Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Stichinės Nelaimės » 2022 » Vasario » 14

Išsiaiškino, kas 2021 m. sukėlė paslaptingą pasaulinį cunamį

Mokslininkai išsiaiškino paslaptingo cunamio, kuris 2021 m. rugpjūtį po visą pasaulį pasiuntė bangas, šaltinį.

Jo epicentras buvo 47 km gylyje po Žemės paviršiumi, tačiau tai buvo per giliai, kad galėtų inicijuoti cunamį.

Dabar naujas tyrimas, paskelbtas „AGU Geophysical Research Letters“, atskleidė, kad drebėjimas buvo ne vienas įvykis, o penkių antrinių žemės drebėjimų serijos, besitęsiančios kelias minutes.

Trečiasis antrinis drebėjimas buvo seklesnis, lėtesnis M8,2 žemės drebėjimas, smogęs vos 15 km gylyje po žemės paviršiumi. Šis neįprastas, „paslėptas“ žemės drebėjimas, tikėtina, sukėlė šį pasaulinio masto cunamį.

„2021 metų rugpjūčio mėnesio Pietų Sandvičo Mw 8,2 žemės drebėjimas buvo staigmena, nes iš pradžių buvo pranešta, kad tai 7,5 balų stiprumo įvykis, įvykęs dideliame gylyje, tačiau jis sukėlė po pasaulį pasklidusį cunamį, kurio būtų tikimasi didesnio ir seklesnio įvykio metu,“ – sakė tyrėjai.

„Panaudodami seisminius duomenis, su iki 500 sekundžių siekiančiais periodais, mes atskleidėme paslėptą seklų įvykį, kuris pradžioje ir pabaigoje įvyko tarp reguliarių plyšių klasterių. Nors lėtasis įvykis sudarė 70% seisminio momento, tęsėsi tris minutes ir perplėšė 200 km plokštės sąsajos atkarpą, kuri iš esmės yra nematoma trumpais ar tarpiniais laikotarpiais, o tai paaiškina neįprastai mažus kūno bangų ir paviršiaus bangų stiprumus.“

„Trečiasis įvykis yra ypatingas, nes jis buvo milžiniškas ir tylus,“ – sakė Zhe Jia, seismologas iš Kalifornijos technologijos instituto.  „Duomenyse, į kuriuos mes įprastai žvelgiame stebėdami žemės drebėjimus, jis buvo beveik nematomas.“

Kaip rodo Pietų Sandvičo salų drebėjimas, gali būti sunku numatyti kompleksiškų žemės drebėjimų pavojus.

USGS iš pradžių pranešė apie 7,5 stiprumo balų žemės drebėjimą ir tik kitą dieną pridėjo M8,2, kuomet pakrantėse, esančiose iki 10 000 km atstumu nuo jo kilmės vietos, veržėsi staigmena tapęs cunamis.

cunamis, gamta, klimatas, stichinės nelaimės
NOAA Center for Tsunami Research

„Mes turime persvarstyti savo naudojamus būdus, kaip mažinti žemės drebėjimų-cunamių pavojus. Kad tai padarytume, turime greitai ir tiksliai apibūdinti tikrąjį didelių žemės drebėjimų dydį, o taip pat ir jų fizinius procesus,“ – sakė Jia.

Kadangi tokio tipo žemės drebėjimas gali sukelti netikėtą cunamį, dėl to yra labai svarbu pagerinti prognozes.

„Dėl šių kompleksiškų žemės drebėjimų, įvyksta drebėjimai ir mes galvojame: „na, jis nebuvo toks didelis, mums nėra ko nerimauti“. Ir tuomet įvyksta cunamis, pridarantis didžiulių nuostolių,“ – sakė Judith Hubbard, geologė iš Singapūro Žemės observatorijos, neprisidėjusi prie šio tyrimo.

„Šis tyrimas yra puikus pavyzdys, kaip galime suprasti, kaip šie įvykiai veikia, ir kaip galime juos greičiau aptikti, kad ateityje galėtume sulaukt daugiau perspėjimų.“

Tiek Jia, tiek Hubbard, atkreipė dėmesį, kad ilgalaikis siekis yra automatizuoti tokių sudėtingų žemės drebėjimų aptikimą, kaip tą jau galima padaryti paprastų žemės drebėjimų atveju.

2021 metų žemės drebėjimo atveju, tuo metu kai jis pasiekė krantus, jis buvo mažas, o daugelis nuolatinių atokios, vulkaninės salos gyventojų yra pingvinai.

Tačiau kompleksiški žemės drebėjimai gali kelti didelį pavojų, jei jie sukuria didesnį cunamį arba smogia tankiau apgyvendintuose regionuose.

Gismeteo.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.02.2018 laikas 11:13 Receptai – Patiekalai Kaip ruošiamos arbatos
Vaistažolių arbatas geriausia ruošti tik tam skirtuose emaliuotuose neįskilusiuose induose. Nerūdijančio plieno visiškai netinka, nes turi kenksmingų priedų. Nenaudokite aliumininių indų, nes iš jų į arbatą patenka metalo jonų....

Skaityti daugiau

10.06.2019 laikas 09:53 Receptai – Patiekalai Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Skanių sausainių su šokolado gabaliukais receptas. Gaminame. Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais. Skanaus!

Skaityti daugiau

31.07.2019 laikas 13:18 Receptai – Patiekalai Sūrio paplotėliai su kefyru keptuvėje
Sūrio paplotėliai su kefyru receptas. Pašildytą iki 38 laipsnių kefyrą supilti į dubenį, dėti cukrų, druską ir sodą, permaišyti, palikti 5 min. Sudėti smulkiai sutarkuotą sūrį kartu su miltais į kefyro masę, užminkyti tešlą, iš pr...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:17 Myliu vedusį vyrą, kurio atsisakiau vardan dukros ramybės
Rašau ir suprantu, kad šį kryžių nešiu visą gyvenimą. Sumokėti už klaidas tenka akimirksniu – dabar aš pajutau, kas yra pragaras, sielos skausmas, sudaužyta širdis. Įsimylėjau, iš tikrųjų, nuoširdžiai.

Skaityti daugiau