Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Balandžio » 18

Prieš Velykas – sveika mityba: kuo naudingi grikiai?

Laukdami Velykų norime sveikiau maitintis, atsisakyti kuriam laikui mėsos, numesti nors šiek tiek svorio, bet neprarasti būtinų mūsų organizmui medžiagų. Tad pats laikas prisiminti grikius.

Grikiai pradėti auginti daugiau nei prieš 5 tūkst. metų Azijos šalyse, pirmiausia Šiaurės Indijoje, vėliau Viduriniuose Rytuose, Kaukaze ir tik tada pateko į Europą. Ši kultūra vadinama įvairiausiais pavadinimais: Indijoje grikius vadina juodaisiais ryžiais, Prancūzijoje, Ispanijoje ir Belgijoje – arabiškais grūdais, Graikijoje ir Italijoje – turkiškais grūdais, kai kur – totoriškomis kruopomis. Lietuvą pasiekęs grikių pavadinimas kilo iš Graikijos, kur ši kultūra buvo auginama vienuolynuose.

Ir sotu, ir sveika

Mūsų stalui naudojami grikiai yra sėklos, kurias susmulkinus gauname kruopas. Grikių kruopos yra bene pačios maistingiausios iš visų kruopų, po jų pagal maistingumo vertinimą rikiuojasi avižos. Grikiuose gausu skaidulų, kurios pagerina maisto pasisavinimą, ilgam užtikrina sotumo jausmą, todėl juos ypač mėgsta tie, kurie nori sumažinti kūno svorį.

Dietologijos specialistai ištyrė, kad grikiai pasižymi mažu glikeminiu indeksu, juose esantys sudėtingieji angliavandeniai lėtai absorbuojami į kraują, o tai padeda išvengti didelių cukraus svyravimų kraujyje, todėl veikia kaip diabeto prevencijos priemonė.

Grikiuose yra visų svarbiausių reikalingų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, daug geležies, fosforo, jodo, vitaminų B2, E. Todėl jie gali padėti įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, pagerinti apetitą bei širdies darbą, sumažinti cholesterolio kiekį. Vitaminas B2 ypač naudingas pavargusioms akims, skatina audinių regeneraciją. Grikiai garsėja kaip visavertis mėsos pakaitalas, kurį ypač vertina taupios šeimininkės. 86 proc. grikių kruopų sudaro gerai tirpstantys baltymai. Vertinamas ir geras derinys — grikiai su pienu. Šių produktų maistingosios medžiagos drauge suformuoja dar vertingesnius junginius.

Grikių populiarumas didėja

Tikriausiai nustebsite, kad šiuo metu Lietuvos didžiųjų prekybos įmonių asortimente pirkėjai gali rasti apie 30 rūšių grikių kruopų ir apie 40 iš jų pagamintų produktų. Vien tik prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse pirkėjai per 2018 m. nupirko daugiau kaip 2,2 milijono grikių pakuočių. „Per pastaruosius kelerius metus grikių kruopų paklausa išaugo apie 10 proc. O štai ekologiškų grikių paklausa per metus padvigubėjo. Būtent grikiai ir ryžiai yra labiausiai lietuvių mėgstamos kruopos“, – teigia šio prekybos tinklo maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Anot jo, bene populiariausi produktai: grikių trapučiai su druska, grikių košė su vištiena, grikių miltai bei grikių sėlenos.

Grikius pritaikyti mitybai galima labai įvairiai. Kaip garnyras jie labai tinka prie mėsos patiekalų, tačiau gali būti naudojami ir kaip pagrindinis patiekalas. Maisto žinovai rekomenduoja valgyti pusryčiams mėgstamų grūdų košę – sorų, visagrūdžių avižų, nekepintų grikių ar kitokią. Idealus pavyzdys pusryčiams – sviestu gardinti grikiai. Na, o jeigu košės išvirėte per daug, įdėkite likučius į šaldytuvą – iš jų galima paruošti daug patiekalų. Jie tinka apkepams, troškiniams, maltinukams, blynams ir net pyragams kepti.

grikiai, mityba, sveika mityba

Košė su abrikosais ir pistacijomis

200 g grikių, obuolys, sauja džiovintų abrikosų, 2 šaukštų išlukštentų pistacijų, stiklinė pieno, apie litrą vandens, žiupsnelis duskos.

Puode užvirkite pusę litro vandens kartu su grikiais. Nupilkite vandenį, grikius užpilkite nauju vandeniu ir virkite tol, kol puode vandens beveik nebeliks. Neluptą obuolį supjaustykite mažais gabaliukais, sukapokite abrikosus ir riešutus. Grikiams beveik išvirus į puodą sudėkite obuolį ir abrikosus. Išvirtą košę sudėkite į dubenėlius, apipilkite pienu ir apibarstykite pistacijomis. Galite dar pagardinti cinamonu ir apšlakstyti medumi.

Grikių ir varškės apkepas

200 g grikių, 400 ml pieno, stiklinė vandens, 500 g varškės, 120 g sviesto, 2 kiaušiniai, 5 šaukštai cukraus, 2 saujos razinų, žiupsnelis cinamono, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus, žiupsnelis druskos.

Vandenį pasūdykite, suberkite grikius. Virkite ant silpnos ugnies, įmaišykite sviestą, po to supilkite pieną ir toliau virkite ant mažos ugnies, kol grikiai išbrinks. Palikite košę atvėsti. Tuomet sudėkite pertrintą varškę, išmirkytas razinas, cukrų, prieskonius, įmuškite kiaušinius. Gerai išmaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu ir sukrėskite masę. Kepkite iki 200 ºC temperatūros orkaitėje apie 30–45 min.

Kepta menkė su grikių koše

400–500 g menkės filė, svogūnas, 100 g grikių, 150 ml grietinėlės, 70 g sūrio, žuvies prieskonių, maltų pipirų, druskos, sviesto, petražolių.

Supjaustytą menkę pasūdykite, pabarstykite pipirais ar žuvies prieskoniais, apvoliokite miltais ir apkepkite. Svieste pakepkite supjaustytą svogūną. Išvirkite grikius ir sudėkite į riebalais išteptą kepimo indą, sumaišykite su svogūnais ir susmulkintomis petražolėmis. Ant viršaus sudėkite keptą žuvį, apipilkite grietinėle, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite orkaitėje (140–160 ºC ) 20 min.

Autorius: Giedrė MILKEVIČIŪTĖ, Rašo savaite.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-18 laikas 13:50 Receptai Burnoje tirpstančios bulvytės keptos orkaitėje
Labai skaniai iškeptos bulvės orkaitėje. Jos labai tinka prie kepsnių, kotletų ar kokio iškepto paukščio.

Skaityti daugiau

2019-06-12 laikas 12:08 Receptai Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Pasigaminkime skanias Krabų lazdelės tešloje. Jas tiekiame dar šiltas. Skanaus!

Skaityti daugiau

2017-11-21 laikas 10:28 Receptai Morkos su medumi laringitui gydyti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: morkų, medus

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-06 laikas 12:40 Kapitalizmas be kaukės: tamsioji globalios ekonomikos pusė
Sužinokite, kaip kapitalizmas slepia krizes, korporacijų kontrolę ir galios žaidimus, formuojančius mūsų pasaulį. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip kapitalizmas, remdamasis sąmokslu, korupcija ir prievarta, veikia po paviršiumi. Ar esame pasiruošę ...

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 12:07 Gyvasis Nostradamas: Ar Galime Tikėti Jo Pranašystėmis Apie Pasaulio Chaosą?
Ar galime tikėti „gyvo Nostradamo“ Atos Salome vizijomis apie kibernetines atakas, dolerio žlugimą ir emocinį stebėjimą? Sužinokite, kas gali laukti pasaulio! Šiame straipsnyje gilinsimės į šias vizijas, papildysime jas naujais pavyzdžiais ir paklaus...

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 10:29 Kas pastatė Didžiąją piramidę? Nauji faktai paneigia mitus
Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip kvalifikuoti meistrai, o ne vergai, pastatė šį stebuklą, kokios technologijos buvo naudojamos ir kokios paslaptys vis dar slepiasi piramidės viduje. Ieškokite daugiau apie Didžiąją piramidę....

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 10:15 Mūsų smegenys mato pasaulį 15 sekundžių vėliau nei realybė
Kaip smegenys kuria stabilų pasaulio vaizdą? Sužinokite apie vizualines iliuzijas, serijinę priklausomybę ir jų poveikį kasdieniam gyvenimui!

Skaityti daugiau

2025-07-06 laikas 08:57 Kokie Agurkai Netinka Konservavimui: Paslaptys, Kaip Paruošti Tobulas Žiemos Atsargas
Šiame straipsnyje, remdamiesi ekspertų patarimais ir užsienio šaltiniais, atskleisime, kokie agurkai netinka konservavimui, kaip išsirinkti tinkamus ir kokias klaidas dažniausiai daro net patyrę šeimininkai. Pasiruoškite sukurti tobulas žiemos atsarg...

Skaityti daugiau