Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Birželio » 8

Svarbūs faktai apie cholesterolį, kuriuos mažai kas žino

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad cholesterolis kenkia mūsų organizmui, ypač vyresniame amžiuje. Gydytojai jau seniai teigia, kad jo yra daugumoje gyvų organizmų, net bakterijų citoplazmoje. Kas yra cholesterolis ir kaip jis veikia mūsų sveikatą?

Organinės kilmės medžiaga, riebaluose tirpus alkoholinis cholesterolis, gaminamas pačių ląstelių struktūrų, kaip vienas iš svarbių komponentų, užtikrinančių šių struktūrų gyvybinę veiklą. Cholesterolis sintetinamas ir naudojamas kaip statybinė medžiaga, sudaranti bet kurios ląstelės apsauginę membraną. Jis padeda ląstelėms būti elastingoms, keisti formą, įvesti į struktūrą reikalingus elementus ir pašalinti irimo produktus.

Šis junginys dalyvauja hormonų sintezėje, reguliuoja riebaluose tirpių vitaminų pernešimą ir yra atsakingas už kognityvinius smegenų procesus. Jis taip pat dalyvauja perduodant raumenų impulsus, normalizuojant nervinių jungčių funkciją, reikalingas vitamino D gamybai, tulžies gamybai. Be to, cholesterolis gydo įvairius kraujagyslių sienelių pažeidimus, sudarydamas priešuždegimines sankaupas - tas pačias cholesterolio plokšteles.

cholesterolis, kraujagyslės, aterosklerozė, riebalai, sveikata

Blogojo ir gerojo cholesterolio sąvokos

Maždaug 75 % riebaluose tirpaus cholesterolio sintetinama kepenyse, o likusi dalis gaunama su maistu. Skiriami "gerieji" didelio tankio lipoproteinai ir "blogasis" mažo tankio cholesterolis. Teigiama, kad iš kepenų į organus patekęs "blogasis" cholesterolis sukuria kraujagyslių sienelių apnašas, o iš organų į kepenis patekęs "gerasis" cholesterolis suriša "blogųjų" lipoproteinų perteklių ir apsaugo nuo širdies ligų.

Ypač daug šių plokštelių arba jų sankaupų yra ant vyresnio amžiaus žmonių kraujagyslių sienelių. Todėl daugelis žmonių mano, kad riebus maistas labai kenkia širdžiai ir kraujagyslėms, todėl jo nereikėtų valgyti. Taip pat reikėtų vartoti kuo daugiau vaistų, vadinamųjų statinų, kurie mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Kodėl organizmui reikia blogojo cholesterolio?

Gamtoje viskam galima rasti priežastį, tik reikia stengtis ją rasti. O atsakymas į klausimą, kodėl organizmas gamina medžiagą, kuri prilimpa prie kraujagyslių sienelių ir jas sutraukia, labai paprastas: vadinasi, ji reikalinga pačiam organizmui! Paaiškėjo, kad mažo tankio lipoproteinai turi priešuždegiminių savybių.

Jie prilimpa prie arterijų membranos tose vietose, kur yra mikrotraumų ir sužeidimų, juos gydo ir mažina uždegimą. Dauguma šių pažeidimų atsiranda vyresnio amžiaus žmonėms, nes jų kraujagyslių sienelės su amžiumi susiję pokyčiai. Jų organizmas gamina vis daugiau cholesterolio, kad užgydytų šias traumas.

Šiuos procesus sukelia didelis cukraus kiekis kraujyje. Tad kodėl visi nuolat kalba apie būtinybę mažinti cholesterolio kiekį, kai jis toks naudingas? Nes pelnas, gaunamas iš cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių vaistų pardavimo, yra daugybė nulių, ir farmacijos bendrovės neketina jų prarasti. Pastaruoju metu statinai skiriami net vaikams.

Kokių riebalų reikia organizmui?

Turime suprasti, kad mūsų organizmui reikia tam tikro kiekio augalinių ir gyvulinių riebalų, ir pakoreguoti savo mitybą. Daugiausia svarbiausių riebalų yra šalto spaudimo augaliniuose aliejuose: alyvuogių aliejuje, garstyčių aliejuje, linų sėmenų aliejuje, kanapių aliejuje, kokosų aliejuje ir avokadų aliejuje. Gyvūniniai riebalai: žuvų riebalai, gyvūnų trynyje ir mėsoje esantys riebalai. Tačiau, žinoma, gyvūnai neturi būti nuodijami toksinėmis medžiagomis. Taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį į mėsos patiekalus; juos leidžiama gaminti virtus, troškintus ir keptus, bet ne keptus ir apkeptus. Geriausi pieno riebalai yra avių arba ožkų, kefyro arba jogurto pavidalo; taip pat galima vartoti lydytą sviestą.

Ko reikėtų vengti?

Verta pripažinti, kad rafinuotas cukrus nėra naudingas organizmui ir sukelia daugybę sistemos, įskaitant kraujagyslių sistemą, sutrikimų. Balti miltai ir krakmolas taip pat turėtų būti įtraukti į nepageidaujamų kraujagyslių produktų sąrašą. Be to, geriau vengti arba griežtai riboti visų konservuotų produktų, kuriuose yra labai daug cukraus ir sintetinių cukraus pakaitalų, kukurūzų ir kitų sirupų, o kartu - alkoholio, kofeino ir rafinuotų augalinių aliejų, vartojimą.

Kas dar turi įtakos kraujagyslių sveikatai?

Norint išspręsti problemą, susijusią su esamomis kraujagyslių apvalkalo plokštelėmis, ir užkirsti kelią jų pakartotiniam atsiradimui, būtina ne tik koreguoti mitybą. Kraujagyslių sveikatai reikia vitamino C, kuris apsaugo arterijas nuo pažeidimų, magnio, česnako, šviežių daržovių ir žolelių bei ciberžolės. Jie visi reguliuoja cholesterolio kiekį. Be to, levandų ir rozmarinų eteriniai aliejai masažuose turi normalizuojantį poveikį. Reguliarūs fiziniai pratimai, vitamino C, kolageno ir glicino vartojimas padeda palaikyti kraujagyslių tonusą.

*Paranormal.lt straipsniai yra skirti tik informaciniams ir mokomiesiems tikslams ir nepakeičia profesionalaus gydytojo patarimo, diagnozės ar gydymo. Visada kreipkitės į gydytoją visais klausimais, susijusiais su jūsų sveikatos būkle.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite kas teisus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.06.2019 laikas 19:26 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai

Bulvinių blynų receptas. 200 g varškės (skystesnės, pakeliuose) dėkite į dubenėlį, ištrinkite šakute ir atskieskite šlakeliu pieno. Pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:19 Receptai – Patiekalai Daržovių troškinys su pievagrybiais

Gardžių, sveikų ir lengvai pagaminamų daržovių patiekalų receptai. Skanaus!

Skaityti daugiau

29.06.2019 laikas 14:15 Receptai – Patiekalai Orkaitėje keptos vištų blauzdelės: majonezo marinatas
Gaminame. Keptos vištų blauzdelės. Orkaitėje keptos vištų blauzdelės receptas. Į dubenėlį dedame majonezą, Dižono garstyčias, išspaustą česnaką, druską bei prieskonius ir užmaišome marinatą. Skanaus.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau