Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 9

Ar reikia gerti pieną?

Pieno sudėtyje esančiam cukrui, vadinamam laktozei, reikia specialaus enzimo laktazės, kad jis galėtų pro žarnų sieneles patekti į kraujotaką. Kai esame kūdikiai, mūsų organizme šio enzimo gaminama pakankamai, kas leidžia mums pasisavinti motinos pieną. Tačiau šalyse, kur pieno istoriškai vartojama labai mažai (pavyzdžiui, Kinijoje ir Japonijoje), šis enzimas organizme nustoja gamintis beveik iš karto, kai vaikas yra atjunkomas. O šalyse, kur pieno žmonės vartoja daug, suaugusiųjų organizme ir toliau gaminama laktazė. Ir tik maždaug 5 proc. žmonių tokiose šalyse netoleruoja pieno.

Ar reikia gerti pieną?

Pienas yra naudingas dėl jo sudėtyje esančių baltymų, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų ir jodo. Jį toleruojantys žmonės susilaukia daugiau sveikesnių palikuonių nei tie, kurie netoleruoja pieno. Dažniausiai laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo pūtimas ir viduriavimas. Tad jeigu tokių simptomų nejaučiate, galite drąsiai vartoti pieno.

Fermentuoti pieno produktai skatina organizme daugintis bakterijas, kurios padeda suskaldyti piene esančią laktozę. Tokiu atveju pieno netoleruojantys žmonės gali gauti jo turimų maistingųjų medžiagų. Šiais laikais laktozės netoleruojantys žmonės drąsiai gali gerti kefyro. Tad jeigu kas nors jums yra sakęs, kad žmonės nėra prisitaikę vartoti pieno produktų, tokie žmonės yra neteisūs. Taip pat netiesa, kad pienas organizme skatina uždegimą ar rūgštingumą.

Pastebėta, kad šalyje, kur pieno suvartojama labai mažai dėl mitybos tradicijų - Kinijoje ar Japonijoje - klubikaulio lūžių yra 150 proc. daugiau nei Amerikoje ar Europoje. Faktas yra tas, kad kalcio kiekis tiriamas suaugusiųjų organizme, o kaulų tvirtumą iš tiesų lemia vaikystės ir paauglystės mityba. Mokslininkai yra pastebėję, kad pienui alergiškų vaikų kaulai yra silpnesni. Ir įdomiausia, kad pienui alergiškų vaikų, kuriems duodama kalcio iš kitų šaltinių, kaulai dėl to netvirtėja, kas rodo, kad kalcio turinčių pieno pakaitalų nepakanka vaikų kaulų tankiui padidinti.

Nors pieno vartojantiems suaugusiems kaulų lūžių rizika nemažėja, bet su pienu jie gauna kitų svarbių maisto medžiagų. Pieną pakeitus kitais kalcio šaltiniais, kaip žalios lapinės daržovės ar sojų pienas, žmogus gauna mažiau baltymų, kalio, magnio, fosforo, riboflavino vitamino A ir vitamino B12. Pienas ir jo produktai taip pat yra puikus amino rūgščių, padedančių atsistatyti raumenims, šaltinis.
Tad galima daryti išvadą, kad pienas yra labai vertingas produktas, su kuriuo gauname daug naudingų maisto medžiagų, kurių būtų sunku gauti su kitais maisto produktais.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-07-25 laikas 12:25 Receptai Lietiniai su varške
Gaminame namuose. Lietiniai su varške. Prieš tiekiant lietinius iš abiejų pusių apkepiname aliejuje. Lietiniai su varške tiekiami su grietine, grietine ir mėgstama uogiene ar sviesto ir grietinės padažu. Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-12-31 laikas 17:56 Receptai Grybų Skonio Baklažanai Su Česnaku
Baklažanai ne visada gali būti skanūs, netgi galima pasakyti, kad jie patinka tik mėgėjams. Bet esmė tame, ar taisyklingai jie gaminami. Skubame pasidalinti su jumis receptu tokios įdomios daržovės, kuri gali būti tokia pat skani,...

Skaityti daugiau

2020-05-25 laikas 16:27 Receptai Vištų šlaunelės džiovintų vaisių ir jogurto padaže

Mano šeima sakė, kad šitaip paruoštos šlaunelės yra skanios kaip pačiam prabangiausiam restorane. Net nuraudau, tai išgirdusi. Skubu pasidalinti receptu ir su Jumis!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:56 Žmona paliko ne dėl kito vyro, o dėl TYLAUS buto ir jogurto vakarienei
Ši istorija per kelias dienas tapo virusine lietuviškame internete – vyras viešai papasakojo, kaip jo žmona išėjo gyventi į paveldėtą butą ne dėl meilužio, o tiesiog dėl… ramybės. Skaudi, bet labai atpažįstama daugeliui porų....

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:30 7 aiškūs požymiai, kad partnerio tėvai tavęs nemėgsta

Susipažinote su vaikino ar merginos tėvais, bet jaučiate įtampą ir šaltumą? Dažnai tai nėra tik jūsų vaizduotė. Yra keletas aiškių požymių, rodančių, kad partnerio tėvai (būsimi uošviai ar anyta) jūsų nemėgsta: vengia bendrauti, kritikuoja, lygina...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:15 Kodėl žmonės išduoda ir kaip išvengti neištikimybės santykiuose?
Daug žmonių yra linkę manyti, kad neištikimybė reiškia santykių pabaigą ir veda partnerius tiesiai į skyrybas. Psichologai su tuo nesutinka ir yra įsitikinę, kad neištikimybės galima išvengti. Sveikų santykių ekspertai išsiaiškino, kodėl žmones trauk...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau