- 05.01.2017
- 0.0 Reitingas
- 4713 Peržiūros
- Komentarai
Į klausimus mums atsako gydytoja dietologė Laura Romeraitė.
„Fosforas ypatingai svarbus mūsų organizmui, jis palaiko šarmų rūgščių balansą, taip pat yra reikalingas kaulų bei dantų struktūrai palaikyti, nes yra sudedamoji jų dalis, todėl pagreitina ir kaulų gijimą jiems lūžus. Fosforo junginiai yra DNR ir RNR, kuriose saugoma genetinė informacija, sudedamoji dalis. Organizme jie dalyvauja genetinės informacijos bei energijos perdavimo procesuose.
Fosforas labai svarbus ir sportuojant ar užsiimant aktyvia fizine veikla, nes formuoja raumeninį audinį bei dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose. Norėčiau priminti, jog žindančioms moterims šis mineralas yra būtinas, nes atlieka svarbų vaidmenį pieno gamyboje. Taip pat fosforas dalyvauja kalcio, magnio, cinko, vitamino D ir jodo apykaitoje“,- teigia dietologė L. Romeraitė.
Galime tvirtai teigti: fosforas – gyvybiškai svarbus mineralas, tačiau kur mums jo rasti? Galbūt privalome vartoti kokius maisto papildus, vitaminus? „Šio mineralo gausu daugelyje kasdienio raciono produktų, tikrai nebūtina jo ieškoti vaistinėse. Fosforo gauname kartu su ryžiais, avižomis, miežinėmis kruopomis, moliūgų sėklomis bei saulėgrąžomis, taip pat ir pieno produktais, kiaušiniais, žuvimi, pupelėmis, žirniais, jautiena ir kt.“, - sako dietologė.
Saikas – visur galiojanti taisyklė
Tenka girdėti, kad fosforo rūgštis silpnina žmogaus kaulų sistemą, turi įtakos padažnėjusiems kaulų lūžiams ir pažeidimams, netgi gali sukelti osteoporozę. „Osteoporozės rizika atsiranda tik esant labai dideliam fosforo pertekliui organizme, o tai nutinka itin retai, beje, kaip ir fosforo trūkumas, jis galimas tik tada, kai žmogus badauja, ar laikosi ekstremalių dietų. Organizmas yra gan gerai prisitaikęs reguliuoti fosforo kiekį. Visgi noriu atkreipti dėmesį, kad labai svarbu, jog fosforas būtų gaunamas tinkamu santykiu su kalciu. Su maistu bei gėrimais gaunamo kalcio ir fosforo santykis turėtų būti 1,5-1. Tačiau išlaikyti tokį santykį gan sunku, nes daugelyje produktų fosforo žymiai daugiau nei kalcio, tad vertėtų pasirūpinti, kad pastarojo organizme netrūktų“,- įspėja gydytoja dietologė.
Ji primena: „Visus, net ir pačius sveikiausius produktus reikia vartoti saikingai. Mityba turi būti subalansuota bei įvairi, kad užtikrintume daugiau nei 40-ies organizmui reikalingų medžiagų gavimą su maistu kasdien. Gerai savijautai, nuotaikai ir darbingumui užtikrinti svarbus ir fizinis aktyvumas. Atšilę orai – puiki proga ne tik paįvairinti mitybą sezoninėmis gėrybėmis, bet ir pasivažinėti dviračiais, daugiau pasivaikščioti, saikingai pasimėgauti saulės spinduliais. Tad vadovautis reikėtų ne mitais ir nuogąstavimais, o sveiku protu ir kokybiškos gyvensenos principais“.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau