų išvengti

Acne (spuogai) yra labai dažna odos problema nuo kurios kenčia labai daug paauglių. Bet taip pat gali būti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Yra keturi pagrindiniai šios ligos komponentai: (1) per didelis riebalų išsiskyrimas per odą, (2) per didelis odos ląstelių dalinimasis/augimas, (3) bakterijos bei (4)uždegiminiai procesai.

Kaip susiformuoja spuogai/acne?

Spuogai susiformuoja kai odos poros užsikemša su senom mirusios odos ląstelėm. Paprastai senos odos ląstelės tiesiog nusilupa ir pasišalina nuo odos paviršiaus, bet kai oda yra per daug riebaluota/oda išskiria per daug riebalų, senos odos ląstelės sulimpa ir taip užblokuoja odos poras. Užblokuotose porose gali pradėti veistis įvairios bakterijos tuo sukeldamos uždegimą ir ko pasekoje atsiranda spuogai/acne.

Pieno produktai ir acne (spuogai) kaip jų išvengti

Kaip pieno produktai veikia hormonų balansą ir sukelia acne?

Yra ne vienas tyrimas kur parodė, kad acne atsiradimą padidina gyvulinių produktų ir ypač pieno produktų vartojimas, ko pasekoje išbalansuojami kai kurie hormonai. Tai skatina padidėjusį riebalų išsiskyrimą per odą, bei uždegiminius procesus.

Didelis kiekis gyvulinių baltymų padidina IGF-1

Pieno produktai bei didelis kiekis baltymų ir taip pat didelis kiekis greitai pasisavinamų angliavandenių (cukrus ir jo turintys produktai) padidina insulino kiekį bei insulino augimo faktorių 1 (IGF-1). Padidėjęs IGF-1 net tik kad padidina vėžio riziką, bet taip pat sukelia uždegiminius procesus, neigiamai Didelis kiekis gyvylinių baltymų padidina IGF-1išbalansuoja kitus hormonus, padidina odos išsiskyrimą per odą. Priedo daugelis gyvulinių produktų taip pat turi daug riebalų, kas gali padidinti riebalų išsiskyrimą per odą.

Acne dažniausiai patiria paaugliai. Viena iš priežasčių yra tai, kad natūraliai dėl augimo tokiame amžiuje būna padidėję IGF-1 ir kiti augimą ir vystymąsi skatinantys hormonai. Bet pienas skirtas tam, kad per metus iš mažo veršio užaugtų didelė karvė/jautis, todėl karvės piene būna žymiai daugiau ir stipresnių hormonų bei augimą stimuliuojančių faktorių/medžiagų, nei žmogaus piene. Vartojant pieno produktus IGF-1 kiekis dar labiau padidėja ir ko pasekmė atsiranda acne ir kiti neigiami šio hormono poveikiai. Pieno produktai taip pat aktyvuoja dar vieną signalizavimo ‘‘kelią” žmogaus organizme - mTORC1, kuris siejamas su daug ligų, tame tarpe acne bei vėžiu. Kadangi dauguma žmonių vartoja karvės pieną ar jo produktus, tai šiandieną didelė dalis populiacijos gyvena su pastovia overaktyvuota mTORC1 signalizavimo sistema.

Baltymų papildai ir acne
Viena iš priežasčių, kodėl žmonės ir sportininkai kurie naudoja daug baltymų papildų (ypač pagamintų ir pieno produktų - whey protein) ir valgo daug gyvulinių baltymų turi acne. Net moterims ir merginoms įvairūs sporto klubų treneriai pataria naudoti visokių proteinų papildų, kai daugelis žmonių jau ir taip baltymų gauna daugiau nei reikia. Kita acne priežastis yra steroidų naudojimas, kas vėlgi gana dažnas atvejis, nes juos vartoja ne tik profesionalus sportininkai, bet ir paprasti žmonės, kurie nori greitai užsiauginti raumenų dėl estetikos.

acne (spuogai)

Kai kurios baltymuose esančios amino rūgštys yra insulinogeninės - stimuliuoja insulino gamybą ir net stipriau nei paprastas cukrus ar balta duona. Taip jūs perskaitėte teisingai, baltymai ir kai kurios amino rūgštys stimuliuoja insulino gamybą. Merginoms ir moterims acne bei odos problemas taip pat dažnai gali sukelti naudojant hormoninę kontracepciją.

Karvės piene yra daug hormonų
Karvės pienas ne tik kad padidina IGF-1, bet ten taip pat natūraliai randama daug kitų hormonų. Dauguma naudojamo pieno yra iš karvių, kurios jau būna apvaisintos ir laukiasi kito veršio. Ko pasekoje piene būna dar daugiau hormonų (ypač estrogenų), kurie patekę į organizmą dar labiau išbalansuoja hormonus ir taip gali prisidėti prie acne atsiradimo. Beje, labai daug visokių Paleo deitos šalininkų kalba neigiamai apie soją, bet sąmoningai ar tiesiog dėl nežinojimo pamiršta pasakyti, kad karvės piene yra žymiai daugiau ir stipresnių estrogenų nei sojoje (fito estrogenai turi daug silpnesnį poveikį nei gyvulinės kilmės estrogenai). Daugiausiai hormonų būna nugriebtame piene (skimmed milk).  Piene esantys estrogenai taip pat gali įtakoti moterų ir merginų menstruacinį ciklą/ovuliaciją, bet plačiau apie tai kitą kartą. Skaitantiems anglų kalba galite pasiskaityti čia kas atsitiko tyrimo dalyviams kurie tris savaites gėrė po dvi stiklines pieno.

Kaip išvengti ar išgydyti acne?
Pagrindinis patarimas norint išvengti ar išgydyti acne tai atsisakyti visų pieno produktų bei daugelio kitų gyvulinių produktų. Yra ne vienas pavyzdys, kai atsisakius pieno produktų ar perėjus prie veganiškos mitybos acne išnyko. Nepaisant to, net ir valgant veganiškai, svarbu nepadauginti riebalų, nes tai taip pat gali sukelti acne. Čia yra dviejų veganių merginų patirtis, kaip joms atsirado acne pradėjus valgyti daugiau riebalų turinčio maisto, bei kaip sumažinus riebalų kiekį acne išgijo.
Taip pat patartina vengti daug cukraus turinčių produktų, kurie gali sukelti staigų gliukozės ir insulino padidėjimą kraujyje bei padidėjusį IGF-1.

acne (spuogai)

Produktai bei vitaminai ir mineralai kurie gali sumažinti acne riziką

Šie produktai bei vitaminai ir mineralai gali sumažinti acne riziką: cinkas, karotinoidai (randami morkose bei žalios spalvos lapinėse daržovėse), bei vitaminas E ar jo turintys produktai kaip moliūgų sėklos, braziliški, migdolų ir kai kurie kiti riešutai.

Acne taip pat gali būti susijusi su prasta žarnyno flora, kuri yra labai įtakojama nuo to ką valgome bei antibiotikų naudojimu.

Daugiau apie tai kaip ir kodėl gyvuliniai produktai sukelia acne siūlau pažiūrėti Dr. Gregor iš Nutritionfacts.org video:

The Acne-Promoting Effects of Milk

Saving Lives By Treating Acne With Diet

National Dairy Council on Acne and Milk

Why Do Vegan Women Have 5x Fewer Twins?

Straipsnis parengtas pagal:

Melnic et al. (2012) The impact of cow’s milk-mediated mTORC1-signaling in the initiation and progression of prostate cancer

Melnic et al. (2013) Milk is not just food but most likely a genetic transfection system activating mTORC1 signaling for postnatal growth

Melnic (2009) Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic diseases of Western societies

Spencer et al. (2009) Diet and acne review of evidence

Dr Furhman. Preventing Acne with Diet

Andrius, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://sveikatossaltinis.blogas.lt/acne-spuogai-ir-pieno-produktai-1033.html

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.08.2018 laikas 17:15 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant sąnarių skausmams
Sanarių skausmai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant sąnarių skausmams, receptai nuo sąnarių skausmo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomi...

Skaityti daugiau

16.08.2019 laikas 19:58 Receptai – Patiekalai Bandeles su obuoliais. Be orkaitės ir be mielių
Labai paprastos ir skanios keptos bandeles su obuoliais. Gaminame keptuvėje, orkaitė nereikalinga. Pabadykite pasigaminti! Išsamų bandelių su obuoliais paruošimą žiūrėkite vaizdo įraše žemiau. Skanaus!

Skaityti daugiau

07.08.2019 laikas 22:07 Receptai – Patiekalai Skanūs blynai iš cukinijos ir varškės
Skanūs ir naudingi blyneliai su traškia plutele, kurie patiks visai šeimai. Yra daugybė jų paruošimo receptų, šiandien mes norime pasiūlyti savąjį. Paprasta ir skanu.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau