Žmonės kvailėja

Per pastaruosius 20 tūkstančių metų vidutinis vyro smegenų tūris visame pasaulyje sumažėjo nuo 1500 iki 1350 kubinių centimetrų - išgaravo teniso kamuoliuko dydžio smegenų dalis. Moterų smegenys irgi sumažėjo panašiu santykiu.

Jeigu mūsų smegenys nyks tokia sparta dar 20 tūkstančių metų, jos priartės prie Homo erectus smegenų dydžio.

Šio prieš milijoną metų gyvenusio mūsų protėvio smegenų tūris buvo tik 1100 kubinių centimetrų.

Misūrio universiteto kognityvinių mokslų daktaras Davidas Geary perspėja, kad jo mintis gali būti ne pati maloniausia, tačiau, jo nuomone, geriausiai smegenų mažėjimą paaiškina idiokratijos teorija. „Idiokratija“ yra 2006 metų režisieriaus Mike’o Judge’o filmas, kuriame paprastas mūsų laikų vyrukas yra užmigdomas ir atsibunda po penkių šimtų metų. Tame laike jis yra neabejotinai protingiausias žmogus visoje sukvailėjusioje planetoje.

Žmonės kvailėja

D. Geary nuomone, idiokratija yra įvykusi būtent dabar, XXI amžiuje.

Ši mintis D. Geary’ui šovė į galvą visai neseniai, kai kartu su kolega Drew Bailey tyrinėjo, kaip keitėsi kaukolės dydis žmonijai adaptuojantis prie vis sudėtingesnės socialinės aplinkos prieš 1 900 000-10 000 metų. Kadangi šiuo laikotarpiu žmonės neturėjo rašto, tyrinėtojai neturėjo žinių apie tuometinę mūsų protėvių socialinę aplinką, todėl socialiniu rodikliu pasirinko populiacijos tankį: kuo daugiau žmonių gyvena viename geografiniame regione, tuo intensyvesni mainai ir didesnis darbo pasiskirstymas, maistas renkamas efektyviau, o ryšiai tarp žmonių yra turtingesni ir įvairesni.

D. Geary ir D. Bailey nustatė, kad populiacijos tankis iš tiesų koreliuoja su smegenų dydžiu, bet labai įdomiu būdu. Kai gyventojų būdavo mažai (taip buvo didžiąją dalį mūsų evoliucijos), kaukolės didėdavo, tačiau, jeigu konkrečiame regione žmonių tankis didėdavo, kaukolės dydis imdavo mažėti. Prieš 15-10 tūkstančių metų smegenų dydžio ir kūno masės santykis staiga sumažėjo 3-4 procentais. Ši tendencija pastebėta visame pasaulyje.

Rastos smegenys akmens amžiaus apie 2500 metus

Prieš kelerius metus netoli Heslingtono (Anglija) archeologai rado akmens amžiuje gyvenusio žmogaus smegenis. Jų amžius yra apie 2500 metų, ir mokslininkai jas vadina seniausiomis Europos smegenimis. Apačioje - Heslingtono smegenų savininko kaukolės rekonstrukcija

Mokslininkai padarė radikalią išvadą: visuomenėms sudėtingėjant, smegenys sumažėjo, nes žmonės nebeturėjo būti protingi, kad išgyventų. D. Geary aiškina, kad individai, nesugebantys išgyventi vien savo sumanumu, galėjo išlikti dėl kitų žmonių veiklos, naudodamiesi pirmykšte socialine rūpyba.

D. Geary neteigia, kad mūsų nuožmūs protėviai buvo už mus visa galva protingesni. Vis dėlto, kaip mokslininkas rizikuoja spėti, jeigu kromanjoniečiai užaugtų su šiuolaikinėmis technologijomis ir modernaus švietimo teikiamais privalumais, iš jų išeitų išties sumanūs individai, galbūt protingesni nei mūsų laikų genijai.

„Šie žmonės lėmė kultūrinį sprogimą - mąstymo revoliuciją, dėl kurios atsirado tokios stebinančios saviraiškos formos kaip olų piešiniai, specializuoti įrankiai ir iš kaulų išskaptuotos pirmosios dūdelės", -primena D. Geary.

Mokslininkas vengia vartoti žodį „genijus", kalbėdamas apie mūsų protėvius: „Praktiškai kalbant, - aiškina jis, - mūsų protėviai neprilygo mums protiškai ir kūrybiškai, nes jie neturėjo tokio paties kultūrinio įdirbio. Išsiplėtojus žemės ūkiui, o moderniuose miestuose - ekonominei specializacijai, šviesiausio proto žmonės galėjo sutelkti dėmesį į mokslą, meną ir kitas sritis. Jų senovės protėviai neturėjo mūsų laikų infrastuktūros. Visos pastangos buvo skirtos išgyventi."

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
17.07.2019 laikas 19:49 Receptai – Patiekalai Keptas karpis
Gaminame namuose. Keptas karpis. Karpį išskrodžiame, nuvalome, nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabalėliais. Į gilesnį dubenėlį pilame pieno, beriame druskos, pipirų, išmaišome, sudedame karpio gabaliukus ir paliekame pastov...

Skaityti daugiau

03.01.2018 laikas 14:37 Receptai – Patiekalai Maitinamoji ir drėkinamoji kaukė su medumi
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Medus , Trynius, Aliejus.

Skaityti daugiau

06.10.2019 laikas 18:42 Receptai – Patiekalai Ypatingai Skanus Omletas Prancūziškai

Ypatingas skanus negi profesionalūs virėjai kartais nesugeba pagaminti tinkamai šio patiekalo. Todėl reikia žinoti šio recepto smulkmenas ir paslaptis. Šiandien jūs sužinosite, kaip pagaminti švelnų ir skanų prancūzišką omletą ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau