Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Balandžio » 13

Kodėl kai kurie rykliai medžioja poromis

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad kai kurios ryklių rūšys (pvz., plaktagalviai ir didieji baltieji rykliai) gali plaukti kartu ieškodami grobio. Kodėl jie taip elgiasi ir kada tiksliai tai įvyksta, rašoma straipsnyje.

Pasak Floridos tarptautinio universiteto biologijos mokslų profesoriaus Yanniso Papastamatiou, dauguma mūsų nemano, kad rykliai yra socialūs padarai. Tačiau kai kuriais atvejais jie medžioja kartu. Papastamatiou ir jo kolegos nuo 2014 m. stebi didžiuosius baltuosius ryklius, plaukiojančius prie Gvadalupės salos, esančios netoli Meksikos krantų. Ekspertai nori išsiaiškinti, ar šie rykliai iš tikrųjų medžioja kartu ir kaip.

Autorius pabrėžia, kad gyvūnų socialinis elgesys gali būti daug paprastesnis, nei esame įpratę įsivaizduoti. Pavyzdžiui, individas gali paprasčiausiai likti netoli giminingo individo, nes jis gali rasti maisto ir taip padidinti savo šansus suėsti grobį. Tai reiškia, kad gyvūnai informacija keičiasi netyčia.

Kalbant apie baltuosius ryklius, 2001 m. ekspertai paskelbė straipsnį, kuriame aprašoma, kaip baltieji rykliai, stebėdami ruonius Año Nuevo saloje, laikosi tam tikru atstumu vienas nuo kito, kad galėtų "pasiklausyti". Biologai spėja, kad jei vienas ryklys nužudo gyvūną, kiti taip pat priartėja prie jo, kad jį suvalgytų.

Vėlesni didžiųjų baltųjų ryklių tyrimai buvo atliekami ir Australijoje. Mokslininkai nustatė, kad šie rykliai dažnai vėl pasirodo nardymo vietose netoli tų pačių individų. Kitaip tariant, jie mieliau būna šalia pažįstamų ryklių.

Kodėl kai kurie rykliai medžioja poromis?

Yannis Papastamatiou ir jo kolega Mauricio Oyos-Padilla, atlikdami nuo 2014 m. vykdomą tyrimą, sukūrė specialų ryklių žymeklį. Tam prie ryklių buvo pritvirtinti specialūs jutikliai, kurie fiksuoja gyvūnų akustinius signalus. Tai reiškia, kad jie gali matyti, kurie rykliai ir kiek laiko bendrauja tarpusavyje. Be to, šiuose žymekliuose buvo vaizdo kamera ir judesio jutikliai. Iš viso ekspertams pavyko surinkti 312 valandų visų duomenų įrašų.

Paaiškėjo, kad per visą šį laikotarpį rykliai dažnai buvo vienas nuo kito per 30 metrų. Tačiau daugelis šių susitikimų buvo trumpi ir iš pažiūros atsitiktiniai. Nustatytos penkios ilgalaikės sąveikos. Vienas iš jų truko net ilgiau nei valandą.

Be to, nustatyta, kad kiekvienas ryklys su kitais elgėsi skirtingai. Pavyzdžiui, du rykliai buvo itin socialūs ir, atrodo, užmezgė ryšius su 12 ir 16 kitų individų. Kita vertus, kiti du mažiau bendravo su kitais.

Kitas įdomus skirtumas tarp skirtingų ryklių elgsenos buvo medžioklė skirtinguose gyliuose. Vieni individai medžiojo sekliuose, kiti - gilesniuose vandenyse.

Apskritai išvados rodo, kad rykliai iš tiesų yra socialūs gyvūnai. Jie bendrauja tarpusavyje, kad galėtų "pasiklausyti" kitų ryklių.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.09.2018 laikas 08:02 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo gastrito

Gastritas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo gastrito, gastritas, gastrito gydymas, gastrito receptai, vaistažolės gastritui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažo...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 18:32 Receptai – Patiekalai Naminiai florentinai

Pasigaminkime naminius florentinus namuose. Nežinote, kaip? Naminių florentinų receptas.

Skaityti daugiau

23.06.2019 laikas 19:26 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai

Bulvinių blynų receptas. 200 g varškės (skystesnės, pakeliuose) dėkite į dubenėlį, ištrinkite šakute ir atskieskite šlakeliu pieno. Pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau