Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Spalio » 8

Kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą

Ruduo – kopūstų derliaus metas. Kopūstai – vienos iš pagrindinių mūsų daržovių. Jie nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis. Apie šias savybes rašė garsusis antikos laikų gydytojas Hipokratas, graikų filosofas Aristotelis ir romėnų istorikas Katonas. Jau tais laikais kopūstais buvo gydomos virškinimo organų, kepenų, blužnies, sąnarių ligos, egzema, pūliuojančios žaizdos ir opos.

Kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą

Baltagūžiai kopūstai

Baltagūžiuose kopūstuose yra angliavandenių, celiuliozės, baltymų, organinių rūgščių, fitoncidų, fermentų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, chloro, sieros, jodo, geležies, magnio, kobalto, vario, cinko), pektinų, eterinio aliejaus, aminorūgščių. Juose yra beveik visas rinkinys vitaminų, būtinų normaliai žmogaus gyvybinei veiklai: provitamino A, vitaminų C, D, K, U, P, PP ir B grupės vitaminų.

Pasak mokslininkų, kopūstuose yra ypač vertingo vitamino U, gerinančio žarnyno veiklą, padedančio gydyti gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, būtino gydant hepatitą ir kolitą (šiuo atveju kopūstų negalima sūdyti). Vitaminai kopūstuose pasiskirstę netolygiai: viršutiniuose lapuose jų yra 2 kartus daugiau nei vidiniuose, tačiau juose gali būti daugiau nitratų, tad geriau jų nevartoti. Vitaminų gausa ypač išsiskiria kopūstų sultys ir rauginti kopūstai. Sultys pasižymi mikrobų naikinamuoju ir uždegimo slopinamuoju poveikiu, todėl yra veiksmingos gydant žaizdas ir trofines opas. Vartojant kopūstus dažnai pasireiškia meteorizmas, tad patariama juos vartoti drauge su petražolėmis, kmynais, krapais.

Gydomosios savybės

* Baltagūžiai kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą. Valgyti kopūstų ar gerti jų sulčių sveika, kai organizmas apnuodytas radioaktyviomis medžiagomis. Šviežias baltagūžių kopūstų sultis laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3 paras, nes ilgiau laikomos jos praranda savo gydomąsias savybes.
* Kopūstai ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą ir vartojami kamuojant nemigai bei pagirioms. Be to, šios daržovės malšina galvos skausmus. Jei skauda galvą, ant kaktos uždėkite sumaigytų kopūstų lapų kompresą.
* Baltagūžiuose kopūstuose esantys fitoncidai pasižymi bakterijų naikinamuoju poveikiu, jiems neatsparūs net auksiniai stafilokokai, tuberkuliozės lazdelės ir kai kurie kiti mikrobai.
* Kalis, esantis kopūstuose, gerina širdies darbą.
* Baltagūžių kopūstų sultimis patariama gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, onkologines, kepenų ir blužnies ligas bei dažną vidurių užkietėjimą. Šiltų nesūdytų šviežių sulčių gerkite po pusę stiklinės 2 ar 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Kopūstuose esanti ląsteliena gerina žarnyno motoriką ir teigiamai veikia naudingąją mikroflorą, skatina cholesterolio pertekliaus šalinimą iš organizmo, stabdo aterosklerozės vystymąsi.
* Kopūstų patariama vartoti valgant riebaus maisto, nes juose gausu cholino, padedančio lengviau suvirškinti riebalus, nepakenkiant kepenims ir tulžies pūslei.
* Gūžiniai kopūstai laisvina užkietėjusius vidurius, gydo hemorojų. Jei užkietėjus viduriams išberia odą, gerkite kopūstų sulčių.
* Švieži kopūstų lapai (subraižyti šakute), uždėti ant skaudančių kūno vietų, malšina skausmus sergant artritu, poliartritu, reumatu ar podagra. Be to, tokie kopūstų lapų kompresai greitina žaizdų gijimą. Kompresą laikykite 3–4 val., paskui kopūstlapius pakeiskite naujais.
* Nuo seno teigiama, jog kopūstų lapų nuoviras veiksmingai stiprina akis, gydo nemigą, malšina kosulį ir padeda atgauti balsą užkimus. Kelis kopūstų lapus nuplaukite šaltu vandeniu ir virkite tol, kol suvirs, tada palikite atvėsti. Taip paruoštų kopūstų lapų po truputį valgykite 3 ar 4 kartus per dieną. Užgerkite kopūstų nuoviru.
* Kopūstai malšina uždegiminius procesus, naikina kenksmingąsias bakterijas, todėl padeda panaikinti daugelį kosmetinių odos defektų. Smulkūs veido spuogai pranyks, jei ant veido dėsite karštame vandenyje išmirkytų kopūstų lapų kompresus.

Dėmesio! Kopūstus atsargiau vartoti patariama žmonėms, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas padidėjęs, viduriuojant, sergant uždegiminėmis inkstų ligomis. Prieš gydantis kopūstais reikėtų pasitarti su gydytoju.

Naudingiausi – žiediniai kopūstai

Pasak amerikiečių dietologų, žiediniai kopūstai (kalafiorai) – naudingiausios daržovės pasaulyje, nes juose yra iš esmės visų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų. Šiose daržovėse taip pat yra nemažai aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas negamina. Žiediniai kopūstai puikiai tinka įvairioms salotoms, sriuboms, garnyrams ruošti. Juos geriausia vartoti žalius (termiškai neapdorotus), bet galima ir trumpai pavirti, patroškinti ar pakepti.

Šiuos kopūstus gana lengvai įsisavina žmogaus organizmas (lengviau nei baltagūžius), todėl jų patariama valgyti vaikams, ligoniams ir senjorams. Žiedinių kopūstų, kaip dietinio produkto, rekomenduojama vartoti tiems, kurie skundžiasi dažnais virškinamojo trakto veiklos sutrikimais.
Žiediniai kopūstai – tikras vitaminų aruodas. Jei kasdien suvalgysite 50 g šių kopūstų, visiškai apsirūpinsite vitaminu C. Jo žiediniuose kopūstuose yra 2 kartus daugiau nei baltagūžiuose. Šiuose kopūstuose taip pat gausu akims ir odai reikalingo vitamino A, juose esantys B grupės vitaminai stiprina širdies ir kraujagyslių bei centrinę nervų sistemas, o vitaminas K saugo nuo uždegiminių procesų, kenkiančių kraujagyslėms ir kraujotakai.

Kalafiorai – vienos maistingiausių daržovių, juose ypač gausu baltymų. Be to, šiose daržovėse gausu ir geležies, kalcio, kalio, fosforo druskų, įvairių fermentų ir kitų naudingų medžiagų.

Gydomosios savybės

* Žiediniuose kopūstuose esančios
medžiagos veiksmingai gerina inkstų veiklą, mažina kraujospūdį.
* Jungtinių Amerikos Valstijų medikai nustatė, jog šie kopūstai – puiki vėžio profilaktikos priemonė. Jie stabdo vėžio ląstelių augimą, saugo nuo onkologinių ligų storąją ir tiesiąją žarnas. Be to, šalina iš organizmo toksines medžiagas.
* Žiediniuose kopūstuose yra cholino, dalyvaujančio riebalų apykaitoje ir saugančio kraujagysles nuo aterosklerozės, kepenis – nuo suriebėjimo. Šių daržovių patariama valgyti pasireiškus aterosklerozei ir šios ligos profilaktikos tikslais.
* Specialistai rekomenduoja vartoti kalafiorų žarnyno, kepenų, tulžies pūslės ligomis sergantiems ir nutukusiems žmonėms.
* Žiediniai kopūstai stiprina kraujagysles, kraujyje mažina blogojo cholesterolio kiekį, todėl saugo nuo galimų širdies, miokardo infarkto ir insulto priepuolių.

Kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-08-27 laikas 09:34 Receptai Riebių plaukų priežiūra. Liaudiški patarimai plaukų gydymui

Riebių plaukų priežiūra liaudies medicinoje, Riebių plaukų priežiūra, receptai plaukų priežiūrai, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

...

Skaityti daugiau

2020-02-23 laikas 13:39 Receptai Pyragas „Auksinis Marmuras“ (Be Miltų Ir Manų)
Kepame 170 laipsnių temperatūroje 50 min. Gatavą pyragą pilnai ataušiname formoje, po to taip pat formoje dedame į šaldytuvą 2-3 val. Degustuojame šaltą.

Skaityti daugiau

2019-06-26 laikas 21:32 Receptai Šviežios bulvės kepimo popieriuje. Kažkas naujo tavo virtuvėje!
Skanus šviežių bulvių patiekalas. Jis labai paprastas ir labai skanus. Aš savaite valgau tokias bulves ir dar neatsibodo. Kvapnios bulvės su apskrudusia odele ir minkštu vidumi. Labai skanu!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-24 laikas 11:43 Kodėl SSRS geležinkelių konduktoriai į arbatą dėjo sodos? Moksliniai paaiškinimai
Kodėl SSRS laikais į arbatą buvo dedama soda? Sužinokite mokslinius paaiškinimus ir praktines priežastis, kurios formavo šią unikalią tradiciją.

Skaityti daugiau

2025-07-24 laikas 11:25 Tiesa ar melas: Kaip savivertė ir asmeninės ribos formuoja mūsų santykius
Sužinokite, kaip savivertė ir asmeninės ribos formuoja jūsų santykius. Praktiniai patarimai ir moksliniai paaiškinimai padės pakeisti toksiškų santykių ciklą. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kaip mūsų vidiniai įsitikinimai ir elgesio modeliai formuoja...

Skaityti daugiau

2025-07-22 laikas 21:11 Tiesa ar melas: Kaip sąmoningai kurti laimingus santykius?
Sužinokite, kaip sąmoningai kurti laimingus santykius! Praktiniai žingsniai ir moksliniai patarimai padės atrasti harmoniją ir meilę. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip mokslas ir psichologija padeda suprasti santykių kūrimo procesą, ir pateiksime p...

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:21 Jungtinės Karalystės migrantų viešbutyje kilo protestai po to, kai prieglobsčio prašytojas buvo apkaltintas seksualiniais nusikaltimais
Demonstracija virto smurtiniais neramumais prie „The Bell Hotel“ viešbučio po to, kai buvo suimtas Etiopijos prieglobsčio prašytojas, apkaltintas seksualine prievarta prieš moksleivę ir moterį Eppingo miesto centre....

Skaityti daugiau

2025-07-21 laikas 08:02 Ką apie jus pasakoja jūsų akių spalva? Moksliniai faktai ir hipotezės
Švedijos Erebro universiteto studijos, rodo, kad genai, lemiantys rainelės spalvą, taip pat daro įtaką smegenų priekinės dalies formavimuisi, kuri atsakinga už mūsų elgesį ir asmenybės bruožus. Šiame straipsnyje gilinsimės į tai, kaip akių spalva sie...

Skaityti daugiau