- 09.01.2017
- 0.0 Reitingas
- 13820 Peržiūros
- Komentarai
Pieno sudėtyje esančiam cukrui, vadinamam laktozei, reikia specialaus enzimo laktazės, kad jis galėtų pro žarnų sieneles patekti į kraujotaką. Kai esame kūdikiai, mūsų organizme šio enzimo gaminama pakankamai, kas leidžia mums pasisavinti motinos pieną. Tačiau šalyse, kur pieno istoriškai vartojama labai mažai (pavyzdžiui, Kinijoje ir Japonijoje), šis enzimas organizme nustoja gamintis beveik iš karto, kai vaikas yra atjunkomas. O šalyse, kur pieno žmonės vartoja daug, suaugusiųjų organizme ir toliau gaminama laktazė. Ir tik maždaug 5 proc. žmonių tokiose šalyse netoleruoja pieno.
Pienas yra naudingas dėl jo sudėtyje esančių baltymų, kalcio, fosforo, B grupės vitaminų ir jodo. Jį toleruojantys žmonės susilaukia daugiau sveikesnių palikuonių nei tie, kurie netoleruoja pieno. Dažniausiai laktozės netoleravimo simptomai yra pilvo pūtimas ir viduriavimas. Tad jeigu tokių simptomų nejaučiate, galite drąsiai vartoti pieno.
Fermentuoti pieno produktai skatina organizme daugintis bakterijas, kurios padeda suskaldyti piene esančią laktozę. Tokiu atveju pieno netoleruojantys žmonės gali gauti jo turimų maistingųjų medžiagų. Šiais laikais laktozės netoleruojantys žmonės drąsiai gali gerti kefyro. Tad jeigu kas nors jums yra sakęs, kad žmonės nėra prisitaikę vartoti pieno produktų, tokie žmonės yra neteisūs. Taip pat netiesa, kad pienas organizme skatina uždegimą ar rūgštingumą.
Pastebėta, kad šalyje, kur pieno suvartojama labai mažai dėl mitybos tradicijų - Kinijoje ar Japonijoje - klubikaulio lūžių yra 150 proc. daugiau nei Amerikoje ar Europoje. Faktas yra tas, kad kalcio kiekis tiriamas suaugusiųjų organizme, o kaulų tvirtumą iš tiesų lemia vaikystės ir paauglystės mityba. Mokslininkai yra pastebėję, kad pienui alergiškų vaikų kaulai yra silpnesni. Ir įdomiausia, kad pienui alergiškų vaikų, kuriems duodama kalcio iš kitų šaltinių, kaulai dėl to netvirtėja, kas rodo, kad kalcio turinčių pieno pakaitalų nepakanka vaikų kaulų tankiui padidinti.
Nors pieno vartojantiems suaugusiems kaulų lūžių rizika nemažėja, bet su pienu jie gauna kitų svarbių maisto medžiagų. Pieną pakeitus kitais kalcio šaltiniais, kaip žalios lapinės daržovės ar sojų pienas, žmogus gauna mažiau baltymų, kalio, magnio, fosforo, riboflavino vitamino A ir vitamino B12. Pienas ir jo produktai taip pat yra puikus amino rūgščių, padedančių atsistatyti raumenims, šaltinis.
Tad galima daryti išvadą, kad pienas yra labai vertingas produktas, su kuriuo gauname daug naudingų maisto medžiagų, kurių būtų sunku gauti su kitais maisto produktais.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau