- 14.04.2017
- 0.0 Reitingas
- 10292 Peržiūrų
- Komentarai
Naudinga informacija! Paprastas patiekalas, bet naudingas!
Kiekvienas iš mūsų mėgsta raugintus kopūstus, kiekvienas savo šeimoje turi raugintų kopūstų paruošimo receptus. Kaip paaiškėjo, tai ne tik skanus maistas, bet ir naudingas!
Rauginti kopūstai - smulkiai supjaustyti kopūstai, kurie fermentuojasi įvairiomis pieno rūgšties bakterijomis.
Ar žinote, kad raugintuose kopūstuose gausu vitaminų A, B, C, K, PP, flavonoidų, mikroelementų? Jie išsiskiria tuo, kad labai ilgai negenda ir tuo pačiu geba išsaugoti jau minėtą vitaminą C, kuris yra puikus gelbėtojas nuo avitaminozės, stiprina imunitetą, gražina odą. Kopūstuose jis išsilaiko tiek vienas, tiek skirtinguose cheminiuose junginiuose ir netgi verdant sriubą (iki 50 proc.)! Raugintuose kopūstuose dar yra kalcio, magnio, cinko, kalio, fosforo, silicio, boro... O jeigu paminėtume, kad šis valgis pasižymi uždegimo slopinamuoju, antibakteriniu, skausmą malšinančiu, antivėžiniu, organizmą ir imunitetą stiprinančiu, nuo virusų ir bakterijų saugančiu poveikiu, greičiausiai ne vienam kiltų noras paskanauti jų jau dabar pat.
Jie turi ilgą galiojimo laiką ir savitą rūgšties skonį: rezultatas nuo pieno rūgšties, kuri pasigamina, fermentacijos būdu kopūstuose. Toks kopūstų tipas yra stebėtinai naudingas, kuris gali pagerinti sveikatą.
Pagrindiniai raugintų kopūstų privalumai sveikatai:
Rauginti kopūstai gerina virškinimą. Raugintuose kopūstuose yra daug ląstelienos, kuri svarbi virškinimui. Ląsteliena gali padėti išvengti daugelio virškinimo problemų, tokių kaip vidurių užkietėjimas, mėšlungis, pilvo pūtimas. Juose esančios natūralios rūgštys valo žarnyną, šalina toksinus ir kitas nuodingas, organizmą teršiančias medžiagas, padeda apsisaugoti nuo įvairias ligas sukeliančių bakterijų. Reguliariai naudojant raugintus kopūstus gali išvengti skrandžio ir žarnyno vėžio.
Stiprina imuninę sistemą. Vos 300 g raugintų kopūstų ir jūs patenkinsite vitamino C dienos normą. O tai, kaip visi puikiai žinome, žiemos metu tikrai pravers, kai siaučia ligos ir silpsta imunitetas. Didelis kiekis vitamino C, taip pat regeneruoja ląsteles, skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir stimuliuoja kolageno gamybą.
Jie pagerina širdies sveikatą. Rauginti kopūstai stiprina širdies raumenį, normalizuoja cukraus, cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat jie puikiai tinka tiems, kurie kenčia nuo sulėtėjusios medžiagų apykaitos, cukrinio diabeto, besirūpinantiems širdies ir kraujagyslių sistema.
Užkerta kelią vėžiui. Raugintuose kopūstuose yra stiprūs antioksidantai, kurie gali kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir apsaugo nuo daugelio vėžio rūšių. Kai kurių tyrėjų nuomone, rauginti kopūstai netgi turi medžiagų, stabdančių piktybinių auglių formavimąsi.
Rūpinatės dailia figūra? Galite ramiai valgyti raugintus kopūstus, kadangi 100 g tėra 27 kcal.
Tie, kurie kenčia nuo sumenkusio apetito, taip pat turėtų su malonumu kirsti raugintus kopūstus. Jie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, neapkrauna organizmo, tačiau pasotina ilgam.
Raugintų kopūstų rūgštymas – ne prastesnis nei patys kopūstai. Jis vartojamas sergant diabetu, tulžies pūslės uždegimu, ateroskleroze, esant nutukimui. Pasak išbandžiusiųjų, skaniausia rūgštymą maišyti su pomidorų sultimis santykiu 1:1 ir gerti tris kartus per dieną prieš valgį. Šis skystimas padeda ir tuomet, jeigu laukiantis kamuoja nemalonioji toksikozė. Vyrai irgi neturėtų vengti šio gėrio: rūgštymas puikiai tinka prostatos veiklos profilaktikai ir padeda išsaugoti potenciją iki gilios senatvės!
Padidina energijos kiekį. Rauginti kopūstai turi geležies, todėl šie kopūstai gali padidinti jūsų energijos kiekį, pagerins kraujotaką ir medžiagų apykaitą. Padeda apsisaugoti, išvengti anemijos, kovoti su nuovargiu ir galvos skausmu.
Stiprina kaulus. Šioje maisto rūšyje, taip pat gausu vitamino K, kuris gali sustiprinti kaulus, stimuliuojant baltymų gamybą, kuris yra atsakingas už kaulų mineralizacijos gamybą. Tokiu būdu, vitaminas K apsaugo nuo ligų, kaip osteoporozės atsiradimo.
Sumažina uždegimą. Raugintuose kopūstuose yra gausu antioksidantų, kurie mažina viso kūno uždegimą. Galite išvengti daugelį uždegiminių procesų.
Pagerina regėjimą ir odos sveikatą. Kopūstuose yra gausu vitamino A, kuris yra būtinas mūsų regėjimui ir sveikai odai. Šiuo vitamino pagalba galite išvengti su amžiumi susijusių dėmių degeneracijos ir kataraktos, be to sumažinti raukšlių atsiradimą.
Tačiau kai kuriems reikėtų vengti raugintų kopūstų, ypač, jeigu skundžiatės padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, kasos, tulžies sutrikimais, inkstų nepakankamumu, hipertonija.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau