- 22.03.2019
- 5.0 Reitingas
- 1454 Peržiūrų
- Komentarai
Virškinimo fermentai – vieni dažniausiai vaistinėse perkamų preparatų. Jie populiarūs tiek persivalgymais būdingais šventiniais laikotarpiais, tiek ir įprastomis dienomis – juk sutrikusiu virškinimu žmonės skundžiasi ištisus metus. Vis dėlto virškinimui gerinti skirti vaistai toli gražu nėra nekalti, o vartojami su tam tikrais preparatais gali ir rimtai pakenkti. Pastaruoju metu ieškantys natūralių alternatyvų ypač susidomėjo arbatos grybu, vaistininkai rekomenduoja prieš jį vartojant tartis su specialistais ir vartoti atsakingai.
„Virškinimo fermentai yra gyvybiškai svarbūs žmogaus organizmui, nes tik sklandaus virškinimo dėka organizmas yra aprūpinamas maistinėmis medžiagomis ir vitaminais. Fermentų žmogui reikia tam, kad valgio metu išskiriami maiste esantys baltymai, riebalai ir angliavandeniai virstų paprastesnėmis, mažesnėmis, organizmo pasisavinamomis dalelėmis“.
Pasak specialistės, paprastai kasa valgio metu išskiria pakankamą kiekį fermentų, kad valgomas maistas būtų suvirškintas. Tačiau problemų kyla tuomet, kai persivalgoma ir kasos pagamintų fermentų nepakanka. Tuomet jaučiami nemalonūs pojūčiai po valgio – ankstyvas pilnumo jausmas, sunkumas, pilvo skausmas, vidurių pūtimas. Šie ir kiti reiškiniai, ypač nemalonaus kvapo dujos, viduriavimas, tuštinimasis riebiomis išmatomis, po kiekvieno valgio rodo, kad valgomas maistas nėra gerai suvirškinamas ir pasisavinamas. Todėl ilgainiui pradeda mažėti kūno masė, pasireiškia vitaminų ir mineralų trūkumas, ypač geležies, vitamino B12, folio rūgšties, taip pat ir riebaluose tirpių vitaminų. Galimas net bendras organizmo išsekimas“.
„Dar vienas fermentų trūkumo požymis yra tam tikrų maisto produktų netoleravimas, pavyzdžiui, pieno produktų, kai trūksta fermento laktazės ir panašiai“.
Alternatyva vaistams – arbatos grybas?
Tiems, kurie baiminasi šalutinių poveikių ar vartoja nesuderintus vaistus, galima rasti natūralių alternatyvų. Viena jų – arbatos grybas arba kombučia, kurio teigiamus poveikius sveikatai, pasak vaistininkų žmonės žino jau seniai.
„Kombučios gėrimas nuo seno vartojamas cholesterolio kiekiui ir kraujospūdžiui mažinti, taip pat kaip antioksidantų šaltinis, kepenų, virškinimo sistemos veiklai gerinti ir daugeliui kitų negalavimų šalinti. Šiame gėrime gausu probiotikų, organinių rūgščių, vitaminų (B1, B6, B12, vitamino C), amino rūgščių, cukrų ir kitų medžiagų, kurios ir lemia tokį platų vartojimą“.
Tačiau vaistininkė įspėja, kad specialistai šį gėrimą vertina skeptiškai, nes iki šiol stinga mokslinių tyrimų, kurie pagrįstų kombučios veiksmingumą tam tikrų ligų gydymui.
„Į kombučios gėrimą reiktų žiūrėti atsargiai dar ir dėl to, kad jo kokybę ir saugumą gali nulemti eilė veiksnių, tokių kaip gėrime esančių mikroorganizmų kultūros sudėtis, gėrimo laikymo sąlygos, cheminė sudėtis ir kiti veiksniai. Taip pat šio gėrimo nerekomenduojama vartoti sergantiems cukriniu diabetu, nėščiosioms ir žindyvėms“.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau