Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Spalio » 8

Kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą

Ruduo – kopūstų derliaus metas. Kopūstai – vienos iš pagrindinių mūsų daržovių. Jie nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis. Apie šias savybes rašė garsusis antikos laikų gydytojas Hipokratas, graikų filosofas Aristotelis ir romėnų istorikas Katonas. Jau tais laikais kopūstais buvo gydomos virškinimo organų, kepenų, blužnies, sąnarių ligos, egzema, pūliuojančios žaizdos ir opos.

Kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą

Baltagūžiai kopūstai

Baltagūžiuose kopūstuose yra angliavandenių, celiuliozės, baltymų, organinių rūgščių, fitoncidų, fermentų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, chloro, sieros, jodo, geležies, magnio, kobalto, vario, cinko), pektinų, eterinio aliejaus, aminorūgščių. Juose yra beveik visas rinkinys vitaminų, būtinų normaliai žmogaus gyvybinei veiklai: provitamino A, vitaminų C, D, K, U, P, PP ir B grupės vitaminų.

Pasak mokslininkų, kopūstuose yra ypač vertingo vitamino U, gerinančio žarnyno veiklą, padedančio gydyti gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, būtino gydant hepatitą ir kolitą (šiuo atveju kopūstų negalima sūdyti). Vitaminai kopūstuose pasiskirstę netolygiai: viršutiniuose lapuose jų yra 2 kartus daugiau nei vidiniuose, tačiau juose gali būti daugiau nitratų, tad geriau jų nevartoti. Vitaminų gausa ypač išsiskiria kopūstų sultys ir rauginti kopūstai. Sultys pasižymi mikrobų naikinamuoju ir uždegimo slopinamuoju poveikiu, todėl yra veiksmingos gydant žaizdas ir trofines opas. Vartojant kopūstus dažnai pasireiškia meteorizmas, tad patariama juos vartoti drauge su petražolėmis, kmynais, krapais.

Gydomosios savybės

* Baltagūžiai kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą. Valgyti kopūstų ar gerti jų sulčių sveika, kai organizmas apnuodytas radioaktyviomis medžiagomis. Šviežias baltagūžių kopūstų sultis laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3 paras, nes ilgiau laikomos jos praranda savo gydomąsias savybes.
* Kopūstai ramina sudirgusią centrinę nervų sistemą ir vartojami kamuojant nemigai bei pagirioms. Be to, šios daržovės malšina galvos skausmus. Jei skauda galvą, ant kaktos uždėkite sumaigytų kopūstų lapų kompresą.
* Baltagūžiuose kopūstuose esantys fitoncidai pasižymi bakterijų naikinamuoju poveikiu, jiems neatsparūs net auksiniai stafilokokai, tuberkuliozės lazdelės ir kai kurie kiti mikrobai.
* Kalis, esantis kopūstuose, gerina širdies darbą.
* Baltagūžių kopūstų sultimis patariama gydyti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, onkologines, kepenų ir blužnies ligas bei dažną vidurių užkietėjimą. Šiltų nesūdytų šviežių sulčių gerkite po pusę stiklinės 2 ar 3 kartus per dieną prieš valgį.
* Kopūstuose esanti ląsteliena gerina žarnyno motoriką ir teigiamai veikia naudingąją mikroflorą, skatina cholesterolio pertekliaus šalinimą iš organizmo, stabdo aterosklerozės vystymąsi.
* Kopūstų patariama vartoti valgant riebaus maisto, nes juose gausu cholino, padedančio lengviau suvirškinti riebalus, nepakenkiant kepenims ir tulžies pūslei.
* Gūžiniai kopūstai laisvina užkietėjusius vidurius, gydo hemorojų. Jei užkietėjus viduriams išberia odą, gerkite kopūstų sulčių.
* Švieži kopūstų lapai (subraižyti šakute), uždėti ant skaudančių kūno vietų, malšina skausmus sergant artritu, poliartritu, reumatu ar podagra. Be to, tokie kopūstų lapų kompresai greitina žaizdų gijimą. Kompresą laikykite 3–4 val., paskui kopūstlapius pakeiskite naujais.
* Nuo seno teigiama, jog kopūstų lapų nuoviras veiksmingai stiprina akis, gydo nemigą, malšina kosulį ir padeda atgauti balsą užkimus. Kelis kopūstų lapus nuplaukite šaltu vandeniu ir virkite tol, kol suvirs, tada palikite atvėsti. Taip paruoštų kopūstų lapų po truputį valgykite 3 ar 4 kartus per dieną. Užgerkite kopūstų nuoviru.
* Kopūstai malšina uždegiminius procesus, naikina kenksmingąsias bakterijas, todėl padeda panaikinti daugelį kosmetinių odos defektų. Smulkūs veido spuogai pranyks, jei ant veido dėsite karštame vandenyje išmirkytų kopūstų lapų kompresus.

Dėmesio! Kopūstus atsargiau vartoti patariama žmonėms, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas padidėjęs, viduriuojant, sergant uždegiminėmis inkstų ligomis. Prieš gydantis kopūstais reikėtų pasitarti su gydytoju.

Naudingiausi – žiediniai kopūstai

Pasak amerikiečių dietologų, žiediniai kopūstai (kalafiorai) – naudingiausios daržovės pasaulyje, nes juose yra iš esmės visų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų. Šiose daržovėse taip pat yra nemažai aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas negamina. Žiediniai kopūstai puikiai tinka įvairioms salotoms, sriuboms, garnyrams ruošti. Juos geriausia vartoti žalius (termiškai neapdorotus), bet galima ir trumpai pavirti, patroškinti ar pakepti.

Šiuos kopūstus gana lengvai įsisavina žmogaus organizmas (lengviau nei baltagūžius), todėl jų patariama valgyti vaikams, ligoniams ir senjorams. Žiedinių kopūstų, kaip dietinio produkto, rekomenduojama vartoti tiems, kurie skundžiasi dažnais virškinamojo trakto veiklos sutrikimais.
Žiediniai kopūstai – tikras vitaminų aruodas. Jei kasdien suvalgysite 50 g šių kopūstų, visiškai apsirūpinsite vitaminu C. Jo žiediniuose kopūstuose yra 2 kartus daugiau nei baltagūžiuose. Šiuose kopūstuose taip pat gausu akims ir odai reikalingo vitamino A, juose esantys B grupės vitaminai stiprina širdies ir kraujagyslių bei centrinę nervų sistemas, o vitaminas K saugo nuo uždegiminių procesų, kenkiančių kraujagyslėms ir kraujotakai.

Kalafiorai – vienos maistingiausių daržovių, juose ypač gausu baltymų. Be to, šiose daržovėse gausu ir geležies, kalcio, kalio, fosforo druskų, įvairių fermentų ir kitų naudingų medžiagų.

Gydomosios savybės

* Žiediniuose kopūstuose esančios
medžiagos veiksmingai gerina inkstų veiklą, mažina kraujospūdį.
* Jungtinių Amerikos Valstijų medikai nustatė, jog šie kopūstai – puiki vėžio profilaktikos priemonė. Jie stabdo vėžio ląstelių augimą, saugo nuo onkologinių ligų storąją ir tiesiąją žarnas. Be to, šalina iš organizmo toksines medžiagas.
* Žiediniuose kopūstuose yra cholino, dalyvaujančio riebalų apykaitoje ir saugančio kraujagysles nuo aterosklerozės, kepenis – nuo suriebėjimo. Šių daržovių patariama valgyti pasireiškus aterosklerozei ir šios ligos profilaktikos tikslais.
* Specialistai rekomenduoja vartoti kalafiorų žarnyno, kepenų, tulžies pūslės ligomis sergantiems ir nutukusiems žmonėms.
* Žiediniai kopūstai stiprina kraujagysles, kraujyje mažina blogojo cholesterolio kiekį, todėl saugo nuo galimų širdies, miokardo infarkto ir insulto priepuolių.

Kopūstai stiprina organizmą ir imunitetą

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.06.2019 laikas 21:34 Receptai Pyragėliai su obuolių įdaru

Skanūs, lengvai ir greitai pagaminami, pyragėliai su obuolių įdaru. Gaminame. Pyragėliai su obuolių įdaru

Skaityti daugiau

27.08.2018 laikas 07:51 Receptai Liaudiški patarimai sklerozes gydymui
Sklerozė liaudies medicinoje, Sklerozė, liaudiškomis priemonėmis, receptai nuo sklerozės, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

30.11.2019 laikas 18:36 Receptai Geriausia bandelių tešla. Kaip ją pagaminti?
Mano šeima mėgsta kepti bandeles. Jų paruošimui naudoją specialią tešlą. Ji gaminama iš dviejų komponentų: tešlos ir mielių mišinio. Norėdami pasigaminti mielių mišinį reikia 50 ml vandens ir vieno arbatinio šaukštelio cukraus....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.12.2024 laikas 21:26 Storosios žarnos valymas nuo toksinų: 1 paprastas receptas
Virškinimo sistemos problemos, tokios kaip dirgliosios žarnos sindromas ar lėtinis vidurių užkietėjimas, yra vis labiau paplitusios. Daug žmonių ieško natūralių būdų, kaip pagerinti savo savijautą ir išvalyti gaubtinę žarną. Šiame straipsnyje pristat...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 19:19 Stebuklingas svorio metimas tinginiams: imbiero mišinys
Naujausi Kinijos mokslininkų tyrimai atskleidžia revoliucingus atradimus apie litocholinę rūgštį, natūraliai gaminamą organizme. Šis junginys, kuris pasireiškia, kai organizmas patiria badavimo būseną, gali tapti raktu į senėjimo procesų sulėtėjimą i...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:40 Kaip Neužversti Artimųjų Savo Negatyvumu?

Kiekvienas iš mūsų susiduria su iššūkiais ir sunkumais gyvenime, tačiau kaip mes juos sprendžiame, gali reikšmingai paveikti mūsų santykius su artimaisiais. Pagalbos ieškojimas yra natūralus, tačiau svarbu žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad neap...

Skaityti daugiau

21.12.2024 laikas 11:06 Atleidimas: Kelias į Emocinę Laisvę ir Ramybę
Atleidimas – tai galinga savybė, leidžianti mums išsilaisvinti nuo praeities skausmų ir nuoskaudų. Nors dažnai manome, kad atleidimas yra susijęs su kitais, iš tiesų jis labiausiai veikia mus pačius. Šiame straipsnyje nagrinėsime atleidimo procesą, j...

Skaityti daugiau

20.12.2024 laikas 18:37 Gyvenimas dviese: kinė 5 metus apsimetinėjo savo mirusia seserimi
Šeimos ryšiai kartais gali būti tokie sudėtingi, kad net tragiškos aplinkybės skatina mus ieškoti neįprastų sprendimų. Kinijos internetas šiuo metu mirga nuo Annie Niu pasakojimo apie tai, kaip ji penkerius metus slėpė savo sesers dvynės mirtį nuo se...

Skaityti daugiau