Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2023 » Balandžio » 3

Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias norint užmigti?

Prieskoninės žolelės: kokias rinktis peršalus, o kokias norint užmigti

Jei pavasarį ilgitės žalumynų ir vitaminų, atraskite šviežias prieskonines žoleles.  Bazilikas, rozmarinas, čiobrelis, mėta ar kiti prieskoniai ne tik pagardina bei papuošia maistą, bet ir yra naudingi sveikatai. Gausų šviežių žalumynų asortimentą jau galima rasti parduotuvėse.

Rozmarinas. Ši šviežia prieskoninė žolelė – ne tik virtuvės puošmena. Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas. Kulinarijoje ši žolelė nuo senų laikų naudojama gardinant picą, makaronus, apkepus, dera jautienos patiekaluose. Šios žolelės tikrasis skonis atsiskleidžia ją pakaitinus. Bet piktnaudžiauti rozmarinu nereikėtų, mat juo gardinamas patiekalas gali tapti kartokas.

Bazilikas. Džiovintų bazilikų galima rasti bene kiekvienoje virtuvėje, tačiau šį augalą verta auginti ir vazonėlyje. Baziliko lapeliuose gausu vitamino K, jis pasižymi raminančiu poveikiu. Bazilikais gardinti galima įvairiausius patiekalus, tačiau jis ypač tinka itališkuose patiekaluose. Juo gardinami padažai, mėsos patiekalai, makaronai, picos ir apkepai. Žolelės kvapniosios savybės itin priklauso nuo to, kokios veislės augalą nusipirkote: viena veislė patiekalui galite suteikti švelnų mėtų kvapą, kita – citrinos ar anyžių. Kad geriausiai atsiskleistų, baziliku patiekalus gardinti reikėtų prieš pat gamybos pabaigą.

Petražolės ne tik išsiskiria ryškiu skoniu, bet yra itin naudingos sveikatai. Jose esanti folio rūgštis – vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Petražolėmis gardinamos salotos, sriubos, bulvių patiekalai. Petražolės, kitaip nei kitos žolelės, nėra intensyvaus skonio, jas galima  valgyti tiek šviežias, tiek virtas ar troškintas.

Mėta dažniausiai naudojama geriant arbatą ar gardinant kokteilius, jas galima naudoti gaminant padažus, salotas, desertus. Tiesa, mėtos nereikėtų padauginti, mat skonis gali tapti pernelyg intensyvus. Šios žolelės ne tik nuostabiai kvepia, tačiau ir aktyvina smegenų veiklą, gerina atmintį, padeda įveikti peršalimo simptomus.

Pipirmėtė itin naudinga visiems, besirūpinantiems sveikata. Pipirmėtės gerina virškinimą, padeda nuo pykinimo ir net menstruacijų skausmų, jas pravartu vartoti, jei kankina galvos skausmas, užmigti neleidžia stresas. Pipirmėtė suteikia maistui gaivų skonį, tad tinka salotose, gardinti varškės sūrį, daržovių patiekalus bei desertus. Žolelės skonis ir kvapas gana intensyvus, aštrokas, todėl patiekalui gali užtekti vos kelių lapelių.

Čiobrelis. Varvanti nosis, kosulys ir paraudusi gerklė – peršalimo simptomai. Siekiant išvengti šių nemalonių pojūčių, organizmą verta stiprinti įvairiais vitaminais. Čiobrelis – vitaminų A ir C šaltinis, jame gausu vario, geležies. Kulinarijoje čiobrelis naudojamas gardinant mėsos patiekalus, ruošiant sriubas, padažus. Patiekalams žolelė suteikia intensyvų aromatą. Sodraus skonio čiobrelis gali būti vartojamas ir vienas – nuo senų laikų vertinama arbata, gaminama tiek iš šviežių, tiek džiovintų čiobrelių.

Valstietis.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
07.06.2023 laikas 22:18 Receptai | Patiekalai Paprastas varškėčių receptas
Kepiau, labai visa šeima išgyrė. Puikiai gavosi! Tobuliausi pasaulyje varškėčiai. Kitaip net gaminti nebenoriu!

Skaityti daugiau

05.06.2023 laikas 11:12 Receptai | Patiekalai Sveikas datulių pyragas su pilno grūdo miltais, be pridėtinio cukraus
Itin gardus ir sveikas datulių pyragas be pridėtinio cukraus, paruoštas su pilno grūdo miltais. Datulės suteiks ne tik saldumo, bet ir karamelinio skonio. Tikrai vertas viso Jūsų dėmesio receptas. Pamėginkite!

Skaityti daugiau

05.06.2023 laikas 11:06 Receptai | Patiekalai Bulviniai abriedukai (ežiukai) su kiaušiniu ir miltais

Toks bulvinių abriedukų su kiaušiniu ir miltais patiekalas lydi nuo pat mažos vaikystės. Mes juos vadindavome visada abriedukais, kitur jie dar yra vadinami ežiukais. Tikriausiai daugumai neblogai žinomas receptas, nors daug ku...

Skaityti daugiau

07.06.2023 laikas 21:54 Kviečiai stebukladariai (patarimai)
Indijoje daiginti grūdai naudojami maistui nuo senų laikų. Europoje tai pradėta daryti praeito amžiaus šeštajame dešimtmetyje. Daigintų kviečių grūdų tyrimai parodė, kad juose, ypač jų apvalkaluose, yra B grupės vitamino auksono, kuris labai svarbus ...

Skaityti daugiau

07.06.2023 laikas 18:49 Ausų negalavimai (receptai)

Būna nuo stipraus smūgio. Iškart pridengti ausį vatos tamponu, sudrėkintu boro rūgšties tirpalu (1 arbatinis šaukštelis ir stiklinė vandens), ausį aprišti, ligonį paguldyti ant skaudamos pusės, ant galvos uždėti pūslę su ledu arba šaltą pavilgą. B...

Skaityti daugiau

07.06.2023 laikas 18:15 JK vyriausybė oficialiai pripažįsta, kad 92 proc. mirčių sukelia ‘trigubi skiepai’
Jungtinės Karalystės vyriausybė oficialiai paskelbė, kad stulbinantys 92 proc. žmonių, 2022 m. mirusių nuo Kovido, buvo paskiepyti bent trimis mRNA vakcinos dozėmis.

Skaityti daugiau