Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Sausio » 9

Ar reikia gerti pieną?

Pieno sudėtyje esančiam cukrui, vadinamam laktozei, reikia specialaus enzimo laktazės, kad jis galėtų pro žarnų sieneles patekti į kraujotaką. Kai esame kūdikiai, mūsų organizme šio enzimo gaminama pakankamai, kas leidžia mums pasisavinti motinos pieną. Tačiau šalyse, kur pieno istoriškai vartojama labai mažai (pavyzdžiui, Kinijoje ir Japonijoje), šis enzimas organizme nustoja gamintis beveik iš karto, kai vaikas yra atjunkomas. O šalyse, kur pieno žmonės vartoja daug, suaugusiųjų organizme ir toliau gaminama laktazė. Ir tik maždaug 5 proc. žmonių tokiose šalyse netoleruoja pieno.

Ar reikia gerti pieną?

Pienas yra naudingas dėl jo sudėtyje esančių baltymų, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų ir jodo. Jį toleruojantys žmonės susilaukia daugiau sveikesnių palikuonių nei tie, kurie netoleruoja pieno. Dažniausiai laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo pūtimas ir viduriavimas. Tad jeigu tokių simptomų nejaučiate, galite drąsiai vartoti pieno.

Fermentuoti pieno produktai skatina organizme daugintis bakterijas, kurios padeda suskaldyti piene esančią laktozę. Tokiu atveju pieno netoleruojantys žmonės gali gauti jo turimų maistingųjų medžiagų. Šiais laikais laktozės netoleruojantys žmonės drąsiai gali gerti kefyro. Tad jeigu kas nors jums yra sakęs, kad žmonės nėra prisitaikę vartoti pieno produktų, tokie žmonės yra neteisūs. Taip pat netiesa, kad pienas organizme skatina uždegimą ar rūgštingumą.

Pastebėta, kad šalyje, kur pieno suvartojama labai mažai dėl mitybos tradicijų - Kinijoje ar Japonijoje - klubikaulio lūžių yra 150 proc. daugiau nei Amerikoje ar Europoje. Faktas yra tas, kad kalcio kiekis tiriamas suaugusiųjų organizme, o kaulų tvirtumą iš tiesų lemia vaikystės ir paauglystės mityba. Mokslininkai yra pastebėję, kad pienui alergiškų vaikų kaulai yra silpnesni. Ir įdomiausia, kad pienui alergiškų vaikų, kuriems duodama kalcio iš kitų šaltinių, kaulai dėl to netvirtėja, kas rodo, kad kalcio turinčių pieno pakaitalų nepakanka vaikų kaulų tankiui padidinti.

Nors pieno vartojantiems suaugusiems kaulų lūžių rizika nemažėja, bet su pienu jie gauna kitų svarbių maisto medžiagų. Pieną pakeitus kitais kalcio šaltiniais, kaip žalios lapinės daržovės ar sojų pienas, žmogus gauna mažiau baltymų, kalio, magnio, fosforo, riboflavino vitamino A ir vitamino B12. Pienas ir jo produktai taip pat yra puikus amino rūgščių, padedančių atsistatyti raumenims, šaltinis.
Tad galima daryti išvadą, kad pienas yra labai vertingas produktas, su kuriuo gauname daug naudingų maisto medžiagų, kurių būtų sunku gauti su kitais maisto produktais.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-05-20 laikas 14:31 Receptai Liaudiški patarimai kaip gydytis lauro lapais
Gerklės vėžio gydymas lauro lapais - vieną stiklinę gerai susmulkintų lauro lapų užpilama puse litro degtinės. Laikoma 14 dienų šiltoje ir tamsioje vietoje, pastoviai sukratant. Nukošti. Šią tinktūrą patariama gerti po 1 valgomąjį...

Skaityti daugiau

2020-07-23 laikas 09:22 Receptai Vyšnių pagardas: Tinka mėsai bei prie įvairių rūšių sūrio

Iš vyšnių verdu ne tik uogienę ar kompotą, ar šaldau šaldiklyje, bet ir pikantišką padažą. Gaunasi unikalus, saldžiarūgščio skonio padažas. Tinka mėsai bei prie įvairių rūšių sūrio.

Skaityti daugiau

2019-10-06 laikas 20:59 Receptai Skanus Varškės Ir Uogų Vyniotinis

Pats paprasčiausias kepinys prie arbatos – tai lavašas, o dietiškiausias ir skaniausias variantas – tai vyniotinis iš lavašo su varškės įdaru. Į varškę galima dėti įvairias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus, sūrį ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-14 laikas 11:30 NePatikėsi, Kaip Greitai Užmigsi Klausydamas Šių Baltijos Bangų! 😱🌊
Be muzikos • Be trukdžių • ĮSPĖJIMAS: Nepaprastai priklausomybę sukelianti ramybė! beprotiškai raminančios Baltijos jūros bangos išjungs jus per minutes — tūkstančiai jau miega kaip niekada anksčiau! Tikras 4K paplūdimio vaizdas su galingu ASMR baltu...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:38 Šokiruojantis pavojus: Ilinojus pasidavė globaliam elitui ir legalizavo eutanaziją SB 1950!
Ilinojaus valstija pasidavė spaudimui iš globalių elitų ir priėmė asistuojamos savižudybės įstatymą SB 1950, oficialiai legalizuodama eutanaziją ir gydytojų padedamą savižudybę valstijoje. Šis įstatymas seka Kanados pėdomis, kur eutanazija tapo tokia...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:22 FDA pripažino – COVID vakcinos NUŽUDĖ mažiausiai 10 vaikų! Griežtesnės taisyklės visiems skiepams
Šokiruojantis atradimas JAV Maisto ir vaistų administracijoje (FDA): vidinis nutekintas memo atskleidžia, kad COVID-19 vakcinos tiesiogiai sukėlė mažiausiai 10 Amerikos vaikų mirtis! FDA vakcinų padalinio vadovas dr. Vinay Prasad, peržiūrėjęs 96 mirč...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 22:11 FDA ketina pridėti griežčiausią saugos įspėjimą apie Covid vakcinas
Ar žinote, kad eksperimentiniai COVID skiepai, kurie buvo primesti milijonams žmonių per vadinamąją „pandemiją“, pagaliau sulauks griežčiausio FDA įspėjimo? Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija (FDA) ruošiasi pridėti „juodosios dėžutės“...

Skaityti daugiau

2025-12-13 laikas 13:20 Paslėptas Pavojus Kavos Puodelyje: Vėžį Sukeliantys Toksinai Net Ekologiškoje Kavoje!

Kava – vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje, vertinamas už kofeino energiją ir nepakartojamą skonį. Tačiau ar žinote, kad ji slepia tamsią pusę? Naujausias 2025 m. rugpjūčio tyrimas, atliktas „Clean Label Project“, atskleidė šok...

Skaityti daugiau